Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Gasztronómiai percek Indiából

Az indiai nyaralás rengeteg kulináris élményt tartogat. Sokoldalú currys finomságok, illatos fűszerkeverékek, valamint zöldségekkel és rizzsel teli fogások szerepelnek az étlapokon. Ezek más és más oldalukat mutatják meg, ahogy az országban barangolunk.

ÁttekintésHagyományokElőételekLevesekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

 

Áttekintés

Csípős, fűszeres és ízletes – ezekből a jeligékből szinte azonnal az indiai konyha jut eszünkbe. Azonban számos étel nem is annyira csípős, mint azt gondolnánk, így az óvatos felfedezők is találnak kedvükre valót. Sőt, a vegetáriánusok is örülhetnek, ugyanis Indiában viszonylag ritkán találkoznak húsételekkel. Ha mégis, akkor az nem lehet marhahús, mivel az ázsiai ország szentként tiszteli az állatot. Helyette leginkább csirkét és bárányt kóstolhattok meg, ha egy kis húsra vágytok. A part mentén a sült halételek és a currys tenger gyümölcsei is népszerűek!

Indiai ételek mártogatóssal és köretekkel

Indiai ételek mártogatóssal és köretekkel

Indiai ételek mártogatóssal és köretekkel

Tudtátok? A húsmentes élelmiszerek iránti szeretet a buddhizmusra vezethető vissza. Bár a vallás elvesztette a jelentőségét az évek során, a vegetarianizmus máig tartó gyakorisága ennek köszönhető.

Taj Mahal, a szeretet szimbóluma Indiában

Ez is érdekelhet:

Taj Mahal, a szeretet szimbóluma Indiában

Aggodalomra semmi ok: A zamatos indiai ételek hús és hal nélkül is páratlan élvezetet nyújtanak! Területenként különböző intenzív fűszerkeverékeket használnak, többek között köményt, koriandert, borsot, kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és kurkumát. Ráadásul finom, friss zöldségeket, ropogós és puha kenyérféléket, valamint kiadós és változatos módon elkészített currys ételeket is megkóstolhattok Indiában. Észre fogjátok venni, hogy néhány itthonról ismert étel Indiában teljesen más ízű - és általában jobb!

Indiai étkezési hagyományok

Indiában elsősorban északi és déli területekre osztják a gasztronómiát. Észak-Indiában rengeteg tejterméket fogyasztanak, de több húsétel és fűszer is van az ország déli részéhez képest. Míg délen inkább csípős, egzotikus és vegetáriánus ételeket találtok.

Miután sikeresen kiváltottátok az indiai vízumot, semmi nem állhat az utatokba! Habár egy dolog talán meglepetésként érhet. India egyes tartományaiban szigorú alkoholtilalom van, és ezeken a régiókon kívül is csak ritkán kerül szeszes ital az autentikus indiai menübe.

Már biztosan hallottatok arról, hogy az indiaiak egyszerűen kézzel esznek. Csak akkor jár evőeszköz, ha valahogyan lelepleztük a turista mivoltunkat. Egyébként az a legjobb, ha úgy teszünk, mint a helybéliek és mindent jobb kézzel eszünk!

Előételek az indiai konyhából

A legtöbb előétel annyira bőséges, hogy már azzal jól lakunk. Sokat a főétel mellé köretként is megrendelhetünk.

A gasztronómia és a Világ körül - avagy hol tudsz kézzel enni?

Ez is érdekelhet:

A gasztronómia és a Világ körül - avagy hol tudsz kézzel enni?

 

Naan (vegetáriánus/néha húsos)

Előétel, két étkezés közötti harapnivaló vagy köret - az indiaiak minden bizonnyal szeretik a naan kenyerüket! Ez egy vastag, puha lapos kenyér, amely kovászból áll, és a jól ismert tandoor sütőben sütik. Vannak sima és töltött változatok burgonyával, színes zöldségekkel, sajttal vagy akár darált hússal.

Chapati (vegetáriánus)

A chapati vékony tésztából készül, ami többek között egy különleges teljeskiőrlésű lisztet, attát tartalmaz. Víz, egy kis só és olaj hozzáadásával kapjuk a jellegzetes chapati tésztát. Nagyon forró serpenyőben kell megsütni, hogy ne legyen túl ragadós. A végeredmény egy lapos, tányér nagyságú kenyér. Általában különböző szószokkal teszik igazán finommá.

A Chapati kenyér tipikus indiai étel

A Chapati kenyér tipikus indiai étel

A Chapati kenyér tipikus indiai étel

Papadam (vegetáriánus)

Inkább ropogósan szeretitek az indiai kenyeret? Akkor a papadam-ot ajánljuk! Ez egy klasszikus étvágygerjesztő harapnivaló a főfogás előtt, ami lencselisztből készül és olajban sütve tálalják. Néha alaposan meg is fűszerezik.

Idly (vegetáriánus)

Ha reggeli, akkor idly! Bár az éttermek már harapnivalóként is kínálják. Az alapul szolgáló tészta fő összetevői a fermentált lencse, a lágy rizs és az urd bab. A tésztát párolják, végül joghurttal vagy kókuszmártással együtt tálalják.

Zöldséges Pakora (vegetáriánus)

Az olajban sült zöldséges pakora tartalmazhat csicseriborsót, karfiolt és gombát, de sok mást is. Az alapanyagokat csicseriborsóból készült tésztával vonják be, köménnyel, chilivel és/vagy indiai fűszerkeverékekkel látják el, majd olajban sütik. Ezenkívül általában hideg szószokat választanak a mártogatáshoz.

Indiai pakora zöldségtöltelékkel

Indiai pakora zöldségtöltelékkel

Indiai pakora zöldségtöltelékkel

Dosa (vegetáriánus)

A dosa lehet előétel, apró harapnivaló és reggeli! Az alaprecept nem sokban különbözik a palacsintától, de van benne lencse és rizs is. Töltelékként szóba jöhet a burgonya, például a jól ismert masala dosához, de elképzelhető a padlizsán, a köles, a búzadara és a mazsola is. Sambhar mártással szolgálják fel, ami vöröshagymából, galambborsóból és tamarindból készül.

Samosa (vegetáriánus vagy húsos)

A samosa szintén lehet snack, de akár előétel is. Ez nem más, mint egy olajban sült, háromszögletűre hajtogatott tésztabatyu, zöldséges, burgonyás, rizses és/vagy darált húsos töltelékkel. Az édesszájúak figyelmét pedig biztosan felkelti a pisztáciás változata.

Fűszeres samosa Indiából

Fűszeres samosa Indiából

Fűszeres samosa Indiából

Indiai levesek

Legyen szó egy pihentető wellness utazásról, vagy a Taj Mahal meglátogatásáról – az éhség ellen egy indiai leves gyakran hatalmas segítség lehet. Ennek dacára nem tűnnek fel olyan sokszor az étlapon. Ha mégis, akkor inkább főételként vagy akár desszertként kínálják.

Rasam (vegán)

A rasam-ban a paradicsom és a lencse mellett különböző fűszerek szerepelnek, amit víz hozzáadásával folyékony levessé dolgoznak össze. Ez a vegán csemege eredetileg Dél-Indiából származik, és időközben az egész országban elterjedt.

Rasam

Rasam

Céklaleves (vegán)

Gránátalma, kókusztej és cékla párosítása adja ezt az egyedülálló ízélményt, ami ráadásul még vegán is. Remekül felfrissít a hőségben az enyhén savanykás ízével.

Hasznos tanácsok a tökéletes egzotikus utazáshoz

Ez is érdekelhet:

Hasznos tanácsok a tökéletes egzotikus utazáshoz

 

Főételek Indiából

A főételeknél sem mondunk újdonságot, hiszen ezek is nagyon változatosak. Van egy tippünk számotokra, ha a bőség zavarával találjátok magatokat szemben. Rendeljetek egy „thali“-t, ami egy sokszínű ebédmenü, amihez különböző curryk, kenyér, vagy köret tartozik. Alternatív megoldásként a következő ételek is csábítóak:

Dal Curry (vegetáriánus)

A lencsecurry egyik változata az indiaiak egyik hivatalos nemzeti ételének számít, ez pedig a Dal Bhat nevet viseli. A curryben természetesen lencse van, valamint kókusztej és olyan fűszerek, mint a kömény. Köretként naan vagy chapati kenyeret szoktak felszolgálni, esetleg rizst.

Dal Curry lencsével

Dal Curry lencsével

Dal Curry lencsével

Aloo Gobi Masala (vegetáriánus)

A burgonyát, a karfiolt és a fűszereket, például kurkumát, gyömbért, fokhagymát és garam masala fűszerkeveréket kevernek ebbe a vegetáriánus ételbe. A sok aromás adalékanyag ellenére ez egy viszonylag enyhe étel, amelyet általában száraz currynek is neveznek.

Dum Aloo (vegetáriánus)

A dum aloo egy sült burgonyából készült curry. Az étel alapja az apróra vágott krumpli, amit egy intenzíven fűszeres szósszal, kis lángon főznek össze. Az illatos fűszerek kavalkádjától mindenkinek megkordul a gyomra, de nem kell tartani a csípősségétől.

Malai Kofta (vegetáriánus)

Aki ismeri a török konyhát, talán már találkozott a köftével – bár az indiai kofta egy kicsit más. Míg a köfte hagyományosan darált húsból készül, addig a kofta fő összetevői a burgonya és a sajt. Emellett a karfiol, a zöldborsó és a sárgarépa is kihagyhatatlan. Kesudióból készült mártással és színes fűszerekkel (többek között köményporral és korianderrel) tálalják a maláj koftát.

Palak Paneer (vegetáriánus)

Az túróhoz hasonló indiai sajtot panir-nak hívják, ami az angol paneer szóból ered. A listánkon szereplő következő főételnek ez a kockaalakú sajt az alapja, amit egy spenótos, fűszeres curryben főznek meg. A friss túró és a spenót átható íze nagyon izgalmasan hat egy ételben.

A palak paneer egy sajtos, spenótos finomság

A palak paneer egy sajtos, spenótos finomság

A palak paneer egy sajtos, spenótos finomság

Biryani (vegetáriánus vagy húsos)

Ennek az egész Ázsiában elterjedt ételnek a vajban sütött basmati rizs az alapja. Ízlés szerint zöldségek és/vagy húsfélék is kerülnek bele, például csirke vagy bárány. Néha egy tojást is ütnek a különösen ízes rizs tetejére. Természetesen nem hiányozhatnak ebből az ételből sem a gazdag indiai fűszerek.

Korma (vegetáriánus vagy húsos)

A korma is egy currys étel, ami készülhet csak zöldségekkel vagy csirkével is, de az alapja minden esetben lágy tejszín vagy joghurt. Remek választás azoknak, akik nem rajonganak az erősen fűszerezett indiai ízekért. További hozzávalók a tehéntúró, a mandula és a csicseriborsó, a csirke pedig választható. A korma inkább sűrű állagú currynek számít.

Csirke Makhani

A csirke makhani leginkább vajas csirkeként vált ismertté. A paradicsomszószon és a csirkehúson kívül joghurt, mandula és változatos fűszerek teszik teljessé ezt a curryt. A hozzávalókat pürésítik, és a húshoz használják marinádként. Következő lépésként a bepácolt csirkét olajban és vajban készre sütik. Végül paradicsompürét adnak hozzá.

Tandoori csirke

A tandoori a sült csirke indiai megfelelője. Hihetetlenül omlós és ízletes! Hagyományosan órák hosszat kell joghurtban és különböző fűszerekben marinálni, majd előkerül a híres tandoor sütő. A húst nyársa tűzve sütik, majd szószok széles választékát és naan kenyeret kínálnak mellé.

A tandoori csirke különösen puha

A tandoori csirke különösen puha

A tandoori csirke különösen puha

Rohu Kalia (halas)

Az északkeleti Bengál régióból származik ez a joghurtszószos sült hal. Az étel a rohu nevezetű pontyfaj után kapta a nevét, amely elég szálkás, ezért gyakran lazaccal vagy harcsával helyettesítik az éttermekben. Gazdagon fűszerezik, például gyömbérrel, kurkumával, chilivel és köménnyel.

Ázsia 10 legszebb tengerpartja

Ez is érdekelhet:

Ázsia 10 legszebb tengerpartja

 

India és a desszertek

A legenda szerint a desszertnek mindig van hely! Még a laktató és nem éppen alacsony zsírtartalmú indiai főételek után is. Legalábbis reméljük, mert a desszertek újabb okot adnak arra, hogy meglátogassuk a dél-ázsiai országot. Ha mégsem kívánnátok már az édességeket, akkor halasszátok másnapra a cukrászdázást! A bemutatott desszertek mindegyike vegetáriánus.

Mango Lassi

Sokan, akik egy kicsit is jártasak az indiai konyhában, most talán meglepődnek – mangó lassi desszertként? Ez ugyanúgy lehet egy egyszerű ital a főételhez. Valójában sokan még egyfajta indiai nemzeti italnak is tekintik. Mindazonáltal a joghurt, a víz, a mangó, a cukor és a fűszerek frissítő keveréke folyékony desszertként is megállja a helyét. A mangó lassi akkor is kitűnő választás, ha már jól laktatok.

Mango Lassi

Mango Lassi

Gulab Jamun

Ennél desszertnél semmi kétség nem merül fel: ez a sütemény határozottan a hagyományos indiai menühöz tartozik. A tejgolyók tésztája lisztből, tejből, kardamomból és cukorból készül. Miután összegyúrták, olajban és finom cukorszirupban sütik meg. A mandula a tetején csak a hab a tortán. Diétázó nyaralóknak nem ajánljuk!

Émelyítően édes golyócskák illatos fűszerekke

Émelyítően édes golyócskák illatos fűszerekke

Már-már émelyítően édes golyócskák illatos fűszerekkel

Kheer

A kheer-t hasonlóan főzik, mint a pudingot. Basmati rizs, tej, kardamom és sáfrány keveréke adja a páratlan ízét, de ízlés szerint mandulát is adnak hozzá. A kardamomnak köszönhetően állítólag a gyomor- és bélbántalmakat is képes csillapítani.

Kesari

Végül, de nem utolsó sorban egy búzadarából és kölesből készült süteményt szeretnénk ajánlani. A kheer-hez hasonlóan a kesari-ban is van kardamom. Aki szeretne, a következő hozzávalókból is csemegézhet: sáfrány, diófélék, kókuszpehely és mazsola.

Italok az indiai konyhából

Ha egy megerőltető jógával teli utazáson veszünk részt nem hiányozhat egy nyugtató tea sem a lazításhoz. A tradicionális fekete chai tea tejjel már a hazai kávézók kínálatában is sokszor megtalálható. Egy különleges változatát, a masala chai-t is érdemes megkóstolni Indiában. A nem mindennapi ízvilág a sokszínű fűszerkeveréknek köszönhető, ami biztosan nem mindenkinek ízlik, de egy próbát azért megér. A masala chait, a többi indiai teához hasonlóan szinte bármely napszakban szívesen isszák.

Masala Chai Indiából

Masala Chai Indiából

Masala Chai Indiából

Ha egy hideg frissítő esne a legjobban, akkor kóstoljátok meg a gyümölcsleveket, például ananászból, vagy a citromos szódát. A mangó lassi neve pedig ebben a kategóriában is említésre kerül. Tudtátok, hogy ez tulajdonképpen egy joghurtital? Többféle változat is létezik belőle az indiai boltok polcain. Például kitűnő szomjoltó a mithi lassi (joghurtos, vizes, cukros ital), vagy az édes banán lassi, de az egzotikus ízek kedvelőinek a kókuszos is biztosan elnyeri a tetszését. A joghurt miatt ez az ital arra is tökéletes, hogy a csípős ételek hatását egy kicsit enyhíteni tudjuk.

Vegetáriánusként és vegánként Indiában

Mostanra már kiderült, hogy vegetáriánusként Indiába utazni nem jelent különösebb akadályt. Például számos olyan étterembe is ellátogathatunk, ahol csak és kizárólag húsmentes ételeket szolgálnak fel. Így egyáltalán nem nehéz megtalálni a kedvenc indiai különlegességetek! Utoljára tartogattuk a legjobbat: a pakora muffint. Sajnos viszonylag ritkán árulják, de ha van szerencsétek felfedezni, mindenképp kóstoljátok meg! Ezek olyan muffinok, amelyek tésztája rizslisztből és csicseriborsóból, valamint más különböző zöldségekből és fűszerekből áll. Sütve vagy sem – ez a harapnivaló titeket is biztosan elvarázsol majd!

Vegetáriánus Aloo Gobi Masala

Vegetáriánus Aloo Gobi Masala

Vegetáriánus Aloo Gobi Masala

A vegánoknak nyilván Indiában is nehezebb dolguk van. Bár a hús nem túl gyakori az ételekben, a joghurtot és a tejet előszeretettel használják szinte mindenhez. A levesek és a hüvelyesek között azonban jó eséllyel találtok megfelelő csemegét. Különböző zöldséges ételek is a rendelkezésetekre állnak. Ezek „bhaji“ gyűjtőnéven ismertek, és például sült hagymával vonzzák a vegánokat. Ráadásul az aloo gobi masala és sok indiai kenyérféle is tej és vaj hozzáadása nélkül készül. A desszerteket illetően inkább a friss gyümölcsöket keressétek, ugyanis a legtöbb édesség csak vegetáriánus, de nem vegán. Mindenképpen figyeljetek oda a higiéniás körülményekre, ha az ananász és társai közül választotok! Így szól a szabály: Amit meg lehet hámozni, azt meg is lehet enni!

Ázsiai street food dióhéjban, avagy utcai étkezési szabályok ínyenceknek

Ez is érdekelhet:

Ázsiai street food dióhéjban, avagy utcai étkezési szabályok ínyenceknek

 

2023.08.24. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.