Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Top 5 tengerpart, ahova utazhatunk

Shutterstock

Az idei nyár korántsem olyan, mint az előző években megszokottak voltak. Az egész világ egy kicsit a feje tetejére állt, de úgy tűnik, szép lassan minden kezd visszaállni, ha nem is az eredeti, de valami ahhoz nagyon hasonló kerékvágásba. Ennek megfelelően mostani nyaralásunkat is érdemes egy kicsit más szemszögből megközelíteni. Egy biztos, az alábbi 5 tengerpart mindegyike tárt karokkal várja a rendíthetetlenül utazni vágyókat!

Horvátország - mesés tengerpartok

Horvátország, Dubrovnik óváros

Horvátország, Dubrovnik óváros Shutterstock


Déli szomszédunk vitathatatlan, kétségkívüli és örök kedvenc. Csak néhány óra kocsikázás és már lógathatjuk is lábunkat az Adriai-tenger hűsítő habjaiban. Az ország tengerparti része egyszerre hasonló és nagyon is különböző, egy azonban biztos: a több száz kilométer hosszú tengerpart lenyűgözi az embert. Fő jellemzője, hogy többnyire aprókavicsos, illetve sziklás, viszonylag gyorsan méllyé váló part menti vizei vannak. Ennek megfelelően igen szép és tiszta az itteni tenger. Szerencsére azért annak sem kell elkeserednie, aki mindenáron ragaszkodik a lassan mélyülő, homokos strandokhoz, ugyanis Rab szigetén bőven találni ilyet. Ezért is válhatott a családosok egyik legkedveltebb üdülőhelyévé. Rab mellett Krk szigetén is fellelni homokos, sekély partszakaszokat, különösen a Soline öbölben. Ezen felül Crikvenica, Opatija és Pag sziget ugyancsak családbarát, homokos területekkel fogad. Horvátország legcsodásabb részei közül nehéz kiemelni egy-egy strandot, vagy helyet, hiszen minden szeglete csodákat rejt. De a már szóba került homokos beach-eken túl Cres szigetét és az ottani Sveti Ivant mindenképp meg kell említenem, főleg természetközelisége okán. Déli szomszédunk további kihagyhatatlan helyei között szerepel Omis óvárosa. Egyszerűen csodás érzés a régi városrész ódon utcái közt barangolni. Bónusz pontként még sekély, homokos partszakaszokkal is rendelkezik. Az aktív és passzív pihenést egyaránt keresők Dalmácia üdülőközpontját, Makarskát semmiképpen se szalasszák el. Hvar szigetének egyedülálló hangulata legalább annyira rabul tudja ejteni az ember szívét, mint a lenyűgöző óvárosáról - mely a Trónok harcában Királyvárnak adott otthont - híressé vált Dubrovnik. Az én személyes kedvencem mégis az Isztriai-félsziget meseszép ékköve, Rovinj. A bájos óváros, a nyugodt, békés strandok, a nyüzsgő éjszakai élet, a környék hajóval való felfedezése, mind-mind felejthetetlen élményeket hagynak még a sokat látott utazó szívében is.

Irány Horvátország!

Görögország – a végtelen lehetőségek tárháza

Görögország, Zakynthos, Navagio öböl

Görögország, Zakynthos, Navagio öböl Shutterstock

Görögország ugyancsak rendkívül népszerű nyaralási célpontnak számít. Autóval, busszal és repülővel is egyaránt kényelmesen elérhető. Oly sok nyaralóhellyel, mesés szigettel és izgalmas látnivalóval rendelkezik, hogy nehéz mindet maradéktalanul felsorolni. Azonban a leglátogatottabb helyei közt biztosan megtaláljuk a szárazföldi részen Sartit és Olympic beach-et. Mind két helyen sekély víz, aranyhomokos tenger és barátságos légkör csábítja az embert. Plusz pont, hogy Athén, Thesszaloniki és az UNESCO Világörökséghez tartozó Meteorák remek programlehetőségként szolgálnak és viszonyleg közel is vannak.
Node, Görögország megannyi szigettel szintén rendelkezik, melyek közül a gyakran csak a “Kelet virágaként” emlegetett Zakynthos abszolút kimagaslik. A Jón-tenger ölelésébe bújt Zakynthos meseszép strandjairól és a Navagio-öbölről vált híressé. Az ország legdélibb és egyben legnagyobb szigeteként nyilván tartott Kréta szintén remek választás, ha klasszikus görög, tengerparti nyaralásra vágyunk. A sziget tulajdonképpen a minószi civilizáció bölcsője, ennek megfelelően rengeteg érdekes látnivalóval büszkélkedhet. A Heraklioni Régészeti Múzeum és Knossos felkeresése kötelező programként kell, hogy szerepeljen itteni tartózkodásunk során. A hihetetlen múlt máig fennmaradt emlékein túl Kréta természeti értékekben ugyancsak bővelkedik. Itt található ugyanis Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje, továbbá Zeusz szülőhelyének számon tartott Dikteon barlang, a sziget egyetlen édesvízű tava a Kournas-tó és a Szamáriai szurdok is. Krétáról akár egy hajókirándulás keretében is elérhető Szantorini ugyancsak rajta szerepel kedvenc görög szigeteim listáján. A kicsiny, alig 90 km² összeterületű sziget jellegzetes fehérre meszelt, kék tetejű, és zsalujú házaival, elképesztő panorámával, valamint feketehomokos tengerpartjaival garantáltan levesz minden utazót a lábáról. Annyira különleges, hogy sokak szerint Szantorini maga az elveszett Atlantisz. Görögország ezen felül még olyan káprázatos szigeteket tudhat magáénak, mint a bulizni vágyók paradicsomaként ismert Míkonosz, a klasszikus szépségű Rodosz, a hősök mitikus helyének tekintett Ithaka, vagy a gyönyörű természeti értékei miatt kedveltté vált Korfu.

Legjobb görög repülős ajánlatainkért kattints!

Ciprus – fedezd fel!

Ciprus, Kyrenia vár

Ciprus, Kyrenia vár Shutterstock

Ciprus egy darabkáján, pontosabban a déli részén visszaköszön Görögország. Ennek oka a Földközi-tenger keleti szegletében található sziget megosztottságában keresendő. Pontosabban abban, hogy Ciprus északi része Törökországhoz, míg a déli fele Görögországhoz tartozik. Itteni nyaralásunk alkalmával, a sziget méretéből adódóan akár egy teljes körutazásra is adhatjuk fejünket, hiszen autóval kényelmesen bejárható. A déli, vagyis görög rész megannyi lenyűgöző stranddal, szórakozási, illetve kulturális programlehetőségek széles tárházával fogad. A felkeresésre érdemes városok sorából az UNESCO kulturális világörökség listáján szereplő Páfoszt mindenképpen kiemelném. Izgalmas római kori látnivalókban és kellemes tengerparti részekben nem szenved hiányt. Páfosz különlegessége, hogy a közelében található Petra Tou Romiout, vagyis az hely, ahol a legenda szerint a szerelem istennője, Afrodité megszületett. Lárnaka szintén élménydús programlehetőségeket tartogató úti cél, gazdag történelmi múlttal. Így Tengerparti erődjét, a Finikoudes parti sétányt és a közeli Hala Sultan Tekke-t, valamint a gyakran flamingóktól zajos Sóstót vétek lenne kihagyni. Természetesen Ciprus elképesztő strandokban sem szűkölködik, így az Ayia Napán található Nissi beach, valamint Európa legjobb strandjai közt számon tartott, kék zászlóval illetett Fig tree a tökéletes tengerparti pihenés élményét nyújtja.

Irány Ciprus!

Costa Brava – spanyol életérzés

Spanyolország, Costa Brava, Tossa de Mar

Spanyolország, Costa Brava, Tossa de Mar Shutterstock

Spanyolország legkedveltebb nyaralóhelye festői öblöket, homokos strandokat és sziklás partszakaszokat egyaránt tartogat, továbbá Földközi-tenger menti fekvésén túl temérdek érdekes nevezetességet és ínycsiklandó kulináris élvezeteket ugyancsak kínál. Katalónia részéhez tartozó Costa Brava elsősorban a tengerparti pihenéshez nyújt ideális terepet. Olyan jellegzetes városai, mint Lloret de Mar, Tossa de Mar és Blanes az álomnyaralás édes illatával hívogatják az utazókat. A felsorolásból mindenképpen kiragadnám Tossa de Mar városát, hiszen jellegzetes középkori várával, kőházaival, romantikus hangulatával és kék zászlóval illetett strandjaival maradandó emléket hagy minden ide érkező szívében. Costa Brava azért is ideális úti cél, mert közel van hozzá Barcelona, illetve Girona városa. Ennek megfelelően a klasszikus tengerparti pihenés mellett városlátogatásra is adhatjuk fejünket. Barcelona olyan, sokat emlegetett szépségein túl, mint a Sagrada Familia, Girona nem mindennapi utcáit szintén ajánlott felfedezni. Girona különleges hangulatú óvárosa, régi katedrálisa, az Onayar folyó partján álló színes házak sora és a Sant Pere de Galligants bencés templom egyvelege páratlan élményeket tartogat.Ebből is jól látszik, hogy Costa Brava megannyi izgalmas programlehetőséget kínál. De, nem szabad megfeledkeznem az itteni konyha ínycsiklandó ételeiről sem, hiszen a külföldi nyaralás élménye nem lehet teljes a helyi konyha rejtelmeibe tett utazás nélkül.

Fedezd fel Costa Brava-t!

Bulgária – Napospart

Bulgária, Sunny Beach

Bulgária, Sunny Beach Shutterstock

Bulgária legkedveltebb üdülőhelye a Napospart alig 1 órányi repülőútra található hazánktól, autóval pedig fél nap alatt könnyedén elérhető. Remek-ár érték arányú, rendkívül hosszan elnyúló, kék zászlóval kitüntetett, homokos strandokkal. A Fekete-tenger lassan mélyülő aranyhomokos partja, a rengeteg sportolási lehetőség, a pezsgő éjszakai élet és a finom ételek mind-mind hozzájárulnak Sunny Beach egyre növekvő népszerűségéhez. A kikapcsolódási lehetőségek széles tárházának köszönhetően családosok, fiatalok, szerelmespárok és baráti társaságok körében egyaránt népszerű üdülőhely.
A Napospart kínálta lehetőségek maradéktalan kihasználásán túl a kulturális értékekben ugyancsak érdemes elmerülni. Ugyanis Sunny Beach közvetlen szomszédságában fekvő Neszebar romantikus óvárosának, lenyűgöző műemlékeinek köszönhetően értékes és felkeresésre abszolút érdemes úti cél. Az óváros különleges mivoltának köszönhetően az UNESCO Világörökség részét képezi. Neszebar jellegzetes szélmalma, a bizánci kapubástyák és a nem mindennapi Pantokrátor-templom csak néhány a látnivalók sorából. Bulgáriai nyaralásunk idején a kulináris élményeket sem szabad félvállról venni. Ennek megfelelően a nagy népszerűségnek örvendő köftét, a hosszúkás kebabot, a sopszka salátát, a bolgár muszakát és a taratort vétek lenne nem megkóstolni. Ez utóbbi, vagyis a tarator egy bolgár joghurtból, reszelt uborkából, fokhagymából, kaporból és gyakran dióból készült hideg leves, mely ideális hűsítő lehet a forró nyári napokon.

Ajánlataink a bolgár tengerpartra

2020.06.30. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.