Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina

Hivatalos megnevezés: Bosznia és Hercegovina
Főváros: Sarajevo
Állami irányítás: köztársaság
Vallás: római katolikus 15%, protestáns 4%, pravoszláv 31%, muszlim 40%
Hivatalos nyelv: szerb - horvát
Időeltérés: GMT + 1 óra (+ 2 óra nyáron)

Térségek és városok

Bosznia-Hercegovina - már 71 550 Ft-tól

BOSZNIA-HERCEGOVINABosznia és Hercegovina, mint egység Európa egyik legkülönösebb és kultúrálisan legszínesebb régiói közé tartozik. Megtalálhatók itt a keresztény, a nyugati-katolikus, a keleti-pravoszláv, az iszlám és a zsidó-maur kultúrák jegyei. E kultúrák kölcsönös együttélése és a színes történelem okozta a helyi építészet, szobrászat, írásművészet és zene egyedülálló fejlődését.

Valamennyi történelmi kor Bosznia és Hercegovina területén lemoshatatlan nyomokat hagyott. A legrégibb műemlékek közé tatoznak a bodanji barlangfestmények nem messze Stolce-tól és a régészeti feltárás Butmir-ban, mely több mint 4000 éves. Továbbá több helyen fellelhetők az illér várromok, valamint olyan római kori építmények mint pl. Szarajevó fürdői. A szlávok érkeztével több száz éves kultúrális hanyatlás vette kezdetét, melyet később a középkori felvirágozás követett. A kor jellegzetességei közé tartoznak az egyedülálló sírkövek, melyeket az ország bármely részén megtalálunk. Elszórtan magtalálhatók a megörzőtt vallási és védelmi funciójú építmények. Ilyen kivételeket találunk Jajec és Bihač városokban.

A legnagyobb elismerést az Oszmán Birodalom fennhatósága alatti időszak nyerte el. A több száz éves kereskedelem nagy mértékben befolyásolta a helyi kultúra fejlődését, főként a török-muszlim hatás érvényesül. Megalapították Szarajevo, Mostar, Tuzla és egyébb városokat. Fejlődőtt az építészet. Felépítették a hidakat Visegrád, Mosztár és Žepe városokban. Új kereskedelmi útvonalak kiépülésével sűrűsödött a mecsetek és a fürdők hálózata. A városokban iskolák (elemi - mekteb, közép - medres) és könyvtárak létesültek.

A török hatalom meggyengülésével a Balkánon bekövetkezett a kultúrális hanyatlás Bosznia és Hercegovina területén, mely csupán az Osztrák-Magyar Monarchia általi bekebelezés után indult újra virágzásnak. A nagyobb városok nagy részében megjelentek az európai elemek és a jollét jelei. Megépítették a szarajevói városházát, a katedrálist, az Országos Múzeumot, a Nemzeti Színházat és sok mást.

A 20. század első fele Bosznia és Hercegovina számára sok jót nem hozott, csupán két világháborút, nagy emberveszteséget és a boszniai területek erőszakos szétosztásást más országok részére. A század második fele sem kecsegtetett sok jóval a bosnyákok számára.

A háború végezetével 1995-ben elkezdődött a kultúrális és történelmi műemlékek felújítása és az ezzel kapcsolatos ország rehabilitálása, melynek célja a turisták idevonzása Bosznia és Hercegovinába.

Bosznia-Hercegovina - már 71 550 Ft-tól

Szállásértékelések - Bosznia-Hercegovina

Összesen: 7.3 Ilyen átlagos elégedettség.

 • 6 Elhelyezés
 • 9 Ellátás
 • 6 Környék
 • 8 Részvételi díj

Szállás általános értékelése
Ilyen átlagos elégedettség. Teljes leírás

Elhelyezés
A szálloda régebbi, valószínűleg Tito korabeli, mindenhol dohányzik, akár a szobákban, akár a folyosón.Valószínűleg minden felújításra szorulna.A fürdőszoba sem sok.

Ellátás
Az ételek nagyon jók voltak, sok volt a választék és minden friss volt, az ételválaszték gazdag volt, minden működött. Az embereknek fel kell ismerniük és nem pazarolniuk az ételt, és csak annyit kell enniük, amennyit meg tudnak enni. Teljes elégedettség az étellel.

Szállás szolgáltatások
A szolgáltatások is jók voltak, a szobákban és a szállodában mindenhol takarítás történt, a törölközőket minden nap cserélték. Meg kell dicsérnem a konyhai személyzetet és különösen a pincéreket, igyekeztek kiegészíteni az ételeket, takarítani az asztalokat, és mindig mosolyogtak és tisztelettudóak voltak. Mindannyiukat meg kell dicsérnem.

Tengerpart
Annyira változatos volt a strand, volt lehetőség kavicsos és betonos strandon is, ami minket eléggé zavart, kicsit zűrzavaros volt és szinte nem volt szemetes, szóval az emberek mindenhol szemetet dobáltak. hogy mindenhol cigarettacsikk volt, a bosnyákok tényleg mind dohányoznak és ez látszott és érezhető is.

Ján P., Ellenőrzött vélemény (Invia.sk), Értékelve: 2023.09.11., Tartózkodás időpontja:: 2023.09.01 - 09.08.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Zenit

Ez az értékelés Google Translate segítségével került automatikusan lefordításra

Összesen: 4.8 a hotel zenit már régen túljutott a zeniten, de ezzel úgy éreztük, ez a válasz a három csillagra

 • 4 Elhelyezés
 • 6 Ellátás
 • 4 Környék
 • 5 Részvételi díj

Szállás általános értékelése
a hotel zenit már régen túljutott a zeniten, de ezzel úgy éreztük, ez a válasz a három csillagra Teljes leírás

Elhelyezés
minden elavult és koszos a kommunizmus idejéből, az ebédlő olyan, mint a gyógyszoba sarka

Ellátás
az étel jó volt, itt biztosan nem fog senki fogyni

Szállás szolgáltatások
nem használtuk a recepción, nem tudom, nem tudom, de nem akartuk az aktát, egyedül mentünk taxiba Dubrovnikba, helyi buszok valószínűleg nem mennek sehova, senki bármit tud Taxi Dubrovnik és vissza 120 euró

Tengerpart
a szobánkból pontosan 200 lépcső van a strandra, le lehet menni a lifttel, de még száz felett van, végülis szép, mozgáskorlátozottaknak határozottan nem ajánlom, a kavicsos strand zsúfolt, tilos a kutyát fürdetni, de ott sehol nem tartják be a tilalmakat, és sok a szemét mindenhol, a betonfaltól nem messze van egy félig üres napernyő plusz két napozóágy napi 13 euró

Lenka B., Ellenőrzött vélemény (Invia.cz), Értékelve: 2023.07.12., Tartózkodás időpontja:: 2023.06.30 - 07.09.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Hotel Zenit

Ez az értékelés Google Translate segítségével került automatikusan lefordításra

Összesen: 8 A szálloda jó fekvésű csak a jobb oldalon van egy nem oda illő építmény nem tudom hogy azt miért nem tüntetik el.

 • 8 Elhelyezés
 • 9 Ellátás
 • 8 Környék
 • 7 Részvételi díj

Szállás általános értékelése
A szálloda jó fekvésű csak a jobb oldalon van egy nem oda illő építmény nem tudom hogy azt miért nem tüntetik el. Teljes leírás

Elhelyezés
A szállással minden tekintetben elégedett voltam csak azt sajnálom hogy nem kaptam teraszt.

Ellátás
Az ételek finomak és minden igényt kielégítőek voltak.

Tengerpart
Tiszta rendezett

Konsai László, Ellenőrzött vélemény (Invia.hu), Értékelve: 2018.07.22., Tartózkodás időpontja:: 2018.07.07 - 07.14.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Sunce

Összesen: 7.9 a kicsit szűk tengerparttól és az egy-két romos háztól eltekintve minden nagyon szép és jó volt

 • 7.5 Elhelyezés
 • 8 Ellátás
 • 7 Környék
 • 9 Részvételi díj

Szállás általános értékelése
a kicsit szűk tengerparttól és az egy-két romos háztól eltekintve minden nagyon szép és jó volt Teljes leírás

Elhelyezés
tiszta,tágas

Ellátás
reggeli kicsit egyhangú,vacsora ,jó változatos

Szállás szolgáltatások
nem vettük igénybe

Tengerpart
tengerpart a szállodánál kicsit piszkos

Poczik Zoltán, Ellenőrzött vélemény (Invia.hu), Értékelve: 2014.09.02., Tartózkodás időpontja:: 2014.08.23 - 08.30.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Sunce

2 fénykép

Összesen: A barátnőimmel már 6 éve készülünk egy szülők nélküli nyaralásra. Természetesen takarékossági okoknál fogva a Neum szállodát...

Bevezetés
A barátnőimmel már 6 éve készülünk egy szülők nélküli nyaralásra. Természetesen takarékossági okoknál fogva a Neum szállodát választottuk, nem sejthettük mi vár ránk... Teljes leírás

Elhelyezés
Egy mindentől nagyon távol eső apartmanban laktunk - messze volt a város, a strand,...Igaz, egy lakályos kis szállás volt, de inkább csak egy, nem pedig három személynek való. A konyhában is csak egy karcsú szakácsnő fért el. A berendezés majdnem új, de eléggé tönkrevan.

Ellátás
Egyénileg étkeztünk, amit főztünk, azt ettük.

Szállás szolgáltatások
Szolgáltatások nem voltak, de az utazási iroda szerint igénybe vehettük a Neum szálloda szolgáltatásait. Nem mintha sokfélét nyújtottak volna, sőt. Az árak pedig olyan magasak mint a Hiltonban.

Tengerpart
Szóra sem érdemes, miután megtettünk néhány száz lépcsőfokot, rájöttünk, hogy a strand élvezhetetlen, piszkos, bűzös, egy fürdés nélküli nyaralásunk volt. A központi strand a zsúfoltság miatt szintén piszkos volt.

Szállás általános értékelése
Soha többé‼‼‼

Valerie Mikešová, Ellenőrizetlen vélemény (Invia.cz), Értékelve: 2009.01.25.
Régió: Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Neum, Szállás: Neum

Összes szállásértékelés Bosznia-Hercegovina