Ausztria Ausztria

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Kezdjük a kávézóknál. Bécsben százéves hagyományuk van és nemcsak bécsi kávéjukról és felejthetetlen hangulatukról híresek, hanem az édességekről is. Az első számú nevezetesség a világhírű Sacher torta. Franz Sacher Metternich kancellár szakácsa volt, akinek a legnagyobb ínyencségeket tálalta fel. Egyszer készített egy csokoládétortát baracklekvárral és megszületett a híres torta. A Sacher nevet csupán a leszármazottjai használhatják.További édesség a csokoládés, túrós palacsinta. A kávéhoz kitűnően illik az Apfelstrudel is. Az édességek közül nem szabad kihagynunk a Mozart golyókat sem, amelyek marcipánnal töltött csokigolyók. Az étkezés az éttermekben magas színvonalon zajlik, a világ konyháinak remekei közül nagy a választék.

  Az osztrák konyhában érződik a német, olasz, magyar és cseh hatás is.Az ételek alapja általában a hús. Ne feledkezzünk meg a bécsi szeletről sem , ami legtöbbször borjúból készül.

  Kedvelt finomság a gomba, a gyerekek kedvence pedig a zsemlegombóc.

  A következő nemzeti specialitás a savanyú káposzta hússal és knédlivel. Az alpesi vendéglőkben kóstoljuk meg a Tiroler Knödel nevű tiroli gombócot, amely füstölt hús, szalonna, tojás és kenyér hozzáadásával készül. Halak közül leggyakrabban pontyot, pisztrángot fogyasztanak, bár a halak drágának számítanak.

  Az italok közül érdemes megkóstolni a söröket, mint pl. Zipfer, Schwechater és a Gösser, amelyek sokkal édesebbek, mint nálunk.

  Sör helyett azonban kényeztethetjük magunkat akár a bécsi borokkal, vagy akár az eredeti bécsi kávéval is.