Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Napszúrás a nyaraláson - mi a teendő?

DefinícióTünetekKezelésMegelőzés

Köztudott, hogy a napfény jótékony hatást gyakorol testre és lélekre egyaránt. A napsugarak főként a szervezet D-vitamin ellátásáért felelnek, ami elengedhetetlen az egészséges csontozathoz és a szervezet ellenálló képességének növeléséhez. Tehát nem szükséges minden áron ódzkodni a napfürdőzéstől, mert bizonyos óvintézkedéseket betartva, és mértéktartással a mi javunkat szolgálja! Ehhez azonban muszáj tisztában lenni a túlzásba vitt napozás veszélyeivel is. A következőkben a napszúrás megelőzéséhez és kezeléséhez osztunk meg néhány hasznos tippet!

Mi is az a napszúrás?

Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már erről a jelenségről, de sokan még sincsenek tisztában a jelentésével, és a kialakulásának módjával. Valószínűleg Ti is gyerekként találkoztatok ezzel először, amikor a szüleid figyelmeztettek: "Gyere be a napról, mert napszúrást kapsz!" De pontosan mit kell tudni róla?
Amit a köznyelv napszúrásnak nevez, azt a szakértők hőkárosodásként emlegetik. Amikor a nap éltető sugarait élvezzük, valójában több minden történik a napbarnított testünkben, mint ami kívülről látszik. Napszúrás akkor alakulhat ki, amikor huzamosabb ideig a napon tartózkodunk, így a szervezetünk nem tudja fenntartani a megfelelő belső hőmérsékletét. Ez az agyhártyák enyhe fokú gyulladását eredményezi, amelyek megduzzadva nyomják az agy egyes területeit, különböző idegrendszeri tüneteket kiváltva. Ezt a folyamatot tehát nem az UV sugárzás okozza, hanem a hosszúhullámú hősugarak és a magas hőmérséklet.

A fejfájás az egyik leggyakoribb tünet

A fejfájás az egyik leggyakoribb tünet

Mikor kaphatunk napszúrást?

Alapvetően akkor áll fenn a napszúrás veszélye, amikor túl sokáig tartózkodtok a napon. Azonban egyéb körülmények is növelhetik az esélyét, például a védtelenül hagyott fej és nyak, ami közvetlen napsugárzásnak van kitéve. Fontos, hogy 11 és 15 óra között kerüljétek a napozást, hiszen ebben az időszakban nemcsak a leégés, hanem a napszúrás kockázata is magasabb! Gyakran előfordul, hogy az első tüneteket csak este, vagy másnap reggel észlelik, ezért sokan nem mennek időben árnyékos helyre.

Akkor is könnyedén napszúrást kaphatunk, amikor a nap melegét egyáltalán nem is érzékeljük. Legyen szó például egy kabriós kirándulásról, ahol a hűvös ellenszél miatt könnyen megfeledkezünk az erős napsugárzásról, de a hegyekben tett túra közben is a hőérzetünk csapdájába eshetünk.

Hogyan napozzunk biztonságban?

Ez is érdekelhet:

Hogyan napozzunk biztonságban?

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A csecsemők és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek a napszúrással szemben, mivel ebben a korban a koponyatető még nem fejlődött ki teljesen, ezáltal sokkal puhább. Így a hő könnyebben áthalad a gyermekek kutacsán, amelyet fontanellának is neveznek. Ráadásul, a legkisebbek hőszabályozása még nem olyan hatékony, mint a felnőtteké, ezért kevesebbet is izzadnak. Emellett az is növeli a napszúrás kockázatát a csecsemőknél, hogy a ritka hajkoronájuk nem nyújt védelmet a napsugárzás ellen.

A kevés haj növeli a napszúrás kockázatát

A kevés haj növeli a napszúrás kockázatát

Az utóbbi nemcsak a kisbabákra vonatkozik, hanem a kopasz, ritkás hajú emberekre is. Elővigyázatosságra intjük őket, ugyanis a fejbőrük közvetlen napsugárzásnak van kitéve. Ugyanakkor az időseknek és a keringési zavarban szenvedőknek is kifejezetten óvatosnak kell lenniük!

A napszúrás tünetei

Napszúrás esetén egyénenként különböző tüneteket tapasztalhatunk. Gyakori a napégéskor is tapasztalt vörös és felforrósodott arc. Ezzel szemben a test többi része általában viszonylag hűvös marad - különösen a hastól lefelé. Az egyéb panaszok közé tartozik a fejfájás és a szédülés, valamint a nyak feszessége és merevsége. A napszúrásos betegek sokszor tapasztalnak hányingert és hányást. Bár a hasmenés kevésbé jellemző tünet, bizonyos esetekben előfordulhat. Ennek oka a napszúrás okozta fizikai stressz, ami befolyásolja az emésztést. Összességében az érintettek bágyadtnak érzik magukat, annak ellenére, hogy belül nyugtalanok. A fülcsengés és a zavaros tudat is gyakori csakúgy, mint a görcsös rohamok.

A napszúrás tünetei gyerekeknél

A csecsemőknél és kisgyermekeknél enyhe láz is előfordulhat a napszúrás következtében, az agy gyulladása pedig az ő esetükben veszélyesebb lehet. Ezenkívül a fent leírt tünetek náluk is felléphetnek.

Napszúrás okozta láz

Napszúrás okozta láz

Különbség napszúrás és hőguta között

Fontos, hogy felismerjük a különbséget a napszúrás és a hőguta okozta panaszok között, annak érdekében, hogy hatékony kezelésben részesüljünk.

A napszúrás alapvetően a fejet érinti, míg a hőguta az egész test hőszabályozását befolyásolja. A napszúrás tipikus tünetei hőguta esetén is jelentkeznek. Az egész test ilyenkor túlhevül - akár 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletre is felmelegszik. Ez a természetes szabályozó rendszer összeomlásához vezethet. A verejtéktermelés korlátozódik vagy teljesen leáll, ami sajnos életveszélyes állapotot eredményez. A kívülről is észlelhető tünetek közé tartozik a vörös, forró és száraz bőr. A szívverés gyakran nagyon gyors, de a vérnyomás alacsony. A görcsök és hallucinációk mellett tudatzavar vagy eszméletvesztés is előfordulhat.

Nyári hőség az irodában

Nyári hőség az irodában

Hőgutát például akkor kaphatunk, ha nagy hőségben dolgozunk, vagy sportolunk. Nem csak a szabadban, napsütésben, hanem nagyon meleg helyiségekben is fennáll a veszélye. Ezért nem szabad túlerőltetni magunkat a nyári hőségben! Mivel a szaunázás is okozhat hőgutát, bizonyos időközönként célszerű kijönni a friss levegőre, és érdemes egy hidegvizes zuhanyt is venni. Az egészségügyi problémákkal vagy gyengeséggel küzdő emberek túlzott erőfeszítés nélkül is hőgutát kaphatnak. Ebben az esetben különös óvatosság javasolt!

A napszúrás és a hőkimerültség közötti különbség

A hőkimerültség a napszúrással állhat összefüggésben, vagy a hőgutába való átmenetet jelentheti. Ennek oka a hő által okozott folyadék és ásványi sók fokozott elvesztése, ami a vérmennyiség csökkenéséhez vezet. A tünetek közé tartozik a fáradtság és a fejfájás, valamint a szédülés és a hányinger. Légszomj, de akár rövid eszméletvesztés is jelentkezhet.

Hogyan kezeljük a napszúrást?

Napszúrás esetén nagyon fontos, hogy gyorsan reagáljunk és hamar megtegyük a megfelelő intézkedéseket. Most röviden ismertetjük, hogy mi a teendő, ha Te is érintett vagy!

Árnyékos, hűvös hely

Amint a napszúrás legkisebb jeleit érzékeled, rögtön keress egy naptól védett helyet! Egy árnyékot adó fa is megteszi, de egy klimatizált szoba a legideálisabb megoldás. Azonban a légkondicionáló berendezést nem szabad túl hidegre állítani, hogy ne legyen hirtelen hatalmas a hőmérsékletkülönbség.

Keress menedéket az árnyékban!

Keress menedéket az árnyékban!

Pihenés és alvás

Helyezzétek magatokat kényelembe egy nyugodt környezetben, lehetőleg egy besötétített, hűvös szobában! Az alvás segít a napszúrás tüneteinek gyorsabb elmulasztásában, ezért érdemes minél több időt ágynyugalomban tölteni. Azzal is jót teszünk ilyenkor, ha a fejet és a felsőtestet jól felpolcoljuk, ugyanis ebben a testhelyzetben csökkenthető az agyra nehezedő nyomás. Érdemes laza ruházatot viselni, hogy a test lélegezni és pihenni tudjon.

A világ 10 legnaposabb helye

Ez is érdekelhet:

A világ 10 legnaposabb helye

Hűtés

Napszúrás esetén célszerű hideg vizes borogatást alkalmazni, főként a homlok és a nyak területén. Ideális esetben ez segít elmulasztani a fejfájást és a forróság érzését is. Akár jégakkut vagy jégkockákat is használhattok a hűtéshez, azonban ezeket soha ne tegyétek közvetlenül a bőrfelületre, hanem mindig csavarjátok egy vékony törölközőbe! Ez azért elengedhetetlen lépés, mert a jég fagyási sérüléseket okozhat, illetve különösen szélsőséges egy napszúrás esetén. Bár egy hideg zuhany első hallásra jó ötletnek tűnhet, valójában kifejezetten káros! Mindenképpen kerüljétek el, ugyanis rendkívül megterhelő a keringési rendszer számára! Végül, de nem utolsósorban a friss levegő is jótékony hatással van a túlhevült szervezetre. Lehetőség szerint ventilátorral vagy klímaberendezéssel is hűtsétek a helyiséget!

Folyadékpótlás

Az egyik legjobb gyógyír a bőséges folyadékbevitel. Napszúrásos állapotban a szervezetnek több folyadékra van szüksége, mint általában. A legjobb választás természetesen a szobahőmérsékletű csapvíz, vagy a szénsavmentes ásványvíz. Az alkoholt, a hideg és édes üdítőket ilyenkor javasolt elkerülni.

Elengedhetetlen a bőséges vízfogyasztás

Elengedhetetlen a bőséges vízfogyasztás

Orvosi beavatkozás

Enyhe napszúrás esetén nincs szükség orvosi beavatkozásra. Ha súlyos problémák merülnek fel, mint például tudatzavar vagy eszméletvesztés, sürgősen orvoshoz kell fordulni! Ugyanez vonatkozik a görcsökre és rohamokra is. Amennyiben a napszúrás tünetei napok elteltével sem múlnak el szintén ajánlott orvossal konzultálni. A tünetek súlyosságától függetlenül tanácsos, hogy ne hagyjuk hosszú időre egyedül az érintett személyt, mert időnként ellenőrizni kell a légzést és a tudat épségét.

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

Ez is érdekelhet:

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

A napszúrás időtartama

A legelső tünetek megjelenésének vagy észlelésének időpontja változó. Néhányan már a napon töltött idő alatt megérzik, hogy valami nincsen rendben, míg mások csak aznap este vagy másnap reggel veszik észre az árulkodó jeleket. A napszúrás időtartamát sem lehet egyhangúlag meghatározni, hiszen számos tényező befolyásolja. Függ az érintett személy általános egészségi állapotától és a napon töltött idő hosszúságától. Ugyanakkor az életkor is fontos szerepet játszik. A csecsemők, a kisgyermekek és az idősek különösen érzékenyek a napra, ezért rosszabbul is viselik a napszúrást. Szerencsés esetben a panaszok néhány óra elteltével enyhülnek, de akár egy-két napig is eltarthat a teljes gyógyulás.

A napszúrás megelőzése

Mivel a napszúrás igen kellemetlen állapot és nem tesz jót a szervezetnek, az a legideálisabb, ha igyekszünk elkerülni. Íme néhány tanács, ami segíthet ebben!

A naptej segíthet megelőzni a napszúrást?

A napszúrást alapvetően nem az UV-sugárzás okozza, tehát a naptejnek nincs szerepe a megelőzésben. Ennek ellenére egyáltalán nem javasolt magas faktorú fényvédő nélkül napfürdőzni!

A fényvédő nem akadályozza meg a napszúrást

A fényvédő nem akadályozza meg a napszúrást

Gyakran árnyékba menni

Elkerülhetjük a napszúrást, ha gyakran árnyékba vonulunk. Ha a tengerparton nem áll rendelkezésre természetes árnyék, érdemes napernyőt szúrni a földbe, vagy beruházni egy strandsátorra. A kora délelőtti órákban minél kevesebb időt töltsetek a napon, helyette látogassatok meg például egy klimatizált éttermet, vagy kávézót, esetleg sziesztázzatok a hotelszobában!

Megfelelő ruházat

Ha a nyári vakáción is divatosan szerettek öltözködni, akkor ebben az esetben jobban oda kell figyelni a funkcionalitásra. Lenge és bő ruhákban is lenyűgözően nézhettek ki, ráadásul sokkal kényelmesebben érezhetitek magatokat. A vászon és a pamut jó anyagnak bizonyulnak a nagy hőségben, valamint a világos színek a legpraktikusabbak. A legfontosabb, hogy a fejet és a nyakat sapkával vagy kendővel fedjétek el!

Egy kalap jól jön a melegben

Egy kalap jól jön a melegben

Könnyű ételek és elegendő folyadék

Ne feledkezzetek meg a bőséges vízfogyasztásról! Mindig legyen nálatok elegendő innivaló, különösen a tengerparton, vagy túrázás közben. Általánosságban naponta két-három liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, de ez testsúlytól és aktivitástól függően akár több is lehet. Az étkezést illetően a könnyebb, zsírszegény fogásokat ajánlatos nagy melegben fogyasztani, mert a nehéz ételek emésztése során további hőt termel a szervezetünk. Ezenkívül az izzadás miatt keletkező sóveszteségre is figyelni kell, amit sós ételekkel és ásványi anyagokkal pótolhatunk. Egy ráadás tipp: érdemes lemondani az alkoholról.

Csapvíz a nyaralóhelyeken

Ez is érdekelhet:

Csapvíz a nyaralóhelyeken

Fizikai terhelés csökkentése

Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni a sportolásról, de okvetlenül ajánlott inkább kora reggel vagy késő este nekiállni mozogni a forró nyári napokon. A tűző napon és a hőségben jobb lemondani a megterhelő fizikai munkáról és a sportról. Ellenkező esetben feleslegesen teszi ki magát az ember a napszúrás kockázatának, ami elronthatja nyaralás hátralévő részét.

Kisbabák és gyermekek fokozott védelme

Az első és legfontosabb szabály: Soha ne hagyjuk a csecsemőt vagy kisgyermeket magára az autóban még lehúzott ablaknál, árnyékban sem – akkor sem, ha csak egy-két percről lenne szó! Az autó pillanatok alatt forró katlanná válik, ami a kicsik életébe is kerülhet.

A kisgyermekeknek (1-3 év között) naponta legalább 600 milliliter folyadékra van szükségük, 4-10 éves kor között pedig körülbelül egy literre. A legideálisabb szomjoltó a babavíz, de ha a kicsik nem rajonganak érte, jó alternatíva a cukrozatlan tea vagy a vízzel hígított gyümölcslé – azonban csak mértékkel! A szoptató édesanyáknak ügyelniük kell arra, hogy maguk is eleget igyanak, és gyakran etessék a gyermeküket.

A forró napokon a szabadban való játékra és hancúrozásra lehetőleg reggel tíz óra előtt vagy este hét óra után kerüljön sor. Ilyenkor a játszótereken kellemes a hőmérséklet. A ruházatra ugyanazok a tippek vonatkoznak, mint a felnőtteknél: laza és szellős a mottó!

2024.04.05. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.