Líbia Líbia

  • Következő figyelmeztetés

    Líbiában a közbiztonság jónak mondható, ugyanakkor javasolható a minden utazás során ajánlott óvatosság. A Líbiát kevéssé ismerő állampolgárainknak nem javasoljuk az országon belüli, különösen a lakatlan sivatagi területeket érintő, helyi kísérő nélküli utazásokat. Az országban több éve nem fordult elő terrorista jellegű cselekmények. Nincs információnk arról, hogy Líbiában működő külföldi vállalatokat, azok személyzetét jelentősebb fenyegetés érte volna.

    Líbia arculatát, napi életét, szokásait alapvetően befolyásolja az ország iszlám beállítottsága, a társadalom hagyományos szerkezete. Itt érdemes megemlíteni, hogy a líbiai állampolgárral vegyes házasságban élő feleségek egy líbiai látogatással azt kockáztatják, hogy a hazájukba való visszautazásuk lehetetlenné válhat férjük, vagy férjük családjának az ország elhagyására feljogosító engedélyének hiányában. A külföldi feleségeknek Líbiában alkalmazkodniuk kell a családi szokásokhoz, az ország hagyományaihoz. A külföldön kötött házasságot nem tekintik automatikusan érvényesnek, az ’idegen’, más vallású feleségektől szívesen veszik, ha áttérnek a muzulmán hitre, új nevet választanak, és a vallási előírásoknak megfelelő új házasságot kötnek. Nem kizárt, hogy a férj idővel újabb házasságot köt, és a külföldről hozott házastárs a második, vagy harmadik feleség szerepébe kényszerül.

    A vegyes házasságokból származó gyermekek ki-és beutazására a líbiai törvények érvényesek, amelyek szerint például a 18 éven aluli, líbiai apától származó gyermek az apa engedélye nélkül akkor sem hagyhatja el az országot, ha egy törvényes válást követően a magyar bíróság az anyának ítéli a gyermeket.    Bár Líbia alapvetően kedvező természeti adottságokkal (időjárás, hosszú tengerpart, stb.) rendelkezik, a turisztikai infrastruktúra még a fejlődés kezdeti szakaszában van. Mint korábban említettük, Líbia egyelőre nem fogad egyéni turistákat, a helyi utazási irodák viszont már elfogadható színvonalú csoportos programokat tudnak szervezni. Az országban való tartózkodás során ajánlatos betartani a helyi előírásokat, melyek szerint a fényképezés a közterületeken nem mindenütt megengedett. A Líbiába utazók ott tartózkodásuk során fordítsanak fokozott figyelmet az iszlám országok öltözködési és viselkedési szokásainak betartására, kerüljék az esetleges provokációkat és a feltűnő magatartást.