Litvánia Litvánia

 • Elektromos hálózat tulajdonságai

  220 V / 50 Hz

 • Következő figyelmeztetés

  A Litvániába irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint. Ez a közlekedési forma kifejezetten elterjedt a régióban, így Litvániában is, ajánlható egyéni utazások lebonyolításához.
  Litvániában jelenleg nincs közúthasználati díj.

  A litván valuta a litas 2002 óta az euróhoz kötött árfolyam van érvényben, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy egy euró mindenkori váltási aránya 3,44 litas körül van. Ettől eltérő árfolyam esetén kerüljük el a váltást. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedőben van.
  A településeken a gépkocsivezetők a magyarországi viszonyokhoz képest előzékenyebbek a gyalogosokkal, így előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán.

  Az ortodox templomokban előfordulhat, hogy istentisztelet ideje alatt megkérnek arra, hogy turisztikai céllal ne menjünk be. A kérést tartsuk tiszteletben, és ebben az esetben egy későbbi időpontban térjünk vissza megtekinteni a látványosságot.

  A vidéki turizmus egyre nagyobb mértékben van elterjedőben. A magánszállások használata biztonságosnak tekinthető. A nyári időszakban a vadkempingezés nem engedélyezett.
  A kalinyingrádi megye és Litvánia közötti határfolyó, a Nemunas vize egyes helyeken kifejezetten szennyezett, így a fürdőzést itt mindenképpen kerüljük el.

  A Balti-tenger még a nyári időszakban is hűvös marad. Palanga és a Kuróniai-félsziget ennek ellenére népszerű turisztika célállomás. A nyári időszakban ügyeljünk a biciklistákra még a kisebb a településeken is!