Litvánia Litvánia

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Litvániába történő beutazás, illetve kiutazás történhet repülővel, hajóval, közúton vagy vonattal.

  A nemzetközi légiközlekedés Vilniusba, Kaunasba és Palangába történhet, ez utóbbi főként regionális járatokkal. A légiösszeköttetés fejlődő jellegű, egyre több európai városból indulnak ún. fapados járatok Litvániába is.

  A nemzetközi hajóforgalom legfontosabb litvániai kikötője Klaipeda, ahová a balti térségből, illetve Skandináviából érkeznek személyforgalmat is lebonyolító kompjáratok.
  Litvániába irányuló vonatközlekedés leggyakoribb útvonalai Oroszországból, illetve Lengyelországból induló járatok. Tekintve, hogy ezek között több az éjszakai járat, a szokásos elővigyázatosság ajánlott ezek használata esetében. A vonatközlekedés a sínek különböző mérete miatt kifejezetten lassúnak mondható.

  A közúti közlekedés Litvániába elterjedt formája a közlekedésnek. Az utak állapota jó vagy átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra, míg autópályán 110 km/óra. Az autópályás közlekedésnél kifejezetten ügyelni kell arra, hogy a Vilnius-Kaunas közötti kétszer kétsávos út nem minősül autópályának, így itt a sebességhatár 100 km/óra. Ezen az útszakaszon rendszeresek a gyalogátkelőhelyek, így különösen a rossz látási viszonyok között nagyobb körültekintés szükséges! A tompított fényszóró használata nappal is kötelező az év teljes időszakában. Mobiltelefon használata vezetés közben csak kihangosítóval engedélyezett.