Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hosszú hétvége a szomszédban

Utazás hosszú hétvégékre

Utazás hosszú hétvégékre Shutterstock
 

Az utazás képes megédesíteni az életet. Talán ezért is szeretünk annyira világot látni, új városokat, országokat felfedezni. De sajnos nem mindig tudunk egy vagy akár több hetet eltölteni idegen vidékeken, messzi tájakon. Szerencsére a szomszédos országok remek lehetőséget biztosítanak egy-egy hosszú hétvégi feltöltődésre. Lássuk, melyek ezek!

Ausztria

Schönbrunn, Ausztria

Schönbrunn, Ausztria Shutterstock

Nyugati szomszédunk számos, különféle kikapcsolódási lehetőséget tartogat. Fővárosa, Bécs remek választás egy klasszikus városnézős hétvégéhez. Legjelentősebb nevezetességei az egykori Osztrák-Magyar Monarchia emlékeit őrzik, amelyeket érdemes megcsodálni.

A barokk stílusjegyeket magán viselő Schönbrunni kastély, a hozzá tartozó állatkerttel és parkkal egész napos programlehetőséget kínál. A 16. századi épületkomplexum az UNESCO Világörökség része. Korhűen berendezett termei, a Habsburgok uralmát idézik. Schönbrunnon kívül a Belvedere, illetve a Hofburg és a Heldenplatz is őrzi a Habsburg Birodalom egykori pompáját. Hofburgban található a Sisi Múzeum, valamint a Spanyol Lovasiskola előadásai is garantáltan lenyűgözik az ide látogatót.

Ha Bécs túl közeli és elcsépelt úticél lenne, akkor irány Salzburg. Itt található Európa legjobb állapotban megőrzött középkori vára. A Hohensalzburgból elénk táruló panoráma egyszerűen mesés. Ugyanakkor maga a város is csodás házakat, tereket és bájosan kanyargó utcácskákat rejt. Érdekesség, hogy az óvárosban született Wolfgang Amadeus Mozart, akinek egykori otthona ma is megcsodálható. Ezen kívül a Mirabell-kert és a várostól délre található Hellbrunni kastély is Salzburg nevezetességei között szerepel.  

A városlátogatáson túl Ausztriában lenyűgöző természet és aktív feltöltődésre csábító környezet éppúgy megtalálható. Karintia tartományban hegyek, tavak és természeti parkok várják a friss levegőre és kirándulásra vágyókat. A vidék gasztronómiája pedig még inkább hozzátesz az itteni élményhez.

Osztrák utazások - inspirációk és ajánlatok

Szlovénia

Bledi-tó, Szlovénia

Bledi-tó, Szlovénia Shutterstock

Ausztriától délre fekvő Szlovénia ugyancsak remek választás egy aktív pihenéssel teli hosszú hétvégéhez. Az országban egyértelműen a természeti értékek dominálnak, de szerencsés fekvésének hála festői hegyvidéket, dús legelőket és mediterrán tengerparti településeket egyaránt rejt. A Triglav Nemzeti Park, különösen a Bledi-tó, valamint a Vintgar-szurdok remek kirándulóhelyek.

A természetjárás mellett az ország fővárosát is érdemes megcsodálni, különösen Ljubljana központi részét és a várat. Ezenkívül a Tivoli-kastély a hozzá tartozó parkkal, a Szent Miklós-katedrális, a Városháza épülete, és az Auersperg-palota is nagyszerű látványosságok.

Szlovénia, amelyen pici, annyira izgalmas és színes. Ezt jól példázza, hogy tengerparti résszel is bír, ahol élvezhetjük az Adriai-tenger kellemes morajlását és hűsítő habjait. Legfőbb települései Piran és Portorož, amelyek mediterrán hangulattal lopják be magát az ember szívébe.

Kirándulások Szlovéniában

Ez is érdekelhet:

Kirándulások Szlovéniában

Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország Shutterstock
 

Horvátország hosszan elnyúló tengerparti részével kedvelt úticélnak számít hazánkban is. Sokunknak a nyár egyet jelent a horvát strandolással. A Krk-szigetek, Hvar-sziget, Rovinj, vagy éppen Dalmácia csak néhány a népszerű tengerparti részek közül, amelyeket érdemes felkeresni. Ugyanakkor egy hosszú hétvége remek lehetőséget kínál az ország többi érdekes és izgalmas területének megismeréséhez. Ennek megfelelően a főváros, Zágráb, illetve a Plitvicei-tavak Nemzeti Park bejárása nagyszerű választás lehet.  

Zágráb óvárosa három fő részre osztódik, a Felsővárosra, a Káptalandombra és az Alsóvárosra - ez utóbbi a mai modern, pezsgő élet központja. A Felsővárost, csakúgy, mint a Káptalandombot, a középkorban építették, ennek megfelelően erős történelmi jellege. Legfőbb nevezetességei a Vojkovi-palota, a Rauch-palota, a Mária Mennybemenetele Székesegyház és a Szent Ferenc-kápolna. Természetesen a város egyéb részeiben is találunk látnivalókat, amelyek közül az állatok kedvelőinek a Maksimir parkban levő Zágrábi állatkertet érdemes meglátogatni. A művészetek szerelmeseinek pedig a Kortárs Művészetek Múzeumot ajánlom.

Unikális természeti kincsként a Plitvicei-tavak Nemzeti Park várja az aktív feltöltődésre vágyókat. Páratlan értékeinek hála UNESCO Világörökség részét képezi 1979 óta. A Park területe 200 km², melyből a teljes vízfelület csupán 2 km², ezért nemcsak a vízesésekben lehet gyönyörködni, hanem akár kétnapos erdei túrára is bátran el lehet indulni. A tórendszert tápláló folyók és a környező hegyvonulatok találkozása egy álomszép mesevilágot alkot, amely tizenhat, lépcsőzetesen elhelyezkedő tóból és szinte megszámlálhatatlanul sok, kisebb-nagyobb vízesésből áll. A legnagyobb vízesés 78 méter magas, szemet gyönyörködtető, akárcsak az egész Nemzeti Park, amely bakancslistás úticél.

Szlovákia

Szepesi vár, Szlovákia

Szepesi vár, Szlovákia Shutterstock
 

Északi szomszédunk leginkább ideális síterepeiről vált ismerté, pedig a téli időszakon kívül is érdemes felkeresni. Hangulatos városai és a Tátra kínálta kirándulási lehetőségei, valamint jó ár-érték aránya mind egy-egy érv mellette.

Ha idilli városlátogatást keresünk, akkor Pozsony nagyszerű választás. A jelenlegi szlovák főváros egykor a Magyar Királyság koronázási helye és központja volt 1536 és 1783 között. Így nem meglepő, hogy számos érdekes épülettel bír, amelyek közül legdominánsabb a pozsonyi vár, mely a Duna partján levő dombon magasodik. A vár jelenleg a Szlovák Nemzeti Múzeumnak ad otthont. Innen nem messze áll a Szent Márton-dóm, mely a város legjelentősebb temploma. A város további fontos nevezetességei közé tartozik a Szent Erzsébet templom (Kék Templom), a Szlovák Nemzeti Színház, a Grassalkovich-kastély és a Slavín emlékmű is.

Pozsony mellett az ország másik jelentős városa Kassa. A település központjában a magyar vonatkozásnak köszönhetően „otthon érezhetjük magunkat”. A város főterén folyamatosan vibrál az élet, amelybe öröm bekapcsolódni.

Az ország szívében található Besztercebánya középkori hangulatot idéző házaival és barokk stílusú templomaival ugyancsak remek úticél. Nevezetességei közül a Várnegyed, a Városháza, a Pap-bástya és Bányász-bástya kiemelkedő.

Szlovákia területén számos várat és kastélyt találni, amelyeket érdemes felkeresni. Ezek között ott szerepel többek között Léva vára, Szepesi vár (UNESCO Világörökségi helyszín), a Bajmóci várkastély, a Trencséni vár és a Zólyomi vár is.

Ha pedig bakancsos, túrázós élményekre vágynánk, akkor a Magas-Tátrába kell ellátogatnunk. Csodás természeti környezet, kellemes klíma és hegyi levegő teszi ellenállhatatlanul vonzóvá az ország ezen régióját. Érdemes felkeresni!

Mininyaralások – töltődj fel akár egy hétvége alatt!

Ez is érdekelhet:

Mininyaralások – töltődj fel akár egy hétvége alatt!

2022.05.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.