Utazási termékek adatformátuma és megosztása

 • Amennyiben már rendelkezik meglévő utazási termékeinek megosztását szolgáló adatformátummal (.api; .xml; .json...stb.), vagy állománnyal, kérjük írjon nekünk az info@invia.hu e-mail címre.

 • Amennyiben még nem rendelkezik adatformátummal, úgy bizonyos utazási adatfeldolgozó szolgáltatók segítségére lehetnek. A szolgáltatókkal való együttműködés az egyik legegyszerűbb módja az adamegosztásnak, mivel biztosítani tudják az ehhez szükséges ajánlatkészítő és feltöltő alkalmazást, valamint a feldolgozást és exportálást szolgáló technikai hátteret. Azonban, ha más módon szeretné elkészíteni és megosztani utazási termékeit, úgy az alábbi adatformátumok nyújthatnak segítséget:

API metódus

Az API adatformátum a legkorszerűbb adatátviteli technológia, ami azonnali (real-time) adatmegosztásra/aktualizálásra épül, így kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az utazásszervező és közvetítő között (export <-> import). A "hagyományos" Tour xml-től (ld. lent) eltérően kérés esetén pillanatnyi adatlekérdezést hajt végre, úgymint az árak és szabad helyek azonnali ellenőrzése, ezenkívűl lehetővé teszi az adatmegosztást, például a kitöltött utasadatok továbbítását, vagy akár az online fizetést és foglalást is. Foglalási rendszerekkel közvetlenül összeköthető, így az opciózás (függőben lévő megrendelés), és az azonnali megrendelés akár automatikusan is megtörténhet.

Fájlok és dokumentumok:

Booking API készítéséhez az alábbi dokumentum nyújthat segítséget. A dokumentáció megtekintéséhez és teszteléséhez használja a(z) Online Swagger editor-t.


Invia Tour xml

A Tour xml a hagyományos xml nyelvhez hasonlóan egy könnyedén áttekinthető strukturált adatmegosztó nyelv, ami kifejezetten csak utazási elemekre és ezek értékeire épül. Fontos megjegyezni, hogy xml esetében csak egyirányú kommunikáció történik a küldőtől a fogadó felé (export -> import). Az adatmennyiség dekódolatlan tömörítettlensége és a formátum sajátossága miatt feldolgozása lassú és időigényes. Az adatátvitelnél figyelembe kell venni az utazásszervezői részről az exportig eltelt feldolgozási időt, ezt követően a közvetítőnek az importhoz szükséges letöltési és feldolgozási időt.

Az alábbi leírások és fájlok egyfajta útmutatásként szolgálnak arra vonatkozóan, hogyan kell megfelelő formátumú adatot létrehozni ahhoz, hogy a weboldalunkon rendben megjelenjen. Kérjük vegye figyelembe az adat kinézetére és formátumára vonatkozó javaslatainkat, melyet a későbbiekben részletesen is elemzünk.

Az alábbi dokumentumok közt egy számunkra elfogadott XML minta (Invia xml) szerepel, valamint az adat struktúra részletes leírását szolgáló XSD séma. Az elkészült XML dokumentumának ellenőrzéséhez kérjük használja az XML validátort;

Fájlok és dokumentumok:

Javaslatok az adat kinézetére és formátumára

Az egyéni egységek és attribútumok leírásait az XML dokumentum minta tartalmazza.

Importálásunk gyorsabbá tételéhez kérjük, hogy az utazás kezdési időpontjának megfelelően külön fájlt készítsenek "catalogue"/"firstminute"/"lastminute" megjelöléssel. A "catalogue" megjelölésű .zip fájl katalógus árként; míg a "lastminute" megjelölésű .zip fájl lastminute árként szerepeljen... stb.

 • ”lastminute” - mettől: 'mai nap' – meddig: 'mai nap + 30 nap'
 • ”catalogue” - mettől: 'mai nap + 30 nap' – meddig: 'mai nap + 90 nap'
 • ”firstminute” - mettől: 'mai nap + 90 nap' – meddig: '90 napon túli időpontok' (mai nap + 90 napnál nagyobb időpontok)

Az XML minta dokumentum változásainak története

2.1 Verzió (2022.08.12.)

 • hozzáadva a <bus_info> elem
  A bus_info elem hozzáadásra került az autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos részletesebb információk bevitelére. Tartalmazza a direction_departure és direction_arrival elemeket minden utazási irányhoz (oda-vissza út). Ezáltal az összes irány információt ad az indulási helyről (departure_station_id elem), az indulás idejéről (departure_time elem), az érkezési helyről (arrival_station_id elem) és az érkezési időpontról (arrival_time elem). További információ a XML minta dokumentumban található.

2.0 Verzió (2011.12.06.)

 • hozzáadva a <destination> elem

Az elemek földrajzi elhelyezkedését, úgymint ország és város lokalitását mostantól a <destination> elem tartalmazza.

Ezentúl lehetőség van több lokalitást is hozzáadni az utazásokhoz, így akár több országot és régiót is tartalmazhatnak (pl: körutazások).

Míg az eredeti beállítás csak egy lokalitás hozzáadását, vagy egy régió - egy országhoz való hozzárendelését tett lehetővé, addig a <destination> elem egyaránt biztosítja mindezt. (lásd XML minta <destination> attribútum).

 • hozzáadva a <room_config> elem

A 'room_config' elem egy adott szobán belüli minimum/maximum kihasználtságot jelöli.

Ezeknek a “szobakódos” attribútumoknak értékei opcionálisak és összefüggésben állnak a <room_config> ,valamint az ár <price> elemei között.

(pl: adott egy szoba, melynek maximális kihasználtsága 3 fő, ebből a felnőttek száma 2, a gyerekek száma pedig vagy 1, vagy 0).

A  kapacitás attribútum értékével megadjuk a kihasználtságot: 'capacity ="3"'

A minimális felnőtt attribútum értékkel pedig a felnőttek minimum számát  'minadults="2"'

A maximális felnőtt attribútum értékkel a maximálisan lehetséges felnőttek számát 'maxadults="2"'

A minimális gyerek attribútum értékkel a minimális gyerekek számát 'minchildren="0"' 

A maximális gyerek attribútum értékkel a maximum gyerekek számát 'maxchildren="1"'

 • Az <outbound flight_id> és a <departure_id> hozzáadva a <price> elemhez

Azoknál az utaknál ahol ugyanaz a dátum, viszont az indulási helyek és árak eltérőek, ezentúl már elkülönítve szerepelnek.

Jelenleg az azonos dátumokkal, de különböző indulási hellyel rendelkező ajánlatokat egy helyen jelenítjük meg, ami árkülönbség esetén félreértésekhez vezethet.

Ezúton kérjük, hogy az <outbound flight_id> attribútumot önmagában csak légi utazásnál; és a <departure_id> attribútumot pedig buszos utazásnál használják.

Ezen attribútumok értékei opcionálisak. 

 • d_arrival_to_destination és a d_departure_from_destination elemei egyaránt hozzáadva  

Ezek az elemek nem kötelező elemei az Invia xml-nek. A célterületre érkezés és a célterület elhagyásának dátumáról adnak információt, melynek segítségével kiszámolható az utazás és desztináción töltött napok száma.

Ezek az elemek legfőképp azoknál az egzotikus utazásoknál hasznosak, melyeknél jelentős az utazásnál eltöltött idő és azoknál a repülős utazásoknál, ahol a felszállás és leszállás időpontja különböző napra esik.

 • A "price" attribútum eleme lett a collection_places

A collection_places elem által meghatározhatjuk a gyüjtőjáratok felszállási helyét, azonban nem csak a gyűjtőhely meghatározására szolgál, mivel az ár attribútum hozzáadásával a szolgáltatás ára is megadható.

Ezt a felárat az utazási kalkuláció nem tartalmazza, nincs benne a dátum ár elemében.

1.2 verzió (2010.03.25.)

A hotel nem kötelező (opcionális) attribútumait hozzáadtuk a trips/trip/hotel egységhez. Lehetséges értékei: Lásd fenti XSD séma

1.1 verzió (2009.12.15.)

 • Kötelező attribútum típust adtunk hozzá a trips/trip/ term_group/date egységhez. Lehetséges értékei: catalogue | lastminute | firstminute
 • A final_price mint opcionális egységet hozzáadtuk a trips/trip/ term_group/date egységhez
 • Az original_price egységet hozzáadtuk a a trips/trip/ term_group/date egységhez, ami kötelező abban az esetben ha pl. "firstminute" utazásról van szó.

1.0 Verzió

 • Meghatároztuk az Invia XML dokumentum struktúráját