Kazahsztán Kazahsztán

 • Következő figyelmeztetés

  A katonai helyzet az országban problémamentes. A bűnözés összehasonlítható az otthonival.
  Nem tanácsos nagyobb pénzösszesszeget mutogatni a fizetésnél, ennek ellenére szükséges készpénzt magunkkal vinni, mert a pénzautomaták rendszere gyér, állapotuk gyakran nem kielégítő és csak a nagyobb hotelok vagy bankok közelében találhatók. A kazahsztáni pénznem a tenge. A legismertebb fizetőeszköz az amerikai dollár, melyet az Euro követ.

  Ajánlott betartani az előírásokat és más rendeleteket, főleg ami a gépkocsi vezetést illeti. A redőrség a legkisebb kihágásokat is pénzbírsággal bünteti - melyek inkább kenőpénznek mondhatók, ugyanis a megbírságolt sosem kap számlát vagy igazolást. Főként, ha a rendőrség tudomást szerez arról, hogy a bírságolt személy külföldi, a büntetést USD-ben akarja behajtani.

  Ha katonai övezetről vagy lezárt területről van szó, kizárt, hogy az illető személy tudomásán kivül belépjen.

  Általánosan nem ajánlott, hogy a turista a városon kívül egymagában közlekedjen. Legalább párban kéne közlekednie mindenkinek.

  A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat.