Macedónia Macedónia

  • Utazási és közlekedési lehetőségek

    A magyar állampolgárok számára Macedónia a vízumkényszer átmeneti felfüggesztésének időszakában elsősorban tranzit-országként vált fontossá Görögország irányában, így az ide látogató magyar állampolgárok döntően a közúti közlekedést választják. Ehhez járul még hozzá a vasúthálózat meglehetősen gyenge színvonala, hatékonysága. Az országban viszonylag jól kiépített úthálózat húzódik észak-dél, illetve kelet-nyugat irányban, az autópályák szélesebb hálózata azonban még kiépítésre vár, ez a következő évek nagy feladata lesz. Az észak-déli tranzitútvonal viszont jó minőségűnek értékelhető, bár egyes szakaszain elmarad a nemzetközi szabványoktól.
    Macedóniában a főutak általában jól járhatók, az alacsonyabb utak minősége azonban nem minden esetben felel meg az európai normáknak. A közlekedés szempontjából meghatározó jelentőségűek a hegyek, amelyek téli időszakban még hólánccal is csak nehezen, vagy egyáltalán nem járhatóak.

    A közúton érkezőknek fel kell készülniük arra, hogy Macedóniában a közlekedési fegyelem, szabálytisztelet kívánni valókat hagy maga után. Gyakori az agresszív vezetési stílus.