Svédország Svédország

  • Egészségügy

    Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot érvényes E-111-es nyomtatvánnyal, illetve EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni.
    illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az E 111-es formanyomtatvány, illetve EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható a az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell. A szerződéses orvosok névsora a gyógyszertárakban rendelkezésre áll.
    Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.
    Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az E 111-es formanyomtatványt, illetve EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.