Repülőjegyek, repülőtér és repülés

Információk a repülésről, a repülőjegyekről és a szállítható csomagokról, állatok fuvarozásáról és várandósság alatti utazásról.

Mikor kapom meg a repülőjegyeket?

A repülőjegyeket a repüléssel kapcsolatos további tudnivalókkal együtt küldjük meg. Charter-járat esetében egy vouchert küldünk, ennek, és érvényes utazási okmányainak a bemutatása ellenében kerül majd kiállításra a reptéren a beszállókártyája.

Hol találom a pontos indulási és érkezési időpontokat?

A repülés időpontjai a voucheren, illetve az elektronikus repülőjegyen kerülnek feltüntetésre.

Bejelentkezhetek online?

Amennyiben charter-járatról van szó, az online bejelentkezés nem szükséges.

Hogyan jutok ki a reptérre?

Élhet partnereink kedvezményes ajánlataival, és utazása lefoglalásakor megrendelheti az igényeinek és szükségleteinek megfelelő transzfert is; bővebb tájékoztatást az aktuálisan elérhető konkrét lehetőségekről utazási szakértőjétől kérhet.

Parkolhatok a repülőtéren?

Olcsó és biztonságos parkolást kínálunk a legnagyobb indulási reptereken, a megfelelő megoldás kiválasztásában kérje bátran utazási szakértője segítségét.

Hol tudhatom meg, hogy mekkora csomaggal utazhatok?

Mivel a fedélzetre felvihető, és a feladható csomagok engedélyezett súlya és mérete légitársaságonként eltérő, ezért az aktuális utazás során megengedett csomag paramétereiről a voucheren talál részletesebb tájékoztatást.

Mit vihetek magammal a repülőgépre?

A poggyászokra általánosan érvényes megengedett tárgyak listáját az alábbi táblázatban találja:

Termék

Feladott poggyász

Kézipoggyász

Gyógyszerek, tápszer, bébiétel

igen igen
Vizes, üdítős palack, egyéb folyadék igen max 100 ml

Folyékony szappan, fogkrém, egyéb mosakodó- vagy tisztálkodó krémek, gélek, stb.

igen max 100 ml
Folyékony élelmiszerek, joghurtok, krémek igen max 100 ml
Elektronikus eszközök, fényképezőgép, kamera, stb. igen igen
Esernyő igen igen
Napernyő igen nem

Gázgyújtók, festékek és egyéb

éghető anyagok

nem nem

Fegyverek, szúró-, vágó- és robbanóeszközök

Mérgező és fertőző anyagok

nem nem

Utazás várandósan

Várandós nők a terhesség 28. hetéig korlátozások nélkül utazhatnak. A várandósság 28. és 36. hete között, utasai biztonságát szem előtt tartva a légitársaságok többsége orvosi igazolást kér az utazáshoz. A 36. héttől (ikrek esetén a 28. héttől) már nem javasolják a repülőgépes utazást, így a legtöbb légitársaság szabályzata sem engedélyezi azt.

Hogyan utazhatnak egészségügyi komplikációkkal vagy fogyatékkal élők?

A reptéri asszisztencia egy ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás bizonyos betegségek esetén és mozgásukban korlátozott, illetve más fogyatékkal élő utasok számára, azonban ennek igényét előre szükséges jelezni. Teljeskörű információt a légitársaság honlapján talál.

Diabétesszel élőkre vonatkozó egyedi szabályozások

2006. óta új szabályok segítik a cukorbetegeket mérő- és segédeszközeik szállítása kapcsán. Minden folyadékot külön kell csomagolni, amelyek mértéke maximum 100 ml lehet, és ezeket egy (vissza)zárható, átlátszó, 1 liternél nem nagyobb űrtartalmú műanyag zacskóban lehetséges felvinni a fedélzetre. Amennyiben inzulin van Önnél, úgy javasoljuk, hogy tartson magánál egy orvosi igazolást a betegség tényéről, a gyógyszer kötelező használatáról és az esetleges más, szükséges gyógyászati segédeszközről. Amennyiben folyamatos glükózmonitorozásra van szüksége, szintén indokolt lehet az ezt bizonyító orvosi igazolás bemutatása. Mivel cukorbetegségben szenvedők repülővel való utazása speciális figyelmet és felkészülést igényelhet, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy az út előtt konzultáljon orvosával, aki minden szükséges információval ellátja a gondtalan utazáshoz.

Reptéri szótár

Terminal – a repülőtér épületeinek egyike, aminek különböző elnevezései lehetnek, mint például Terminal 1 vagy Terminal A, Terminal South.
Reservation confirmation – foglalás megerősítése/visszaigazolása,
Flight ticket – repülőjegy,
Boarding pass (boarding ticket) – beszállókártya,
Check-in – bejelentkezés,
Check-in desk – utasfelvételi pult,
Checked baggage (luggage) – feladott poggyász,
Cabin baggage (carry-on baggage) – kézipoggyász,
Security check – biztonsági ellenőrzés,
Gate – beszállókapu,
Seat – ülés,
Departure (time) – indulás (indulás ideje),
Arrival (time) – érkezés (érkezés ideje),
Baggage claim – csomagfelvétel,
Charter – az utazási iroda által üzemeltetett repülőjárat, csoportos, jellemzően szezonális utazásokra.
Slot – szabad időintervallumok, amelyekre a légitársaság benyújthatja igényét, hogy az adott repteret használja. Az indulási és érkezési időpontokra érvényes.
Seating – utasok elhelyezése a repülőn vagy autóbuszon.
Transfer – helyi (leginkább autóbuszos) személyszállítás a repülőtértől a hotelig és vissza. Az utazási iroda kínálhat felszállóhelyekről való szállítást a repülőtérre.
Waiting list – várólista, pótutasok listája. A fuvarozó ide írja fel a szállítás iránti további érdeklődőket teltház esetén. Amennyiben valamelyik foglalt hely az indulás előtt felszabadul, a várólistán szereplő érdeklődőnek felajánlásra kerül.

Repülőtéri és biztonsági illeték – kötelező pótdíjak, az utazás alapdíjának a részei. Ennek az összegét a légitársaság határozza meg, az Invia.hu kínálatában azonban az utazások mellett feltüntetett ár ezt minden esetben tartalmazza.
Üzemanyag pótdíj – kötelező pótdíj, az utazás alapdíjának a része. Ennek összegét a kőolaj ára befolyásolja, és a légitársaság határozza meg, az Invia.hu kínálatában azonban az utazások mellett feltüntetett ár ezt minden esetben tartalmazza.
Kilépési illeték – helyi valutában, USD dollárban vagy EUR-ban kiszabott pótdíj. A meglátogatott ország elhagyását követően a repülőtéren fizetendő.

Hogyan utazhatok a háziállatommal?

Állatok szállítása maximum 5 kg-ig engedélyezett a fedélzeten, de ilyenkor is különleges feltételekhez kötött. Az ennél nagyobb súlyú élőlények a repülőgép alsó részében, a klimatizált csomagtérben, külön erre a célra elhelyezett konténerekben szállíthatók. Az erre vonatkozó igényt már a foglaláskor jelezni kell, ezt követően pedig a légitársaság engedélyezi külön díjszabás és egészségügyi dokumentáció ellenében.

Kapok enni és inni a fedélzeten?

Néhány légitársaságnál a repülőjegy ára tartalmazza a repülés alatti frissítőket, ezzel szemben bizonyos légitársaságoknál ez feláras lehet. A frissítők milyensége szintén eltérő lehet a különböző légitársaságok esetében, tartalmazhat meleg ételt, vagy egy szendvicset is akár.

Mit tegyek, ha elveszett a csomagom?

Amennyiben észreveszi, hogy a csomagja az utazás során megsérült vagy elveszett, vegye fel a kapcsolatot a reptéren a légitársaság ügyfélszolgálatával, vagy a csomagok kezelésére specializálódott reklamációs osztállyal. Az ügyfélszolgálaton a személyes adatok leadását követően, a repülés időpontjának és a poggyász sérülésének/elvesztésének rögzítését követően kövesse az ügyfélszolgálati munkatárs utasításait.