Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Málta TOP 10 strandja

Málta szigetállama, amely korábban a keresztény lovagok hatalmas erődítményeként szolgált a Földközi-tengeren, mára igazi nyaralóparadicsommá nőtte ki magát. Növekvő népszerűségét nemcsak a történelmi óvárosainak és a mediterrán hangulatának köszönheti, hanem mindenekelőtt Málta, és a szomszédos szigetek rengeteg kiváló strandjának.

1. Ġnejna-öböl2. Kék Lagúna3. Szent Tamás-öböl4. Armier Bay Beach5. Fond Għadir Beach6. Qawra Point Beach7. Szent Péter-medence8. Ramla Beach 9. Buġibba Perched Beach10. Pretty Bay

Áttekintés

Málta az Európai Unió legkisebb, de egyben az egyik leginkább napsütötte országa is. Az aprócska szigetállamban töltött nyaralás alatt elképesztő kulturális változatosságot tapasztalhatnak meg a látogatók, hiszen európai, észak-afrikai és arab hatások is formálták Málta imázsát. Városainak történelmi hangulatát az ámulatba ejtő, több évszázados épületei adják. Azonban a következő sorokban nem az építészi remekművek kerülnek terítékre, hanem tíz olyan máltai strand, ahová egyszer mindenkinek érdemes ellátogatnia!

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ez is érdekelhet:

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

A máltai strandok nem csak a garantált napsütéssel és a meleg, kristálytiszta Földközi-tengerrel csábítanak. Két kezünkön sem tudjuk megszámolni, hogy mennyi álomszerű öböl és rejtett gyöngyszem található Málta partjainál. Mindenki rábukkanhat a számára tökéletes fürdőhelyre, legyen szó jól kiépített homokos strandokról, vagy vadregényes hangulatú, sziklás és kavicsos tengerpartokról!

Az alábbi válogatásunk Málta fő szigetének, valamint a szigetcsoport többi részének - különösen Comino kis paradicsomának - legszebb strandjait mutatja be. Mindegyik helyszín tiszta és jól karbantartott, harmonikus környezetet kínál, és a legjobb feltételeket biztosítja az úszáshoz, sznorkelezéshez, búvárkodáshoz és minden egyéb klasszikus üdülési tevékenységhez.

A víz alatti világ felfedezése

A víz alatti világ felfedezése

1. Ġnejna-öböl

Listánk élére a Ġnejna-öbölben található strand került, amely egy kilométerre fekszik Mġarr falujától. Ha Málta nyugati részén nyaraltok, ez legyen az egyik fürdőhely, ahol eltöltötök egy kellemes napot! A kristálytiszta, azúrkék vizű, fehér homokkal szegélyezett strand ideális az úszáshoz, és a búvárok is izgalmas szépségeket fedezhetnek fel.

Fedezd fel Máltát!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Máltát!

A Ġnejna-öblöt a helyiek strandjának tekintik - ez persze nem azt jelenti, hogy nem látják szívesen a turistákat. Inkább a buszjáratok hiánya miatt látogatják kevesebben. Bérelt autóval azonban gond nélkül eljuthattok erre a lélegzetelállító máltai strandra.

Vöröslő naplemente a Ġnejna-öbölben

Vöröslő naplemente a Ġnejna-öbölben

Bár a Ġnejna-öböl egy homokos strand, a víz meglehetősen köves talaja miatt ajánlott a vízicipő viselése. Ha szerettek kirándulni, a Ġnejna-öböl környéke remek választás!

2. Kék Lagúna (Comino)

A világ egyik legszebbnek nyilvánított strandját nem Málta főszigetén, hanem egy kisebb mellékszigetén, Cominon fedezhetitek fel. A Kék Lagúna – vagy Blue Lagoon – pontosabban Comino és az attól nyugatra fekvő, még apróbb sziklás sziget, Cominotto között található. Mindkét szigetnek van hozzáférése a lagúnához, azonban Comino a legismertebb és legnépszerűbb tengerparti sáv.

Könnyű kitalálni, hogy mi a Kék Lagúna legnagyobb vonzereje: nem a sziklás, kavicsos part, hanem a valószerűtlenül kék víz, ami annyira tiszta, hogy egyszerűen kötelező itt búvárkodni! Az aktív pihenést egy kirándulással is megkoronázhatjátok a Comino-toronyhoz, más néven a Torri ta' Santa Marija-hoz. A 17. századi felújított erődből páratlan kilátás nyílik az öbölre.

A kék lagúna Comino szigetén

A kék lagúna Comino szigetén

A Kék lagúna strandja kompjáratokkal érhető el Sliemából vagy a Szent Pál-öbölből. Ha Gozo szigetéről indultok, Mġarr kikötőjében szállhattok hajóra. Alternatív megoldásként sok szálloda kínál szervezett túrákat. Gyors és kényelmes megoldás, ugyanis a nyaralókat közvetlenül a szállásuknál veszik fel, és meg sem állnak Cominoig!

3. Szent Tamás-öböl

Visszatérve a főszigetre, most a keleti part felé vesszük az irányt, Marsaskala kikötővárosába. A központtól délre találjátok ezt a gyönyörű fürdőhelyet, nevezetesen a Szent Tamás-öblöt. A strand különösen ideális azok számára, akik Marsaskalában szállnak meg, de egynapos kirándulás célállomásként sem utolsó.

A Szent Tamás-öböl strandja rendkívül tágas, és a főszezonban igen sűrűn látogatják. Homokos és sziklás részei egyaránt vannak, csakúgy, mint kisebb homokpadjai. A tiszta és sekély víz ideális gyermekes családok számára. Csak a vízicipőt nem szabad elfelejteni, mert sok tengeri sünnel találkozhatunk.

A Szent Tamás-öböl álomstrandja

A Szent Tamás-öböl álomstrandja

A kiadós strandolás után érdemes korzózni egyet a tengerparti sétányon, ahol számos étterem kínálatából válogathattok. Ha elegendő energiát gyűjtöttetek, következhetnek a környező látványosságok, mint például egy régi ágyús üteg maradványai, vagy Munxar csodálatos földnyelvei.

4. Armier Bay Beach

Egy újabb öböl került a máltai bakancslistánkra. Az utunk ezúttal a sziget északi részére, pontosabban a Mellieha városához tartozó, L'Armier városnegyed tengerpartjához, az Armier-öbölhöz vezet.

Málta ízeinek vonzása – csábulj el!

Ez is érdekelhet:

Málta ízeinek vonzása – csábulj el!

A strand mindössze néhány perc sétára található a legközelebbi buszmegállótól, így könnyen megközelíthető. Onnan már nincs messze a türkiz színű tenger!
Ezt a sekély partszakaszt a homokos és sziklás talaj keveréke jellemzi. Ennek köszönhetően a gyermekes családok visszatérő vendégei a strandnak, de a helyiek is előszeretettel járnak ide felfrissülni. Gyönyörű kilátás nyílik innen a szomszédos Comino szigetére is. Az egyetlen hátrány, hogy viszonylag gyakran fordulnak elő medúzák a part közelében, különösen a nyári hónapokban.

 Lehorgonyzott csónakok az Armier-öbölben

Lehorgonyzott csónakok az Armier-öbölben

Az Armier-öbölben számos más hasonló strand található, amelyek jó választásnak bizonyulnak, ha a fő strand túl zsúfolt. Rögtön keletre található a Little Armier Beach, amely szintén sekély vizű. Még tovább keletre található a White Tower Beach, közvetlenül az Armier torony mellett, amely népszerű regionális látványosság.

5. Fond Għadir Beach

A legtöbb nyaraló Málta sűrűn lakott északkeleti részén tölti a vakációt. Aki nagyobb erőfeszítés nélkül szeretne felfrissülni, annak egy szálláshoz közeli városi strand lenne a legideálisabb. A Fond Għadir Beach Sliemában éppen ilyen! Ha Sliema, Gżira vagy San Ġwann városában foglaltok szállást, ez a strand tökéletes alternatíva.
A Fond Għadir Beach egy köves strand, kisebb homokos területekkel, amelyek bőséges helyet kínálnak a pihenésre és a napozásra. Az úszni nem tudók számára külön örömöt jelentenek a part köveibe vájt kis merülőmedencék – ezek ideálisak a gyermekes családoknak is.

Kőbe vájt úszómedencék Fond Għadir Beach-en

Kőbe vájt úszómedencék Fond Għadir Beach-en

Mint Málta szinte minden strandján, a vízicipő viselése itt is erősen ajánlott a kövek miatt. Fontos pozitívum, hogy biztonságos környezetben lehet pihenni a vízimentő felügyeletének köszönhetően. A közelben található tengerparti étterem pedig frissítő italokkal és apró harapnivalókkal várja a látogatókat.

6. Qawra Point Beach

A következő álomstrand leginkább azoknak szól, akik San Pawl il-Baħar-ra látogatnak, többek között a madárpark, a Máltai Nemzeti Akvárium, a Szent Pál templom, vagy a híres-neves Buġibba téri rendezvények miatt. Ha a városnézés közepette jól esne egy kis nyugalom és kikapcsolódás a vízparton, akkor a várostól északra fekvő félszigeten található Qawra Point-hoz érdemes kitérőt tenni.

Ez a strand közvetlenül az akvárium és a Qawra-torony mögött kezdődik, de jellemzően sziklás és nem kínál sok árnyékos placcot. A helyszín különlegessége éppen abban rejlik, hogy mennyire autentikus és természetes, ezért nem hasonlítható össze az ország népszerűbb öbleinek kiépített homokos strandjaival.

Idilli nyugalom a Qawra Point-nál

Idilli nyugalom a Qawra Point-nál

Akinek nem jelentenek gondot sem az éles kövek, sem az infrastruktúra hiánya, és nem fél beugrani a tengerbe, annak könnyen a kedvencévé válhat a Qawra Point. A búvárkodni vágyók valószínűleg nem lesznek csalódottak, ugyanis a gyorsan mélyülő vízben lenyűgöző állat- és növényvilágot fedezhetnek fel.

7. Szent Péter-medence

A sziget északi részéről most dél felé vesszük az irányt, Marsaxlokk városának közelébe. Ott is egy földnyelv nyúlik ki a Földközi-tengerbe, és így ideális helyet biztosít egy másik máltai álomstrandnak, nevezetesen a Szent Péter-medencének, amely egy lenyűgöző sziklaképződmény.

A türkizkék vizű, patkó alakú medencét valójában a természet alakította ki. Bár van néhány homokos rész a partján, inkább a kavicsok és a sziklák dominálnak. Mivel viszonylag hirtelen mélyül itt a tenger, gyerekek számára egyáltalán nem alkalmas. A Szent Péter-medence inkább az aktív pihenést kedvelő kalandoroké, akik szeretnek magas sziklákról ugrálni. Sznorkelezéshez és búvárkodáshoz is tökéletes úti cél, mivel gazdag látvány tárul a merülők szemei elé.

Sziklaképződmények a Szent Péter-medencénél

Sziklaképződmények a Szent Péter-medencénél

8. Ramla Beach (Gozo)

Xaghra településétől mintegy három kilométerrel északkeletre egy újabb remek strandra lelhetünk, ami egy pihentető tengerparti napra éppúgy alkalmas, mint egy gyors lehűlésre kirándulás közben. A Gozo sziget északkeleti partján található családbarát Ramla Beach minden kényelmi szolgáltatással rendelkezik, amire csak szükség lehet egy meleg nyári napon. A strand egyik jellegzetessége a vöröses színű homok, amely bár a partszakasz nagy részét lefedi, mégis sok kővel és apró kaviccsal lehet találkozni. Emiatt célszerű a vízicipő viselése.

Ramla Beach, egy igazán családbarát strand

Ramla Beach, egy igazán családbarát strand

A Ramla Beach környéke is bőven tartogat látványosságokat, így mozgalmas napot tölthetnek el az odalátogatók. Néhány száz méterre a strandtól megtekinthetitek a sziget egyik gyöngyszemét, a Tal-Mixta természetes barlangot, ami egy dombon helyezkedik el. Az öbölre nyíló fantasztikus panoráma biztosan megállná a helyét egy magazin címlapján is – különösen naplemente idején!

9. Buġibba Perched Beach

Ha San Pawl il-Baharban vagy a környékén szálltatok meg, és nem szeretnétek extra utat tenni a Qawra Point Beach-ig, akkor helyette a Buġibba Perched Beach-et ajánljuk. A mesterségesen kialakított homokos strand közvetlenül az óváros parti sétánya mentén húzódik, ezért ideális hely az egész napos fürdőzéshez, ha a szálloda közelében szeretnétek maradni.

Málta - Utazás két kontinens közé!

Ez is érdekelhet:

Málta - Utazás két kontinens közé!

A városközpont közelsége számos kényelmi lehetőséget kínál - például egy karnyújtásnyira találunk éttermeket és boltokat. Sok szálloda egy rövidke sétával elérhető, így amikor kedvetek szottyan, már fürödhettek is. Egy jelentős hátrányát azonban muszáj megemlíteni: a strand közvetlenül az út mellett található, ezért meglehetősen zajos.

Buġibba Perched Beach

Buġibba Perched Beach

Ha már eleget napoztatok, irány a pár száz méterre lévő Buġibba tér! Ez a város központi tere, a fiatalok és az idősebbek nyüzsgő találkozóhelye. Itt mindig történik valami, például élőzene vagy művészek előadásai alapozzák meg a hangulatot - izgalmas, kulturális program estére, az egész napos strandolás után.

10. Pretty Bay

Végül, de nem utolsósorban, ismét egy festői öböl felé vesszük az irányt Málta déli csücskébe, Birżebbuġa kikötővárosába. A "Pretty Bay" elnevezés annyit tesz, hogy "szép öböl", ami méltó is ehhez a varázslatos helyszínhez. Pálmafákkal szegélyezett, tiszta, világos színű homokos-kavicsos strand húzódik a part mentén, és bőséges helyet kínál a látogatóknak, nyaralóknak és a szigetlakóknak.

Aki a sziget déli részen utazgat, vagy éppen itt száll meg, annak érdemes közelebbről is szemügyre vennie ezt a strandot. A kristálytiszta víz és az öbölre nyíló magával ragadó kilátás, valamint a part mentén álló színes házikók tökéletes mediterrán hangulatot teremtenek. Egyedül a közeli kikötő nem illik igazán a képbe.

Színes homlokzatú házak a Pretty Bay mentén

Színes homlokzatú házak a Pretty Bay mentén

Mivel Málta déli része kevésbé zsúfolt, ezért a Pretty Bay általában csendes, és elég hely van ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk a parton. A kicsiknek játszótér, a kicsit nagyobbaknak focipálya kínál szórakozási lehetőséget, illetve néhány bár és kávézó teszi teljessé az összképet.

2024.06.24. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.