Gasztro élmények Srí Lankán
Fűszeres, vega-barát, na meg olykor csípős: talán ezzel a három jelzővel lehet a leginkább összefoglalni, hogy milyen ételkülönlegességek várnak a látogatókra az Indiai-óceán csepp alakú szigetén. Mi most egy virtuális kulináris utazásra invitálunk mindenkit, aki kíváncsi a hihetetlenül sokoldalú Srí Lanka-i konyhakultúra kihagyhatatlan finomságaira!
ÁttekintésTörténelem és hagyományokElőételekLevesekFőételekDesszertekItalokVega
Áttekintés
Éppen egy felejthetetlen felfedezőútra készültök az India partjainál fekvő paradicsomi szigetországban? Akkor nem merülhet ki az élményszerzés a buja esőerdő bejárásában, a tengerparti pihenésben, és a városnézésben – Srí Lanka gasztronómiája is megannyi kincset kínál! Ráadásul a vegetáriánusok és vegánok is garantáltan megtalálják ott a számításaikat, tekintve, hogy a helyiek gyakran vallási okból kerülik a hús, és más állati eredetű termékek fogyasztását. Az egzotikus gyümölcsöknek pedig egy külön cikket is szentelhetnénk.
Srí Lankát bejárva különböző specialitásokkal találkozhattok régiótól függően, amelyeket gyakran befolyásolnak a szomszédos országok, a helyi szokások, valamint az óceán közelsége. Egy körutazás alatt érdemes kipróbálni például a curry összes változatát!
Történelem és hagyományok
Nem meglepetés, hogy Srí Lanka konyhájába erőteljesen beférkőzött az északi szomszédjuk hatása. A currytől kezdve, a kenyérféléken át, a csípős egytálételekig mind az indiai gasztronómia lenyomataként vannak jelen a szigetországban. Ezenkívül a portugálok, az angolok, a hollandok és az arabok hatása is felismerhető egyes Srí Lanka-i különlegességekben. Így, a változó történelmi viszonyoknak – legfőképpen a brit gyarmatosításnak köszönhetően - gazdag és színes gasztronómia kerekedett, amely elsősorban olyan alapanyagokra támaszkodik, mint a rizs és a zöldségek.
A Srí Lanka-i konyhákban azt szolgálják fel, amit helyben megtermesztenek; ez magába foglalja a fűszerek széles palettáját is. A sziget északi részén jellemzőek leginkább az indiai ízek, míg keleten az arab hatások észrevehetőek. A vízparti területeken pedig rengeteg a halat és tenger gyümölcseit szolgálnak fel.
Érdekesség, hogy a helyiek naponta háromszor is meleg ételt fogyasztanak. Kiadós reggelivel kezdik a napot, ami általában a híres Srí Lanka-i palacsintából áll, amiről nemsokára bővebben is olvashattok! Ha különös étkezési szokást kell említeni, akkor a kézzel evés hagyománya a legfontosabb. Azonban a turisztikai régiókban természetesen nem hiányoznak az evőeszközök.
Aki mégis szeretne asszimilálódni, annak figyelnie kell arra, hogy csak a jobb kezét használja az evéshez, mivel a balt tisztátalannak tartják. Az ujjak tisztításához általában vizes tálakat biztosítanak az ételek mellé.
Előételek
Bár az előételek nem kimondottan elterjedtek a Srí Lanka-i kultúrában, a következő reggeliket, harapnivalókat és köreteket akár a főételek előtt is elfogyaszthatjátok. Az biztos, hogy kellően meghozzák majd az étvágyatokat a kiadós fogásokhoz!
Puttu (vegán)
Rizs és kókuszreszelék az alapja a Srí Lanka-iak kedvelt finomságának, amit leginkább reggelire fogyasztanak, de előételként is megállja a helyét. A puttu bambuszhengerben készül, különböző fűszerek, például só és kömény hozzáadásával.
Az elkészült rudak mellé sós és édes köret is társulhat, mint például pálmacukor, meleg kókusztej, vagy curry. Mivel az alaprecept vegán, csak a köret megválasztásánál kell körültekintőnek lenni.
Kiribath (vegán)
Nem telhet el a nyaralás anélkül, hogy megkóstolnátok a Srí Lanka-i kókusztejes rizspudingot, a kiribath-ot. Ránézésre egyáltalán nem a puding jut eszünkbe, ugyanis olyannyira sűrű, hogy felszeletelve tálalják. Létezik édes variáció is, de legtöbbször sósan készítik el. Az egyik hagyományos feltét a chiliből és hagymából készült lunu miris. A helyiek főleg különleges alkalmak adtán, például karácsonykor és újévkor főznek kiribath-ot, de Ti miért is ne kóstolhatnátok meg egy átlagos hétfő délután!?
Roti (vegetáriánus)
Ha az Indiai szubkontinens vagy esetleg Afrika specialitásait vesszük sorra, a lepénykenyér szinte mindenütt alapvető – csak éppen más és más néven ismerhetjük. Srí Lanka lepénykenyere a búza- vagy kókuszlisztből készült roti, ami kiváló alternatíva a főétkezések közötti éhség csillapítására. Biztosan nem lesz nehéz rábukkanni erre az ételre, hiszen gyakorlatilag uralják az utcai ételstandokat. Olajos serpenyőben sütik meg a tésztát, amit aztán különféle zöldségekkel kínálnak.
Pol sambol (vegán vagy halas)
Egy tipikus köret a kókuszreszelék, chili, paradicsom, hagyma, citromlé és só ötvözeteként létrejövő pol sambol. Curryvel, rizzsel vagy hopper palacsintával tálalják. Egy szempillantás alatt elkészíthető, és önmagában snackként is működik. Minél vörösebb a színe, annál pikánsabb ízre számíthattok. Ha szeretnétek, a halas változatot is kipróbálhatjátok.
Lunu miris (vegetáriánus vagy halas)
A kiribath rizspudingnál már említésre került ez az érdekes hangzású feltét. Most ideje részletesebben górcső alá venni, hogyan is készül a lunu miris. A felaprított vöröshagymát chilivel, sóval és egy kevés limelével keverik össze, majd mozsárban pépesítik. Akár különféle hallal is elkészíthető, de így elveszíti vegán jellegét. Az elkészült paszta a szigetország gasztronómiájának egyik legfontosabb eleme.
Hopper (vegetáriánus)
Elérkeztünk a sokat emlegetett hagyományos palacsintához, ami tényleg nem hiányozhat egy autentikus Srí Lanka-i reggeliből! Az összetevői között megtaláljuk a rizslisztet, a kókusztejet és a vizet, melynek egyvelegét nem egy nálunk megszokott palacsintasütőben, hanem egy magas falú wokban sütik ki. Az eredmény egy kívül ropogós, belül pedig puha és sűrű tészta. Gyakran chili pasztával ízesítik, és azt is eldönthetitek, hogy töltetlenül vagy tojással kéritek.
Gotu kola sambol (vegán)
Egy kiadós saláta a nagy hőségben – jól hangzik, ugye? A könnyed gotu kola sambol-ban a hagyma, a kókuszpehely, és a chili kiegészül a gotu kola frissességével, valami egészen egyedülállót eredményezve. Ezt a fogást könnyedén laktatóbbá tehetjük rizzsel, de akár köretként is megállja a helyét curry mellé.
Wambatu moju (vegetáriánus)
Egy padlizsános finomság a wambatu moju, amit rizs vagy curry mellé szokás fogyasztani. A markáns íz a különleges szószból ered, ami hagyma, chili por, cukor, mustár és szójaszósz hozzáadásával készül. A keveréket jól eloszlatják az apróra vágott padlizsánon, majd serpenyőben összesütve karamellizálják.
Levesek
A leveseknek nincs nagy hagyománya Srí Lankán, de a két legnépszerűbb nem maradhat le a listáról!
Kola kanda (vegán)
Az élénkzöld színű leves az ayurveda, vagyis az ősi indiai gyógyító tudomány receptje. Vadon termő leveles zöldek, például a gotu kola és a spárgafélékhez tartozó hathawariya gyógynövény felhasználásával, rizs hozzáadásával készítik. Számos egészségre gyakorolt pozitív hatást tulajdonítanak neki, például az emésztés támogatását, a koleszterinszint csökkentését és az immunrendszer erősítését.
Paradicsomleves
Kevésbé tradicionális, de annál népszerűbb fogás a paradicsomleves, persze Srí Lanka-i módra. A paradicsomot fokhagymával, vöröshagymával, gyömbérrel és ghee vajjal megpirítják, majd alaplével öntik fel. A krémes állag eléréséhez pürésítik a levest, ezután korianderlevéllel díszítik.
Főételek
A különleges ízek csak tovább fokozódnak, ha a tradicionális főételekre kerül a sor. Íme öt laktató fogás, amit semmiképpen sem hagynánk ki Srí Lanka éttermeiben!
Dhal (vegán)
Sokaknak ismerős lehet az indiai konyhából ez a lencsés, kókusztejes, fűszeres egytálétel. A Srí Lanka-i megfelelője azonban valamivel hígabb és változatos ízvilággal nyűgöz le. Az elkészítés lényege a lassú párolás.
Curry (vegetáriánus, húsos, vagy halas)
Srí Lanka nagybetűs nemzeti ételét keresed? Bár a curry valójában az indiaiaktól került hozzájuk, ők is sajátjuknak tekintik. Szinte végtelen módon elkészíthető fogás, különböző fűszervariációkkal, krémes szószókkal, hússal, hallal, vagy zöldséggel. Az éttermek és büfék is hatalmas választékot kínálnak belőle, ezért mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő curryt.
Kottu (vegetáriánus vagy húsos)
Egy másik nem hivatalos nemzeti ételhez érkeztünk. A kottu általában „tányérételként” kerül felszolgálásra az éttermekben, de az utcai árusoknál is nagy rá a kereslet. Csíkokra vágott lepénykenyérről, vagyis a roti-ról van szó, amit nagyjából bármilyen hozzávalóval párosítani lehet – gondolhatunk itt akármilyen sült zöldségre, garnélarákra vagy húsra. Fűszerekkel, többek között gyömbérrel, chilivel és fahéjjal lesz felejthetetlen az ízélmény. De a curry szósz teszi fel a pontot az i-re!
Lamprais (vegetáriánus vagy húsos)
Sárga rizs, kétféle különleges curry, valamint egy tojás alkotja ezt a főételt. Az összetevőket először külön megpárolják, később pedig még együtt is, banánlevélbe csomagolva. Sokan szingaléz eredetű ételként tekintek a lamprais-ra, egy csipetnyi holland befolyással. A vegetáriánusokat óvatosságra intjük, mivel az gyakran használnak garnélarákpasztát is az elkészítés során. Ha egy kiadósabb étkezésre vágytok, a holland fasírttal tálalt variáció a legjobb választás.
Tamil rák-curry
A sziget kókuszpálmákkal szegélyzett tengerpartjain nincs is jobb, mint frissen fogott halat és tenger gyümölcseit lakomázni. Nem képez kivételt ez alól az indiaiaktól átvett tamil rák-curry sem, ami intenzív fűszeresség és frissesség kombinációjával veszi le a lábáról az embert. A névadó rák mellett kerül még bele rizs, kókusztej, curry paszta, zöldségalaplé, és rengeteg fűszer.
Desszertek
Tudjátok, hogy tartja a mondás: a desszertnek mindig van hely! Srí Lankán igazi kalóriabombák várnak, amelyek elsőre émelyítően édesnek érződnek majd. Ennek ellenére megéri megkóstolni a desszertkínálat legígéretesebb elemeit!
Pani walalu (vegán)
Fehér lencse, rizsliszt és kókusztej a pani walulu alapja; egy igazán édes és ropogós finomságé. A forró olajban sült csiga formájú tésztát végül cukorszirupba mártják. Készen álltok erre az ízrobbanásra?
Halapa (vegán)
Egy másik gyakran előforduló desszert ez a kandalevélbe töltött édesség. A töltelék kókusz- és köleslisztből, illetve sok pálmacukor hozzáadásával készül. Miután bőségesen került a levelekbe az édes masszából megpárolják, hogy a levél íze átjárja az összes hozzávalót. Fontos, hogy a levelet nem fogyasztják el!
Watalappam
Aki odáig van a kókuszért, annak könnyen belopja magát a szívébe a watalappam. Ez egy kókuszpuding, ami elsősorban különleges alkalmakkor kerül az asztalra. A legfontosabb hozzávalók közé tartozik a sűrített és a kókusztej, a vanília, a tojás és a jaggery, vagyis az indiai nádcukor. A többit pedig a fantáziára lehet bízni: tehetnek rá például kesudiót, mazsolát vagy banánt. Végeredményül egy édes és egyszerre savanykás, sűrű pudingot kapunk.
Sri Lankan Love Cake
Rengeteg szeretettel, na meg kókusztejjel, tojással, vajjal, fahéjjal, szerecsendióval és kókuszreszelékkel készítik a Srí Lanka-i Love Cake-et. Néha apró darabokra vágott kesudióval szokták felturbózni az ellenállhatatlan süteményt. A portugál eredetű desszert egy igazi esküvői és karácsonyi klasszikus.
Friss gyümölcsök és gyümölcssaláta
Ha az eddigi desszertek nem győztek meg, friss gyümölcsökkel bármikor enyhíthetitek az édesség utáni vágyat. Nincs kézenfekvőbb a helyben termett egzotikumoknál – az pedig ráadás, hogy hatalmas a választék! Mangó, ananász, banán, jackfruit, guáva, papaya…némelyikükkel még a legnagyobb hazai szupermarketekben sem találkozhatunk; ha mégis, akkor korántsem olyan minőségben, mint Srí Lanka piacain. Nem könnyű választani az élénk színű érett gyümölcsök sokaságából, ezért egy gazdag gyümölcssalátában akár mindegyiket megkóstolhatjátok.
Italok
Trópusi éghajlatú úti cél lévén nagy szükség van a frissítő italokra. Az egyik legnépszerűbb a kókuszvíz, egyenesen a kókuszdióból szürcsölve. Ráadásul itt még nem érnek véget a kulináris élvezetek, hiszen a kókuszdió belsejét is elfogyaszthatjátok. A gyümölcs felnyitását rábízhatjátok az árusra, miután megittátok a benne rejlő kókuszvizet. Rengeteg más felhasználási módja van még a kókusznak Srí Lanka szigetén – a sütemények mellett finom koktélokat is készítenek belőle.
A hagyományos gyömbéres italok is remek szomjoltók. Az alkoholtartalmú italok teliholdkor tilosak, de a helyiek időről időre megengednek maguknak egy kis arrack-ot, ami pálma vagy cukornád erjesztésével készül, és akár 70%-os alkoholtartalommal is rendelkezhet - ezért jobb mérsékelten fogyasztani. Ha forró italokról van szó, semmi sem veri az aromás Ceylon teát, amely magas koffeintartalmának köszönhetően serkentő hatású.
Vegetáriánus és vegán
Valószínűleg már észrevettétek, hogy húsmentes ételek széles választéka áll a rendelkezésetekre a szigeten, erőfeszítés vagy hosszú keresés nélkül. Sőt, a vegán specialitások is hatalmas számban képviseltetik magukat!

Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.