Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Blog az utazásról, álmodozástól megérkezésig!

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely

A legjobb 5 júniusi nyaralóhely Shutterstock

Sajnos az idei nyár nagyon lassan és nehezen akar teljes valójában elérkezni. Ezzel együtt a rövidnadrágok és fürdőruhák kényelmesen pihennek a szekrény mélyén, várva, hogy végre hazánkba is beköszöntsön az igazi meleg. Ugyanakkor nem muszáj tovább ábrándoznod a strandolásról - inkább pakold össze a bőröndöt és utazz el az alábbi helyek valamelyikére!

Alanya – A Török Riviéra slágere

Alanya, Török Riviéra

Alanya, Török Riviéra Shutterstock

A Török Riviéránál, vagy más néven a türkiz partnál jobb helyszínt szinte keresve sem találhatnánk a nyár méltóköszöntéséhez.Ez persze nem meglepő, hiszen Törökország legfelkapottabb üdülőövezete több tíz kilométer hosszan a Földközi- és az Égei-tenger tenger partja mentén nyújtózik. A homokos, illetve aprókavicsos partszakaszokon elsőrangúluxusszállodák végeláthatatlan sora húzódik. A számtalan üdülőváros közül nem könnyűválasztani, azonban Alanya egyértelműen kitűnik.

E megkülönböztetett figyelmet nem érdemtelenül birtokolja, ugyanis különleges atmoszférával, gyönyörűépítészeti emlékekkel és csodás tengerparttal büszkélkedhet. A lenyűgözőstrandok közül kiemelkedik a kék zászlóval fémjelzettKleopátra beach, ahol élmény a fürdőzés. Az említett építészeti gyöngyszemek talán legcsodálatosabbika a part mentén húzódóvárfal a középkori erődítménnyel, a várral, a Szulejmán-mecsettelés a Vörös toronnyal. A város másfajta kincsei között tartják számon a Damlataş-barlangot, melynek gyógyhatása a turisták körében is ismert.

Alanya éjszakai élete sem elhanyagolható, hiszen tömérdek szórakozóhelyel,ínycsiklandófinomságokat kínálóéttermekkelés vásárlásra csábítókeleti bazárokkal várja az ide érkezőket.

Hurghada – Tuti választás

Hurghada mesés strandjai

Hurghada mesés strandjai Shutterstock

Egyiptom legfelkapottabb üdülőhelye szinte az év minden hónapjában tökéletes úti cél. Amíg itthon csak meg-megmutatja magát a jóidő, addig Hurghadában már javában tombol a nyár. Ennek megfelelően 30 °C feletti átlaghőmérséklet és tökéletesen meleg tengervíz várja a klasszikus nyaralásra áhítozókat.

Az egykori halászfalu mára az ország elsőszámúüdülőparadicsomávávált, ahol több tíz kilométer hosszan megannyi luxusszálloda fogadja a pihenni vágyókat. Az all inclusive szolgáltatást kínálóhotelkomplexumok változatos animációs műsorokkalés különféle sportolási lehetőségekkel szórakoztatják a vendégeket. A Vörös-tenger homokos partján valópihenés mellett az aktív vízi programokra is érdemes időt szánni. A scnorkelezés, búvárkodás természetesen kötelezőeleme az egyiptomi nyaralásnak, de ezen felül a szörfözésnek a windsurfingnek és a jachtingolásnak is bátran hódolhatunk.

Hurghada nem csak nappal, hanem éjszaka is temérdek lehetőséget kínál, ennek megfelelően a városban elegáns éttermeket, klasszikus arab bárokat és modern szórakozóhelyeket ugyancsak találunk.

Már korábbi bejegyzéseimben is említettem, de tényleg nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy Hurghada tökéletes kiindulóbázis az ókori kor fennmaradt kincseinek felfedezéséhez. Az egykori egyiptomi uralkodók temetkezési helyét, a Királyok Völgyét épp úgy érdemes felkeresni, mint Luxurt, Karnakot és a Gízai piramisokat.

Akit nem csak a szárazföldi, hanem a tengeri kirándulások is csábítanak, az feltétlenül látogasson el Giftun, Shadwan és a mesés Shrab el-Erg szigetére is.

Kréta – A görög szépség

Elafonissi Beach, Kréta

Elafonissi Beach, Kréta Shutterstock

A Földközi-tengerölelésében fekvő Kréta a görög szigetek legnagyobb tagjaként ugyancsak tökéletes júniusi úticél. Az egykor virágzóminószi civilizációközpontja napjainkban Görögország egyik legfelkapottabb és legcsábítóbb üdülőhelyének számít. E tény egyáltalán nem meglepő, hiszen a megannyi különféle strand, a változatos természeti táj, a történelmi emlékek, az eldugott aprókis falvacskák és a vendéglátásra szakosodott turistaparadicsomok egyvelegében mindenki megtalálhatja a kedvére valóelfoglaltságot.

Kréta ideális fekvéséből adódóan a sziget szinte teljes egészének partvonalán találunk fürdőzésre alkalmas partszakaszokat. Ennek megfelelően sekély- homokos lagúnák, aprókavicsos - lassan mélyülőrészek és mélyebb, inkább vízi sportokra csábító- sziklás szakaszok egyaránt várják a fürdőzés szerelmeseit. Ebből adódóan Krétán annyia szebbnél-szebb strand, hogy nagyon nehéz akár egyet is kiemelni közülük. A legjobb, ha autót bérlünk és magunk fedezzük fel kincseit.

Apropófelfedezésre várókincseka már említett minószi civilizációma is fellelhető, legismertebb hírmondóját, Knossost semmiképpen sem szabad lehagyni a kötelezően megnézendőhelyek listájáról. Az egykor tündöklővároshoz kapcsolódólegismertebb legenda Minotaurusz labirintusa. Habár a labirintusra nem leltek még ráa régészek, ugyanakkor számos más fontos épület, köztük a Nagy Palota és a Királyi Villa meglátogatható.

Persze Kréta más megismerésre érdemes csodát is rejt, melyek közül Heraklion múzeumait, Zeusz mondabeli születési helyét a Dikteon barlangot, az Arkadi kolostort és a sziget egyetlen édesvizűtavát a Kournas-tavat mindenképpen meg kell csodálni.

Yasmine Hammamet Tunézia csábítása

Napkelte Hammamet strandján

Napkelte Hammamet strandján Shutterstock

A jázmin virág nevét viselőturistaparadicsom Tunézia egyik legnépszerűbb üdülőhelye, mely az ország északi felén, Tunisz és Sousse között helyezkedik el. Habár az egész város a jázmintól pompázik és lépten nyomon a virághoz köthetőszuvenírokat lehet vásárolni, mégsem ezért, hanem a kellemes strandok miatt vált Yasmin Hammamet népszerűúticéllá.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország legszebb strandjai közül jónéhányat biztosan találunk itt. Az aranyhomokos, lassan mélyülőpartszakaszok és a kellemesen meleg tenger csábításának nehéz ellenállni.Ezzel párosul a tengerparton sorakozószállodák kényelme és megfizethetősége, melynek hála Tunézia kedvelt üdülőhelye minden korosztály számára elérhető.

Habár túl sok klasszikus programlehetőség nincs a közelben, azért az óváros medináját mindenképpen érdemes bejárni. Aki egy kicsit több látnivalóra vágyna, annak az alig egyórányi autóútra fekvőSousse nevezetességeit ajánlott felkeresnie.

Az aktívabb élményre vágyók sem fognak csalódni, ha Yasmin Hammametet választják, hiszen hajókiránduláson, tevegelésen és sivatagi quad túrán is részt lehet venni.

Mallorca – A sokarcúsziget

Mallorca, Calo des Moro

Mallorca, Calo des Moro Shutterstock

A Spanyolországhoz tartozóBaleár-szigetek legnagyobb tagja valódi ezerarcúszépség, hiszen Mallorca lenyűgözőföldje az utazási lehetőségek végtelen tárházát kínálja.Mesés tengerpartok, buja növényzet, eldugott falucskák, szórakozásra szakosodott üdülőparadicsomok és egyedi hangulatot árasztóvárosok tökéletes egyvelege fogadja az ide érkezőt.

Június lévén természetesen a fürdőzésnek jut nagyobb szerep, melyhez tökéletes helyszínt a vízi sportolásra is alkalmas sziklás, valamint lassan mélyülőfehérhomokos strandok adják. Mallorcán híresen gyönyörűa víz, különösen a Calo des Moro beach azúrkék csillogása ejti rabul az ember szemét és szívét.

Ezen felül a sziget legfelkapotabb üdülőhelye, Cala DOr kedvelt települése körül találhatunk még jónéhány meseszép öblöt, ahol lehetetlenség megunni a kékségben valóelmerülést.

A Földközi-tenger hús hullámainak teljeskörűkiélvezésén túl nem szabad megfeledkezni a sziget főváros, Palma de Mallorca egyedi nevezetességeiről sem. A történelmi városközpont klasszikus régi épületeinek szépsége - mint a La Seu katedrális, vagy a Bellver kastály -  minden bizonnyal letaglózza még a sokat látott utazót is.

Ha már az emberi kéz alkotta látványosságoknál tartunk, akkor mindenképp meg kell említenem Deia hegyi falucskáját, ahol narancsligetek, macskaköves utcák és idilli hangulat fogadja a mindenre éhes felfedezőt.

A fent említett helyeken túl e varázslatos sziget még ezernyi csodát rejt, melyet érdemes kocsit bérelve a lehetőlegteljesebb módon felfedezni, miközben átadjuk magunkat Mallorca különleges atmoszférájának.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.