Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina

Hivatalos megnevezés: Bosznia és Hercegovina
Főváros: Sarajevo
Állami irányítás: köztársaság
Vallás: római katolikus 15%, protestáns 4%, pravoszláv 31%, muszlim 40%
Hivatalos nyelv: szerb - horvát
Időeltérés: GMT + 1 óra (+ 2 óra nyáron)

Régiók

Bosznia-Hercegovina - már 59 900 Ft-tól

BOSZNIA-HERCEGOVINABosznia és Hercegovina, mint egység Európa egyik legkülönösebb és kultúrálisan legszínesebb régiói közé tartozik. Megtalálhatók itt a keresztény, a nyugati-katolikus, a keleti-pravoszláv, az iszlám és a zsidó-maur kultúrák jegyei. E kultúrák kölcsönös együttélése és a színes történelem okozta a helyi építészet, szobrászat, írásművészet és zene egyedülálló fejlődését.

Valamennyi történelmi kor Bosznia és Hercegovina területén lemoshatatlan nyomokat hagyott. A legrégibb műemlékek közé tatoznak a bodanji barlangfestmények nem messze Stolce-tól és a régészeti feltárás Butmir-ban, mely több mint 4000 éves. Továbbá több helyen fellelhetők az illér várromok, valamint olyan római kori építmények mint pl. Szarajevó fürdői. A szlávok érkeztével több száz éves kultúrális hanyatlás vette kezdetét, melyet később a középkori felvirágozás követett. A kor jellegzetességei közé tartoznak az egyedülálló sírkövek, melyeket az ország bármely részén megtalálunk. Elszórtan magtalálhatók a megörzőtt vallási és védelmi funciójú építmények. Ilyen kivételeket találunk Jajec és Bihač városokban.

A legnagyobb elismerést az Oszmán Birodalom fennhatósága alatti időszak nyerte el. A több száz éves kereskedelem nagy mértékben befolyásolta a helyi kultúra fejlődését, főként a török-muszlim hatás érvényesül. Megalapították Szarajevo, Mostar, Tuzla és egyébb városokat. Fejlődőtt az építészet. Felépítették a hidakat Visegrád, Mosztár és Žepe városokban. Új kereskedelmi útvonalak kiépülésével sűrűsödött a mecsetek és a fürdők hálózata. A városokban iskolák (elemi - mekteb, közép - medres) és könyvtárak létesültek.

A török hatalom meggyengülésével a Balkánon bekövetkezett a kultúrális hanyatlás Bosznia és Hercegovina területén, mely csupán az Osztrák-Magyar Monarchia általi bekebelezés után indult újra virágzásnak. A nagyobb városok nagy részében megjelentek az európai elemek és a jollét jelei. Megépítették a szarajevói városházát, a katedrálist, az Országos Múzeumot, a Nemzeti Színházat és sok mást.

A 20. század első fele Bosznia és Hercegovina számára sok jót nem hozott, csupán két világháborút, nagy emberveszteséget és a boszniai területek erőszakos szétosztásást más országok részére. A század második fele sem kecsegtetett sok jóval a bosnyákok számára.

A háború végezetével 1995-ben elkezdődött a kultúrális és történelmi műemlékek felújítása és az ezzel kapcsolatos ország rehabilitálása, melynek célja a turisták idevonzása Bosznia és Hercegovinába.

Bosznia-Hercegovina - már 59 900 Ft-tól

Legújabb értékelések Bosznia-Hercegovina

Összesen: 8 A szálloda jó fekvésű csak a jobb oldalon van egy nem oda illő építmény nem tudom hogy azt miért nem tüntetik el.

  • 8 Elhelyezés
  • 9 Ellátás
  • 8 Környék
  • 7 Alapár

Összegzés:
A szálloda jó fekvésű csak a jobb oldalon van egy nem oda illő építmény nem tudom hogy azt miért nem tüntetik el. Teljes leírás

Elhelyezés
A szállással minden tekintetben elégedett voltam csak azt sajnálom hogy nem kaptam teraszt.

Ellátás
Az ételek finomak és minden igényt kielégítőek voltak.

Tengerpart
Tiszta rendezett

Konsai László, Ellenőrzött vélemény (Invia.hu), Értékelve: 2018.07.22., Tartózkodás időpontja:: 2018.07.06 - 07.13.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Sunce

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (2) Nem (2)

Összesen: 7.8 a kicsit szűk tengerparttól és az egy-két romos háztól eltekintve minden nagyon szép és jó volt

  • 7.5 Elhelyezés
  • 8 Ellátás
  • 7 Környék
  • 9 Alapár

Összegzés:
a kicsit szűk tengerparttól és az egy-két romos háztól eltekintve minden nagyon szép és jó volt Teljes leírás

Elhelyezés
tiszta,tágas

Ellátás
reggeli kicsit egyhangú,vacsora ,jó változatos

Hotel szolgáltatások
nem vettük igénybe

Tengerpart
tengerpart a szállodánál kicsit piszkos

Poczik Zoltán, Ellenőrzött vélemény (Invia.hu), Értékelve: 2014.09.02., Tartózkodás időpontja:: 2014.08.22 - 08.29.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Sunce

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (8) Nem (0)

2 fénykép

Összesen: A barátnőimmel már 6 éve készülünk egy szülők nélküli nyaralásra. Természetesen takarékossági okoknál fogva a Neum szállodát...

Bevezetés
A barátnőimmel már 6 éve készülünk egy szülők nélküli nyaralásra. Természetesen takarékossági okoknál fogva a Neum szállodát választottuk, nem sejthettük mi vár ránk... Teljes leírás

Elhelyezés
Egy mindentől nagyon távol eső apartmanban laktunk - messze volt a város, a strand,...Igaz, egy lakályos kis szállás volt, de inkább csak egy, nem pedig három személynek való. A konyhában is csak egy karcsú szakácsnő fért el. A berendezés majdnem új, de eléggé tönkrevan.

Ellátás
Egyénileg étkeztünk, amit főztünk, azt ettük.

Hotel szolgáltatások
Szolgáltatások nem voltak, de az utazási iroda szerint igénybe vehettük a Neum szálloda szolgáltatásait. Nem mintha sokfélét nyújtottak volna, sőt. Az árak pedig olyan magasak mint a Hiltonban.

Tengerpart
Szóra sem érdemes, miután megtettünk néhány száz lépcsőfokot, rájöttünk, hogy a strand élvezhetetlen, piszkos, bűzös, egy fürdés nélküli nyaralásunk volt. A központi strand a zsúfoltság miatt szintén piszkos volt.

Összegzés
Soha többé‼‼‼

Valerie Mikešová, Ellenőrizetlen vélemény (Invia.cz), Értékelve: 2009.01.25.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Neum

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (13) Nem (2)

Összesen: Újonnan nyitott, a strand mellett fekvő szálloda.

Bevezetés
Újonnan nyitott, a strand mellett fekvő szálloda. Teljes leírás

Elhelyezés
Gyönyörű, új szobáik vannak, hűtőszekrénnyel, LCD TV-vel erkéllyel, zuhannyal és WC-vel.

Ellátás
Svédasztalos reggelink volt - a választék nem túl nagy, az üdítők nagyon mesterségesek. Este 3 féle étel közül választhattunk, többnyire halat, marhahúst és vagdalthúst kínáltak. 2x volt csirke és 1x gulyás. A levesek kitűnőek voltak, mindig volt erőleves és hozzá pl.. paradicsomleves, zöldségleves,...

Hotel szolgáltatások
Volt medence, egy szabadtéri terasz , ahol felszolgáltak és minden este volt élő zene. Naponta kitakarították a szobát és 2x cseréltek törölközőt.

Tengerpart
Köves, de néhol sok volt a szikla.

Összegzés
A szállodának nagyon örültem- kivéve az ételt, de az árhoz képest az is jó volt. A szállodában kedves, készséges a személyzet. A medencét és környékét minden reggel takarították. A szálloda Gradac végében fekszik, 3 épületből áll, mindegyik tengerre néző. Csak talán 4-5 szobán nem volt erkély és azok a hegyekre néztek. A szálloda mögött volt egy élelmiszerüzlet. Gradacban kevés üzlet van, de sok az étterem, bár és volt 2 cukrászda is. Gradacból egy szép tengerparti sétával eljuthat a Gradac és Brist között fekvő diszkóba. Szép nyaralás volt.

Az ügyfél nem akarta közzétenni a nevét, Ellenőrizetlen vélemény (Invia.cz), Értékelve: 2008.08.28., Tartózkodás időpontja:: 2008.08.15 - 08.22.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Sunce

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (18) Nem (0)

Összesen: A szobákat takarították, elég tiszta volt.

Elhelyezés
A szobákat takarították, elég tiszta volt. Teljes leírás

Ellátás
Az étel borzalmas, ha néha valahol nem étkeztünk volna, éhezünk.

Hotel szolgáltatások
A szolgáltatásokkal nem nagyon voltam megelégedve, a személyzet nem túl készséges.

Tengerpart
A legrosszabb strand, amit valaha is láttam, piszkos, elhanyagolt a környék. Ha jobb strandot szerettünk volna, kb. 3 km-t kellett gyalogolni. Még most is előttem van, ahogy egy nő a strandon tetveket szedett ki a gyerek hajából- borzalom.

Összegzés
Ebbe a szállodába és Neumba többé nem mennék, ez volt életem legrosszabb nyaralása.

X. X., Ellenőrizetlen vélemény (Invia.cz), Értékelve: 2008.08.21.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Neum

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (5) Nem (0)

összes ajánlás Bosznia-Hercegovina