Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Európa csodás kastélyai (2.rész)

Európa lenyűgöző kastélyainak bemutatása folytatódik, így bepillantást nyerhetünk még több múltba repítő épület történetébe. Remélem mindenki kedvet kap a zord idő ellenére is egy-egy új, impozáns palota személyes felfedezéséhez.

Peterhof

Szentpétervár vonzáskörzetében található káprázatos nyári palota még azok szívét is elvarázsolja, akik egyáltalán nem szeretik a kastélynéző programokat. Az UNESCO világörökséghez tartozó lélegzetelállító épületegyüttes legfőbb egyediségét a Nagy Vízlépcső adja. A víz meghatározó eleme a kastély parkjának, ezt jól mutatja, hogy 64 különféle szökőkút került kialakításra, ezek közül a Sámson-kút a legjelentősebb, mely a Nagy Északi Háborúban, Svédország feletti győzelmet hivatott szimbolizálni. A kutak további érdekessége, hogy szivattyú rendszer nélkül, a gravitáció segítségével működnek.

Peterhof, Oroszország

Peterhof, Oroszország

A kastélyt az 1700-as évek elején Nagy Péter parancsára kezdték el építeni, és ezekben az években állították a Sámson-kutat is. Kezdetben mind a kert, mind maga a palota máshogy nézett ki, de az idők során folyamatosan bővítették, míg az 1900-as évekre elnyerte végleges formáját. Sajnos a II. világháború során nagy része megrongálódott, mára azonban a nagyszabású rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a régi pompájában tündököl. A kastélynak nem csak a kertje, hanem a termei is lélegzetelállítóak. Viszonylag kevés szobával rendelkezik, viszont azok gyönyörűen díszítettek, a Chesma Csarnok és a Képcsarnok festményeinek érdemes külön figyelmet szentelni.

Tengeri csatorna, Petergof

Tengeri csatorna, Petergof

Peleş - kastély

A neoreneszánsz stílusú kastély Romániában, Sinaia településén található, melyet I. Károly román király építtetett a 19. század végén. Az épület belső díszítése eltér a francia és orosz kastélyoknál fellelhető, mindent bearanyozó pompától. A terek elsőre komor, borongós hangulatúnak tűnnek, de a sötét fa díszítésük igazi mestermunkát tükröz. Az egyedi burkolatú belső terek tökéletesen harmonizálnak a kastélyt körülölelő Dél-Kárpátok vad erdeinek hangulatával. Az épület érdekessége, hogy már megépítésekor központi fűtéssel és Európában a kastélyok közt elsőként, vezetékes árammal is rendelkezett. Jelenleg múzeumként üzemel, és mind a 160 szobája nyitva áll a nagyközönség előtt. A természet és a különleges épületek kedvelőinek kihagyhatatlan látnivalóval szolgál.

Peleş-kastély

Peleş-kastély

Chambord - i kastély

Franciaországban, a Loir - völgyben található kastély egyedi megjelenését kevert - reneszánsz és hagyományos középkori francia - stíluselemeinek köszönheti. Az épület elsőre középkori várra emlékeztet széles vizesárkával és sarokbástyáival, azonban közelebbről szemügyre véve látható, hogy valódi védelmi funkcióval nem rendelkezik. A kastély a 16. században épült I. Ferenc király utasítására, jelentős szerepet azonban nem tudott betölteni, elsősorban elszigetelt, hatalmas területen való elhelyezkedésének köszönhetően. Az épület sorsa a századok alatt igencsak viszontagságosnak bizonyult. Hol a francia királyi család kezében volt, kellemes vidéki idillel, főleg XIV. Lajos idejében, máskor elhagyatottan állt, várva, hogy a kegyetlen idő eleméssze. A kastély állt a Pármai hercegi család tulajdonában is, jelenleg a francia állam birtokolja. Az idők során többször is jelentős mértékben renoválni kellett, hogy a mai, turisták által kedvelt fényében tündökölhessen. A több mint 400 szobával rendelkező monumentális épület látványa magával ragadó, akár csak a körülötte elterülő hatalmas park. Szépségével méltán kapott helyett az UNESCO világörökség listáján.

Chambord-i kastély

Chambord-i kastély

Pena Palota

Portugáliában, Sintra városában található, a Sintra hegy tetejére, a 19. században épített kastély. A romantika jegyében épült, de keleti stílusban egyedivé varázsolt palota ma az UNESCO világörökség része. Egykor a királyi család élt a falai közt, jelenleg kedvelt turistacélpont feltűnő színeinek, szépségének és csodálatos panorámával rendelkező elhelyezkedésének köszönhetően. A kastélymúzeumban láthatunk több eredeti állapotában megmaradt berendezési tárgyat. Nem csak az épület egyedi és különleges, hanem a hozzá tartozó kert is. A palotát építtető II. Ferdinánd király a parkban is törekedett a külföldi egzotikum megtartására, ezért a világ minden tájáról hozatott ide növényeket. A kastély bebarangolása garantáltan maradandó élménnyel gazdagítja az ide látogatókat.

Pena Palota

Pena Palota

+1 A Téli Palota

Szentpétervár impresszív kastélyát már több bejegyzésben is említettem, ennek ellenére úgy éreztem, itt is feltétlenül helyet kell kapnia, hiszen oly különleges és gyönyörű. A 18. században épült palota külső fehér és halványzöld színei, arannyal és márvánnyal gazdagon díszített belső tereinek látványa, hangulata méltán igazolja hírnevét. A barokk és neoklasszicista elemek keveredése maradandóvá varázsolják ezt a lenyűgöző épületet. Méltán vált mára a világ egyik legnevesebb múzeumának, az Ermitázsnak az otthonává.

A Téli Palota, Ermitázs

A Téli Palota, Ermitázs

2017.12.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.