Észtország Észtország

 • Utazási iratok

  A beutazás érvényes útlevéllel, valamint személyazonosításra alkalmas más okmánnyal (személyigazolvány) lehetséges.

 • Vízum

  Az észt hatóságok az EU tagországok valamennyi állampolgárának (továbbiakban: EU állampolgár) és családtagjainak lehetővé teszik 2004. május 1-től a vízummentes, legfeljebb 3 hónapos tartózkodást.

  Az EU állampolgár családtagja: házastárs, legfeljebb 21 éves gyermek, az eltartott nagykorú gyermek, az unoka, az eltartott szülő, nagyszülő és házastársaik, illetve egyéb más, az EU állampolgárral közös háztartásban élő eltartott személy (továbbiakban: családtag). Az EU állampolgárok tartózkodási engedély nélkül vállalhatnak munkát és végezhetnek vállalkozói tevékenységet a fenti 3 hónapos időtartamon belül. Hat hónapra bővül az időtartam, amennyiben az EU állampolgár munkát keres és regisztráltatta magát az észt Munkaügyi Központban (Labour Market Board, http://www.tta.ee/eng/elmb.html ).

  Azok a személyek, akik 90 napnál hosszabb időtartamig kívánnak az Észt Köztársaság területén tartózkodni (hat havi időtartamon belül), tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk az Állampolgársági és Migrációs Hivatalhoz. A Hivatal koordinátái: angol nyelvű ügyfélszolgálat/Tallinn, Endla str. 13., 15179; tel.

 • Vám- és devizaelőírások

  Az uniós csatlakozást követően - az egységes vámtérségből kifolyólag - a határon megszűnt a vámellenőrzés. Különleges szabályozás marad a fegyverek, robbanóanyagok, muzeális értékek, orvosi felszerelések és gyógyszerek, különleges növények, állatok és állati trófeák, állatorvosi és élelmiszer-ellenőrzés alá eső termékek, narkotikumok és pszichotrop anyagok, külföldi valuták és értékpapírok, radioaktív anyagok stb. esetében. Részletes ismertető a http://www.emta.ee weblapon.