Fehéroroszország Fehéroroszország

 • Utazási iratok

  Érvényes útlevél

  Fehéroroszországba utazónak az ottartózkodása alatt elegendő anyagi eszközzel kell rendelkeznie, személyenként egy napra (nem érvényes akkor ha valaki családjához utazik).

 • Vízum

  Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Moszkvában (Oroszország) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kizárólag vízum birtokában léphetnek a Belarusz Köztársaság területére. Vízum a budapesti belorusz nagykövetségen szerezhető be. A diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó utazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a Belorusz Köztársaság területén. Az Oroszországi Föderáció (OF) Migrációs Szolgálatának tájékoztatása szerint 2006. november 1-től Belorusz és Oroszország egységes formátumú migrációs kártyát vezetett be, amely az orosz- belorusz államszövetség területére harmadik országból beutazó állampolgárok és hontalan személyek regisztrációját szolgálja. A migrációs kártyát határátlépéskor kell kitölteni, ez alól csak a két ország állampolgárai és bizonyos személyi körök (pl. állami delegációk) mentesülhetnek.

 • Vám- és devizaelőírások

  Vámszabályok: Fehéroroszországbanaz Európában általánosan elterjedt szabályok vonatkoznak az útipoggyász be- és kivitelére. Az ikonok és más régi, vagy művészi értéket képviselő - vagy ilyennek látszó - tárgyak kivitelét szigorúan ellenőrzik, s engedélyhez kötik. Ilyen termékek vásárlása előtt célszerű a kivitel lehetőségéről konkrétan tájékozódni. Vámnyilatkozat kitöltése kötelező. A bevitt készpénz, vagy nagyobb értékű útipoggyász gond nélküli kivitele érdekében célszerű ragaszkodni ahhoz, hogy belépéskor a vámos a vámáru-nyilatkozatot pecsételje le. Vámmentesen vihetők be az országba: -azok a tulajdonban lévő, külföldön megszerzett személyes használati tárgyak (kivéve bútorok, gépjármű, gépjármű karosszéria, mezőgazdasági termékek), amelyeknek az értéke nem haladja meg az 1000 USD-t és tömegük nem több mint 50 kg, -élelmiszeripari termékek, személyenként nem több mint 10 kg, -1000 db cigaretta vagy 1000 gr dohányféle, valamint másfél liter alkohol és 2 liter bor. A nem személyes használatra szolgáló áruk után, melyeknek vámértéke a 10.000 dollárt nem éri el, tömege pedig 200 kg alatt van (de meghaladja az 50 kg-ot), a következő vámtételeket kell fizetni: -a vámérték 30%-a, de legalább 2 euro/kg a tulajdonos által kísérő poggyászként való behozatal esetén, -a vámérték 50%-a, de legalább 4 euro/kg, ha nem a tulajdonos hozza be az országba kísérő poggyászként.-Fegyvert kizárólag belügyminisztériumi engedéllyel lehet bevinni az országba. Pénzt bankban vagy utcai hivatalos pénzváltó helyeken célszerű váltani. Az ország elsősorban készpénzre épülő gazdaság, bár a legtöbb szállodában elfogadják az American Express és a Visa kártyákat, illetve Minszkben számos helyen van lehetőség készpénz felvételre bankkártyával. Kiutazáskor a fel nem használt rubelt vissza lehet váltani külföldi fizetőeszközre.