Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Thaiföldi nyaralás: kulináris élmények

Shutterstock

Paradicsomi szigetek, lüktető városok, nyugtató természet – Thaiföld lenyűgöz a sokoldalúságával; ez igaz a gasztronómiára is. Fűszeres illatú levesek, gazdag rizsételek, csípős tészták és mindenféle édes élvezet várja az éhes utazókat Thaiföldön. 

ÁttekintésFőételekItalokTörténelemSzokásokElőételekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés

Roppanós zöldségek a tányér egyik felén, ragacsos rizs a másikon, mindez friss gyümölcsökkel megédesítve. Persze a megfelelő mértékű csípősség a legtöbb ételnél elmaradhatatlan. A thai konyhát különböző kultúrák is befolyásolták a történelem során, sok újdonságot csempészve a helyi gasztronómiába. 

Thai étel papayával és paradicsommal

Thai étel papayával és paradicsommal Shutterstock

A tradicionális étkezések ritkán telnek el levesek, rizs és fűszernövények nélkül. Egészen érdekes, hogy bármilyen ételt a nap bármely szakában szívesen fogyasztanak. Például gyakran reggeliznek meleg levest, délben pedig édesség is kerülhet az asztalra, de azt is általában rizzsel szolgálják fel. 

A thai konyha uralkodó fűszere a bazsalikom, valamint a csípős gyömbér, ami még ízesebbé teszi a már önmagában fűszeres ételt. Sokszor a citromfű sem hiányozhat, különösen a levesekből. 

A thaiföldi ételek története

A thaiföldiek már a kezdetektől tengeri alapanyagokból fedezték a mindennapi betevőjüket, ami az ázsiai ország elhelyezkedését tekintve nem meglepő. Azonban az éghajlati viszonyok mellett más tényezők is hatottak a thai a konyhára. 

Érdemes megvizsgálni a kulturális hatásokat. A kínai bevándorlók számos új főzési technikát honosítottak meg Thaiföldön. Népszerűsítették az olajban vagy zsírban sütést, ami gyakori módszerré vált a főzés mellett. Egy kis kreativitással újraértelmezték más országok ételeit, például elkészítették a húsételek tengeri változatát halakkal vagy garnélarákkal. A mai napig viszonylag kevés ételben van hús, ha mégis előfordul, akkor falatnyi darabokban szolgálják fel. 

A thaiföldiek étkezési szokásai 

Az étkezések időpontja és az ételek sorrendje sincs kőbe vésve. Míg a mi kultúránkban teljesen megszokott, hogy szinte mindent be tudunk skatulyázni az előétel, főétel és desszert kategóriákba, Thaiföldön ez egyáltalán nem jellemző. Az éttermekben azt a fogást szolgálják fel először, amelyik éppen elkészült. Nem ritkaság, hogy az asztalon egyszerre sorakoznak a kisebb harapnivalók, előételek és bőségek főételek. Ráadásul az sem meghökkentő, ha egy vendég többfélét rendel és időközben megosztja az asztalnál ülőkkel. Ennek persze az az előnye, hogy a lehető legtöbb ételt kóstolhatjuk meg az étlapról. 

Thaiföldi ételek választéka

Thaiföldi ételek választéka Shutterstock

Ha a bőség zavarában találjuk magunkat, kövessük ezt a szabályt: Négy féle ételt rendeljünk – egy folyékonyat, egy szárazat, egy fűszereset és egy salátát. A folyékonynál például válasszuk a sok szószban tálalt thai curry-t, de a leves a legkézenfekvőbb megoldás. A száraz ételnél főként a rizsre és a sült zöldségekre gondoltunk. A következő tanácsot érdemes megjegyezni: Mindegy milyen és mennyi ételt kérünk, tíz százalék borravalót mindig illik fizetni. A kifőzdékben és utcai árusoknál viszont nem szokás. 

Előételek

Habár tisztában vagyunk azzal, hogy Thaiföldön nincsenek felcímkézve az ételek, mi most az egyszerűség kedvéért kategorizáljuk őket. Noha a salátákat előételként mutatjuk be, a rizst és a rizstésztás fogásokat is nagyon jól kiegészítik. 

Som Tam Phooh – papaya saláta (halas)

A halszószos papaya salátát hidegen tálalják. Éretlen papayát használnak hozzá, amit chilivel, fokhagymával és pálmacukorral ízesítenek. A lime és a paradicsom fokozza a saláta gyümölcsös frissességét. Ugye milyen különlegesen hangzik? 

Lehetséges változatok: A saláta többféleképpen is elkészíthető, például rákkal, garnélával és földimogyoróval. De függetlenül attól, hogy melyik verziót választjuk: A chilinek köszönhetően mindig csípős a végeredmény. 

Friss papaya saláta banánlevélen tálalva

Friss papaya saláta banánlevélen tálalva Shutterstock

Yam Talay saláta (halas)

A langyosan felszolgált salátát a tenger gyümölcseiért rajongóknak ajánljuk. A tengeri herkentyűk erőteljes ízét fűszernövények és paradicsom, valamint halszósz adja. A friss és csípős öntet lime-ból és chiliből készül, és igazán felpezsdíti az előételt. 

Tom Yam Gung (halas)

Az úgynevezett Tom Yam Gung az eredeti csípős Tom Yam leves újragondolása. Az utóbbinál az összekevert leves alaphoz és a halszószhoz gombát és salottahagymát tesznek. Majd az egészet olyan fűszerekkel bolondítják meg, mint a citromfű, a gyömbér és a koriander. A Tom Yam Gung fő összetevője a garnélarák. Egy másik tengeri alternatíva a Tom Yam Pbla hallal, húsos változat pedig a Tom Yam Gai csirkével.

A Tom Yam Gung leves hagyományos thai különle

A Tom Yam Gung leves hagyományos thai különle Shutterstock

Főételek

Mindegy, hogy Thaiföld szigetein vagy a királyság szárazföldi részén járunk: Mindenhol különleges fűszernövényekkel ízesített egzotikus főételeket kóstolhatunk meg. Biztos, hogy már az illatoktól rögtön megéhezünk. Kiadós ételek várnak ránk, amelyekben a főtt zöldségek és a rizs szinte kivétel nélkül megtalálhatóak. 

Massaman Curry (halas és húsos)

A Massaman Curry a sokoldalúsága miatt kedvelt Thaicurry egyik változata, amely leginkább délen tölt be meghatározó szerepet. A húsból készült Massaman Curry legfontosabb összetevője az étel nevét adó krém. Az elkészítése lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak és körülményesnek tűnik a laikusok számára. Elsőként a fűszereket, tehát az egész borsot, a köményt, a chilipaprikát, a galangát, a citromfüvet és a fokhagymát olaj nélkül egy wokban pirítják meg, majd péppé zúzzák. Ehhez garnélakrémet tesznek. Az egészet addig kevergetik, amíg krémes állagot nem kapnak. Ez egy kicsit több időt is igénybe vehet, és erős karizom sem árt hozzá! A curryt ezután csirkehússal együtt kókusztejben főzik. Köretként rizst vagy édesburgonyát szolgálnak fel hozzá. 

Érdekesség: A Thaicurry különböző variációi más-más színben pompáznak. A sárga curry enyhén csípős, a piros pedig valamivel erősebb. A zöld curryt csak a bátrabbaknak ajánljuk. 

Pad Thai (vegetáriánus, húsos vagy halas)

A Pad Thai neve lehet, hogy ismerősen cseng, mivel nem csak Thaiföldön elterjedt. Az országhatárokon kívül is népszerű ez a sült tésztás étel. Magyarországon is sok ázsiai büfében megkóstolhatjuk, de az eredeti thaiföldi biztosan még jobban fog ízleni. A Pad Thai tulajdonképpen az ázsiai országok nem hivatalos nemzeti étele. A tésztát ízlés szerint kérhetjük zöldségekkel, csirkével vagy garnélarákkal is. 

A fogás alapja mindig rizstészta, amit megsütnek. Végül földimogyorót, babcsírát és halszószt kevernek hozzá. A fűszerezést tekintve, chilit, friss lime-ot, valamint fokhagymát használnak.  Az étel közepén gyakran egy mélyedést alakítanak ki, amibe tojást ütnek. Ezt megsütik, és összekeverik a többi hozzávalóval.

Pad Thai rákokkal

Pad Thai rákokkal Shutterstock

Sült rizs (vegetáriánus/halas/húsos)

A sült rizs pont ugyanolyan gyakori étel Thaiföldön, mint az előbb említett sült tészta. Ahogyan a nevéből kiderül, a rizst megsütik, majd kérés szerint csirkével, tofuval, zöldséggel vagy tenger gyümölcseivel tálalják. Az összhatást az úgynevezett „Prik Nam Pla”chilis halszósz teszi teljessé. 

Olajban sült finomságok (vegetáriánus/húsos/halas)

A kínai bevándorlók befolyása miatt a thai konyha manapság sok sült ételt is kínál. Szinte bármit meg lehet sütni: osztriga, kagyló, hal, zöldség és húsnyárs, csak néhány példa a sok közül. 

Pad Kra Pao (húsos)

A húsos Pad Kra Pao országszerte elterjedt, a hagyományos kifőzdékben és a nagyobb éttermekben egyaránt. A korábban bemutatott ételekkel ellentétben ennek sertés, marha vagy csirke az alapja. A darált húst szójával vagy halszósszal, valamint chilivel, fokhagymával és bazsalikommal együtt sütik meg. Mivel egy aránylag csípős ételről van szó, az erre érzékenyek jelezzék, hogy „mai ped“-et (enyhén csípős) szeretnének. A Pad Kra Pao körete rizs. 

Pad Kra Pao hússal és rizzsel

Pad Kra Pao hússal és rizzsel Shutterstock

Pan Cake (vegetáriánus)

A thai palacsinta a viszonylag vékony tésztájával nyűgöz le, amelyet nagyon sok olajban sütnek meg. Természetesen nem hiányozhat belőle a töltelék, ezután a tésztát négyzetre hajtják, cukorral vonják be, majd felszeletelik. A töltelékek terén van minden, ami szem-szájnak ingere. Az egyik legkedveltebb változat a banános palacsinta, amit az utcai árusok gyakran kínálnak. 

Thaiföld Phuketen túl - Pattaya

Ez is érdekelhet:

Thaiföld Phuketen túl - Pattaya

Desszertek

A desszertek többnyire egyszerűen csak édes ételek Thaiföldön. Így a most következő specialitásokat nem kizárólag az étkezés végén szokás fogyasztani. Ezek a nyalánkságok két étkezés közötti harapnivalóként is tökéletesek. 

Mangós ragacsos rizs (vegán)

Bemutatjuk Thaiföld legkedveltebb édességét, a mangós ragacsos rizst. Elsőként a különleges rizsfélét cukorral és kókusztejjel főzik, mielőtt pirított szezámmagot és egy frissen felvágott mangót adnak hozzá. Sóval is megszórják, hogy az édes íz még erőteljesebb legyen. Kérésre egy gombóc fagylalt is kerül mellé (legyetek óvatosak – a tejes fagyi miatt az étel már nem vegán). Tálalás előtt a ragacsos rizst általában felöntik még egy kis kókusztejjel. Bizony, a thai ételek valóban nagyon édesek. 

Mangó édes rizzsel

Mangó édes rizzsel Shutterstock

Jackfruit/jákafa gyümölcs

A thai jackfruit nemcsak önmagában finom nassolni való, hanem éretlen állapotában húspótló is lehet, például a tofu helyett. A jackfruit magjai ehetőek. Érett állapotban az íze a banán és ananász keverékére emlékeztet.

Khanom Krog (vegetáriánus)

A kis kókuszos palacsintákat egy speciális gofrisütőben készítik ehhez a desszerthez. A kívül ropogós, belül puha golyók legfontosabb összetevője: a kókusztej! Ez mind a palacsintatészta összetevőjeként, mind a töltelékeként szolgál. Gyakran friss gyümölcsökkel tálalják, ami a forró napokon frissességet kölcsönöz ennek a mennyei édességnek.

Patango (vegetáriánus)

A Patango olyan tésztából áll, amely a választásunktól függően nagyon édes vagy nagyon sós. Kis darabokban sütik, majd egy édes mártással tálalják. A Khnaom Kog palacsintához hasonlóan belül puha, kívül pedig ropogós finomság a legtöbb utcai ételárus pultján megtalálható. Kiváló harapnivaló útközben! 

Durián

Tény, hogy a durián az “illata” alapján nem sok jóval kecsegtet, de ez nem szabad, hogy elrettentse a bátrakat ettől a gyümölcstől. Bár a szagát még a durián rajongói is szörnyen kellemetlennek tartják, az ízét ez egyáltalán nem befolyásolja. A belseje rendkívül krémes (egy kicsit hasonlít a gyümölcskocsonyához), a zamata kevésbé gyümölcsös, inkább a mandulára hajaz. Thaiföldön nemcsak önmagában, hanem fagylalt formájában is megkóstolhatjuk ezt a különlegességet. 

Durián, a világ legbüdösebb gyümölcse

Durián, a világ legbüdösebb gyümölcse Shutterstock

Italok

Thaiföldön biztosan sok olyan nemzeti italt találunk majd, amit legalább névről már ismertünk, de talán újdonságokat is felfedezhetünk. Az egzotikus gyümölcslevek, gyümölcsfröccsök és hideg turmixok iránti szeretet egyáltalán nem meglepő, hiszen az ázsiai ország rengeteg féle gyümölcsnek ad otthont. Ezeket az italokat mindig friss alapanyagokból készítik. Mi lehetne frissítőbb a kókuszvíznél, amit szívószállal egyenesen a kókuszdióból kortyolhatunk például Koh Samui napos partjain? Erre természetesen elsősorban a strandhoz közeli helyeken van lehetőség. Gondoltátok volna, hogy a sör is népszerű ital? Thaiföldön „Chang” -nak hívják, és sok étkezés mellé jégkockával szolgálják fel. 

Kókuszvíz, frissen a dióból

Kókuszvíz, frissen a dióból Shutterstock

Fontos: Ha több italt rendelünk, hogy megoszthassuk egymással az asztalnál, a pincér félreértheti. Thaiföldön nem ritka, hogy több italt is kérnek közvetlenül az étkezés elején, amelyeket ezután egymás után szolgálnak fel egy személynek. Tehát jobb, ha csak magunknak rendeljük meg a választott italt.

Vegetáriánus és vegán 

Azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a vegetáriánusoknak sincs nehéz dolguk Thaiföldre érkezve. Illatos fűszerek és vegetáriánus sült tészta – mi baj történhet? Az édességek nyilván nem okoznak gondot, sokszor még a vegánoknak sem. Viszont a sós ételeknél legyünk elővigyázatosak! A vegetáriánusnak tekintett ételekben is lehet halszósz, amit legtöbbször csak kifejezett kérésre helyettesítenek például szójaszósszal. A biztonság kedvéért azzal a kiegészítéssel rendeljenek a vegetáriánusok, hogy "no fish, no meat, no shrimps”.

Thai étel tofuval

Thai étel tofuval Shutterstock

A tapasztalat azt mutatja, hogy a vegánok valamelyest nagyobb akadályba ütköznek; nekik természetesen arra is fontos ügyelni, hogy az ételek ne tartalmazzanak tojást és tejtermékeket. Ebben az esetben majdhogynem csak friss gyümölcsökkel, zöldségekkel és sima rizzsel kell jól lakniuk. Szerencsére a vegánoknak sem kell lemondaniuk a ragacsos rizsről mangóval, ugyanis ez nem tehéntejjel, hanem kókusztejjel készül. A meglehetősen korlátozott választék miatt azonban sokan úgy döntenek, hogy a Thaiföldön töltött nyaralás során inkább bevásárolnak az olcsó piacokon, és maguk készítik el az ételeket. Ha mégis betérnétek egy étterembe, akkor a “no fish, no meat, no shrimps” kéréshez tegyétek hozzá azt is, hogy “no egg, no milk”. 



2023.06.23. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.