Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Blog az utazásról, álmodozástól megérkezésig!

Frissítő saláták a világ minden tájáról

Frissítő saláták a világ minden tájáról

Frissítő saláták a világ minden tájáról

A forró, nyári napok nemcsak a napi teendőinkre, hanem az étrendünkre is hatással lehetnek. Ilyenkor gyakran nem kívánjuk a hagyományos magyaros és nehéz sült ételeket. Annál jobban tud esni ezeken a forró napokon egy könnyű, friss saláta. A ropogós zöldségek nem terhelik meg a szervezetünket, ráadásul biztosítják testünknek a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Bemutatjuk a legérdekesebb salátákat a világ minden tájáról.

1. Bulgária - sopszka saláta

A bulgáriai nyaralás emlékei közül élénken él bennem a sopszka saláta. Minden étkezés fontos része - gyakorlatilag nem menekülhetsz előle. Szerencsére amennyire elterjedt, annyira finom is. A boltokban keresd a sárga, zöld, piros és narancssárga paprikát, uborkát, paradicsomot, vöröshagymát, olajbogyót, olívaolajat de mindenekelőtt a minőségi, helyisirene sajtot. Ez a legfinomabb juhtejből készült sajtok egyike. Szeletelj fel mindent egyforma nagyságúra és alaposan keverd össze. Frissen sült pitával a legfinomabb.

Bolgár sopszka saláta

Bolgár sopszka saláta

2. Olaszország - zöld saláta

Talán a legismertebb olasz saláta a paradicsomos caprese, mi mégis egy kevésbé ismert káposztasalátát ajánlanánk a figyelmedbe. Ideális köret lehet grillezett húsokhoz. Szükséged lesz egy fél fej káposztára, sóra, 3 db vöröshagymára, 2 kanál olívaolajos szárított paradicsomra, magozott zöld olívabogyóra, olívaolajra, borecetre, nádcukorra, frissen őrölt paprikára, díszítésnek pedig friss petrezselyemlevélre. A siker kulcsa pedig, hogy a megsózott káposztát hagyni kell állni, amíg meg nem puhul (legalább egy órát). Ezután add hozzá a káposztát a többi feldarabolt összetevőhöz, majd a végén add hozzá az ecetet, sót, cukrot, borsot és olívaolajat.

Olasz káposztasaláta aszalt paradicsommal

Olasz káposztasaláta aszalt paradicsommal

3. Egyiptom - olívabogyós narancssaláta

A kedvenc nyaralási úticélok, köztük Egyiptom, gazdagíthatják az étrendedet is - például egy olívabogyós narancssalátával. Csupán néhány alapanyagból meglepően jó ételt hozhatsz létre. Elegendő hozzá 3 db nagyobb narancs, 1 db fehérhagyma, magozott fekete olívabogyó, apróra vágott piros paprika, friss koriander és olívaolaj. A narancsot pucold meg és vágd fel vékony szeletekre, majd fedd be őket a karikára vágott hagymával és a fekete olívabogyóval. Fűszerezd és öntsd nyakon olívaolajjal.

Egyiptomi olívabogyós narancssaláta

Egyiptomi olívabogyós narancssaláta

4. Ausztria - burgonyasaláta

Lehet, hogy a krumplisalátáról Neked is a nagy batyus ünnepek jutnak először eszedbe, főleg, ha még nem kóstoltad az osztrák szomszédaink által készített, könnyebb változatot. Ennek elkészítéséhez szükséged lesz főtt burgonyára, vöröshagymára, fehérborecetre, keményre főzött tojásra, napraforgóolajra, marhahúslevesre, sóra és borsra. A megfőtt és karikára szeletelt burgonyákat fedd le karikára vágott hagymával, öntsd nyakon az ecettel, olajjal és a húslevessel. Fűszerezd sóval és borssal. Végül pedig add hozzá a szeletelt tojásokat.

Osztrák burgonyasaláta

Osztrák burgonyasaláta

5. Libanon - tabouleh

Az egzotikusan hangzó tabouleh szó egy kitűnő salátát takar, amely az egész Közel-Keleten nagyon népszerű. Ennek alapja a bulgur, egy bio citrom leve és héja, felszelelt gyöngyhagyma, metélőhagyma, kígyóuborka, 4 db nagy magnélküli paradicsom, egy nagy csomó apróra vágott petrezselyemlevél, egy marék apróra vágott menta, egy kanál római kömény, só, bors, olívaolaj, a tálaláshoz pedig salátalevél. A bulgurt az utasítások alapján készítsétek el és keverjétek össze az egyenlő darabokra vágott többi hozzávalóval. Utána pedig szinte azonnal számíthatsz is az energiaszinted növekedésére.

Libanoni tabouleh

Libanoni tabouleh

6. Marokkó - marokkói saláta

Az édesszájúak odáig lesznek a marokkói salátáért. Elkészítése nagyon egyszerű és igen tápláló, még a nagyobb étvágyúak számára is. A saláta összeállításához készíts elő 250 g kuszkuszt, 1 evőkanál harissát, 50 g beáztatott mazsolát, 6 db kénmentes aszalt barackot, 400 g konzerv csicseriborsót, 3 evőkanál pörkölt fenyőmagot, 1 citrom levét, sót és olívaolajat. A kuszkuszhoz add hozzá a felszeletelt barackot és a többi összetevőt, majd öntsd nyakon forró vízzel. Hidegen és melegen is nagyon finom.

Marokkói kuszkuszsaláta

Marokkói kuszkuszsaláta

7. Dánia - zellersaláta

A dán konyha számunkra még nem igazán ismert, pedig bővelkedik finomságokban. Az egyik gyöngyszeme a zellersaláta, amit Te is gyorsan elkészíthetsz. 4 adaghoz készíts elő 1 db kisebb zellergumót, 150 g megpucolt céklát, 2 db almát, 1 lime kifacsart levét, 100 g majonézt, egy csipet fehér borsot és egy kisebb fejessalátát. Vékony csíkokra szeleteld fel a zellert, almát és a répát. Ezt keverd össze az összes többi hozzávalóval (a saláta kivételével) és hagyd pihenni a hűtőszekrényben. Megmosott salátalevélen tálald.

Dán zellersaláta

Dán zellersaláta

8. Spanyolország - gyümölcssaláta

Főleg az édességek kedvelői lesznek odáig a Kanári-szigetekről származó gyümölcssalátáért. Összeállításához készíts elő 2 dl citromlevet, 1 avokádót, 1 papaját, friss ananászt, 3 banánt, 2 narancsot, 1 almát és egy kanál cukrot. A gyümölcsöt mosd meg és távolítsd el a magokat, majd darabold fel egyforma méretűekre. Önts rá citromlevet, és édesítsd cukorral vagy juharsziruppal.

A nyárhoz hozzátartozik a gyümölcssaláta

A nyárhoz hozzátartozik a gyümölcssaláta

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.