Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ellátás-típusok a szervezett nyaralás alatt – mit, hol és hogyan együnk?

Nyaralásunk megtervezése során nem csak magára az úti célra, hanem a szálloda kiválasztására is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Azon túl, hogy eldöntjük, milyen környéken és milyen minőségű helyen szeretnénk megszállni, az ellátás típusának kérdését sem szabad félvállról venni.

A lehetőségek útvesztőjében ugyanakkor könnyű elveszni, ezért az alábbiakban igyekszek segítséget nyújtani a szervezett nyaraláshoz tartozó ellátási típusok könnyebb megértéséhez.

Különbség apartman és hotel között

Hotel, szobaszervíz

Hotel, szobaszervíz shutterstock

Úgy vélem, mindenekelőtt fontos tisztázni egy alapvető dolgot, ez pedig nem más, mint az apartman és a hotel/szálloda közötti különbség definiálása.

A legfontosabb tudnivaló, hogy az apartmanok esetében az étkezésről a vendég maga gondoskodik. Ugyanakkor az apartmanban a hálószobán, fürdőszobán túl egy nappali és legalapvetőbb dolgokkal felszerelt konyha is rendelkezésre áll, ahol főzni lehet. A sütési lehetőségeket azonban foglaláskor mindenképp ellenőrizzük, mert sok apartman sütővel nincs felszerelve. Így érdemes otthon előzőleg részben, vagy teljesen elkészített ételt csomagolni.

Ezzel szemben a szállodai szobák nem rendelkeznek konyhával, így főzési lehetőséget sem kínálhatnak. Azonban a hotelek szolgáltatásaiban (pl. napi szobatakarítás, szobaszervíz, fürdőszobai pipere) a változatos étkezési lehetőségek is benne szerepelnek. Ennek mértékét igényeinknek és tervezett programjainknak megfelelően magunk határozhatjuk meg.

Ha városnézésre, kirándulásra indulsz

Kontinentális reggeli

Kontinentális reggeli shutterstock

Abban az esetben, ha tervezett utazásod egy kirándulós hosszú hétvégére szól, vagy nyaralásod alatt a városnézést részesíted előnyben a tengerparti lazulás helyett, akkor csak reggelit válassz.

Ennek egyszerű oka, hogy reggeli nélkül nem célszerű kezdeni a napot, még akkor sem, ha számodra ez csak egy kávét jelent. Ezt követően kezdődhet a programok végeláthatatlan sora. Gondolj csak bele, ha példának okáért egész nap Isztambul vagy  Verona utcáit járod, esetleg Szlovénia tájait fedezed fel, akkor útközben fogsz megéhezni. Így egyszerűen csak megállsz a legközelebbi szimpatikus étteremnél, vagy büfénél és harapsz valamit, majd folytatod tovább utadat a nevezetességek felfedezésével.

A helyi konyha alaposabb megismerése érdekében ajánlom a vacsorát az adott város egy elegánsabb, vagy tipikusan helyi éttermében elfogyasztani szerelmünkkel, vagy élvezni az ízeket a baráti társaságunkkal. Ez esetben pedig abszolút felesleges a szállodai ellátáshoz vacsora opciót kérni.

Ha Te is így képzeled el a csavargós, városnézős utadat és még reggelizni sem nagyon szeretsz, akkor a legalapabb kontinentális reggelit válaszd. A kontinentális reggeli során többnyire teát, kávét, tejet, vajat, dzsemet és kenyeret szolgálnak fel. Ha ezt egy kicsit kevésnek érzed, akkor a bővített kontinentális reggeli opciójának kérésével ehhez kapsz még sajtot, szalámit és tojást.

Ha fontos számodra a reggeli, akkor lehetőséged van a büfé étkezés mellett dönteni. Ez esetben önkiszolgáló rendszerben (vagyis felszolgáló pincérek nélkül) előre kikészített hideg és meleg ételek közül válogathatsz egy nagy asztalról.

Ezzel szemben a svédasztalos reggeli során csak hideg, előre felsorakoztatott ételek közül csemegézhetsz, ugyanúgy önkiszolgáló rendszerben.

Ha a városnéző utad, vagy nyaralásod alatt biztosra mennél és nem csak a reggelit, hanem a vacsorát is a szállodádban kívánod elfogyasztani, akkor a félpanziót Neked találták ki. Ebben az esetben a reggeli és vacsora is egy fix pontként szerepel a napi programjaid között. Fontos tudni, a félpanzió során az ár tartalmazza a reggelinél való alkoholmentes italok (pl. üdítők, víz, tea, kávé) fogyasztását, valamint a változatos, általában hideg és meleg ételeket is. (Azt, hogy az adott szálloda biztosít-e meleg fogásokat érdemes a foglaláskor egyeztetni.) A vacsorához ezzel szemben nem kapunk se alkoholos, se alkoholmenets italt, csakis térítés ellenében. Vagyis, hiába van félpanzió kifizetve a szállásra, ha vacsorához szeretnénk inni egy üveg vizet, vagy egy pohár bort, akkor azt pluszban ki kell majd fizetnünk. 

Tengerparti láblógatáshoz

All inclusive

All inclusive shutterstock

Ha nyaralásod során a városnézés helyett inkább a tengerparti pihenést, szállodai medencézést és a kevés fakultatív programot kultiválod, akkor három opció közül javaslom a választást: teljes panzió, all inclusive és ultra all inclusive

Mind a három tartalmaz reggelit, ebédet és vacsorát, vagyis teljes ellátásokról bezsélünk, a különbség csupán az extrákban keresendő. De lássuk, ez pontosan mit is jelent:

A teljes panzió alternatívája során a reggelihez kapunk különféle alkoholmentes italokat, azonban az ebédhez és vacsorához kívánt innivalók - legyen az alkoholos vagy alkoholmentes - nincsenek benne az árban, azt pluszban fizetnünk kell.

Ezzel szemben az all inclusive ellátás során a szolgáltatás díja tartalmazza a helyi alkoholos és alkoholmentes italok fogyasztását minden étkezés alkalmával. További plusz, hogy nem csak a reggeli-ebéd-vacsora kombó, hanem az ezek között fogyasztott italok, nassolnivalók, tízórai és uzsonna is benne van az árban.

Ugyanakkor fontos: Hogy pontosan mit tartalmaz az all inclusive szolgáltatás, az érkezés és az elutazás napján meddig, mikor és melyik étteremben/bárban mi vehető igénybe, azt az adott szálloda határozza meg.

További lényeges információ, hogy az all inclusive ellátás igénybevételéhez a check in-nél kapott karszalag viselése kötelező. Amennyiben a karszalag megsérül vagy elveszik, azt mielőbb jelezni kell a recepción.

Figyeljünk szállodánk foglalásakor arra is, hogy az all inclusive megnevezés adott hotelenként változhat, így lehet light-, super-, high-, ultimate all inclusive meghatározással is találkozni. Az elnevezéstől függően értelemszerűen nő vagy csökken az azok keretében elérhető szolgáltatások köre. A félreértéseket elkerülendő, minden esetben az utazásszervező által kiadott – és az Invia weboldalán is megjelenő – szolgáltatás ismertető az irányadó.

Ha azt hinnéd, hogy az all inclusive ellátásnál feljebb már nincs, akkor nagyon tévedsz, hiszen ott van az ultra all inclusive! Az ultra all inclusive az all inclusive szolgáltatásain túl számos pluszt tartalmaz, melyek pontos körét az adott szálloda egyénileg határozza meg. De általában ezek az extra juttatások a térítésmentes import alkoholos italokban, a frissen facsart gyümölcslevekben, különféle sportolási lehetőségekben mutatkoznak meg.

Az all inclusive és az ultra all inclusive esetében is igaz, hogy a hotelbe való korai vagy késői check in - azaz bejelentkezés során, vagy ha olyan fakultatív kirándulásra indulnál, ami a korai indulás vagy a késői érkezés miatt egy kimaradó étkezést jelentene, ennek pótlására a szállodától ételcsomag igényelhető. Így pl. ha egy napot úton töltesz, reggel felveheted az egész napra előkészített ellátmányodat, míg a vacsorád a szobádban is várhat, ha nagyon későn érnél vissza.

Habár e két szóban forgó ellátási típusnál magasabb nincs, egyes hotelekben mégis előfordulhat, hogy az á la carte éttermi fogyasztásért és egyes italokért felárat kell fizetnünk. Erről mindig az aktuális szálláshelynél kell tájékozódni.

2019.07.23. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.