Oroszország Oroszország

 • Vízum

  Oroszország területére magyar állampolgár magánútlevéllel csak érvényes vízum birtokában léphet be. Javasoljuk, hogy az Oroszországba utazni szándékozók időben kezdjenek el gondoskodni a vízum beszerzéséről, mert a beutazási engedély megszerzése több hetet is igénybe vehet. Ez a meghívólevél vagy a beutazás célját igazoló egyéb dokumentum beszerzésére is vonatkozik.

  Részletes információval a vízum kiadásáról a magyarországi orosz diplomáciai képviseletek (budapesti orosz nagykövetség konzuli osztálya, cím: Budapest, Andrássy út 104, telefon: 331-8985 vagy 269-0823 vagy 269-4322), illetve a debreceni orosz főkonzulátus, cím: 4025 Debrecen, Arany János u. 1., telefon 06-52-536-926, vagy 536-927) tudnak szolgálni.


  Fontos, hogy az utas tudja a meghívó fél (orosz jogi-, vagy magánszemély, intézmény, szálloda, utazási iroda, stb.) elérhetőségét, mert amennyiben már az országban szükséges a vízum meghosszabbítása, vagy új vízum beszerzésének kezdeményezése, úgy az illetékes orosz hatóságok alapvetően csak a meghívó fél kérésére járnak el.

  Az Oroszországba utazó külföldi állampolgároknak a határellenőrzések alkalmával ki kell tölteni egy "A" és "B" jelű migrációs kérdőívet (migrációs kártya), melyen a következő adatokat kell feltüntetni: családi és utónév, születési idő, neme, útlevél szám, állampolgárság, a látogatás célja, oroszországi cím, a tartózkodás kezdő és végső időpontja. A migrációs kártya a beutazó külföldi személyazonosítására és regisztrálására szolgáló dokumentum, melyet az oroszországi tartózkodás idején egészen a kiutazásig meg kell őrizni. A kártya elvesztése esetén két módon lehet eljárni: új kártya kiállítása céljából azonnal jelentkezni kell a tartózkodás (regisztráció) helye szerint illetékes rendőrhatóságon vagy a kiutazás alkalmával a határállomáson újból ki kell tölteni a kérdőívet.

 • Vám- és devizaelőírások

  utasforgalmat érintő legfontosabb rendelkezések:


  1.) vám megfizetése nélkül vihető be Oroszországba értékben 65 ezer rubelt (kb. 480 ezer Ft), súlyban 50 kilogrammot meg nem haladó áru;


  2.) a fenti értéket meghaladó, de 650 ezer rubelnél nem nagyobb értékű, illetve a fenti súlyhatárt túllépő, de 200 kg-nál nem nagyobb súlyú áru esetén az 1. pontban meghatározott határon felüli érték után 30 %-os vám fizetendő;


  3.) alkohol 2 liter, cigaretta 200 db - ha azonos fajta, akkor 400 - vihető be.