Líbia Líbia

 • Utazási iratok

  Fontos tudni, hogy az útlevélben izraeli vízum, vagy beléptető pecsét nem szerepelhet. Az útlevélnek a tervezett beutazástól számított fél évig érvényesnek kell lennie. A Líbiába érkező külföldi köteles a bevándorlási hatóságnál bejelentkezni. Hosszabb idejű tartózkodás estén tartózkodási engedély, az országból történő kiutazáshoz kilépő vízum szükséges.

 • Vízum

  Líbia a beutazásokat szigorú feltételekhez köti. Mivel egyelőre nem fogad egyéni turistákat, az egyéni és üzleti célú beutazások engedélyezéséhez meghívólevél bemutatását írja elő, amely beszerzése esetenként igen körülményes. Rokon-látogatások alkalmával a líbiai bevándorlási hatóságok a rokoni kapcsolatokat bizonyító okmányokat követelik meg.

  A Magyarországról kiutazni szándékozók a líbiai beutazó vízumot a budapesti Líbiai Népi Iroda Konzuli Osztályán (megfelel a nagykövetségnek, adatok lentebb) igényelhetik meg. A kitöltött vízumkérő lapot 2 példányban, 2 fénykép csatolásával kell benyújtani. Az utazáshoz igazoltan megfelelő anyagi fedezettel kell rendelkezni. Az egyszeri beutazásra és 30 napra szóló beutazási engedély díja jelenleg 10000,- forint. (A beutazáshoz igényelt vízumdíjak aktuális összegét javasoljuk előzetesen a Népi Irodánál tisztázni.) Minden vízumkérelem központi, Tripoliban működő hatóságok elbírálása alá esik, így a vízum kiadására való várakozási idő meghaladhatja az egy hónapot is. Nem képeznek ez alól kivételt az üzleti célú vízumkérelmek sem.

 • Vám- és devizaelőírások

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Líbiából történő távozáskor az utazók ne kíséreljék meg műemlék jellegű, vagy különleges természeti képződménynek tekintett kövek, ásványok kivitelét, mivel e cselekmény hosszadalmas szabálysértési eljárást vonhat maga után.

  Az országban tilos a szeszes italok és a sertéshús behozatala és fogyasztása. Ugyancsak tilos az iszlám vallást sértő és a pornográf termékek, valamint a kábítószernek minősülő anyagok behozatala.

  Érvényes korlátozások, behozható:

  - 200 db cigaretta vagy 250 g szivar vagy 250 g dohány

  - 250 ml parfüm

  - elméletileg létezik korlátozás, mely a behozható értéktárgyakra vonatkozik, ennek az összege 20,00 LYD (az arany ékszereken kívül).

  A szabadon váltható valuta behozható összegét nem korlátozzák, igazolni kell azonban a határon. Az országból kivinni maximum csak a behozott összeget lehetséges.