Felkészülés a nyaralásra

Mit érdemes előkészíteni a nyaralás előtt? Voucher, vízum, átalakítók, oltások.

Szükségem van útlevélre, vagy elegendő az érvényes személyi igazolvány?

Ez mindig az adott úticél függvénye, melyről érdemes a konzuli szolgálat oldalán is tájékozódni, de kérésére utazási szakértője is tájékoztatja az adott országban érvényes beutazási feltételekről.

Mikor és hogyan kapom meg a vouchert és az utazással kapcsolatos egyéb információkat?

A vouchert, az adott esetben szükséges további dokumentációval legkésőbb 3-7 nappal az indulás előtt küldjük ki az Ön által megadott e-mail címre.

Szükségem van oltásokra?

Ez mindig az adott úticél függvénye, melyről érdemes az oltóközpont oldalán is tájékozódni, de kérésére utazási szakértője is tájékoztatja az adott országban esetlegesen ajánlott védőoltásokról.

Néhány (elsősorban egzotikus) országba speciális oltásokra lehet szükség, melyek közül némelyiket az utazást megelőzően több héttel, és/vagy több részletben szükséges beadatni. Országokra lebontott, konkrét információkat és javaslatokat a Nemzetközi Oltóközpont oldalán találhat: https://oltokozpont.hu/ .

Mennyi pénzt kell magammal vinnem?

Az utazás egyes napjaira szükséges összeg kiszámolásakor - az esetleges kirándulások és tervezett vásárlások mellett – érdemes valamennyi tartalékkal is számolni a nem várt eseményekre vagy orvosi ellátásra, ezeket ugyanis a biztosítók többsége utólag téríti meg.

Milyen átalakítót érdemes magammal vinnem?

Mindig járjon utána, milyen típusú konnektorokat és elosztókat használnak az adott desztinációban. Bár sok helyen a hotelek recepcióján is kérhetünk vagy kölcsönözhetünk adaptert, érdemes lehet egy univerzális konnektor-átalakító úti adaptert beszerezni (ez a legtöbb repülőtéren is megvásárolható).

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a következő konnektorok terjedtek el az egyes országokban:

Európai típus: Cseh köztársaság, Bulgária, Egyiptom, Horvátország, Olaszország, Marokkó, Portugália, Ausztria, Görögország, Spanyolország, Tunézia, Törökország.

Angol típus: Indonézia, Kenya, Ciprus, Maldív-szigetek, Málta, Mauritius, Seychelle-szigetek, Egyesült Arab Emirátusok, Srí Lanka.

Amerikai típus: Dominikai Köztársaság, Jamaika, Kuba, Mexikó, Thaiföld, USA, Venezuela.

Hol lehet vízumot igényelni, és mikor kapom meg?

A beutazási feltételek országonként változóak, ezért érdemes előre meggyőződni arról, hogy az Ön célországába szükséges-e vízum vagy egyéb kiegészítő engedély az országba való belépéshez.

Egyes országokban a vízum megvásárolható a repülőtéren, az úticélra való megérkezést követően (pl. Egyiptom, Dominikai Köztársaság).

Aktuális információkat a konkrét országok beutazási feltételeiről a Konzuli Szolgálat oldalán talál: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs