Zambia Zambia

Hivatalos megnevezés: Zambiai Köztársaság
Főváros: Lusaka
Állami irányítás: plurális köztársaság egykamarás parlamenttel
Vallás: 50 % – 75 % keresztény 24 % – 49 % muszilmés és hinduista, 1 % a törzsi vallások
Hivatalos nyelv: angol
Időeltérés: GTM + 2 óra

Térségek és városok

Zambiáról


A Zambiaia Köztáraság Afrika tengerpart nélküli országa. A déli szélesség 14. fokán és a keleti hosszúság 30. fokán található. 752 614 km2-es területével hazánk területénél kb. 8-szor nagyobb. A terület túlnyomó részét fennsíkok alkotják 900-1500 m magasságban, melyet keleten tagol a Luagwa folyó menti alföld.

A tipikus Zambiaia állatok közé tartoznak: az afrikai elefánt, a varacskos disznó,az oroszlán,a zsiráf, és a foltos hiéna. Jelentős réz, cink, kobalt és ólom lelőhelyeket találunk itt.

A zimbabwei érdekességek közé tertoznak a Viktória-vízesések a Zambezi folyón 8km-re Livingstone városától a Zimbabwei határon. A vízesések 1700 m magasak és nem egész 100 méter mélyek. A belépés a zambiai oldalon 10 USD (a zimbabwei oldalon 20 USD). A Viktória-vízeséseket 1855 november 17.-én David Livingstone fedezte fel, aki az akkori brit kiráynőről nevezte el őket. Az őslakos nyelven a vízeséseket Mosi-oa-tunya nevezik, ami Villámos füstöt jelent. A Viktória-vízeséseken kívül az Ngonye-vízeséseket találjuk itt.

Zambiában több, mint 10 nemzeti park van. Közéjük tartozik pl. a South Lauagwa a legnagyobb számú elefántú parkok egyike Afrikában. További parkok Kafua és a Sioma Ngwez. A zambiai természet a világon az egyik legszebb - a vad temészetben megcsodálhatja az oroszánok, vizilovak, bivalyok, zebrák és zsiráfok csordáit. Ide tartozik a Tanganika egy része és számos további tó.


Zambia szegény, tipikus fejlődő ország. Nagy problémát okoz itt az AIDS - 1999-ben az ország lakosságának csaknem 20%-a HIV fertőzött volt, ami kb. 870 000 lakost jelent és ebben az évben az AIDS-ben elhalálozottak száma meghaladta a 99 000-et. Az átlag életkor itt 37,35 év, ezzel a világranglista 6-odik legalacsonyabb átlagéletkorú országa. A másik oldalon Zambiában nem túlzottan elterjedt a drogkereskedelem és a bűnözés. Napjainkban Zambiának nincs politikai összetűzése semmilyen országgal, és a belföldi biztonsági helyzet is kedvező.

Szállásértékelések - Zambia

Összes szállásértékelés Zambia