Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Roaming az EU-ban és a határain túl

A jelenkor egyik áldásos találmánya, hogy nyaralás közben, a világ másik feléről is villámgyorsan felvehetjük a kapcsolatot a szeretteinkkel – akkor is, ha nincs Wi-Fi a közelben. A mobilinternet ára azonban gyorsan az egekbe szökik, ha az Európai Unión kívül tartózkodunk. Ebből a cikkből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni a nyaraláson, netezés és telefonálás közben.

ÁttekintésEU-n belülEU-n kívülTippekGYIK

Ingyenes roaming az EU-ban

Képek a medencéről, a hotel büféről, vagy videó az éjszakai életről… ezeket megosztani sokszor magas költségeket von maga után. De van egy jó hírünk! 2017 júniusában életbe lépett egy szabályozás az Európai Unióban, melynek hála itt nem kell többé roaming-díjakkal számolnunk! Tehát ugyanannyiba kerül a telefonálás, az SMS küldés és a mobilinternet használat az EU összes országában, mint otthon. A “Roam like at home” névre hallgató rendelet nemcsak a 27 tagállamot érinti, hanem Izlandot, Norvégiát és Liechtensteint is.

Barangolás az EU-ban, ingyenesen!

Barangolás az EU-ban, ingyenesen!

Barangolás az EU-ban, ingyenesen!

Ez azt jelenti, hogy a következő országokban úgy használhatjátok a telefont, mintha át sem léptétek volna a magyar határt:

  • Ausztria
  • Belgium
  • Bulgária
  • Ciprus
  • Csehország
  • Dánia
  • Észtország
  • Finnország
  • Franciaország
  • Görögország
  • Hollandia
  • Horvátország
  • Írország
  • Izland
  • Lengyelország
  • Lettország
  • Liechtenstein
  • Litvánia
  • Luxemburg
  • Magyarország
  • Málta
  • Németország
  • Norvégia
  • Olaszország
  • Portugália
  • Románia
  • Spanyolország
  • Svédország
  • Szlovákia
  • Szlovénia

Az ingyenes uniós barangolásra vonatkozó kivételek

Van néhány olyan ország, amiről könnyű elfelejteni, hogy valójában nem tartozik az EU-hoz. Többek között Svájc, San Marino, Monaco, Andorra és Törökország is ilyen. További kivételt képeznek az ingyenes roaming alól a különleges tarifák és a fuvarozókra vonatkozó korlátozások, de például a nyílt tengeren való utazás is.

Mindent az üdülőhelyekről

Ez is érdekelhet:

Mindent az üdülőhelyekről

Meghatározott tarifák

Ha olyan mobilcsomaggal rendelkeztek, amely nem teszi lehetővé a külföldi adathasználatot, akkor érdemes ezt megváltoztatni. Vannak olyan szerződések is, amelyek korlátozzák a származási országon kívül felhasználható adat mennyiségét. Így legalább nem kerülhettek költségcsapdába, viszont ne lepődjetek meg, ha hirtelen elfogy a rendelkezésre álló internet. Emiatt ajánlott átnézni a szerződéseteket az utazás kezdete előtt, vagy felvenni a kapcsolatot a mobiltelefon-szolgáltatóval!

Figyelem: Egyes régebbi szerződések akár még a SIM-kártya teljes blokkolását is megkövetelik a külföldi tartózkodás során. Így még egy egyszerű hívást sem lehet indítani.

Utazás hajóval és repülővel

Az internetes szórakozás egy körutazás során különösen gyorsan megdrágulhat - még akkor is, ha az EU vagy Norvégia területéről van szó. Ennek az az oka, hogy a hajók fedélzeti rádióhálózatait általában műholdon keresztül működtetik, ezért nem tartoznak a rendelet hatálya alá. Ez kizárólag a mobilhálózatokra vonatkozik. Egy igen nagy összeget, pontosan 30 eurót kell megabájtonként fizetni; ez egyenértékű egy percnyi telefonhívással a WhatsApp-on keresztül! Hasonló a helyzet a repülőgépen is, ahol kifejezetten felhívják a figyelmet az elektronikus eszközök kikapcsolására, vagy a repülőgép üzemmód használatára. Kivételt képeznek azok a légitársaságok, amelyek Wi-Fi-t kínálnak az utasok számára.

Roaming az üdülőhajón

Roaming az üdülőhajón

Roaming az üdülőhajón 

Szolgáltatói korlátozások

A saját szolgáltató is korlátozhatja az adathasználatot – mégpedig az úgynevezett „fair use“ (méltányos roaming) rendelet keretein belül. Ha a szerződésben meghatározott adatmennyiség határát külföldön lépitek át, minden további gigabyte esetében plusz költség terheli a felhasználót. Ennek összege 2022-ben 2 euró/GB adatforgalom, plusz áfa.

Időkorlát

Az ingyenes roamingot biztosító uniós rendelet csak a nyaralásokra és a rövid távú külföldi tartózkodásra vonatkozik. Ezzel azt hivatottak elkerülni, hogy az ügyfelek olcsó SIM-kártyát vásároljanak külföldön, amit később jogtalanul a saját hazájukban, hosszú távon használnak. Így a roaming általában legfeljebb négy hónapig marad ingyenes. Kétség esetén azonban – például egy külföldi szemeszter tervezésekor – vegyétek fel a kapcsolatot a mobilszolgáltatóval, még időben!

Mivel jár az uniós határok átlépése?

Az EU határain túl sajnos nem várnak minket ilyen nagyszerű kedvezmények. A roaming ára természetesen a célországtól és a szolgáltatótól függően változik, de megabyte-onként 0,99 és 34,64 euró közötti összegig terjedhet. Igen, jól olvastad! Még egy egyszerű WhatsApp-hívás is elfoglalhat egy megabyte-ot, de a fényképek akár háromnál is többet. Ebben az esetben alaposan át kell gondolni, hogy egy látványosságról készült kép elküldése valóban megér-e akár több, mint 100 eurót.

Telefonálás a tengerparton

Telefonálás a tengerparton

Telefonálás a tengerparton

Akik a következő országok egyikében járnak, gyakran elképedt arcot vágnak a telefonszámla láttán:

A telefonhívások is költségesek lehetnek ezekben az országokban. Percenként 0,99 és 6,70 euró közötti díjat számítanak fel, mind a bejövő, mind a kimenő hívásokért.

Tippek a költségcsapda ellen

A tengerentúli nyaralás előtt megtehettek néhány olyan fontos lépést, melyeknek köszönhetően kordában tudjátok tartani a telefonnal kapcsolatos kiadásaitokat.

A mobiladat-forgalom korlátozása

Természetesen van lehetőség a mobilinternet mennyiségének limitálására. Számos okostelefonnak van már beépített figyelmeztető rendszere, ami üzenetet küld, ha átléptétek a beállított értéket.

Extra tipp: Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb mobilinternetre legyen szükség, érdemes egy kicsit előre gondolkodni. Ha útközben sorozatokat, filmeket szeretnétek nézni, töltsétek le őket még otthon. A navigációhoz is van egy remek praktikánk: számos alkalmazás lehetővé teszi a szükséges térképek előzetes letöltését, amiket így offline is elérhetünk útközben.

A mobiladat-forgalom kikapcsolása

Ha biztosak szeretnétek lenni abban, hogy egyetlen szörnyű telefonszámla miatt se kelljen bosszankodni, akkor érdemes teljesen kikapcsolni a mobiladat-forgalmat. Ugyanis bizonyos alkalmazások automatikusan frissítenek, ami bizony internetkapcsolatot igényel. Különösen akkor ajánljuk a kikapcsolást, ha a szállodában vagy a repülőtéren kapcsolódni lehet a nyilvános Wi-Fi-re. A Wi-Fi hotspotokkal rendelkező nagyvárosokban előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükség mobilinternetre. Azonban óvatosságra intünk mindenkit a nyilvános hálózatok használatával, mivel ezek gyakran nincsenek megfelelően biztosítva a hackerek ellen.

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ez is érdekelhet:

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

 

Érdeklődés a szolgáltatónál

Mielőtt nyaralni indulnátok, a legjobb, ha közvetlenül megkérdezitek a mobiltelefon-szolgáltatót, hogy mik a korlátok, és milyen költségek merülhetnek fel az EU határain kívül. Lehetőség van az adatmennyiség korlátozására is, amit a nyaralásról visszatérve megváltoztathattok.

Az EU-s országok ismerete

Talán sokatok számára ez egy nevetséges tanácsnak tűnik, valójában mégsem annyira az. Sok ország gyakorlatilag a küszöbén áll, de nem tartozik az EU-hoz. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni az utazás megtervezésekor! Például Svájcról is gyakran megfeledkeznek, mint EU-n kívüli országról – de olyan kis államokról is, mint Andorra. Ha tisztában vagytok az uniós országokkal, nem érhet meglepetés.

Az Európai Unió országai

Az Európai Unió országai

Az Európai Unió országai 

Feltöltőkártya vagy extra SIM beszerzése

Korábban teljesen megszokott volt egy plusz feltöltőkártyát vásárolni a nyaralás idejére. Ez még ma is lehetséges! Így felhasználható a korábban feltöltött összeg, és nem kell aggódni a magas telefonszámla miatt. Egyes feltöltőkártyás szolgáltatók azonban korlátozhatják a roamingot vagy az olyan lehetőségeket, mint például az SMS-küldés. Jobb, ha az apró betűs részt is alaposan elolvassátok a szerződésben! Alternatív megoldásként SIM-kártyát is vásárolhattok közvetlenül a célországban. A legtöbb esetben az ottani tarifák olcsóbbak, mint a roaming díjak. Különösen, ha huzamosabb ideig kint tartózkodunk.

Időzónák

Ez is érdekelhet:

Időzónák

 

Kérdések és válaszok

Kíváncsiak vagytok még valamire a témában? Reméljük, hogy a következő részben választ kaptok a kérdéseitekre!

1. Tulajdonképpen mi az a roaming?

A roaming, magyarul “barangolás” a külföldön történő mobilszolgáltatás-használatot jelenti. Tehát, a telefonunk SIM-kártyája nemcsak Magyarországon működik, hanem bárhol a világban. A hívás, az SMS küldés és az adatforgalom használata tartozik a roaminghoz.

2. Ki veheti igénybe az ingyenes uniós roamingot?

Mindenki, aki EU-s országban él, és egy másikba utazik. A gyakran idézett "Roam like at home" szlogen elég jól elmagyarázza a helyzetet: más uniós országokban is pontosan ugyanazokat a díjakat számítják fel a telefonhívásokért, a szöveges üzenetekért és az adatmennyiségért, mint otthon. A számlás (átalánydíjat fizető) ügyfelekre az Európai Unión kívül is általában ez vonatkozik.

A gyönyörű Santorini

A gyönyörű Santorini

A gyönyörű Santorini 

3. Hogyan kell aktiválni a díjmentes roamingot?

Az esetek többségében nagyon egyszerű a válasz: sehogy! A célországban általában SMS-ben értesítik a felhasználót, amikor elkezdi használni a roamingot. Szerencsére a folyamat automatikus, mi hátradőlhetünk.

Kivételt képeznek azok a felhasználók, akik egyszer kikapcsolták ezt a funkciót, amikor az EU- kívül tartózkodtak. Természetesen ezt most újra kell aktiválni – különben nem lehet majd telefonálni, szöveges üzeneteket küldeni vagy internetezni. A legtöbb esetben a keresett beállítás a "Mobilhálózati/Adatbeállítások" (Apple-eszközök) vagy a "Vezeték nélküli és egyéb hálózatok/mobilhálózatok" (Android-eszközök) alatt található. Ha nem jártok sikerrel, ellenőrizzétek a felhasználói kézikönyvet, vagy vegyétek fel a kapcsolatot a szolgáltatóval!

4. A bejövő hívások is ingyenesek?

Igen, a bejövő hívások is ingyenesek lesznek két EU-s ország között.

5. Mi a teendő, ha a mobiltelefon-számla túl magas?

Minden óvatosság ellenére meglepően magas telefonszámla érkezett? Ezután a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc héten belül panaszt kell tenni a szolgáltatónál. A levélben röviden foglaljátok össze a problémát, valamint igényeljetek egy műszaki vizsgálati jelentést és egy díjkimutatást, ha ez még nem áll a rendelkezésetekre!

Bosszantó: Magas számla a roaming miatt

Bosszantó: Magas számla a roaming miatt

Bosszantó: Magas számla a roaming miatt

2023.11.15. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.