Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely Shutterstock

Sajnos az idei nyár nagyon lassan és nehezen akar teljes valójában elérkezni. Ezzel együtt a rövidnadrágok és fürdőruhák kényelmesen pihennek a szekrény mélyén, várva, hogy végre hazánkba is beköszöntsön az igazi meleg. Ugyanakkor nem muszáj tovább ábrándoznod a strandolásról - inkább pakold össze a bőröndöt és utazz el az alábbi helyek valamelyikére!

Alanya A Török Riviéra slágere

Alanya, Török Riviéra

Alanya, Török Riviéra Shutterstock

A Török Riviéránál, vagy más néven a türkiz partnál jobb helyszínt szinte keresve sem találhatnánk a nyár méltó köszöntéséhez. Ez persze nem meglepő, hiszen Törökország legfelkapottabb üdülőövezete több tíz kilométer hosszan a Földközi- és az Égei-tenger partja mentén nyújtózik. A homokos, illetve aprókavicsos partszakaszokon elsőrangú luxusszállodák végeláthatatlan sora húzódik. A számtalan üdülőváros közül nem könnyű választani, azonban Alanya egyértelműen kitűnik.

E megkülönböztetett figyelmet nem érdemtelenül birtokolja, ugyanis különleges atmoszférával, gyönyörű építészeti emlékekkel és csodás tengerparttal büszkélkedhet. A lenyűgöző strandok közül kiemelkedik a kék zászlóval fémjelzett Kleopátra beach, ahol élmény a fürdőzés. Az említett építészeti gyöngyszemek talán legcsodálatosabbika a part mentén húzódó várfal a középkori erődítménnyel, a várral, a Szulejmán-mecsettel és a Vörös toronnyal. A város másfajta kincsei között tartják számon a Damlataş-barlangot, melynek gyógyhatása a turisták körében is ismert.

Alanya éjszakai élete sem elhanyagolható, hiszen tömérdek szórakozóhelyel, ínycsiklandó finomságokat kínáló éttermekkel és vásárlásra csábító keleti bazárokkal várja az ide érkezőket.

Hurghada Tuti választás

Hurghada mesés strandjai

Hurghada mesés strandjai Shutterstock

Egyiptom legfelkapottabb üdülőhelye szinte az év minden hónapjában tökéletes úti cél. Amíg itthon csak meg-megmutatja magát a jóidő, addig Hurghadában már javában tombol a nyár. Ennek megfelelően 30 °C feletti átlaghőmérséklet és tökéletesen meleg tengervíz várja a klasszikus nyaralásra áhítozókat.

Az egykori halászfalu mára az ország elsőszámú üdülőparadicsomává vált, ahol több tíz kilométer hosszan megannyi luxusszálloda fogadja a pihenni vágyókat. Az all inclusive szolgáltatást kínáló hotelkomplexumok változatos animációs műsorokkal és különféle sportolási lehetőségekkel szórakoztatják a vendégeket. A Vörös-tenger homokos partján valópihenés mellett az aktív vízi programokra is érdemes időt szánni. A snorkelezés, búvárkodás természetesen kötelező eleme az egyiptomi nyaralásnak, de ezen felül a szörfözésnek a windsurfingnek és a jachtingolásnak is bátran hódolhatunk.

Hurghada nem csak nappal, hanem éjszaka is temérdek lehetőséget kínál, ennek megfelelően a városban elegáns éttermeket, klasszikus arab bárokat és modern szórakozóhelyeket ugyancsak találunk.

Már korábbi bejegyzéseimben is említettem, de tényleg nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy Hurghada tökéletes kiinduló bázis az ókori kor fennmaradt kincseinek felfedezéséhez. Az egykori egyiptomi uralkodók temetkezési helyét, a Királyok Völgyét épp úgy érdemes felkeresni, mint Luxort, Karnakot és a Gízai piramisokat.

Akit nem csak a szárazföldi, hanem a tengeri kirándulások is csábítanak, az feltétlenül látogasson el Giftun, Shadwan és a mesés Shrab el-Erg szigetére is.

Kréta A görög szépség

Elafonissi Beach, Kréta

Elafonissi Beach, Kréta Shutterstock

A Földközi-tenger ölelésében fekvő Kréta a görög szigetek legnagyobb tagjaként ugyancsak tökéletes júniusi úticél. Az egykor virágzó minószi civilizáció központja napjainkban Görögország egyik legfelkapottabb és legcsábítóbb üdülőhelyének számít. E tény egyáltalán nem meglepő, hiszen a megannyi különféle strand, a változatos természeti táj, a történelmi emlékek, az eldugott apró kis falvacskák és a vendéglátásra szakosodott turistaparadicsomok egyvelegében mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot.

Kréta ideális fekvéséből adódóan a sziget szinte teljes egészének partvonalán találunk fürdőzésre alkalmas partszakaszokat. Ennek megfelelően sekély- homokos lagúnák, apró kavicsos - lassan mélyülő részek és mélyebb, inkább vízi sportokra csábító- sziklás szakaszok egyaránt várják a fürdőzés szerelmeseit. Ebből adódóan Krétán annyi a szebbnél-szebb strand, hogy nagyon nehéz akár egyet is kiemelni közülük. A legjobb, ha autót bérlünk és magunk fedezzük fel kincseit.

Apropó felfedezésre váró kincseka már említett minószi civilizációma is fellelhető, legismertebb hírmondóját, Knossost semmiképpen sem szabad lehagyni a kötelezően megnézendő helyek listájáról. Az egykor tündöklő városhoz kapcsolódó legismertebb legenda Minotaurusz labirintusa. Habár a labirintusra nem leltek még rá a régészek, ugyanakkor számos más fontos épület, köztük a Nagy Palota és a Királyi Villa meglátogatható.

Persze Kréta más megismerésre érdemes csodát is rejt, melyek közül Heraklion múzeumait, Zeusz mondabeli születési helyét a Dikteon barlangot, az Arkadi kolostort és a sziget egyetlen édesvizű tavát a Kournas-tavat mindenképpen meg kell csodálni.

Yasmine Hammamet Tunézia csábítása

Napkelte Hammamet strandján

Napkelte Hammamet strandján Shutterstock

A jázmin virág nevét viselő turistaparadicsom Tunézia egyik legnépszerűbb üdülőhelye, mely az ország északi felén, Tunisz és Sousse között helyezkedik el. Habár az egész város a jázmintól pompázik és lépten nyomon a virághoz köthető szuvenírokat lehet vásárolni, mégsem ezért, hanem a kellemes strandok miatt vált Yasmin Hammamet népszerű úticéllá.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország legszebb strandjai közül jónéhányat biztosan találunk itt. Az aranyhomokos, lassan mélyülő partszakaszok és a kellemesen meleg tenger csábításának nehéz ellenállni. Ezzel párosul a tengerparton sorakozó szállodák kényelme és megfizethetősége, melynek hála Tunézia kedvelt üdülőhelye minden korosztály számára elérhető.

Habár túl sok klasszikus programlehetőség nincs a közelben, azért az óváros medináját mindenképpen érdemes bejárni. Aki egy kicsit több látnivalóra vágyna, annak az alig egyórányi autóútra fekvő Sousse nevezetességeit ajánlott felkeresnie.

Az aktívabb élményre vágyók sem fognak csalódni, ha Yasmin Hammametet választják, hiszen hajókiránduláson, tevegelésen és sivatagi quad túrán is részt lehet venni.

Mallorca A sokarcú sziget

Mallorca, Calo des Moro

Mallorca, Calo des Moro Shutterstock

A Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek legnagyobb tagja valódi ezerarcú szépség, hiszen Mallorca lenyűgöző földje az utazási lehetőségek végtelen tárházát kínálja. Mesés tengerpartok, buja növényzet, eldugott falucskák, szórakozásra szakosodott üdülőparadicsomok és egyedi hangulatot árasztó városok tökéletes egyvelege fogadja az ide érkezőt.

Június lévén természetesen a fürdőzésnek jut nagyobb szerep, melyhez tökéletes helyszínt a vízi sportolásra is alkalmas sziklás, valamint lassan mélyülő fehérhomokos strandok adják. Mallorcán híresen gyönyörű a víz, különösen a Calo des Moro beach azúrkék csillogása ejti rabul az ember szemét és szívét.

Ezen felül a sziget legfelkapotabb üdülőhelye, Cala DOr kedvelt települése körül találhatunk még jónéhány meseszép öblöt, ahol lehetetlenség megunni a kékségben való elmerülést.

A Földközi-tenger hús hullámainak teljeskörű kiélvezésén túl nem szabad megfeledkezni a sziget főváros, Palma de Mallorca egyedi nevezetességeiről sem. A történelmi városközpont klasszikus régi épületeinek szépsége - mint a La Seu katedrális, vagy a Bellver kastély - minden bizonnyal letaglózza még a sokat látott utazót is.

Ha már az emberi kéz alkotta látványosságoknál tartunk, akkor mindenképp meg kell említenem Deia hegyi falucskáját, ahol narancsligetek, macskaköves utcák és idilli hangulat fogadja a mindenre éhes felfedezőt.

A fent említett helyeken túl e varázslatos sziget még ezernyi csodát rejt, melyet érdemes kocsit bérelve a lehető legteljesebb módon felfedezni, miközben átadjuk magunkat Mallorca különleges atmoszférájának.

2019.06.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.