Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Törökország gyerekekkel

Török tengerpart

Török tengerpart Shutterstock
 

Törökország izgalmas, sokszínű, tele illattal és megannyi szépséggel. A részben Európában, részben Ázsiában fekvő állam népszerű úti cél minden korosztály számára. Területi sokszínűségének és változatosságának hála remek választás a gyerkőcökkel közös nyaraláshoz. Habár minden régiója tartogat érdekességet, a nagy kérdés mégis az, hogy gyerekekkel pontosan hova érdemes utazni. Az alábbiakban ehhez igyekszem némi segítséget, ötletet adni.

Török Riviéra – Antalya, Side

Side

Side Shutterstock

Ha családdal töltött tengerparti nyaralás, akkor a Török Riviéránál keresve sem találhatnátok jobbat. Az ország délnyugati partvidékén húzódó Türkiz part Çeşme városától egészen Alanyáig terjed, telis-tele remek üdülővárossal és érdekességgel.

A Földközi-tenger és a Toros-hegység ölelésében megbújó Antalya a családosok kedvelt választása. Ennek oka, hogy történelmi épületekkel, természeti értékekkel és lassan mélyülő partszakaszokkal büszkélkedhet. Egyaránt ideális a kicsikkel és a nagyobb gyerekekkel való közös nyaraláshoz.

Ha kulturális látnivalókat kerestek, akkor Yivli Minaret tornya, Hadrianus kapuja és a Régészeti Múzeum is jó döntés. A város bevásárlóközponttal és éttermekkel szintén rendelkezik, így a modern életstílust keresők is megtalálhatják a kedvükre valót. Ezen kívül az állatszerető gyerkőcöknek az Antalya Aquariumot tudom ajánlani.

Természetközeli programot keresőknek irány a Duden Park és az ott található vízesés, de a Karain barlang felfedezése szintén izgalmakat tartogat. Ha további kalandokra vágynátok, akkor a Koprulu Canyon Nemzeti Park tökéletes célpont, ahol raftingolásra is adhatjátok a fejeteket.

Antalya Aquarium

Antalya Aquarium Shutterstock

Antalyától 60 kilométerre fekszik Side, amely a kisgyermekes családok másik kedvelt üdülővárosa. Népszerűségének fő oka homokos strandja és lassan mélyülő, kristálytiszta tengervize, ahol a gyermekek önfeledten pancsolhatnak.

Side történelmi emlékhelyekben sem szenved hiányt, ezenkívül a város színes üzletekkel, bazárokkal ugyancsak várja a turistákat. Ha Side mellett döntenétek, akkor aktív programlehetőségként a Manavgat-vízesés felkeresését javaslom.

Kusadasi - Aquapark Adaland

Aquapark a családdal

Aquapark a családdal Shutterstock

Az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi ugyancsak nagyszerű választás egy családi nyaraláshoz. Nyüzsgő utcái, bájos óvárosa, bazársora és pálmafás sétánya mind-mind mellette szólnak. De a legfőbb ok, amiért felkerült a listámra, nem más, mint az itt található Adaland Aquapark, amely kicsik és nagyok számára egyaránt remek szórakozási lehetőséget biztosít. Törökország legnépszerűbb aquaparkja a tucatnyi medence, csúszda és a közösen eltöltött vidám percek otthona. A hely érdekessége, hogy a 600 méteres, ellipszis alakú pályáján raftingolni is lehet. Ezenfelül jakuzzi, hullámmedence és szörfpálya várja az aktív pihenést keresőket. További érv mellette, hogy egy Delfin Parkot rejt, ahol klasszikus delfin show és az állatokkal való úszás szintén az elérhető opciók között szerepel.

Isztambul

Boszporusz, Isztambul

Boszporusz, Isztambul Shutterstock

Az ország talán legjelentősebb városa klasszikus városnézős programokon túl a gyermekeknek is számos programlehetőséget kínál. Az egyik ilyen a Rahmi Koc Múzeum, ahol többek között vonatok, autók, buszok és hajók vannak kiállítva. Ha a múzeumot nem találnátok elég interaktívnak, akkor irány a Legoland Discovery Centre. A légózáson kívül 4D mozi és számos más szórakoztató lehetőség vár a családra.

Ha kültéri programot keresnétek, akkor a Boszporuszon szervezett hajókirándulást biztosan élvezni fogjátok. További kitűnő programlehetőség még a Herceg-szigetek bebarangolása, a Miniatürk nyitott múzeum, a Madame Tussauds Istanbul múzeum, vagy az Isztambul Aquarium.

Kappadókia

Kappadókia, Törökország

Kappadókia, Törökország Shutterstock

A tündérkémények földje inkább a kicsit idősebb gyerekekkel tervezett utazás célpontja lehet. Habár a vidék történelmi jelentőségű, ifjú szemmel is élvezetes az ittlét. A furcsa geográfiai képződmények garantáltan beindítják a fiatalok fantáziáját, ugyanis mindenféle különös alakzatokat formáznak.

Kappadókia híres barlangjairól, amelyekben számos családbarát szálloda is ki lett alakítva. Mar maga az ittlét felér egy hatalmas csodával, de szerencsére rengeteg aktív programlehetőségével tovább lehet fokozni a wow-élményt.

Nem hétköznapi kalandokért a vidék föld alá épített városait kell felkeresni. Különleges élmény alámerülni Derinkuyu, vagy Kaymakli földalatti világába. De talán ennél is izgalmasabb a hőlégballonozás. Mondhatni, ez Kappadókia egyik védjegye, ugyanis, ha az időjárás engedi, minden napfelkeltekor és naplementekor hőlégballonok százai emelkednek a magasba. Fentről szemlélve a tájat, lenyűgöző és valóban felejthetetlen látványban lehet részetek.

Pamukkale

Pamukkale, Törökország

Pamukkale, Törökország Shutterstock

Az UNESCO Világörökség részét képező Pamukkale felnőttek és gyermekek számára egyaránt érdekes kirándulási lehetőség. A hófehér mészkőmedencék amellett, hogy rendkívül impozáns látványt nyújtanak, fürdőzésre is alkalmasak. A felszín alól feltörő 35 °C -os forrásvizet gyógyászati célokra használják, de ettől függetlenül egyszerűen pancsolni is lehet bennük.

A ritka természeti képződménytől nem messze található az egykori Hierapolisz város maradványa, amely szintén világörökségi helyszín. Így a pihentető fürdőzés mellett a történelem fennmaradt emlékeit is meg lehet csodálni. Ha szeretitek a kulturális értékeket, akkor mindenképpen keressétek fel ezt a különleges vidéket.

TOP 5 csúszdapark Európában

Ez is érdekelhet:

TOP 5 csúszdapark Európában

 

2022.08.02. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.