Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina

  • Vám- és devizaelőírások

    A Bosznia-Hercegovinában érvényes, turistákra vonatkozó vámszabályok nem térnek el az európai országokban érvényes általános vámszabályoktól.. Kereskedelmi mennyiségű árut nem szabad bevinni. Vámmentesen bevihetők a személyes használati tárgyak, eszközök, az utas háztartásához és munkavégzéséhez szükséges áru. A személyes szükségletet az utazás tervezett időtartama, az évszak, az utazás célja és az utas hivatása figyelembevételével határozzák meg. A saját szükségletre bevitt áru, eszköz összértéke 500,- konvertibilis márka (KM) (250,- EUR) értékig vámmentes. Alkoholból 1 liter, cigarettából 1 karton (200 szál) vagy 20 db szivar vagy 200 gr dohány, 1 üveg parfüm, továbbá 150,- KM értékben ajándék bevitele engedélyezett vámmentesen.

    Nincs kötelező pénzbeváltás. Bosznia és Hercegovinába a legújabb szabályozás szerint fizikai személy (tekintet nélkül arra, hogy melyik ország állampolgára) maximum 2000.- KM (Konvertibilis Márka), azaz 1000.- Euró értéknek megfelelő valutával lépheti át a határt, a pénz eredetének megfelelő pénzintézeti igazolásával. A pénznek saját számláról történő felvételéről szóló igazolás nélkül - még ha az utas be is jelenti a határon, hogy mennyi valutája van -, annak kivitele és behozatala bűncselekménynek számít. 2000.- KM értéknél több valuta, vagy helyi pénz behozatala, illetve kivitele csak a felhasználás céljának (pl. áru- vgy ingatlanvásárlásról szóló szerződés bemutatása) hivatalos igazolásával lehetséges.

    Előfordulhat - elsősorban üzleti kapcsolatok során - hogy az érvényes vámszabályokat Bosznia-Hercegovina egyes határátlépő helyein entitásokként (Bosnyák-Horvát Föderáció, a boszniai Szerb Köztársaság)másként alkalmazzák. Ez a szabályok, tarifák és a normák eltérő értelmezéséből adódhat.