Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kulináris utazás Svájcba

Ha a svájci finomságokra gondolunk, legtöbbünknek a sajt és persze a csokoládé jut eszébe. De ez csak a kezdet! Nemsokára kiderül, hogy még milyen ételek várnak rántok egy emlékezetes svájci utazáson!

ÁttekintésTörténelem és információkÉtkezési szokásokElőételekLevesek és egytálételekFőételekSvájci desszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

A svájci sajt és csokoládé méltán világhírű, mivel náluk finomabbat és jobb minőségűt ritkán kóstol az ember. A különlegességek kínálata azonban jóval szélesebb, legyen szó édes, vagy sós csemegékről. Tartsatok velünk, és fedezzük fel együtt Svájc ízeit!

A svájci sajtfondü egy igazi klasszikus

A svájci sajtfondü egy igazi klasszikus

A svájci sajtfondü egy igazi klasszikus

Bár nagyon sokszor szolgálnak fel sajtot, különböző variációkban és ételekben, teljesen más finomságok is szerepelnek az étlapon. A nyál is összefut a szánkban, ha megpillantjuk a következő gasztronómiai csodákat!

A svájci konyha története és a legfontosabb tudnivalók

Svájcot óriási sokszínűség jellemzi. Tekintve, hogy négy hivatalos nyelve is van, a kulináris világa is rendkívül változatos. Vannak olyan ételek, amelyek német befolyást tükröznek, de találunk francia, spanyol vagy olasz jellegű recepteket is. A svájci konyhában viszonylag kevés olyan klasszikus van, amely az egész országban elterjedt. Attól függően, hogy melyik kantonban vagy városban töltitek el az időt, különböző, mégis hagyományos ízeket fedezhettek fel!

Az ételek kivétel nélkül finomak, de mégis változatos ízvilágot hordoznak. Választhattok kiadós egytálételeket, szaftos húsételeket, akár vegetáriánus csemegéket friss zöldségekkel. Az édesszájúak nagy örömére, a desszertek terén is bőséges a választék. Talán csak a halételek szerelmeseiben lesz némi hiányérzet. Éppen ezért azt ajánljuk nekik, hogy látogassanak el a Bodeni-tó környékére!

Varázslatos Svájc

Ez is érdekelhet:

Varázslatos Svájc

 

Hagyományok az étkezésben

A svájci étkezési szokások nem sokban különböznek a hazai hagyományoktól. Tehát a reggelt általában kenyérrel vagy zsemlével és kávéval indítják. A pékáruhoz édes vagy sós feltétek közül választhatunk. A Bircher müzli egy klasszikus svájci reggeli, amit a határokon kívül is kedvelnek.

Bircher müzli almával és diófélékkel

Bircher müzli almával és diófélékkel

Bircher müzli almával és diófélékkel

Változó, hogy a svájciak ebédre vagy vacsorára esznek-e meleget. Ezért sok étterem kínál délelőtt tizenegy és este kilenc óra között főtt ételeket. A jövőbeni étteremlátogatáshoz érdemes tudni, hogy a pincért nem szólítják le közvetlenül, hanem inkább gesztusokkal jelzik, hogy rendelni szeretnének. Az előkelő helyeken is az a szokás, hogy a pincér vezeti a vendégeket az asztalhoz, tehát nem ülhetünk bárhová. A borravaló összege általában a teljes költség mintegy tíz százaléka, akárcsak Magyarországon.

Svájci előételek

Kíváncsiak vagytok, mire számíthattok az éttermekben és vendéglőkben? Főleg laktató főételekre! De néhány finomság harapnivalóként az étkezések között, vagy előételként is ideális.

Svájci sajtok (vegetáriánus)

A sajt Svájcban szinte mindig jó választás - legyen az egy csemege az útra, egy finom desszert, köret egy főétel mellé tálalva vagy egy kis előétel, ha megéhezünk. A legismertebb fajták a Gruyère és az Emmentaler, de gyakran szerepel az Appenzeller és a Vacherin is az asztalon. Kóstoljátok meg a sajtot egyszerűen önmagában vagy például a fondü fő alkotóelemeként!

Az ementáli az egyik legnépszerűbb svájci saj

Az ementáli az egyik legnépszerűbb svájci saj

Az ementáli az egyik legnépszerűbb svájci sajt

Rösti (vegán, vegetáriánus, ritkán húsos)

A rösti (avagy röszti) egy reszelt burgonyából készült lapos lepény, amit forró vajban sütnek ki. A burgonyában található keményítőtől a röszti egyben marad. Eredetileg reggelire fogyasztották, mostanában kedvelt előétel és köret a húsételekhez is. Az elkészítése régió-szerint változhat, például van ementáli röszti szalonnával (természetesen nem a vegetáriánusoknak), és berni röszti, ami tej hozzáadásával készül.

A röszti különböző változatai nagyon kedvelte

A röszti különböző változatai nagyon kedvelte

A röszti különböző változatai nagyon kedveltek a svájci konyhában

Thurgaui sajtszeletek (vegetáriánus/húsos)

Ebben a Thurgauból származó ételben szintén visszaköszön a svájci sajt. Először egy szelet rusztikus parasztkenyeret almalével locsolnak meg. Sajt, szalonna és néhány karika vöröshagyma gazdagítja ezt az egyszerű, ámde finom és laktató ételt. Friss almaszeletekkel koronázzák meg, ami enyhe gyümölcsösséget kölcsönöz neki. Végül az egészet sütőbe teszik és még gőzölögve tálalják.

Vaudi hagymás lepény (húsos)

A Vaud kantonból származó hagymás lepény sokaknak főételként is megfelelő, mivel a burgonya, a sertéskolbász és a vöröshagyma nagyon laktató összetevők. A finom crème fraîche (tejfölhöz hasonló, enyhén savanykás francia krém) azonban egy kicsit könnyebbé teszi ezt a nehéz fogást.

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Ez is érdekelhet:

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

 

Svájci levesek és egytálételek

Melegítenek és felélénkítenek, plusz őrülten finomak: így tudnánk jellemezni a hagyományos svájci leveseket és egytálételeket. Nektek melyik nyeri el rögtön a tetszéseteket?

Graubündeni árpaleves (vegetáriánus/húsos)

A hosszú áztatást igénylő árpa Svájc talán legismertebb levesének alapanyaga. A tiszta levesben van még burgonya és különféle zöldségek is; köztük a sárgarépa a leggyakoribb. Ha úgy tetszik, adhatunk még hozzá húst is, például sonkát, szalonnát vagy kolbászt.

Graubündeni árpaleves egyszerű hozzávalókból

Graubündeni árpaleves egyszerű hozzávalókból

Graubündeni árpaleves egyszerű hozzávalókból

Gesztenyeleves (vegetáriánus)

A gesztenyét több módon is felhasználják Svájcban. Az egyik a gesztenyeleves, ami a magyar ízlés számára egy kicsit szokatlan lehet. Hozzá a gesztenyét pürésítik, majd friss citrom, tejszín és metélőhagyma hozzáadásával kész is az ízletes leves.

Bázeli lisztleves (húsos)

A farsangi időszak klasszikus levese Bázelből ered, és egész évben mindenütt jelen van. Egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, például liszt, víz, tej és vaj, továbbá húsleves alap. Aki szeretné fűszerezheti is, például vöröshagymával, cukorral vagy sóval.

Stunggis (húsos)

Mit is takar ez a furcsa hangzású étel? Tulajdonképpen egy nagyon laktató sertéshúsos, zöldséges egytálételről van szó. Elsőként a húst készítik el, majd a többi hozzávalót, tehát a burgonyát, a babot, a zellert és a póréhagymát adják hozzá, hogy megpárolják. A zöldségek így kellően roppanósak lesznek.

Svájci főételek

Jól laktatok már a mennyei előételekkel? Reméljük, hogy nem, ugyanis a főételek kínálata legalább ugyanannyi finomságot rejt. Melyiket ismertétek már, és melyek teljesen újak számotokra?

Sajtfondü (vegetáriánus)

A sajtfondü az egyik legfontosabb hagyományos svájci étel. Szinte csak különleges alkalmakkor szolgálják fel. Az alapja olvasztott sajt, fehérbor és cseresznyepárlat, valamint különböző fűszerek. Speciális fondüvillára tűzött kenyeret mártogatnak a sajtos krémbe. A felhasznált sajt fajtájától függően minden alkalommal más ízű fondüt kóstolhatunk!

Sajtfondü Svájcból

Sajtfondü Svájcból

Sajtfondü Svájcból

Älplermagronen - alpesi makaróni (vegetáriánus vagy húsos)

Az alpesi makaróni valójában egy hagymás-sajtos gratin, vagyis csőben sült tészta. A burgonya (a legtöbb régióban), a tejföl és a sonkacsíkok választható alapanyagok. Fő hozzávaló a makarónihoz hasonló szarvacska tészta, de pennét is gyakran használnak. A tésztát a burgonyával együtt annyi vízben főzik, amennyit felvesz. Ezután jöhet a rengeteg sajt, ami teljesen ráolvad a tésztára. Ezután itt az ideje a végső fűszerezésnek és a tálalásnak, aminél a friss almaszósz elmaradhatatlan kellék.

 Alpesi makaróni almaszósszal

Alpesi makaróni almaszósszal


Alpesi makaróni almaszósszal

Berner Platte (húsos)

A Berner Platte nevéből már kiderül, hogy az étel az egyik svájci kantonból, Bernből származik. Azonban már országszerte elterjedt. Ez nem más, mint egy nagy tányér különböző húsokkal, többnyire marhából – és sertésből, zöldségkörettel tálalva. Ez utóbbi lehet savanyú káposzta, bab, burgonya és répa. A tányér alkotóelemeit külön főzik meg.

OLMA-Bratwurst (húsos)

A húsimádók feltétlenül kóstolják meg Sankt Gallen különlegességét, a népszerű „OLMA-Bratwurst“-ot. A Svájc északkeleti részén gyártott kolbászt megsütve, mustár nélkül szokás enni.

Zürcher Geschnetzeltes (húsos)

Zürich városa egy igazi örökzöldet szolgáltat a svájci konyhának. A Zürcher Geschnetzelte (tokány zürichi módra) először egy 1940-es szakácskönyvben bukkant fel. Ez a hagyományos ínyencség sült húsból, párolt vöröshagymából és egy fehérborból, tejfölből és húslevesből készült mártásból áll. Ezenkívül csiperkegombás változat is létezik.

A svájciak ismert nemzeti étele a Zürcher Ges

A svájciak ismert nemzeti étele a Zürcher Ges

A svájciak ismert nemzeti étele a Zürcher Geschnetzeltes

Raclette (vegetáriánus vagy húsos)

Amikor régebben raclette-re került a sor, a társaság a tűz köré gyűlt és a lángok fölé tartva olvasztottak meg egy jókora darab sajtot. Ma már jóval modernebb ez a folyamat, ugyanis vannak raclette grillek, amik kis serpenyőkkel vannak felszerelve. Ezekben nem csak sajtot lehet olvasztani, hanem héjas krumplit, hagymát és különböző zöldségeket is süthetünk. A nem vegetáriánusok persze hússal és kolbászfélékkel még gazdagabbá tehetik a fogást.

Síelés a svájci Alpokban

Ez is érdekelhet:

Síelés a svájci Alpokban

 

Egli-Knusperli (halas)

Biztos vagyok benne, hogy már észrevettétek az általunk bemutatott ételekből: a hal nem túl gyakori étel Svájcban. Kivéve persze, ha a Bodeni-tó környékén töltitek az időt! Itt található az "Egli-Knusperli", sörtésztában sült sügér, egy burgonyával tálalt puha halfilé.

Svájci desszertek

Aki ezek után még desszertet kíván, az bizonyára elégedettséggel olvassa a következő sorokat. Elérkeztünk Svájc legjellemzőbb édességeihez, amelyek nemcsak helyben elmajszolva adnak hatalmas élvezetet, hanem otthon is, mivel néhányuk emlékül vagy szuvenírként is tökéletes.

Svájci csokoládé

A svájci csokoládé hírneve nagyjából a 19. század óta töretlen. Leginkább a tejcsokoládé örvend nagy népszerűségnek, mivel a világ összes csokoládéjához mérten ennek a legmagasabb a tejtartalma. Ilyen lágy és krémes kakaós finomságot sehol máshol nem találunk. Ezenkívül a cukortartalom általában magasabb, és a kakaótartalom alacsonyabb, mint a magyar csokoládékban. Az utazás egyik lehetséges fénypontja a Basler Schoggitorf, egy kocka alakú csokis sütemény.

Csokoládé különböző diófélékkel

Csokoládé különböző diófélékkel

Csokoládé különböző diófélékkel

Bündner Nusstorte

Ez a diótorta egy francia találmány, de az 1930-as évektől Svájcban is elterjedt. A recept szerint szükségünk van darált dióra, egy omlós tésztára (linzertészta) és sok cukorra. Az eredmény lenyűgözi az édesszájú utazókat!

Az édes graubündeni diótorta

Az édes graubündeni diótorta

Az édes graubündeni diótorta

Appenzeller Biberli

A kerek Appenzeller Biberli az Appenzell nevű településről származik. Valójában ez egy marcipánnal töltött mézeskalács. A süteményt a sütés előtt különleges dombornyomással látják el, ami általában Appenzell címerállatát, a medvét ábrázolja. Ha valakinek a marcipán már túl édes, az választhatja a töltelék nélküli verziót.

Berni mogyorós mézeskalács

Bernben a lakosság nemcsak kiadós ételeket szeret enni (amint azt a Berner Platte már bizonyította) - az édességeket sem vetik meg. Mindenekelőtt a berni mogyorós mézeskalácsot fontos megemlíteni, amelynek neve igencsak megtévesztő: őrölt mogyoróból, tojásfehérjéből és cukorból készül a tésztája, nem mézből. Még a lisztet is elhagyják sütés közben!

Zuger Kirschtorte

A Zuger Kirschtorte, vagyis a zugi cseresznyetorta több réteg habcsókból és piskótából áll. A kerek tortában van cseresznyeszirup és vajkrém is. Bár a tésztát bőségesen megkenik vajkrémmel, viszonylag levegős marad.

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

Ez is érdekelhet:

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

 

Birewegge

A birewegge voltaképpen a bejgli ikertestvére, legalábbis kinézetre. A sütemény tésztájára szárított gyümölcsöket és fahéjat szórnak, majd összetekerik. A Luzernből származó desszert legtöbbször körtével készül.

Vermicelles

Ismét a gesztenye van terítéken, most egy finom svájci desszert formájában. A gesztenyepürét cukorral, vajjal és cseresznyepárlattal keverik össze, majd egy krumplinyomóhoz hasonló eszközön átpréselik. Mintha barna spagetti lenne a tányéron! Furcsán néz ki, de az íze nagyszerű.

Tipp: A vermicelles tubusban is megvásárolható, így ajándékba is hazavihetitek!

Italok Svájcból

A svájciak nemzeti itala tejsavóból és szénsavból áll, és a Rivella nevet viseli. A Gazosa, egy édes szénsavas limonádé, szintén mindenütt jelen van. Különböző ízek közül választhatunk, mint például citrom, málna vagy mandarin. A forró italok esetében a tejeskávé népszerű, amely egyenlő részben kávéból és tejből áll. Étkezés után a svájciak szeretnek valamilyen gyümölcspárlathoz nyúlni, például almából vagy burgonyából, esetleg zöld abszinthoz vermuttal, ánizzsal és édesköménnyel. Természetesen a bort és a sört sem keressük hiába!

Vegetáriánus és vegán különlegességek

A vegetáriánusok már biztosan megfigyelték a svájci ételek sokféleségét, amelyek nem igényelnek húst, és ennek ellenére jellemzőek az országra. A sajt és a zöldség fontos összetevők. A vegánoknak valamivel nehezebb dolguk van, mivel a sajtot vagy más állati eredetű hozzávalókat, például a tejet ritkán hagyják el.

A malun a vegánoknak is jó választás

A malun a vegánoknak is jó választás

A malun a vegánoknak is jó választás

Szerencsére a rösztiről a vegánoknak sem kell lemondaniuk. Egy másik lehetőség a vegán malun! A reszelt és pirított burgonyából készült étel első pillantásra a rösztire emlékeztethet, de más az íze. Ez a növényi margarinnak köszönhető, mivel vaj helyett ebben sütik meg a finomságot. Ízletes  almaszósszal máris igazi svájci csemegét kapunk, állati összetevők nélkül!

Extra tipp: Egyre több vegán étterem nyílik, különösen a nagyvárosokban, amelyek “veganizálják” a nemzeti ételket. Bátran ajánljuk őket!

2023.08.31. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.