Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mindent az üdülőhelyekről

Kényelem és kényeztetés – ez a két szó jellemzi a legjobban az üdülőhoteleket, vagy resortokat, ahol tényleg minden kívánságunknak igyekeznek eleget tenni. Itt minden esély megvan arra, hogy pihenj, feltöltődj, és kiszakadj a mókuskerékből. Ebben a cikkben felsorakoztatjuk az érveket, hogy miért - és kinek - érdemes egy all inclusive szálloda mellett dönteni.

ÁttekintésAz üdülőhelyek típusaiKülönbség szálloda és resort közöttElőnyökHátrányokKinek ajánljuk?Kinek nem ajánljuk?Hol?Mire figyeljünk?

Áttekintés

Egy resort többféle képpen is működhet: a klasszikus értelemben véve ez egy olyan komplexum, amely egy szállodából és a hozzá tartozó területekből áll. Ez lehet egy gyönyörű kert, medence, vagy akár egy kis strandszakasz. Az esti szórakozásra szolgáló szabadtéri színpadok, pálmafákkal szegélyezett sétányok és éttermek is sokszor az üdülőhely részét képezik.

Egy trópusi üdülőhely medencés kertje

Egy trópusi üdülőhely medencés kertje

Egy trópusi üdülőhely medencés kertje

Más elrendezésben is találunk all inclusive nyaralóhelyeket, például különböző apartmanok, nyaralók vagy bungalók formájában, amelyek egy zárt területen belül találhatóak.

Luxuskempingezés, avagy mi az a glamping

Ez is érdekelhet:

Luxuskempingezés, avagy mi az a glamping

 

Közös jellemvonások

A resortok, magyarul üdülőhelyek gyakran első pillantásra lenyűgözik az embert. A gondosan karbantartott, egzotikus növényekkel és szökőkutakkal díszített kertek azt sugallják, hogy itt biztosan az igényesség és a kényelem a fő szempont. Azt pontosan nem határozzák meg, hogy mekkora méretű szállást lehet resortnak nevezni, de ez a foglalás előtt könnyen kideríthető.

Az üdülőhelyek típusai

Előfordul, hogy a szállodák egy meghatározott funkciót töltenek be, és egy kifejezett közönséget céloznak meg, de gyakran csak a szállás típusában (szállodakomplexum, apartmankomplexum), vagy a szórakozási lehetőségekben teszünk különbséget. A következőkben a külön tematikával rendelkező resortokat nézzük meg egy kicsit közelebbről.

Családi üdülőhelyek

Napjainkban számos családbarát szálloda várja a kicsiket és nagyokat, ahol kifejezetten az ő szórakoztatásukon és biztonságukon van a hangsúly. Egy családi üdülőhelyen például gyermekeknek szóló programok, helyszíni felügyelet és gyermekbarát módon elkészített ételek gondoskodnak arról, hogy mindenki a lehető legjobban érezhesse magát a nyaraláson. A szülőket is beleértve, hiszen így nagy teher eshet le a vállukról. Az unalomtól nem kell tartani, ugyanis a játszótér, minigolfpálya, vagy a pancsolómedence garantáltan leköti a gyerekeket!

Wellness- és luxus üdülők

A fáradt gőz kiengedéséhez valószínűleg egy wellnessüdülő a tökéletes úticél! Ezekben a resortokban medencék, pezsgőfürdő, szauna és masszázskezelések várják a feltöltődni vágyó vendégeket. Akárcsak egy luxusüdülőhelyen, azzal a kivétellel, hogy a masszázs hiányozhat a kínálatból. Ott inkább a szobák magas színvonalú berendezésére összpontosítanak, modern ágyakkal és saját pezsgőfürdővel, vagy egy Michelin-csillagos séf által készített menüvel.

Wellness-üdülés

Wellness-üdülés

Wellness-üdülés

Nyaralás csak felnőtteknek

Ez is érdekelhet:

Nyaralás csak felnőtteknek

Sport- és golf-üdülők

Egy másik változat a sportüdülő, ahol a nyaralás alatt is minden lehetőség adott arra, hogy sportos életmódot folytassatok! Általában modern fitneszeszközök, medencék és különböző sportpályák állnak rendelkezésre, és a csodálatos környezet csak hab a tortán. Nemcsak a mozgás kap az ilyen szálláshelyeken kiemelt szerepet, hanem az egészséges étkezés is. A sportresort kategórián belül golfüdülőket is meglátogathattok, ha szívesen űzitek, vagy kipróbálnátok ezt a nemes sportágat. Óriási, zöldben pompázó golfpályákon gyakorolhattok, vagy versenyezhettek, mindezt karnyújtásnyira a szállodától. Mallorca ebből a szempontból is nagyszerű választás!

Golf a nyaraláson

Golf a nyaraláson

Golf a nyaraláson

All inclusive üdülőhelyek

Egy all inclusive szálláson első osztályú vendéglátásban részesülünk. A kifejezés pontosan azt jelenti, hogy teljes ellátást vehetünk igénybe, és minden benne van az előre kifizetett árban. Így lehetőségünk van a korlátlan étel – és italfogyasztásra. Az ilyen típusú üdülőhelyek nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekes családok és a passzív pihenésre vágyók körében.

A TOP 10 törölközőcsoda, amivel utasaink találkoztak

Ez is érdekelhet:

A TOP 10 törölközőcsoda, amivel utasaink találkoztak

További szálláshelyek

Talán újdonságnak számítanak a felnőttbarát szállodák, amelyekből Magyarországon is egyre nagyobb számban válogathatunk. Lényegében itt nem szállhatnak meg a tizenhat, vagy tizennyolc évnél fiatalabb gyermekek. Ez nem ellenük irányul, hanem lehetőséget biztosít a gyermekmentes kikapcsolódásra és pihenésre – valljuk be, hogy erre a legtöbb szülőnek néha szüksége van!

Nyugalom a medence partján

Nyugalom a medence partján

Nyugalom a medence partján

Az úgynevezett „party-szállodák“ önfeledt és nyüzsgő hangulata általában a fiatal nyaralókat szólítja meg – de korhatár természetesen nem létezik! Különösen olyan úticélokat említhetünk meg ebben a kategóriában, mint Palma de Mallorca, ahol a bulizásé a főszerep. Az üdülőhelyek hajnalig nyitva tartó saját klubokkal, bárokkal és társalgókkal rendelkeznek.

Különbség szálloda és resort között

Természetesen egy resortot (vagy üdülőhelyet) is nevezhetünk szállodának, ugyanis a fő funkciója a vendégek elszállásolása. Azonban van egy alapvető különbség a kettő között; mégpedig az, hogy egy resort a szállás mellett kikapcsolódási lehetőségeket is kínál.

Még egyszerűbb a megkülönböztetés abban az esetben, ha az üdülőhelyen külön lakrészekben, például faházakban, valamint apartmanokban szállásolják el a vendégeket. Akkor nevezhetjük az ilyen létesítményeket resortnak, ha étterem, esti szórakozásra, vagy például wellness-re kialakított épület is található a helyszínen.

Ellátás-típusok a szervezett nyaralás alatt – mit, hol és hogyan együnk?

Ez is érdekelhet:

Ellátás-típusok a szervezett nyaralás alatt – mit, hol és hogyan együnk?

Előnyök

Mi az a plusz amit az üdülőhelyek nyújtani tudnak? Erre a kérdésre adunk választ az elkövetkezendő sorokban, de később a negatívumokra is fény derül!

Változatosság

Vitathatatlanul nagy változatosság jellemzi a resortok világát, ami már a szoba kiválasztásakor is megmutatkozik. Nemcsak klasszikus hotelszobákban tölthettek el néhány pihentető éjszakát, hanem különálló bungalókban is, ahol háborítatlan nyugalomban, a világtól elvonulva lazíthattok. A programok tekintetében is ugyanilyen sokszínűséget tapasztalunk; kényeztető wellness szolgáltatások, vizes szórakozás a medencében vagy esti színházi előadások – senki sem távozik élmények nélkül! A nagy komplexumok éttermei sem állítanak könnyű választás elé az ételek széles választékával.

Hotel hatalmas kerttel és medencékkel

Hotel hatalmas kerttel és medencékkel

Hotel hatalmas kerttel és medencékkel

Minden egy helyen

Előnynek tekintjük azt is, hogy az imént említett változatos lehetőségekért egy tapodtat sem kell mozdulni. Rengeteg módon elüthetitek az időt közvetlenül az üdülőhely területén. Ha nem szívesen vetitek alá magatokat a programtervezés fáradalmainak, és a pihenés az elsődleges célotok, akkor érdemes ilyen szállást választani. Ezenkívül a felmerülő útiköltség is kevesebb, ha a nap nagy részét az üdülőben töltitek el. Arról nem is beszélve, hogy a kisgyermekes nyaralást is egyszerűbbé tehetitek.

Magas szintű biztonság

A biztonságérzetünk is magasabb egy teljesen zárt üdülőhelyen, ahol általában csak a szállóvendégek tartózkodhatnak. Ha nem kifejezetten biztonságos környékről van szó, még képzett biztonsági személyzet is őrzi a bejáratokat. Előfordul, hogy valahol csak személyi igazolvány felmutatásával térhetnek vissza a vendégek.

Szórakozás rossz idő esetén is

Attól féltek, hogy az időjárás keresztülhúzza a számításaitokat? A resortok ebből a szempontból is plusz pontot érdemelnek! Jobbnál jobb beltéri szórakozási lehetőségeket találtok, például benti medencéket, billiárdasztalokat, bowlingpályát, vagy játszóházat. Így addig sincs alkalom unatkozni, amíg elvonulnak a felhők!

Kapcsolattartás más nyaralókkal

Bár általában rengeteg vendég befogadására képesek ezek az üdülőhelyek, a tömeg jól eloszlik a kiterjedt területen. De mindig van lehetőség az ismerkedésre, barátkozásra, ha társaságra vágytok. A gyermekek számára különösen pozitív élmény lehet, ha játszótársakra találnak.

Hátrányok

Az éremnek mindig két oldala van – ebben a témában is fontos, hogy ne rejtsük véka alá az esetleges negatívumokat.

Az egyéniség és a rugalmasság hiánya

Egy üdülőhelyen szinte minden előre meghatározott – persze, többféle fakultatív program és étel közül választhatunk, de gyakran itt véget is ér a rugalmasság. Ezenkívül általában nem lehet összeegyeztetni a szállással kapcsolatos különleges preferenciákat a kívánt szabadidős tevékenységekkel. Sokszor előfordul, hogy valamelyik igényünkből egy kicsit lejjebb kell alkudni.

Az árak

Nyilvánvalóan nem olcsó mulatság egy all inclusive nyaralás, és biztosan nem mindenkinek éri meg. Mielőtt meghozzátok a döntést, mindenképpen hasonlítsátok össze több üdülőhely árait és az általuk kínált szolgáltatásokat! Fontoljátok meg egy utazási iroda felkeresését, amivel meglepő módon még spórolhattok is!

Kinek ajánljuk?

Ezúttal a passzív nyaralók kerülnek a főszerepbe!

Luxus napozóágyak az üdülőhelyen

Luxus napozóágyak az üdülőhelyen

Luxus napozóágyak az üdülőhelyen

Nyaralóknak, akikben kisebb a felfedezésre való vágy

Főleg azért foglaltátok le nyaralását, hogy magatok mögött hagyjátok a stresszes hétköznapokat? Egy resortban éjjel-nappal pihenhettek, míg mások egyik látnivalótól a másikig rohangálnak. Most nem arra szomjaztok, hogy megismerjetek egy új várost és az ott élő embereket, hanem csak a medencénél szeretnétek lazítani, kiélvezve a teljes ellátás adta szabadságot? Akkor irány egy üdülőhely!

Családoknak

Az üdülőhelyek magas szintű tervezési biztonságot nyújtanak a családoknak, de a gyermekmegőrzés miatt is sokan kedvelik. Amíg a legkisebbek önfeledten, de biztonságban játszanak, addig a szüleik egy kicsit fellélegezhetnek. Gyerekkel utazni, várost nézni, programról programra járni nem nevezhető pihenésnek, ezért remek alternatíva egy mindenről gondoskodó szálloda. Az is fontos szempont, hogy a folyamatosan rendelkezésre álló étel- és italválasztéknak köszönhetően bármikor orvosolni lehet a hirtelen támadó éhséget.

Boldog pillanatok a családi vakáción

Boldog pillanatok a családi vakáción

Boldog pillanatok a családi vakáción

Királyi szórakozások Dubajban: családi programok nem csak gyerekeknek

Ez is érdekelhet:

Királyi szórakozások Dubajban: családi programok nem csak gyerekeknek

Tematikus nyaralóknak

Egy kifejezett aktivitás iránt érdeklődő vendégnek garantáltan megéri az üdülőhelyek széles skálájáról választani. Ha aktívan sportolsz, vagy a wellness adta élményeket kedveled, egy tematikus szálláshelyen mindent megtalálsz!

Természetbarátoknak

Végül, de nem utolsósorban a természet szerelmesei sem lesznek csalódottak néhány üdülőhelyen, mivel jellemzően idilli környezetben helyezkednek el, és közvetlen hozzáférést biztosítanak a szabadba (például egy privát strandszakaszhoz). Természetesen a szállodakomplexum területe is magáért beszél, mivel általában gyönyörű növényekkel és zöld területekkel rendelkezik.

Kinek nem ajánljuk?

Néhány nyaraló egyértelműen jobban jár a resortok alternatíváival - például szállodákkal, panziókkal vagy apartmanokkal.

Üzleti célból utazó vendégeknek

Valószínűleg kevés olyan vendéget találnánk egy üdülőhelyen, aki éppen üzleti megbízásból tartózkodik ott – nem is erre a célra tervezték őket. Egyrészt, a nyüzsgés nem kedvez annak, aki éppen a következő megbeszélésére készül. Másrészt, a hatalmas resortok általában nagyon messze vannak a városközponttól és irodaházaktól, így nem a legkényelmesebb megoldás.

Duty Free üzletek a reptéren

Ez is érdekelhet:

Duty Free üzletek a reptéren

 

Kultúrakedvelőknek és városnéző turistáknak

A legtöbb üdülőhely a nagyvárosokon kívül épül fel, és a fontos látványosságok sincsenek karnyújtásnyira. Emiatt nem feltétlenül ajánlanánk ilyen szállást egy városnéző kiránduláshoz. A helyiekkel való találkozásra sem adódik sok lehetőség, ami sokaknak elengedhetetlen tapasztalat egy külföldi utazás alkalmával. Ha magatokra ismertek, akkor inkább egy belvároshoz közel eső szállodát, vagy apartmant válasszatok!

Kalandoroknak

Azt szeretnétek, hogy a nyaralás egy megismételhetetlen, kiszámíthatatlan kaland legyen? Ha van valami, ami pontosan ennek az ellenkezőjét teszi lehetővé, az egy all inclusive üdülőhely! Itt a legapróbb részletekig mindent megterveznek és előkészítenek – ez valakinek áldás, de egy kalandra éhes embernek hatalmas átok!

Kalandos dzsungelek - A tíz legszebb úti cél

Ez is érdekelhet:

Kalandos dzsungelek - A tíz legszebb úti cél

 

Resortok Világszerte

Végülis az üdülőhely mellett döntöttetek? Most már csak az a kérdés, hogy hová utazzatok. A világ szinte bármely pontján megtalálhatóak, különösen a szigeteken és a tengerparttal rendelkező országokban. Legyen szó a Baleár-szigetekről vagy a Karib-térségről, a nagy népszerűségnek örvendő nyaraló paradicsomok bővelkednek a resortokban.

Egzotikus üdülőhely, kilátással a hegyekre

Egzotikus üdülőhely, kilátással a hegyekre

Egzotikus üdülőhely, kilátással a hegyekre

A tradicionális üdülőhelyeken kívül a szabadidőparkokat is sokan kedvelik, amelyek gyakran el is tudják szállásolni a látogatókat. Ilyen például a párizsi Disneyland.

Hol nyaraljunk a gyerekkel? 6 varázslatos utazás, amelyet a Disney rajzfilmek ihlettek

Ez is érdekelhet:

Hol nyaraljunk a gyerekkel? 6 varázslatos utazás, amelyet a Disney rajzfilmek ihlettek

Mire figyeljünk?

Ha megtaláltátok a számotokra minden tekintetben megfelelő üdülőt, a végén érdemes még egyszer átfutni, hogy milyen szolgáltatásokat lehet a helyszínen igénybe venni, és miért kell felárat fizetni. Általában többféle hotelszoba közül is választhattok, mint például standard vagy deluxe. Mérlegeljetek, hogy ár-érték arányban melyikkel jártok jobban! Szerencsére segít a döntésben, hogy minden szobatípushoz egy-egy képet is csatolnak.

Tipp: A szállásfoglalást több felületen is intézhetitek: például a szálloda honlapján, közvetítő oldalakon keresztül, vagy egy utazási iroda segítségével. Mivel nem kis különbségek lehetnek, egy olyan utazásközvetítő igénybe vételével, aki a szervezőirodák különböző költségeket tartalmazó ajánlatait egy egységes, könnyen összehasonlítható rendszerben teszi számunkra elérhetővé és összehasonlíthatóvá, nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk. Az Invia.hu oldalán például az elérhető legnagyobb kínálatból válogathatunk: az összes, eredetivel megegyező áron elérhető utazás és az összes, szervezőknél elérhető kedvezmény közül pedig utazási szakértők segítenek kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelőt.

2023.11.02. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.