Németország Németország

  • Utazási és közlekedési lehetőségek

    Németország vasúti és útvonalhálózata kiváló, Európa egyik legsűrűbb autópálya-hálózata található itt. A közlekedés általános, betartandó szabályain túl az alábbiakat ajánljuk figyelmükbe:

    Az autópályákon különösen ügyeljenek a becsatlakozó utakra, hiszen azokon nagy sebességgel érkeznek gépkocsik. Szigorúan tartsák be a jobbról előzés tilalmát. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belső sávot kizárólag előzésre használják, mivel ebben a sávban általában igen nagy sebességgel haladnak a gépjárművek. A németországi autópályákon általánosságban nincs sebességkorlátozás, az ajánlott sebesség 130 Km/h, ugyanakkor igen sok helyen fordul elő betartandó sebességkorlátozás (útépítési munkálatok, közlekedési fennakadás miatt), amelyeket vagy a hazánkban is megszokott közlekedési jelzőtáblák vagy a pályatest mellett, esetleg afelett elhelyezett elektromos jelzőtáblák jeleznek. Kiemeljük, hogy az ajánlott sebesség túllépése, avagy a sebesség nem megfelelő megválasztása egy közlekedési baleset esetén megalapozhatja szabálysértés vagy bűncselekmény megállapítását. Ügyeljenek továbbá a kiegészítő táblákra is, hiszen számos helyen 22 óra és 06 óra között ugyancsak sebességkorlátozással találkozhatnak zajvédelmi okokból. Egyéb sebességkorlátozások: autóút, országút: 100 Km/h, város 50/30 Km/h.

    Az ittas, alkoholos állapotban való gépjárművezetés Németországban is tilos, jóllehet szabálysértés megállapítására csak 0,5 ezrelék véralkoholszint felett kerül sor, baleset esetén azonban bármekkora véralkoholszint súlyos megítélés alá esik.