Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kalandos dzsungelek - A tíz legszebb úti cél

Majomcsalád Balin

Majomcsalád Balin

Sikoltozó majmok, virágok a szivárvány minden színében, liánok, és kellemes meleg. Ha el tudod magad képzelni ebben a mesés környezetben, akkor a dzsungel nagyon izgalmas úticél számodra! De hogy is lehetne eljutni egy trópusi esőerdőbe, és egyáltalán hová érdemes? Itt minden kiderül, amit a témában tudni kell!

BaliMonteverdeMadeiraOcho RiosGarajonayDaintree Nemzeti ParkAlta FlorestaDominikai KöztársaságKubai esőerdőkMasoala EsőerdőGYIK


Áttekintés

Tudtátok, hogy világ szárazföldi területének mintegy 13%-át borítják esőerdők és dzsungelek? Ez összességében a Föld felszínének alig több, mint három százaléka. Ráadásul ez az egyébként is alacsony szám évről évre zsugorodik az erdőírtás és az éghajlatváltozás miatt. Ennek ellenére még mindig számos vonzó természeti paradicsom várja, hogy felfedezzétek!

A továbbiakban a 10 legjobb trópusi úti céllal ismerkedhettek meg, melyek között lehet, hogy a következő nyaralásotok helyszíne is megtalálható. Tartsatok velünk a gyönyörű lagúnák, zubogó vízesések és a különleges állatfajok világába!

1. Bali, Indonézia

A balinézek szeretik az országukat az Istenek szigetének nevezni. Varázslatos világ, melynek mindennapjaihoz hozzátartozik a füstölő illata, a finom ételek, és az esőerdő jellegzetes hangjai. Igazi turistaparadicsom, amiről a látogatók mindig ódákat zengenek! A sziget nagy részét dzsungel borítja. Az esőerdő közepén rizsteraszokra, romantikus hotelekre, csodálatos hindu templomokra és komplett kis falvakra bukkanhattok.

Bali, az

Ez is érdekelhet:

Bali, az "Istenek szigete”

Azt ajánljuk, hogy április és november között utazzatok Balira. Bár a téli hónapokban is egészen meleg van, az esőzés ilyenkor számottevő. Ha ez nem zavar titeket, akkor bátran elindulhattok decembertől márciusig is. Annak biztosan örülni fogtok, hogy a szállodák olyankor szinte teljesen üresek, és kedvező árajánlatokat lehet kifogni.

Sűrű esőerdő Balin

Sűrű esőerdő Balin

Sűrű esőerdő Balin

A dzsungel és más látványosságok meglátogatásához érdemes robogót bérelni. Így gyorsabban eljuthattok A-ból B-be. Sok útszakasz nagyon sűrű növényzeten vezet keresztül, amin áthaladni nagyon különleges élmény. A pihenni vágyók mindenképp látogassanak el az esőerdő egyik gyógyfürdőjébe! Gyalogtúrákon is részt vehettek, melynek során szakmai irányítás segítségével fedezhetitek fel az indonéz sziget egyedülálló természetét, és egy kis szerencsével különféle majomfajokat is láthattok!

2. Monteverde, Costa Rica

Costa Rica, avagy a „gazdag part” területének nagyjából negyed része sűrű esőerdővel borított. A közép-amerikai ország a Csendes-óceán és a Karib-tenger között fekszik. Többek között arról ismert, hogy 2000 lepkefajnak, több, mint 200 fajta hüllőnek, valamint 1200 féle orchideának ad otthont. Ezenkívül olyan természeti csodákról is híres, mint az Arenal és az Irazú tűzokádó vulkánok.

Lelepleztük a hosszú élet titkát: 5 helyszín, ahol az emberek 100 évig élnek

Ez is érdekelhet:

Lelepleztük a hosszú élet titkát: 5 helyszín, ahol az emberek 100 évig élnek

Costa Rica feltérképezését december és április között a legideálisabb megejteni – tökéletes időpont, ha szívesen kiszakadnátok egy időre a borongós magyar télből. Monteverde Felhőerdő Rezervátuma remek helyszínt biztosít ehhez! San José fővárostól északnyugatra található ez a különleges természetvédelmi terület, ahol 1400 és 1700 méter magasság között lenyűgözően sokszínű állat- és növényvilágot találtok.

Costa Rica felhőerdője

Costa Rica felhőerdője

Costa Rica felhőerdője

Az esőerdő egy 35 kilométeres murvás úton közelíthető meg. Tehát készüljetek fel egy kevésbé kényelmes utazásra! A Felhőerdő központjában található Santa Elena faluja, számos szállodával és vásárlási lehetőséggel csábítva a turistákat. A Monteverde Biológiai Rezervátumot egyedül vagy idegenvezetővel is bejárhatjátok. Onnan nagyjából hat kilométerre található a Santa Elena Biológiai Rezervátum, amelyet nonprofit szervezetek működtetnek. A Selvatura Természetvédelmi Területen számos köd- és függőhidat is megcsodálhattok.

3. Madeira, Portugália

Minden vágyatok eljutni egy dzsungelbe, de a hosszú repülőút miatt inkább lemondtatok róla? Lehet, hogy van erre megoldás! Európában is találunk burjánzó őserdőket. Persze ezek nem nevezhetőek dzsungelnek, de éppen olyan értékesek és szépek, mint a trópusi társaik. A portugál virágszigetként emlegetett Madeira bővelkedik a babérerdőkben, amelyek a teljes területének 20%-át teszik ki. A virágzó díszliliomok és az illatos eukaliptuszfák is azt bizonyítják, hogy Madeira méltán kapta a becenevét.

Madeira, az európai Hawaii

Ez is érdekelhet:

Madeira, az európai Hawaii

 

A legjobb idő Madeira meglátogatására májustól szeptemberig kínálkozik, amikor az egész sziget virágba borul. A levadák, a mesterséges vízcsatornák mentén kedvetekre túrázhattok, megcsodálva a növény- és állatvilágot. A sziget lélegzetelállító meredek tengerpartjai is megérnek egy kitérőt!

Madeira a rendkívüli természetével hívogat

Madeira a rendkívüli természetével hívogat

Madeira a rendkívüli természetével hívogat

Szeptember végétől többet esik az eső Madeirán, de valaki éppen ezt találja vonzónak. Ilyenkor nagy köd száll le a szigetre, ami csak fokozza a zöld hegyek és erdők misztikus hangulatát. Bámulatos fényképeket lehet ebben az időszakban készíteni. Nyár vége felé a víz hőmérséklete még mindig 22 és 23 fok között van, ezért Madeira egészen októberig jó választás. Repülővel öt óra alatt érhettek a szigetre.

4. Ocho Rios, Jamaika

A karibi Jamaika szigete egy másik paradicsomi célpont, amely ideális hosszú túrákhoz és a kulináris élvezetek halmozásához. A hegyek, kávéültetvények és hatalmas fenyőfák között mindenhol nagy, buja esőerdők tarkítják a természetet. A dzsungel, akárcsak a reggae, része a jamaikai életérzésnek. Ráadásul fantasztikusan gyönyörű strandok vannak, ahol kipihenhetitek a dzsungeltúrát!

5 ok, amiért érdemes Jamaikába látogatni

Ez is érdekelhet:

5 ok, amiért érdemes Jamaikába látogatni

Jamaika Kék-hegység Nemzeti Parkja nagyon népszerű, főként decembertől áprilisig. Amíg Magyarországon hideg és szürkeség uralkodik, addig ott magatokba szívhatjátok a napsütést és rengeteg kalandot élhettek át. Ocho Rios kisvárosa a sziget nyugati részén helyezkedik el, ahol egész évben kellemesen meleg van. Korábban halászfalu volt, ezért a mai napig rengeteg ízletes tenger gyümölcseit kóstolhattok meg. A strandokon üzletek és bárok fogadják a látogatókat, és hajókirándulásokra is befizethettek.

Buja esőerdők a strand közelében

Buja esőerdők a strand közelében

Buja esőerdők a strand közelében

De nem csak Ocho Rios strandján vár rátok sok élmény: foglaljatok le egy túrát az esőerdőbe, és tudjatok meg többet a környék természeti szépségeiről. A főbb látnivalók közé tartozik a Nagy Kék Lyuk, a Dunn folyó vízesése, a Delfin-öböl és a Fehér Folyó.

5. Garajonay, La Gomera

A Kanári-szigeteken, La Gomerában található Garajonay Nemzeti Park egy másik példa egy olyan dzsungelre, amely nincs túl messze. Egyedülálló ökoszisztémájáról ismert, amely számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont. A nemzeti park 800 méter tengerszint feletti magasságtól 1,487 méterig terjed. A misztikus hangulatú helyszín minden bizonnyal kiérdemelte a "La Gomera felhőerdője" becenevet.

Kanári-szigetek, de melyiket válasszam?

Ez is érdekelhet:

Kanári-szigetek, de melyiket válasszam?

 

A nemzeti park 1981 óta védett terület, 1986-ban pedig felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A sziget felszínének összesen tíz százalékát borítja erdő. Érdekesség, hogy légvonalban csak 400 kilométerre van Afrikától. Habár La Gomerán nem találunk száraz Szaharát, az északkeleti passzátszélnek köszönhetően a hegycsúcsok között megülnek a felhők, ami a buja esőerdők létrejöttének kedvezett. A Garajonay Parkban a hőmérséklet mindössze 13-15 fok körül mozog. Az eső főleg ősszel és télen esik, ezért válasszátok a tavaszt és a nyarat az utazásotokhoz!

La Gomera Sűrűn benőtt dzsungele

La Gomera Sűrűn benőtt dzsungele

La Gomera Sűrűn benőtt dzsungele

Az örökzöld, sűrű erdő misztikuma könnyedén rabul ejti a kirándulókat. Boldogsággal tölti el a városból kiszakadó embert, hogy húsznál is több fafajta, 2000 féle növény, 1000 különböző gombaféle és 300 zuzmófajta található egy helyen. Mindemelett gazdag babérerdőkben és virágos növényekben is gyönyörködhetünk. Közülük sok csak a Kanári-szigeteken őshonos, például a kanári harangvirág, a kanári kövirózsa és a gomerai százszorszép. Ez egy igazi paradicsom a virág- és növénykedvelőknek! Remek hír, hogy a jól kitáblázott túraútvonalakon és kilátókon egyedül is felfedezhetitek a természetet.

6. Daintree Nemzeti Park, Ausztrália

Aki Ausztráliára gondol, annak első sorban a vöröshomokos sivatagok és az Outback köves tájai jutnak eszébe. Azonban a világ másik felén csodálatos trópusi esőerdők is vannak, mint például a Daintree Nemzeti Park. Nem kevesebb, mint 135 millió éves, ezzel a világ legidősebb esőerdeje. Az odautazáshoz komppal kell átkelni egy folyón. Egy keskeny út vezet végig a dzsungelen.

Sydney – az ikonikus városok városa

Ez is érdekelhet:

Sydney – az ikonikus városok városa

 

Ha a kijelölt úton haladtok, információs pontokra bukkanhattok és felfedezhetitek az esőerdő szépségeit. A túraútvonalakon szerencsére sok tábla segít a tájékozódásban, és parkolóhelyből sem lesz hiány. Figyelmetekbe ajánljuk a Jindalba sétányt, ami két kilométer hosszan sűrű lombokon, páfrányokon és liánokon vezet keresztül. Más ösvények, például a Cow Bay, közvetlenül a tengerhez vezetnek. Felfrissülhettek a finom homokos strandokon dzsungelre nyíló kilátással. A Daintree Nemzeti Park a sokoldalúságával tűnik ki, amit a mangrove- és páfrányerdők még inkább alátámasztanak.

Tiszta természet a Daintree Nemzeti Parkban

Tiszta természet a Daintree Nemzeti Parkban

Tiszta természet a Daintree Nemzeti Parkban

Mint Ausztráliban oly gyakran, a mottó itt is ez: Vigyázat, állatok! Különösen a böglyök hajlamosak csípni, ami fájdalmas és még vérzik is. A kazuároktól is óvakodni kell! Ezek a nagy futómadarak nem szeretik annyira az emberek közelségét. Egy kis szerencsével láthatjátok ezeket a lenyűgöző madarakat az utcán is átkelni, de reméljük csak az autóból.

7. Alta Floresta, Brazília

Mato Grosso államban az Amazonas déli része közvetlenül az Alta Floresta esőerdőn keresztül folyik. Három ökoszisztéma van itt: az Amazonas-medence, a szavanna és az északi Pantanal mocsárvidék. Az éjszakát közvetlenül az esőerdőben található kunyhók egyikében is eltölthetitek, így estig gyönyörködhettek a sokszínű növény- és állatvilágban.

Kalandos esőerdő Brazíliában

Kalandos esőerdő Brazíliában

Kalandos esőerdő Brazíliában

A Cristalino Nemzeti Parkot körülvevő lélegzetelállító tájat legjobban egy idegenvezetővel lehet felfedezni. Ő minden kérdésetekre válaszol, felhívja a figyelmeteket a különleges állat- és növényvilágra, valamint tippeket adhat a természetfotók elkészítéséhez. Az ornitológusok segítségével pedig még inkább megismerhetitek a madár- és pillangófajok páratlan sokaságát.

Copacabana, Rio de Janeiro szíve és lelke

Ez is érdekelhet:

Copacabana, Rio de Janeiro szíve és lelke

 

8. Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság szívében gyönyörű nemzeti parkok lakoznak, mint például a Los Haitisies. A sűrű dzsungelek, az értékes mangrove erdők és a kék lagúnák, mint például a Tres Ojos, mindenképpen megérnek egy látogatást. Ahogy már megszokhattátok, ide is leginkább december és április között érdemes elutazni. Pihenjetek a púderfehér álomstrandokon a pálmafák árnyékában, és töltsétek fel a D-vitamin raktáraitokat!

Lélegzetelállító táj az ország belsejében

Lélegzetelállító táj az ország belsejében

Lélegzetelállító táj az ország belsejében

A Dominikai Köztársaság egyik legpompásabb esőerdei úticélja a Samana-félsziget. A környezete még egészen érintetlen és kevés turista fordul meg itt. Dzsungel, vízesések, kókuszligetek és kalandos drótkötélpálya vár rátok. A strandokon fényesre lakkozott facsónakok, és halászfalvakat is meglátogathattok kiélvezve az ízletes gasztronómiai kínálatot. Viszont az utak minősége hagy némi kivetnivalót. De mindez gyorsan elfelejtődik, amikor felfedezitek a tarka madarakat, vagy a színes halakat búvárkodás közben.

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

Ez is érdekelhet:

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

 

9. Kubai esőerdők

A Kubába utazók megtapasztalhatják az igazi karibi életérzést. Finom koktélok, magával ragadó zene és szépen felújított veterán autók gondoskodnak arról, hogy a sziget egy életre belopja magát a szívetekbe. Persze mi most az esőerdőkre koncentrálunk, de ezek sem fognak csalódást okozni. A kubai dzsungelben rejtett kis ösvények vezetnek el a kávé- és banánültetvények mellett, egészen a vibrálóan zöld lagúnákig. A séta közben színes madarak vidám csiripelését hallgathatjátok.

Kubában is káprázatos esőerdőkre lelhettek

Kubában is káprázatos esőerdőkre lelhettek

Kubában is káprázatos esőerdőkre lelhettek

A legjobb időszak a kubai látogatáshoz decembertől áprilisig tart. Aki az egész utazását a dzsungelnek szentelné, annak érdemes meglátogatnia az El Cubano Nemzeti Parkot. Lankás dombok, csillogó patakok, mély tavak és kevés ember jellemzi ezt a vidéket. A Topes de Collantes Nemzeti Park is sok mindent tartogat számotokra, éppen emiatt népszerűbb és zsúfoltabb is. Ennek ellenére itt is bőven van mit felfedezni, legyen szó rejtett vízesésekről, titokzatos barlangokról - ezeket csak tapasztalt vezető társaságában ajánljuk!

Viñales-völgy – Kuba (egyik) festői tája

Ez is érdekelhet:

Viñales-völgy – Kuba (egyik) festői tája

 

10. Masoala Esőerdő, Madagaszkár

Mozambik partjaitól nagyjából 400 kilométerre délre találjuk a világ második legnagyobb szigetországát, Madagaszkárt. Sok olyan területtel büszkélkedhet, ami szinte teljesen érintetlen még. Ezek közé tartozik a Madagaszkár keleti partján fekvő Masoala-félsziget az őserdejével. Olyannyira mentes az emberi befolyástól, hogy még utak és leszállópályák sincsenek. Szerencsére vannak kitaposott gyalogutak, amik elvezetnek a dzsungel lenyűgöző világába. Szemerkélő esőre viszonylag sokszor lehet számítani.

Madagaszkár és a trópusi dzsungelei

Madagaszkár és a trópusi dzsungelei

Madagaszkár és a trópusi dzsungelei

Masoala bejárása nem kis falat, ugyanis a túra nem kevesebb, mint 130 kilométer hosszú. Aki még nagyobb kalandra vágyik, az egy természetjárásra is befizethet. A természet lágy ölén egyszerű szállásokon tölthetitek az éjszakát, hogy másnap újult erővel vághassatok neki a vadonnak. Az egyedülálló élmény biztosan kárpótol a kényelem hiányáért. Arról nem is beszélve, hogy a világon keveseknek adatik meg ilyen közelről megismerni az esőerdő flóráját és faunáját!

Illatok bűvöletében: Nosy Be - Madagaszkár

Ez is érdekelhet:

Illatok bűvöletében: Nosy Be - Madagaszkár

Gyakori kérdések

Alig várjátok, hogy átélhessétek ezeket a kalandokat? De előtte még van néhány kérdésetek a témával kapcsolatban? Most igyekszünk megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket!

Lehetséges fenntartható módon elutazni egy dzsungelbe?

Amilyen szépek a dzsungelek, éppen olyan nagy veszélyben is vannak a világon mindenütt. Ezért hihetetlenül fontos, hogy minél fentarthatóbb és környezetbarátabb nyaralást szervezzetek. Ne hagyjatok magatok után nagy ökológiai lábnyomot, és semmit se hozzatok haza magatokkal, ami a természethez tartozik! Tartózkodjatok az állatok etetésétől, és ne szedjetek virágot! Ezenkívül olyan szolgáltatót érdemes választani, akit fenntarthatónak minősítettek, és nagyon jól ismeri a környéket.

Nyaralj zölden: Tippek a fenntartható utazásért

Ez is érdekelhet:

Nyaralj zölden: Tippek a fenntartható utazásért

 

Mit csomagoljak a dzsungel-nyaralásra?

Az esőerdő éghajlata trópusian meleg. Gyakoriak az enyhe és az intenzív esőzések is. Ennek megfelelően inkább lenge ruhákat csomagoljatok, mert a légáteresztő képesség fontosabb, mint a vízállóság! Esőben, és az esti órákra jól jöhet néhány melegebb ruhadarab is. A listát mindenképpen kiegészítenénk még egy strapabíró, időjárásálló cipővel, esőkabáttal, rovarriasztóval, naptejjel, ajakbalzsammal, egy elemekkel ellátott zseblámpával, távcsővel, fürdőruhával és extra zoknikkal.

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Ez is érdekelhet:

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Hogyan védekezzek a rovarok ellen?

A dzsungelben nem csak olyan izgalmas állatok élnek, mint a majmok és a jaguárok, hanem megszámlálhatatlan rovar is. Sajnos sok kellemetlenséget tudnak okozni, ezért fontos gondoskodni a megfelelő védelemről. Szereljétek fel jól az úti gyógyszertáratokat, de lehetőleg kerüljétek el a természetet károsító "vegyi bombákat". A célállomástól függően érdemes lehet először szúnyogriasztó spray-t vásárolni a helyszínen, mivel gyakran a helyiek tudják a legjobban, mi segít.

Biztonságos a dzsungelben kirándulni?

Általában nagyon biztonságos, de azt soha nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg állat- és növényfaj természetes élőhelyén vagytok. Kövessétek az idegenvezető utasításait, mindig maradjatok az úton, és csak távolról csodáljátok az állatokat!

Eltölthetjük az éjszakát közvetlenül a dzsungelben?

Számos helyszínen kínálnak kunyhókat és egyéb szálláshelyeket a dzsungelben. Más esetekben az éjszakát csak a dzsungelen kívül tudjátok eltölteni. Egyedül semmiképp sem ajánlott az esőerdőben éjszakázni, mert az se nem biztonságos, se nem különösebben kényelmes.

Bemehetek egyedül a dzsungelbe?

Nem kifejezetten tanácsos csak úgy egymagatokban bemenni a dzsungelbe – kivéve, ha vannak kijelölt utak, és tisztában vagytok az érvényben lévő biztonsági intézkedésekkel. De a saját érdeketekben az a legjobb, ha csoportban, egy képzett vezetővel az élen kirándultok. Ne aggódjatok, így is elképesztően kalandos élmények várnak rátok!

2023.09.12. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.