A helyszínen

Mi a teendő betegség esetén, tudnivalók az idegenvezetőről és a különböző ellátás-típusokról.

Betegség vagy baleset az utazás során

Amennyiben van biztosítása, vegye fel a kapcsolatot a biztosítója által megadott elérhetőségek valamelyikén ügyintézőjével, és kérje tájékoztatását a teendőkről. Ha nem kötött előzetesen biztosítást, javasoljuk, hogy kérjen tanácsot az utazási iroda helyi képviselőjétől, a helyi idegenvezetőtől vagy a szervezőiroda által megadott központi számon.

Ellátás

önellátás – Self catering, vagy European Plan, ellátás nélkül,

kontinentális reggeli – többnyire ugyanaz a kínálat: tea, kávé, tej, vaj, dzsem, kenyér,

bővített kontinentális reggeli – ugyanazokat tartalmazza mint a kontinentális reggeli, de sajttal vagy szalámival, esetleg tojással bővítve,

büféreggeli – önkiszolgáló rendszerben működő hideg- és meleg konyha, svédasztalos étkezés: önkiszolgáló rendszerben működő, jellemzően hideg kínálatos ételbár,

félpanzió – reggeli és vacsora, melyek során reggeli esetében az ár tartalmazza alkoholmentes italok fogyasztását, viszont a vacsoránál térítés ellenében vehető igénybe az italfogyasztás (alkoholmenetes és alkoholos),

teljes panzió – reggeli, ebéd és vacsora, melyek során reggeli esetében az ár tartalmazza alkoholmentes italok fogyasztását, viszont az ebédnél és a vacsoránál térítés ellenében vehető igénybe az italfogyasztás (alkoholmentes és alkoholos),

All Inclusive – egész napos ellátás, a teljes panzión túl tízóraival és uzsonna időben elérhető snackekkel kiegészítve. Továbbá tartalmazza a helyi alkoholos és alkoholmentes italok fogyasztását. Hogy pontosan mit tartalmaz az all inclusive szolgáltatás, az érkezés és az elutazás napján meddig, és hogy mikor, melyik étteremben/bárban mi vehető igénybe, azt az adott szálloda határozza meg. Az all inclusive szolgáltatás igénybevételéhez a karszalag viselése kötelező. Amennyiben a karszalag megsérül vagy elveszik, azt mielőbb jelezni kell a recepción. ultra all inclusive – az all inclusive ellátásban foglaltak, plusz szolgáltatásokkal, melyek körét az adott szálloda határozza meg (pl. térítésmentes lehet import alkoholos italokat vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasztani, vagy sportszolgáltatásokra jogosít).

Ultra All Inclusive – az all inclusive ellátásban foglaltak, plusz szolgáltatásokkal, melyek körét az adott szálloda határozza meg (pl. térítésmenetes lehet import alkoholos italokat vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasztani, vagy sportszolgáltatásokra jogosít).

A la carte – étlapról választható, a rendelésnek megfelelően külön fizetendő kínálat.

Az utazási iroda helyszíni képviselője

A szervezőiroda képviselője az úticél helyszínén képviseli az utazási irodát. Ő biztosítja az érkező és távozó csoportok utazását a reptér és a hotel között, szükség vagy igény esetén tájékoztatást nyújt, információkat ad át, fakultatív kirándulásokat és szolgáltatásokat kínál, csoportokat vezet a kirándulásokon, valamint utasaink rendelkezésére áll kérés vagy kérdés esetén. Mivel általában több hotelért és szálláshelyért felelős, ezért személyesen előre megadott időpontokban, vagy telefonon érhető el; ezekről az utasok mindig a megérkezést követően, a helyszínen kapnak információt.

Szállás

Az utazási ajánlatok jellemzően a következő szállástípusok valamelyikét tartalmazzák:

Resort – üdülést, nyaralást, kikapcsolódást szolgáló, tömegeket kiszolgáló komplexum, amely általában a tengerparton vagy annak közelében épült,Hotel/szálloda – szoba, főzési lehetőség nélkül,
Aparthotel – az apartszállodák szobáihoz konyharész, főzősarok és/vagy étkező kapcsolódik; a szobák lehetnek egylégterű stúdiók vagy többlégterű apartmanok,
Boutique hotel – kisebb, elsősorban magántulajdonban lévő, magas színvonalú, ízlésesen dekorált szálláshely,
Pavilon – melléképület, általában a szálláshely kertjében,
Stúdió – szállás főzési lehetőséggel,
Apartman – általában legalább két légterű, főzési lehetőséggel,
Motel – alapvető igényeket kielégítő, parkolóhellyel rendelkező, egyszerű szálláshely, többnyire autópályák mentén található,
Hostel – olcsó elhelyezést kínáló szálláshely elsősorban diákoknak, fiataloknak illetve hátizsákkal utazóknak; a szobák általában többágyasak és közös fürdőszobával, valamint konyhával rendelkeznek,
Bungaló, faház – melléképület, főzési lehetőség nélkül,
Botel – Állóhajó szálloda, általában a nagyobb városok központjához közel lehorgonyozva,
Karaván – mobil szállásegység, általában főzési lehetőséggel és kempingekben való parkolással,
Ryokan – Tradícionális japán vendégházak, közös fürdőszobával és a szobákban felszolgált étkezéssel,
Magánszállás (guest house, vendégház) – vendégszobák magánszemélyek házában (panzió), általában főzési lehetőség nélkül.

Szállások kategóriái:

A csillagos értékelés a legtöbbször alábbiaknak felel meg:

*nagyon egyszerű szállás, minimális igényekkel rendelkező vendégek számára,
**egyszerűbb szállás, funkcionális felszereléssel és egyszerű étkezéssel,
*** általános/standard szállás étkezési lehetőséggel,
****jó minőségű szállás átlag feletti felszereléssel és szolgáltatásokkal,
*****luxus szállodák igényes vendégek számára, extra felszereléssel és szolgáltatásokkal,
*** + az adott csillag-kategóriánál valamivel magasabb, de a következő kategóriánál alacsonyabb színvonalú szálloda.

Kirándulások, fakultatív programok

A nyaralás során változatos fakultatív kirándulásokból válogathat. Az utazásszervező irodák általában a hotelben is elhelyezik komplett programjaikat bemutató katalógusukat, melyekről további részleteket az utazási iroda helyi képviselőjétől tudhat meg már a helyszínen megrendezett tájékoztató találkozó során. Érdemes lehet felkészülni arra, hogy egyes történelmi és vallási emlékművek látogatását esetenként azok jellege, vagy valamilyen állami és vallási ünnepnap, ünnepség alkalmával a fogadó ország feltételekhez kötheti.

Helyi élelmiszerek és italok

Leginkább az egzotikus országokban javasolt külön figyelmet fordítani az étkezésre. A konkrét országok esetleges kockázatairól a konzuli szolgálat oldalain naprakész tájékoztatást talál, de általában javasolt körültekintően megválasztani, milyen helyeken vásárolunk és fogyasztunk élelmiszert, figyelni annak ép csomagolására, és kerülni a csapvíz, valamint az esetlegesen abból készült jéggel felszolgált italok fogyasztását.

Szuvenír

Bizonyos ritkaságok és helyi sajátosságok Magyarországra való behozatalát törvények korlátozhatják vagy tilthatják, ezért kerülje olyan szuvenírek behozatalát, amelyek a védett állat- és növényfajokról (korallok, néhány kaviárfajta, kagyló, tengeri élőlények búvóhelyei, bőrből készült tárgyak, némely élő állat és növény) rendelkező CITES egyezmény hatálya alá esnek. Részletesebb információkat a konzuli szolgálat weboldalán talál.

Az Európai Unión kívülről (harmadik országból) Magyarországra érkező utasok személyi poggyászában lévő áruk az alábbi mennyiségekben hozhatóak be vám– és adómentesen:

Dohánytermékek (kizárólag a 17. életévüket betöltött utasok esetén) legfeljebb:
a) vagy 200 szál cigaretta,
b) vagy 100 szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű),
c) vagy 50 szivar,
d) vagy 250 gramm vágott dohány.

Alkoholtermékek és alkoholt tartalmazó italok (kizárólag a 17. életévüket betöltött utasok esetén) legfeljebb:
a) 4 liter szőlőbor,
b) 6 liter sör és
c) vagy 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék,
d)vagy legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkoholtermék,
e)vagy 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, köztes alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor.