Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Duty Free üzletek a reptéren

Az utasok többsége kihasználja a „duty free“ néven ismert reptéri boltokat egy kis repülés előtti bevásárlásra, ha éppen van egy kis idő a járat indulásáig. De mit is kell tudni ezekről az üzletekről, mire érdemes figyelnetek, és azt a kérdést is körbejárjuk, hogy valóban kifoghattok-e kedvező ajánlatokat! Összegyűjtöttük az összes fontos információt és néhány hasznos tippet is megosztunk veletek!

JelentéseÁrakSzabályozásokTippek

A duty free jelentése

A kifejezés magyar megfelelője „vámmentes“. Többnyire olyan márkás parfümöket, szeszes italokat, dohánytermékeket és kozmetikai cikkeket találunk a duty-free polcain, amelyekhez adómentesen juthatunk hozzá. Elméletileg nem számolnak fel általános forgalmi adót és vámokat. A gyakorlatban azonban ez gyakran másképp néz ki: bár a termékek sokszor valóban olcsóbbak, mint a “szabad piacon”, mégis tartalmaznak adókat és vámokat, így költségcsapdává válnak a vásárlók számára.

Bár az EU országain kívül még a klasszikus duty free üzletekben vásárolhattok, ahol továbbra is adómentes termékeket árulnak, az Unión belül sajnos már nincs érvényben ez a kedvezmény 1999 óta. Így az árukat a szokásos adók terhelik, de a kereskedők persze szabadon határozhatják meg az árakat. Járjatok nyitott szemmel, és biztosan találtok kedvező ajánlatokat! Mivel már nem hiteles a „duty free“ elnevezés ezekre a boltokra, sokat át is kereszteltek „Travel Value & Duty Free” -re. Érdemes észben tartani, hogy sokszor hiába vásároltok vámmentesen az Európai Unión kívül, ugyanis a beutazásnál megvámolhatják a termékeket. Azt ajánljuk, hogy nézzetek utána a kézipoggyászra vonatkozó szabályoknak a vásárlás előtt, nehogy problémába ütközzetek az ellenőrző kapunál!

Vásárlás a fedélzeten

Nemcsak a reptéren szerezhettek be illetékektől mentes termékeket, hanem a fedélzeten is – feltéve, ha vámmentes zónán keresztül utaztok. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy így nem kell törődnötök a biztonsági ellenőrzés szabályaival. Persze ez csak akkor igaz, ha nem átszállással utaztok! Csakhogy nem örvend nagy népszerűségnek a fedélzeti vásárlás, ezért sok légitársaság ki is vezeti ezt a lehetőséget. A Korean Air pedig egy kis változtatással próbálja meggyőzni az utasokat; az internetet hívja segítségül. A „Sky Shops“ fedélzeti online minibolton keresztül megrendelhetitek a kedvenceiteket, amiket ezután közvetlenül az ülőhelyetekhez visznek. Azért találjuk hasznosnak ezt a megoldást, mert tudatosabb döntést tudtok hozni az árak összehasonlítása után.

Árak

Az árak üzletenként eltérnek, mivel szabadon határozhatják meg azokat – akár klasszikus duty free-ről van szó, akár nem. Az állítólagos adómentesség tehát nem garantálja, hogy az árak valóban olcsóbbak, mint a kiskereskedelemben. Egyes termékek, mint például az édességek, gyakran még drágábbak a vámmentes boltban, mint egy átlagos üzletben.

Akciók a duty free-ben

Akciók a duty free-ben

Akciók a duty free-ben

Kedvezmények

Az újabbnál újabb internetes bevásárlási lehetőségek és akciók nagy konkurenciát jelentenek a duty free boltok számára. Általánosságban elmondható, hogy sokkal jobb ajánlatokkal találkozunk a reptéren kívül, persze kivételek mindig előfordulnak.

Így van ez a cigaretta esetében is! Szinte sehol sem olyan olcsó, mint a vámmentes övezetben – viszont gyakran problémát okozhat a beutazásnál. Ezért mindenképp legyetek tisztában a szigorú szabályozásokkal a megengedett mennyiséget illetően!

Milánói divathét

Ez is érdekelhet:

Milánói divathét

 

Ha különösen jó üzletet szeretnétek kötni, a világmárkák luxuscikkei között érdemes körülnézni. Ugyanis minél drágább valami, annál nagyobb a megtakarítás az áfamentességnek köszönhetően. Persze így gyorsabban átléphetitek a vámmentes behozatal határát, amire oda kell figyelni. Íme néhány példa:

  • Ékszer
  • Óra
  • Parfüm
  • Divatkiegészítők

Azonban a röviditalok, kozmetikumok és édességek szinte minden esetben drágábbak, mint a kiskereskedelemben.

A duty freeben megéri parfümöt vásárolni

A duty freeben megéri parfümöt vásárolni

A duty freeben megéri parfümöt vásárolni

Milyen előírásokat kell betartani?

A vámmentes vásárlás után bizony felmerülhet néhány probléma, amelyek sokszor plusz költségekbe sodornak. Ezért gondoljátok át jól, hogy mire van feltétlenül szükségetek és mik azok a termékek, amikről le tudnátok mondani. Emellett az is fontos, hogy előzetesen tájékozódjatok a kézipoggyászra és vámdíjakra vonatkozó előírásokról. A következőkben kifejtjük, hogy mik is ezek a szabályok.

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ez is érdekelhet:

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

 

Mennyiségi és értékhatárok

A pontos érték- és mennyiségi korlátok ismeretével sok gondot és kiadást spórolhattok meg az utazásotok során. Ezért ajánlott a vásárlás előtt utánajárni annak, hogy mit, mekkora mennyiségben, valamint milyen vámdíjakkal vihettek be a célországba. Csak ekkor kehet reálisan megítélni, hogy valóban jó alkut köttök-e, vagy sem.

Az áruk magánimportjára vonatkozó szabályok a célországtól függően eltérőek. Egyes termékek behozatalát akár teljesen be is tiltják. Tehát ne hagyatkozzatok arra a tényre, hogy amit a vámmentes boltban vesztek, azt egészen biztosan magatokkal is vihetitek a repülőre! Ez egy tévhit. Óvatosságra intenek, különösen az olyan egzotikus termékek esetében, mint például a bálnahús – előfordulhat, hogy repülőtéren kell hagynotok a megvásárolt árucikket. Senki sem szereti kidobni a pénzt az ablakon, ezért inkább győződjetek meg minden bizonytalanságról! Sok másra, például a dohánytermékekre maximális behozatali mennyiség vonatkozik. Az EU-n belül legfeljebb 200 cigarettát lehet behozni. Szeszes italok esetében általában egy liter a megengedett.

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

Ez is érdekelhet:

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

 

Kézipoggyász

A vámmentes üzletekben vásárolt, kézipoggyászban szállított folyékony áruk esetében akadályokba ütközhetünk. Ennek az az oka, hogy a folyadékokra szigorú felső határértékek vonatkozik, bár ezeket a szabályokat 2011-ben valamelyest enyhítették. A duty free-ben vásárolt alkoholt és parfümöt lezárt tasakban kell tárolni! Mindegy, hogy egy EU-n kívüli országból repültök, vagy az Unión belül átszálltok; ennek mindegyik esetben így kell történnie. Másrészt, ha a biztonsági ellenőrző pont mögötti vámmentes üzletekben vásároltok, anélkül, hogy utána átszállnátok, általában nincs probléma. Ennek ellenére érdemes megőrizni a nyugtát!

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Ez is érdekelhet:

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Vám

Bár a vámmentes üzletek valójában már nem vámmentesek az Európai Unión belül, egy bizonyos értékhatárig nem kell plusz költségekkel számolnunk. Magyarországra a 15 évnél idősebb személyek 430 euróig ingyenesen behozhatják a magáncélra vásárolt termékeket. De ehhez is fel kell mutatnotok a nyugtát! Gyermekek és a 15 év alatti serdülők esetében a mentességi határ 150 euró. Az értékhatáron kívül azonban a már említett mennyiségi korlát bizonyos termékekre, például dohánytermékekre vagy szeszes italokra is vonatkozik.

Duty free – vámmentes bevásárlás?

Duty free – vámmentes bevásárlás?

Duty free – vámmentes bevásárlás?

Az EU-n belül vásárlóknak be kell mutatniuk a beszállókártyájukat a vámmentes üzletben. Az adók már benne vannak az árban, és nem fogják megvámolni. Azonban azoknak, akik egy nem EU-s országból térnek vissza az EU-ba, be kell jelenteniük a behozott árukat a vámhivatalnál. Ha az értékhatárokat átlépik, akkor 430 és 750 euró értékű árukra 17,5 százalék vámot kell fizetni. Ha a termékek még többe kerültek, akkor további 19 százalékos behozatali áfát is fizetniük kell. Tehát a vámmentes vásárlás ilyen hibák esetén könnyen költségcsapdává válhat. Ha szeretnétek elkerülni a vámfizetést és megpróbáljátok átcsempészni a termékeket, akkor adóelkerülés miatt büntetést kockáztattok.

Tippek & Trükkök

Amint látjátok, a duty free-ben való vásárlás működése nem annyira egyszerű és nem is garantált, hogy olcsóbban juthattok hozzá egyes termékekhez. Ettől függetlenül nem egy rossz elfoglaltság körülnézni a boltokban a reptéren töltött szabadidőben. Végül itt van néhány tipp és trükk a vásárláshoz:

  1. A kutatás mindennek az alapja! Hasonlítsátok össze az árakat az interneten, és tájékozódjatok a célország behozatali szabályairól! Így sokkal tudatosabb döntést      hozhattok, és elkerülhetitek a problémákat és a többletköltségeket, amikor beléptek az EU-ba vagy külföldre utaztok.
  2. A nyugta a legfontosabb dokumentum a továbbutazáshoz. Ezért ügyeljetek arra, hogy megtartsátok, és hagyjátok az árut az eredeti csomagolásában!
  3. A tiltott árukat a vámhatóság elkobozza. Ezért győződjetek meg arról, hogy a megvásárolt termékek egyáltalán importálhatóak-e a célországba!
  4. Az árfolyamokról sem szabad megfeledkezni! Minél jobb az árfolyam, annál vonzóbb a vámmentes boltban vásárolni.

Szerencsére ma már számos repülőtéren ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre. Tehát az okostelefonokat is segítségül hívhatjátok ezeknek az információknak az eléréséhez! Ez csak néhány percet vesz igénybe – de sok pénzt és fáradságot takaríthattok meg vele!

2023.10.05. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.