Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Egzotikus nyaralás: a legszebb élmények itt várnak!

A hideg idő beköszöntével az itthoni szürkeségből és stresszel teli mókuskerékből jó elmenekülni egy távoli helyre, ahol nyári meleg és képeslapra illő homokos tengerpart fogad. Ehhez a legtökéletesebb élményt pedig mi biztosítjuk! És, hogy mindezek hol várnak Rád? Az alábbiakban megmutatom!

Dominikai Köztársaság

Dominikai Köztársaság tengerpartja

Dominikai Köztársaság tengerpartja Shutterstock

A Hispaniola szigetén Haitival osztozó Dominikai Köztársaság a tipikusan egzotikus nyaralásra vágyók kedvelt úti célja. A képeslapra kívánkozó, fehér homokkal borított tengerpart, a túrázási opciók végtelen tárháza, valamint a klasszikus városlátogatási lehetőségek tökéletes egyensúlya garancia a felejthetetlen élmények megszerzéséhez.

Dominika egyik érdekessége, hogy a sziget északi partjait az Atlanti-óceán, míg a délit a Karib-tenger mossa. Így egy itteni utazásunk alkalmával két különböző karakterű vízben is megmártózhatunk. E tény tudatában már nem is olyan meglepő, hogy számtalan rejtett öböl és jól kiépített, népszerű strand is a fürdőzők rendelkezésére áll. Ha minden igényt kielégítő tengerparti pihenésre vágynánk, akkor Punta Cana térségében Bavaro Beach lesz a tökéletes választás, de a fővároshoz közel eső Playa Boca Chica strand is garantáltan leveszi az embert a lábáról. Ezzel szemben a rejtett szépségekre vágyók a Playa Rinc azúrkék partján találhatják meg a boldogságot.

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

Ez is érdekelhet:

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

Ahogy azt már említettem, a Dominikai Köztársaság nem csak pihenési, hanem aktív töltődési lehetőségekkel szintén tud szolgálni. A buja növényzettel és lélegzetelállító növény- és állatvilággal rendelkező nemzeti parkok kalandos, de felejthetetlen programlehetőségekkel várnak.

Ezzel szemben az ország fővárosa, Santo Domingo tipikusan városi látnivalókkal kecsegteti a kíváncsi utazót. A helyi konyha ízeinek felfedezése mellett a koloniális stílusban épült, UNESCO Világörökség részét képező óvárosi utcák bejárása is tartogat kellemes meglepetéseket. Ha itt járunk Kolumbusz házát, a Királyi Múzeumot, a Fortaleza Ozama-t és a Catedral Primada de América székesegyházat semmiféleképpen se hagyjuk ki.

Maldív-szigetek

Maldív-szigetek, a Földi Paradicsom

Maldív-szigetek, a Földi Paradicsom Shutterstock

Az Indiai-óceán szívében található Maldív-szigetek egy olyan földi paradicsom, ahol az ember lelke megnyugszik és minden egyes porcikáját átjárja a boldogság különös érzése. A több, mint húsz atollból (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport) és számtalan szigetből álló ország páratlanul gyönyörű. Az átlátszóan tiszta azúrkék tenger, a fehér homokkal, valamint kókuszpálmákkal és virágokkal ékített partszakaszok egyszerűen meseszép látvánnyal bírnak. Ennek megfelelően a Maldív-szigeteken főleg a pihenésé, strandolásé és romantikázásé a főszerep. Továbbá a tengeri élővilág felfedezése sem maradhat ki a sorból, főleg azért, mert itt testközelből csodálhatjuk meg a kizárólag planktonokkal táplálkozó cetcápákat.

Mivel a Maldív-szigeteki utazás nem a városi élet nyüzsgésében való tobzódásról szól, ezért városlátogatásra ne készüljünk. Itt a természet puszta létében való elmélyülés az, ami életre szóló élményt és egyedülálló értéket tartogat.

Mexikó

Teotihuacan, Mexikó

Teotihuacan, Mexikó Shutterstock

A hazánk méreténél több, mint hússzor nagyobb Mexikó számtalan okot ad megismerésére. Területi nagyságából és változatosságából adódóan az ország különböző pontjain más és más izgalmakra számíthatunk. A leglátogatottabb helyei közé elsősorban Acapulco, a Yucatán-félsziget csodái illetve a régmúltból ránk maradt romvárosok tartoznak.

A napozásra, tengerparti pihenésre vágyóknak a Yucatán-félsziget mesés strandjai jelenthetik a valóra vált álmot. Ha jól belegondolunk, ez nem meglepő, hiszen az olyan fehér homokkal borított partok, mint Tulum, vagy a felkapott turistaparadicsom Cancun megigézik az ide érkezőt. Cancuntól komppal elérhető Isla Mujeres szigetecske, vagy éppen a gazdag víz alatti élővilágáról híressé vált Cozumel garantáltan belopja magát mindenki szívébe.

Ha a tenger szépségeinek kiélvezésén túl az ősi civilizációk rejtelmeivel is közelebbi kapcsolatba kívánunk kerülni, akkor a maja romvárosok felé érdemes venni az irányt. A maja régészeti értékek közül messzemenően Teotihuacan egykor virágzó településének közelebbi megismerését ajánlom. Az itt található Nap-piramis (mely egész Mexikó legnagyobb piramisa) a múltbéli civilizáció nagyságáról tanúskodik. Ugyancsak a letűnt kor fejlettségét és gazdagságát hirdeti Chichen Itza és Uxmal ókori városa is.

Frida Kahlo művészete iránt rajongók a fájdalmas sorsú festőnő szülővárosába, Mexikóvárosba mindenképpen tegyenek egy kitérőt. Kahlo szülőháza a Kék Ház, vagyis a La Casa Azul, ma múzeumként várja az érdeklődőket. Mexikóváros további látnivalói között a Catedral Metropolitana, Centro Historico, a Diego Rivera stúdió és a Zócalo főtér ugyancsak szerepel.

Thaiföld

Khao Sok National Park, Thaiföld

Khao Sok National Park, Thaiföld Shutterstock

A Délkelet-Ázsiában, pontosabban Indokínában található Thaiföld abszolút klasszikus és népszerű egzotikus úti cél. Közkedveltsége nem érdemtelen, hiszen sokszínűségének és vendégszeretetének hála, itt mindenki megtalálhatja a számára ideális lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy a rendkívül gazdag élővilággal bíró nemzeti parkokban való túrázáson túl élvezhetjük az Andamán-tenger és a Sziámi-öböl varázsát, a helyiek vendégszeretetét, a buddhista templomok békéjét, a kelet ízeit és a számunkra idegen kultúra egyediségét.

Elég nehéz lenne maradéktalanul felsorolnom mindazt a tömérdek látni- és felfedeznivalót, amit Thaiföld adhat, ezért inkább meg sem próbálkozom vele. Ugyanakkor az ország leghíresebb nevezetességeiből igyekszem megemlíteni párat, melyeket mindenképpen érdemes lehet felkeresni.

Az egyik ilyen a főváros, Bangkok, ahol a modern felhőkarcolók között szórakozóhelyek és éttermek végtelen tárháza, valamint a Nagy Palota képében a helyi tradíció egy szelete csábítja a felfedezésre éhes utazót.

Ezzel szemben tipikusan tengerparti nyaralóhelyként Phuket, a 3 km hosszú Patong Beach-el és megannyi luxus szállodával, illetve a Phi Phi-szigetek közelségével hívogat. A másik rendkívül népszerű turista célpontnak Pattaya tekinthető, mely Phuket-hez képest kicsit nyüzsgőbb miliővel bír.

Itteni tartózkodásunk alatt, ha tehetjük, mindenképpen keressük fel Ko Lipe szigetét, a Khao Sok Nemzeti Parkot, Prasat Hin Phimai romjait és az Ajutthaja Történelmi Emlékparkot is.

Egyesült Arab Emírségek

Abud Dhabi, Sheikh Zayed Grand Mosque

Abud Dhabi, Sheikh Zayed Grand Mosque Shutterstock

Az Arab-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Egyesült Arab Emírségek hallatán szinte biztosan mindenkinek Dubai neve ugrik be legelőször. A hét emírségből álló szövetségi állam gazdasági és turisztikai motorja valóban Dubai, ugyanakkor nem ez az egyetlen város mely felkeresésre érdemes. Persze az kétségtelen tény, hogy a “legek városa” bír a legerőteljesebb csáberővel és nem is érdemtelenül. A város gazdag történelmi múlttal nem, viszont modern, nagyon 21. századi épületekkel, luxussal annál inkább büszkélkedhet. Így itt elsősorban a shoppingolásé, kávézgatásé és persze az olyan felkapott strandon való fürdőzésé a főszerep, mint a Jumeirah Beach.

A fényűző Dubai kincsei

Ez is érdekelhet:

A fényűző Dubai kincsei

Az Emírségekbe tett nyaralásunk alkalmával Dubai megismerése mellett nem szabad kihagyni az ország fővárosának, Abud Dhabinak a felfedezését sem. A Dubainál gazdagabb, de csendesebb nagyváros modernitása szintén lehengerlő, ugyanakkor itt sokkal inkább törekszenek az arab kulturális értékek modern szemléletű megőrzésére. Ennek eredménye a híres Sheikh Zayed Grand Mosque, mely a világ nyolcadik legnagyobb mecsete. Már maga az épület is impozáns és az csak még izgalmasabbá teszi, hogy itt találjuk a világ legnagyobb szőnyegét és csillárját.

Abu Dhabi további nevezetességei között szerepel az Emirates Palace, mely tulajdonképpen egy szálloda- és konferenciakomplexum, ahova akár egy teára vagy kávéra is nyugodtan beülhetünk. Ezen kívül a Corniche promenádon való sétálás, illetve a Louvre és a Guggenheim Abu Dhabi múzeumok felkeresése tartogat további izgalmakat.

2020.12.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.