Ukrajna Ukrajna

 • Utazási iratok

 • Vám- és devizaelőírások

  Az állampolgárok által személyes holmiként Ukrajnába behozott áruk, valamint gépkocsik vámkezelésének és adóztatásának rendjéről szóló jogszabály szerint az országba behozott személyes holmit nem terheli adó, és azt szóban kell deklarálni. Személyes holmi kategóriájába mindenekelőtt az élettevékenység szempontjából nélkülözhetetlen dolgok tartoznak: ruhanemű, piperecikk stb., de személyes holminak minősül az ékszer, a fényképezőgép, a videokamera (ésszerű mennyiségű filmmel), a hordozható dia-és filmvetítő, rádió, magnó, TV, CD-lejátszó, személyi számítógép, mobiltelefon.
  A magánszemélyek változatlanul 200 euróig terjedő értékben, vagy 50 kg súlyig hozhatnak be árut adómentesen. A korábbi gyakorlattal ellentétben nincs jelentősége annak, hogy az illető személy és poggyásza milyen közlekedési eszközön érkezik Ukrajnába (korábban csak a rendszeres államközi járatokon közlekedő vonatokon vagy repülőgépeken lehetett szállítani személyes holmit vám- és adómentesen). Magánszemély csak saját szükségletére hozhat be élelmet, mégpedig 50 euróig terjedő értékben.
  A 2005. 10. 21-én hatályba lépett rendelkezés szerint bármely magánszemély egyéni utasforgalomban Ukrajna területére 15.000 USA dollárnak megfelelő valutát vihet be készpénz, vagy csekk formájában úgy, hogy 3.000 dollár értékhatárig csak szóbeli bejelentési kötelezettség terheli, míg ezt meghaladó értékhatár fölött írásos vámbevallást kell tennie. A 15.000 dollár értékhatár fölötti összeget a vámszerveknél letétbe kell helyezni, és visszatéréskor lehet felvenni, vagy az Ukrán Nemzeti Bank külön engedélyével lehet az országba bevinni.
  Ugyanakkor bármely magánszemély, függetlenül állampolgárságától készpénzben, vagy Visa Travel Money kártyán maximum 10.000 dollárnak megfelelő valutát vihet ki az országból úgy, hogy 3.000 dollár értékhatárig csak szóbeli bevallást kell tennie.
  Állampolgárságtól függetlenül bármely magánszemély szóbeli bevallás alapján 3.000 Hrivnyát vihet át a határon. E fölött, de maximum 10.000 Hrivnya értékhatárig vámárunyilatkozatot kell kitölteni. Amennyiben beutazáskor 3.000 Hrivnya fölötti értéket kíván behozni, úgy azt kiviteli vámárunyilatkozattal kell igazolni.