Luxemburg Luxemburg

  • Utazási és közlekedési lehetőségek

    Luxemburgban mind a közúti, mind a vasúti, mind a légi (belföldi légiközlekedés nincs), mind pedig a vízi közlekedés biztonságos, rendezett. Az autópályák és utak a nyugat európai átlagon felüli, kiváló minőségűek. A közúti közlekedés tempója a lakott területeken a magyarországihoz képest lassabb, a sebességkorlátozást szigorúan betartják, az autósok a gyalogátkelőkön áthaladó gyalogosokat türelmesen megvárják. Luxembourg főváros be- és kivezető útjain a mintegy 120 ezer, naponta a szomszédos országokból ingázó munkavállaló miatt a munkaidő kezdetekor és annak végén gyakoriak a néhány óráig is eltartó közlekedési dugók.
    A gépkocsi vezetőjének rendelkeznie kell személyazonosító okmányával, a gépjármű forgalmi-könyvével, érvényes műszaki vizsgájával, érvényes kötelező felelősségbiztosítást igazoló okmánnyal, illetve, amennyiben a gépkocsit nem a tulajdonos használja, a használatba adást igazoló, hitelesített, francia, német vagy luxemburgi nyelvű okirattal.

    A személygépkocsik kötelező felszereléséhez tartozik a megfelelően felpumpált pótkerék, kocsi-emelő, zseblámpa, égőkészlet, foszforeszkáló mellény az utastérben hozzáférhető módon elhelyezve, ugyanitt vész esetére ablaktörő kalapács, a biztonsági öv elvágására alkalmas vágóeszköz, elsősegély doboz. Nem kötelező, de ajánlott lejtőn való megállás, ugyanakkor a kézifék meghibásodása esetére a kerekek rögzítésére szolgáló tuskó, valamint a tűzoltó-készülék. Télen, +7 C ?-nál alacsonyabb hőmérséklet esetén nem kötelező, de ajánlott a téli gumi.