Biztosítás

Mit tehetünk, ha nem megfelelő biztosítást kötöttünk? Mit tartalmaz a biztosítás? Mire jó az EU Egészségbiztosítási kártya?

Mit tehetünk, ha nem megfelelő biztosítást kötöttünk?

A biztosítás megkötésekor előforduló leggyakoribb hiba, hogy a biztosító képviselője nem kap elegendő információt a nyaralás során tervezett tevékenységekre vonatkozóan. Ez azért lehet fontos, mert amennyiben például kockázatosnak minősített sporttevékenység közben következik be valamilyen baleset, és arra az általunk kötött biztosítás nem terjed ki, a biztosító elutasíthatja a biztosítási teljesítést vagy csökkentheti annak összegét.

Mire jó a káresemény felelősségbiztosítás?

A felelősségbiztosítást az AXA ASSISTANCE utazási biztosítás automatikusan magában foglalja.

Bár utazása kapcsán az ember elsősorban a kellemes élményekre gondol, azokkal tervez, kellemetlenségek sajnos bárhol érhetik; külföldön pedig ezek költsége egyszerűbb orvosi kezelések esetén is könnyen elérheti a milliós nagyságrendet. Az utazás összköltségére, és az esetlegesen jelentkező, külföldi orvosi kiadások értékrendjére vetítve a biztosítási díj mindezeknek csak töredéke, mégis, rengeteg félelmet, aggodalmat, kellemetlen élményt és kiadást spórolhatunk meg vele. Az útlemondási biztosítás, mely még az utazás előtt kímélheti meg a kellemetlenségektől – a utazás megkezdéséig hatályos, amennyiben utazásképtelenség merülne fel, melyet az utas igazolni tud a biztosító felé - utazás lefoglalásakor köthető meg. A felelősségbiztosítás pedig azokban az esetekben tehet hasonlóan jó szolgálatot, ha akaratlanul valamilyen kárt okozunk például a szálloda berendezésében.

Mit tartalmaz a poggyászbiztosítás?

A poggyászbiztosítást tartalmazza az utasbiztosítás, és magában foglalja például a poggyászon a megbízott szállító által okozott sérüléseket, de arra is kiterjed, ha például zsúfolt környezetben valaki leemelné a vállunkról a táskát. Összegezve, az általános biztosítási feltételek kiterjednek a megbízott szállító által a szállítás során okozott, valamint a lopással összefüggő károkra is.

Mi a helyzet a kiemelten kockázatosnak minősített/extrém sportok biztosításával?

A különböző rekreációs tevékenységek körének bővülésével, és ezen tevékenységek biztosításának növekedésével egyidejűleg nő a biztosítás iránti érdeklődés.

Ezért fontos a biztosítás megkötése során jelezni, milyen tevékenységeket tervezünk folytatni az utazás során. Sokan nem tudják, hogy a biztosítási feltételek alapján extrém sportnak számít például többek között a robogózás, gokartozás, rekreációs búvárkodás légzőeszközökkel 10 m mélységig, szafari, stb.

Miért fontos az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett is biztosítást kötni?

Azok a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió másik tagállamában állandó lakóhellyel rendelkeznek, magyar egészségbiztosításuk terhére más tagállamokban is jogosultak ugyanazon egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. Részletesebb információkat ezen a linken talál. Szeretnénk azonban felhívni a figyelmét, hogy az EEK nem helyettesíti az utasbiztosítást:

  • külföldön csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel,
  • nem téríti meg az egyéb költségeket (pl. a mentés, hazaszállítás költségeit),
  • országfüggően jelentős önrészt is tartalmazhat, egyes országokban a beteg fedezi a kezelési költség bizonyos részét (általában 20-30%),
  • nem tartalmaz asszisztencia szolgáltatást (információnyújtás, tolmácsolás, fordítás).

Melyek a leggyakrabban előforduló egészségügyi problémák a külföldi nyaralás során?

A nyáron előforduló leggyakoribb problémák a bélbetegségek, a napszúrás, a rovarcsípés és a tengeri sün tüskéi, illetve egyéb, vízi élőlények okozta csípések, gyulladások.

Sajnos a nyári időszak sem kivétel a súlyosabb sérülésekkel járó balesetek alól, így ugyanúgy előfordulnak ilyenkor is autó- és egyéb, közlekedési balesetek.

Mennyibe kerülhet biztosítás hiányában egy lábtörés vagy gyomorfertőzés ellátása?

A válasz nagy mértékben függ az egészségügyi probléma mértékétől. Egy gyomorfertőzés ellátása a Földközi-tenger környékén 3000 Ft körüli összegtől elérhető, míg egy lábtörés kezelése akár 20 000 Ft lehet - mivel ez a tartózkodás helyétől és a törés komolyságától függ, nem ritkák a 100 000 Ft körüli ellátási összegek sem.

Amennyiben a sérült hazaszállítása szükséges, annak feltételeinek függvényében akár milliós tételekről is beszélhetünk.

A biztosítás magán-, vagy állami kórházi ellátást fedez?

Amennyiben rendelkezik Európai Egészségügyi Kártyával, elsődlegesen egy állami kórház fogja fogadni Önt, de az utasbiztosítást egyes magán- egészségügyi intézményekben is elfogadják. Az adott helyszínen elérhető, biztosító által térített szolgáltatásokat kínáló ellátóhelyekről az asszisztensi szolgáltatás képviselőjétől kérhet bővebb tájékoztatást.

Mennyi készpénz legyen nálam baleset esetére?

Javasoljuk, hogy probléma esetén vegye fel a kapcsolatot az asszisztensi szolgálattal, amely mindig igyekszik megtalálni az ügyfél számára a legegyszerűbb megoldást a helyszínen való készpénzes fizetés nélkül.

Mikor számíthatok a biztosító költségtérítésére?

A biztosítónak (a törvény alapján) 3 hónap áll rendelkezésére a biztosítási eset kivizsgálására. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy amennyiben a biztosítónak rendelkezésére áll az ügyfél részéről szükséges összes dokumentum, abban az esetben a térítés ennél hamarabb realizálódik.