Svédország Svédország

 • Vízum

  A 90 napot meghaladó – tanulmányi, munkavállalási, illetve egyéb célú - tartózkodás viszont kizárólag az érintettek útlevelébe ragasztott svéd tartózkodási engedéllyel lehetséges, ezért ez esetben a beutazáshoz nem személyi igazolvány, hanem a tervezett tartózkodás végéig érvényes útlevél szükséges. A tartózkodási engedélyek a beutazást megelőzően a Svéd Királyság budapesti nagykövetségén (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27./A., tel.: 460-6020, 460-6021, e-mail: swedish.embassy@pronet.hu), illetve a beutazást követően a Svéd Bevándorlási Hivatal ("Svenska Migrationsverket") tartózkodási hely szerint illetékes kirendeltségén egyaránt díjmentesen kérelmezhetőek. Az elbírálási idő mindkét esetben legfeljebb 6 hónap.

  Az EU állampolgárok elektronikus úton is kérelmezhetnek tartózkodási engedélyt a Svéd Bevándorlási Hivatal honlapján (www.migrationsverket.se).

 • Vám- és devizaelőírások

  Jövedéki termékek Svédországba történő magáncélú bevitele:
  Alkoholtermékek:
  110 liter sör;
  20 liter köztes alkoholtermék (likőrök stb.);
  10 liter tömény alkohol;
  90 liter bor (ebből pezsgő legfeljebb 60 liter lehet) mennyiséget meghaladóan.

  20 év alatti személyek nem vihetnek be Svédországba alkoholt!

  Dohánytermékek:
  A 10 újonnan csatlakozó államból Svédországba bevihető dohánytermékekre átmeneti rendelkezések érvényesek. Ennek értemében Magyarországról 2008-ig csak személyenként 200 szál cigaretta vihető be Svédországba.
  A többi dohánytermékre a következő EU-s előírások érvényesek:
  200 db szivar,
  400 db szivarka;
  1000 gramm fogyasztási dohány;
  18 év alatti személyek nem vihetnek be Svédországba dohányterméket!
  Élelmiszereket magán célra is csak külön engedéllyel lehet bevinni Svédországba, az engedélyt a Svéd Mezőgazdasági Hivatal adja ki.
  Kedvtelésből tartott állatok Svédország területére harmadik országból vagy az Európai Unió valamely tagállamából történő bevitele csak tartósan és egyedileg megjelölve, a kutyák, macskák és vadász görények esetében állatorvos által kiállított útlevél (petpassport) birtokában lehetséges. Svédországban az állat azonosítására csak a mikrochipet fogadják el, a tetoválást nem.