Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Finomságok a Felkelő Nap Országából

Japán ételek gazdag kínálata

Japán ételek gazdag kínálata

Zsírszegény, egészséges és laktató: Ezek a jelzők tökéletesen leírják a japán ételeket. A finomságok kacifántos és művészi elrendezése a tányéron pedig annyira szemet gyönyörködtető látvány, hogy nehéz ellenállni a kísértésnek. A japán konyha sokszínűsége még izgalmasabbá teszi a távol-keleti kalandokat!

TörténelemSzokásokElőételekLevesekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

A legtöbb nemzeti étel a tészta, a rizs, a hal és a zöldségek körül forog. Ezenkívül húsokat és gyümölcsöket is találunk elvétve az étlapokon. Az ételeket általában zsiradék nélkül készítik el, csak ritkán sütnek olajban. Így nemcsak ízletes, hanem túlnyomórészt egészséges csemegék közül választhatunk. Inkább a klasszikus sushi mellett maradnátok, vagy felkelti az érdeklődéseteket a valamelyest szokatlanabb tonkatsu, vagyis a japán rántott hús? Mi megmutatjuk, hogy mely japán ételkülönlegességeket érdemes megkóstolni, ha kínálkozik a lehetőség!

Ázsiai street food dióhéjban, avagy utcai étkezési szabályok ínyenceknek

Ez is érdekelhet:

Ázsiai street food dióhéjban, avagy utcai étkezési szabályok ínyenceknek

 

Egy kis történelem

A japán konyha különböző befolyásoknak köszönhetően nyerte el a mai formáját. Érdekesség, hogy azért fektetnek még ma is nagy hangsúlyt a zöldségekre, mert régen tilos volt levágni az állatokat. Kivételt csak és kizárólag a halak élveztek. Az idő múltával kínai és portugál bevándorlók érkeztek, akik új színt hoztak a japán gasztronómiába. A rizstermesztés például kínai hatásra kezdődött el, a burgonyát pedig nyugati látogatók honosították meg, csakúgy, mint a zsiradékban való sütést. Ennek ellenére a japán konyha még mindig az egyik legegészségesebb a világon - és még mindig fontosnak tartják a regionalitást.

Sushi nyers hallal és zöldséggel

Sushi nyers hallal és zöldséggel

Sushi nyers hallal és zöldséggel

A rizs mellett az alacsony zsírtartalmú zöldségek gyakran képezik az ételek alapját, illetve leginkább a tápanyagban gazdag nyers hozzávalók dominálnak. Ami máshol a főzés során elveszik, elpárolog, az a japán ételekben benne marad. A japán konyha arról is ismert, hogy az összetevők nem vesztik el az sajátságos ízüket, ugyanis semmit sem fűszereznek túl.

Helyi szokások

Akár naponta öt alkalommal is esznek a japánok, így szinte magától értetődik, hogy a fogások önmagukban nem annyira bőségesek. Az étkezés gyakran egy társasági eseménnyé alakul, sokszor előfordul, hogy mindenki egy tálból eszik. Gyakoriak a vegyes ételek kombinációi, amelyekből az összes vendég bátran falatozhat. Ezzel ellentétben a levest a saját tányérunkból szokás enni (vagy inni), aminél elkerülhetetlen a szürcsölés. Ne aggódjunk, ez hozzátartozik a japán szokásokhoz!

Étkezés társaságban

Étkezés társaságban

Étkezés társaságban

A Tokióba, vagy a hasonló japán városokba, például Kiotóba látogatók számára talán nagyon összetettnek tűnhetnek az asztali illemszabályok. Már az étterembe való belépéskor egy különös előírásba ütközünk: le kell venni a cipőt. Arra is figyeljünk, hogy a használt evőeszközöket és tányérokat ugyanoda helyezzük az étkezés befejeztével, ahol a tálaláskor voltak. Japánban gyakran nagyon alacsonyak az asztalok, ezért a földön ülve szokás étkezni. De az asztal körüli társalgást egyáltalán nem fogják rövidre!

Keresztül-kasul Ázsián, avagy a TOP ázsiai úticélok

Ez is érdekelhet:

Keresztül-kasul Ázsián, avagy a TOP ázsiai úticélok

 

Japán előételek

Japánban nemcsak az épületek törnek nagyra, mint például a világ legmagasabb létesítményei közé tartozó Tokyo Skytree, hanem az ételek is! A lista az igencsak említésre méltó előételekkel kezdődik. Bár ez az elnevezés nem igazán helyes. Ezek a finomságok sokkal inkább illenek a főételek mellé köretként vagy két étkezés közötti harapnivalóként. Általában több kis ételt szolgálnak fel, mintsem egy nagy főfogást.

Sült gyoza

Sült gyoza

Sült gyoza

Yakitori (húsos)

A yakitori friss csirkenyárs, amelyet bambusznyársra szúrva tűzön grilleznek, főként az utcai árusoknál. Fűszerezésképp sózzák vagy szójaszószban pácolják a csirkét.

Onigiri (vegetáriánus vagy halas)

A kis rizsgombócok általában Nori algalapba csomagolva várják, hogy megkóstoljuk őket. Átalában zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy halakkal (hagyományosan sózott lazaccal) töltik meg, és néha kerek, néha pedig háromszög alakúak. A legtöbb szupermarketben csomagolt snackként is megvehetitek. Ha a halmentes változatot választjátok, meg is találtátok az első vegán specialitást Japánból!

Onigiri szezámmaggal

Onigiri szezámmaggal

Onigiri szezámmaggal

Umeboshi (vegetáriánus)

Az umeboshi nem más, mint egy rizsköretként szolgáló gyümölcs. A sárgabarackhoz hasonló termést sóban pácolják és shiso levelekkel (kínai bazsalikom) ízesítik. Akár az onigiri tölteléke is készülhet belőle.

Omuraisu (vegetáriánus)

Egy másik vegetáriánus étel is szerepel a kínálatunkban. Az omuraisu egy rizzsel töltött, ketchupos omlett. Ennek a meglehetősen egyszerű és villámgyors receptnek van egy kifinomultabb változata is, aminél az omuraisu-t gombamártással tálalják.

Levesek és egytálételek a japán konyhából

Nem túlzás azt állítani, hogy a ramen tésztalevesről már mindenki hallott, aki Japánba utazik. De azt is tudjátok, hogy pontosan miből áll? Most eláruljuk, és ráadásként még több levest és egy egytálételt is bemutatunk a kedves olvasóknak.

Ramen (vegetáriánus/halas/húsos)

A ramen eredetileg egy Kínából származó leves, ami hagyományosan négy összetevőből készül:

  • Levesalap
  • Szósz
  • Búzalisztből készült tészta
  • Választott összetevő

Ami a leves alapját illeti, választhatunk egy tiszta szójalevest ("shoyo"), egy fűszeres húslevest szójababbal ("miso"), egy zavaros sertéscsontlevest ("tonkotsu") vagy egy könnyű hallevest ("shio"). A kívánt összetevő szinte bármi lehet: a vegetáriánus szójacsírától egészen a sertéshúsig.

Ramen tofuval és tojással

Ramen tofuval és tojással

Ramen tofuval és tojással

Soba (vegetáriánus)

Hajdina tészta az alapja ennek a levesnek, amelyet hagyományosan szójalevesben főznek. Ezt a keveréket melegen és hidegen egyaránt felszolgálják. A soba leves alternatívája az egyszerű szójaszószos tészta. "Yakisoba"-nak nevezik azt a változatot, amibe sült tészta kerül.

Hoto (vegetáriánus)

Követhező ételünk a hoto, ami Fuji területéről származik. Ehhez a meleg leveshez galuska jellegű tésztát készítenek, amely jóval vastagabb, mint például a vékonyka soba-tészta. Még nyersen egy erjesztett szójababból készült miso-levesbe helyezik a gombócokat, amiben zöldségekkel együtt megfőzik.

Edd körbe a Földet!

Ez is érdekelhet:

Edd körbe a Földet!

 

Nabemono (vegetáriánus vagy húsos)

Ez a japán egytálétel régió szerint eltérő hozzávalókat tartalmaz, ezért nehéz egy általános receptet felmutatni. Azonban az alapja rendszerint tofu vagy hús, egyéb összetevő lehet a tészta, a tojás és különböző zöldségfélék.

Japán főételek

Ugye van még hely az igazi japán klasszikusoknak? Biztosan, hiszen az adagok nem jelentenek nagy kihívást még a madárétkűeknek sem! Ennek természetesen az az előnye, hogy sokkal több ínyencséget kipróbálhatunk a következő listából. Ti is tegyetek úgy, mint a japánok, és élvezzétek ki a napi öt étkezést!

Sushi (vegetáriánus vagy halas)

A hagyományos sushit semmiképp sem szabad kihagyni! Végül is valószínűleg ez a leghíresebb japán étel. Hazájában egyébként többnyire minimalistán, azaz sült összetevők és extrák, például krémsajt nélkül szolgálják fel. Az avokádó, az uborka és a nyers hal gyakori alapanyagok egy autentikus sushiban.

A jellegzetes sushi rizst kétféleképpen készítik. Vagy egy másik hozzávalóval együtt teszik rá az algalapra, vagy önmagában szolgálják fel a sushi tekercsben. Ízletes szójaszósszal, friss gyömbérrel és fűszeres wasabival tálalják.

Érdekesség: Japánban csak a halat és a zöldséget mártják a szószba, a rizs viszont szószmentes marad.

A sushi különböző változatai

A sushi különböző változatai

A sushi különböző változatai

Sashimi (halas)

A sashimi alapja szintén a nyers hal, de a sushival ellentétben ebben sem rizs, sem algalap nincs. A nyers halat csupán felvágják és szójaszósszal, valamint wasabival tálalják.

Tempura (vegetáriánus/halas/húsos)

Elérkeztünk az első sült finomsághoz, ami a tempura. Ízlés szerint a zöldséget, a halat vagy a húst tésztabundában sütik meg, szezámolajon vagy valamilyen semleges ízű olajban. A végeredmény gyömbérrel, rizzsel és édes mártással lesz az igazi.

Tempurált garnélarák mártogatóssal

Tempurált garnélarák mártogatóssal

Tempurált garnélarák mártogatóssal

Okonmiyaki (halas/húsos)

A pizza japán megfelelője az okonmiyaki, ami egy lisztből, vízből, tojásból és a dashi nevezetű hallevesből készült lepény. A tésztát forró teppan tálon (sütőlapon) grillezik. Tésztás, gombás vagy szalonnás töltelékkel is szokás elkészíteni. A kész okonmiyakihoz a japánok általában egy különleges mártást és bonito pelyhet szolgálnak fel, amely szárított tonhalból készül.

Unagi (halas)

A névadó Unagi angolnát gondosan főzik ehhez a halas ételhez. A bonyolult főzési folyamat során az igen olajos hal alacsony zsírtartalmú étellé válik, amely nagyon egészséges, ezért tökéletesen illeszkedik a japán konyhába. A halat először faszénen grillezik, majd füstölik. Miután a halat édes mártással bepácolták, újra a grillre teszik.

Hanami: amikor Japánban virágoznak a cseresznyefák

Ez is érdekelhet:

Hanami: amikor Japánban virágoznak a cseresznyefák

 

Tonkatsu (húsos)

A tonkatsu lényegében egy panírozott sertésszelet, tehát a klasszikus rántotthúsra hajaz. A hús általában kellemesen puha. Ha „teishoku“-t rendelünk, akkor a tonkatsu-t kapjuk menüben, rizzsel, miso levessel és fejeskáposzta csíkokkal.

Shabu-Shabu (halas vagy húsos)

Hajszálvékonyra szeletelt puha marhahús vagy hal képezi ennek a japán fondünek az alapját. A választott alapanyagot egy fűszeres levesalapban főzik meg. Alternatív megoldásként néhol csak vizet használnak a főzéshez, így sokkal alacsonyabb zsírtartalmú lesz a fondü.

A köret lehet zöldség vagy tofu, de a fazékba még tészta is kerül. A shabu-shabu különösen népszerű családi étel, mivel a szeretteinkkel osztozunk a legszívesebben egy ilyen egytálételen.

Shabu-shabu, a japán fondü

Shabu-shabu, a japán fondü

Shabu-shabu, a japán fondü

Sukiyaki (vegetáriánus vagy húsos)

A shabu-shabu-hoz hasonló étel a sukiyaki. A forró leveses fazékban többek között szaké és szójaszósz van, amelyben zöldségszeleteket és marhahúsdarabokat főznek. Ezt követően a frissen grillezett hozzávalót – a shabu-shabu-val ellentétben – felvert tojásba mártva fogyasztják. Az európai ízlés számára ez talán a komfortzónánkból való kilépést igényli. A sukiyaki megszokott körete a tészta.

Desszertek Japánból

Szívesen zárnátok az étkezést egy hagyományos japán desszerttel? Ha már nem tudtok többet enni, feltétlenül ütemezzétek be a nyaralás egy másik napjára! Mi el sem tudjuk dönteni, hogy melyik édesség vonz minket leginkább a felkelő nap országába!

Mochi (vegetáriánus)

A mochi sok ázsiai bolt polcán megtalálható Magyarországon is. A sós változatban is kapható párolt ragacsos rizst szilárd kásává dolgozzák, majd golyókat formáznak belőle. Olyan összetevőkkel, mint az eper és a cukor, tökéletes desszertnek bizonyulnak, amelyet Japánban főleg újévkor szolgálnak fel.

Az elmondhatatlanul finom matchás mochi

Az elmondhatatlanul finom matchás mochi

Az elmondhatatlanul finom matchás mochi

Yokan (vegetáriánus)

Ez az édesség cukorral, fehérjében gazdag adzuki babbal, agarral (algával) és vízzel készül. A masszát felmelegítik és téglalap alakúra zselésítik. Annak köszönhetően, hogy nem használnak állati zselatint, a yokan a vegetáriánusok számára is biztos választás.

Castella (vegetáriánus)

A portugálok hozták Japánba a Castella tortát, amely különösen hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és lisztből, cukorból, tojásból, valamint rizsszirupból sütik. Az olyan kiegészítések - mint a matcha por - adják a japán piskóta különleges varázsát.

Édes és könnyű Castella torta

Édes és könnyű Castella torta

Édes és könnyű Castella torta

Monaka (vegetáriánus)

Mit szólnátok egy puffasztott rizses szendvics tortához? Ha megkóstolnátok, akkor „monaka“ néven megtaláljátok a japán utazásotok alatt. A két vékony, ropogós, ragacsos rizsből készült tésztalap közé legtöbbször hűsítő fagylalt kerül nyáron, máskor pedig babkrém.

Tipp: Japánban nem hiába keresünk fagylaltkülönlegességeket. Legyen szó fekete szezámmagos, wasabis vagy zöld teás fagyiról, biztosan meglepjük vele az ízlelőbimbóinkat. Természetesen ezeket nemcsak a monaka töltelékeként kóstolhatjuk meg, hanem fagylaltgombócként is.

Japán italok

A japánok legfőképp vízzel vagy teával oltják a szomjukat. Az édesszájúaknak jó választás a Calpis, ami egy joghurtszerű üdítőital. Alkohol tekintetében választhatjuk a rizsbor szakét, amelynek neve valójában az alkoholtartalmú italokat írja le általánosságban. Ráadásul a japán sörökből is számos fajtát különböztetünk meg. Ezek azonban szinte soha nem haladják meg az öt százalékos alkoholtartalmat.

Zöld tea Japánból

Zöld tea Japánból

Zöld tea Japánból

Vegetáriánus & vegán opciók a japán konyhában

A legfinomabb vegetáriánus receptek

Ez is érdekelhet:

A legfinomabb vegetáriánus receptek

 

A vegetáriánusoknak könnyebb dolguk van Japánban is, mint a vegánoknak, mivel sok étel alapjában vegetáriánus. Ezek közé tartozik például a sushi, a ramen, a nabemono vagy a tempura. Szerencsére a vegánoknak sem kell lemondaniuk a "sushizás" élményéről, mivel az avokádó maki, a horenso maki (spenóttal), a kappa maki (uborkával) vagy az inari (sült tofu batyuk) nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. A vegán ramen leves nem a hagyományos húslevesből, hanem zöldséglevesből készül, de ebben az esetben ezt külön kell igényelni! 

2023.12.16. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.