Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az ír konyha sztárjai

Írország főként a lélegzetelállító tájairól ismert, de egy kulináris utazásra is megéri ide benevezni! Különösen akkor, ha kedvelitek a bőséges házikosztot sok hússal, zöldséggel és burgonyával. Összeválogattunk néhány finomságot az ír konyhából, hogy megmutassuk, jóval többet kínál a pásztorpiténél és a whiskynél!

ÁttekintésTörténelemElőételekLevesek & EgytálételekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

Az ír konyha összetétele mindenekelőtt a sziget földrajzi tényezőinek hatására alakult ki. Míg a sok esőzés megnehezíti a gabonatermesztést, a burgonya és más zöldségek számára ez éppen ideális. Írország híres a buja zöld rétekről, ahol marhák és birkák legelésznek. Végül, de nem utolsósorban a halak és a tenger gyümölcsei is színesítik a kínálatot.

Skóciába utazol? Ezeket a finomságokat meg kell kóstolnod!

Ez is érdekelhet:

Skóciába utazol? Ezeket a finomságokat meg kell kóstolnod!

 

Nemcsak a pörköltek nagyon laktatóak Írországban, hanem a főételek is. Olykor reggelire is valami kiadós kerül az írek tányérjára. Szerencsére rengeteg finom sör, pezsgő almabor, és természetesen a híres ír whisky is fokozza a kulináris élvezeteket!

Történelem

Magyarországgal és Európa sok más részével ellentétben, Írországban a gabonafélék, például a búza vagy a rozs termesztése soha nem játszott jelentős szerepet. Még a múltban is a zabból és tejtermékekből, például túróból és sajtból készült zabkása uralta az írek étkezési szokásait. Azok, akik akkoriban megengedhették maguknak, tőkehalat, bárányt és marhahúst is gyakran fogyasztottak.

A burgonya Dél-Amerikából való behozatala megreformálta az ír mezőgazdaságot és ezzel együtt a gasztronómiát is. A krumpli a mai napig az egyik legalapvetőbb élelmiszer náluk. A 19. századi burgonyavész a nagy ír éhínséghez vezetett („great famine“), amit még ma is gyakran emlegetnek a kultúrtörténészek.

A nagy éhínségnek emléket állító szobor

A nagy éhínségnek emléket állító szobor

Előételek

Írországban nincs igazi hagyománya annak, hogy különleges előételeket fogyasszanak a főétel előtt. Mindazonáltal az ír konyhában számos olyan köret vagy harapnivaló található, amelyek minden bizonnyal előételként is szolgálhatnak. Ezek közé tartozik a soda bread és a boxty!

Soda Bread (vegetáriánus)

Az egyszerű és rusztikus soda bread az egyik legismertebb élelmiszer a zöld szigeten. Főként a Szent Patrik napját megelőző hetekben nincs olyan konyha, ahol ne ezt a kenyeret sütnék. Az ízletes pékáru története egészen a szódabikarbóna 1830 körüli bevezetéséhez nyúlik vissza, és azóta is gyakran szolgálják fel.

Boxty (vegetáriánus)

A hagyományos ír krumplilángost boxty-nak nevezik, ami a fő alapanyagának köszönheti a töretlen népszerűségét. A reszelt burgonyából készült lepény leginkább a Midlands régió északi részén elterjedt. Ez az étel „a kevesebb néha több“ elvet képviseli. A lereszelt nyers krumplit megsütik, majd legfeljebb néhány fűszerrel enyhén megízesítik.

A boxty-t gyakran előételként szolgálják fel

A boxty-t gyakran előételként szolgálják fel

Black Pudding (húsos)

A black pudding neve senkit ne tévesszen meg, ugyanis ez nem egy édes desszert, hanem laktató húsétel! A véreshurkát hagyományosan disznóvérből, zsírból, zabból vagy árpából készítik. Legyen szó reggeliről, köretről vagy két étkezés közötti harapnivalóról, a black puddingot minden esetben szívesen választják a helyiek.

White Pudding (húsos)

Közel sem olyan ismert, mégis majdnem olyan fontos a white pudding, mint a black (fekete) változat. Ehhez nem használnak vért, csak zabpelyhet, zsírt vagy faggyút. A white pudding szintén része az ír reggeliknek, de ma már előkelő éttermekben is felszolgálják levesek, akár kagyló mellé is.

A white pudding is egy ír különlegesség

A white pudding is egy ír különlegesség

Levesek és egytálételek

Az ír ételek egyik legnagyobb klasszikusa minden bizonnyal az Irish stew. De ennél sokkal több finom, húsban gazdag egytálétellel rukkoltak elő az ír szakácsok, nem kímélve a látogatók gyomrát!

Irish Stew (húsos)

A híres Irish stew, vagyis az ír ragu az egyik legismertebb fogás, és sokunknak először ez ugrik be, ha az ország tradicionális ételei kerülnek szóba. Eredetileg csak bárányhúst, burgonyát és vöröshagymát tartalmazott. Azonban új variációk is születtek, például sárgarépával, paszternákkal és árpával. A sűrű pörkölt után ember legyen a talpán, aki éhes marad!

Coddle (húsos)

Írország egy ízig-vérig katolikus nemzet. A hagyomány, miszerint pénteken nem esznek húst, máig bevett szokás. Valószínűleg ez vezetett a coddle tradíciójához. Ez egy kiadós pörkölt, amely az előző napok maradékaiból, főként kolbászból és szalonnából készül. Ezeket húslevesben párolják és zöldségekkel gazdagítják. Mivel csütörtökön egy nagy adag hús kerül a tányérra, pénteken senki sem esik kísértésbe!

Tradícionális ír coddle

Tradícionális ír coddle

Beef and Guinness Stew (húsos)

Egy szintén kedvelt pörkölt a „beef and guiness stew” névre hallgat. Két fő összetevője a marhahús, és egy bőséges adag a magas alkoholtartalmú Guinness sörből. Kerül még bele vöröshagyma, burgonya, zeller és sárgarépa, valamint néhány helyi gyógynövény és fűszer, például babérlevél, kakukkfű és fokhagyma is.

Seafood Chowder (halas)

A tenger gyümölcseiért rajongóknak a seafood chowder-t ajánljuk. Ez valójában a gyűjtőfogalom a tenger gyümölcseiből készült egytálételekre, melynek összetevői évszakonként és elérhetőségtől függően változnak. A burgonya és sok tejszín azonban sosem hiányozhat belőle! Néha az egészet pépesítik, így a chowder inkább krémleves állagú.

Út a Trónok Harca ikonikus helyszíneire

Ez is érdekelhet:

Út a Trónok Harca ikonikus helyszíneire

Főételek

Az imént bemutatott pörköltek persze főételként is megállják a helyüket. Ezeken kívül rengeteg olyan finomság közül válogathatunk, amiben vannak tenger gyümölcsei, marha, esetleg bárány. A pásztorpite nagy valószínűséggel az ír konyha legismertebb alkotása.

Shepherd’s Pie (húsos)

Shepherd’s pie, vagy pásztorpite – ez a hagyományos ír főétel a 18. századból származik. A coddle-hez hasonlóan, kezdetben ez is egy „maradékmentő“ étel volt. A maradék bárányból darálthúst készítenek, amit sok Guinness sörrel és különböző zöldségekkel, például sárgarépával és zöldborsóval együtt megfőznek. Végül krumplipürét és sajtot sütnek a tetejére. Kész is az aranybarna pite, amiért a mai napig ugyanúgy lelkesednek!

A hagyományosan elkészített shepherd’s pie

A hagyományosan elkészített shepherd’s pie

Oyster - Osztriga (halas)

A tenger gyümölcsei fontos szerepet játszanak Írországban, különösen a part menti vidéken. Közülük az osztriga a legjellemzőbb, mivel a nyugati parton minden nap frissen halásszák az Atlanti-óceánból. Általában nyersen, kevés fokhagymával szolgálják fel, vagy sajttal és szalonnával kiegészítve. Galwayben még egy fesztivált is rendeznek minden év szeptemberének végén, nevezetesen a Galway International Oyster and Seafood Festival-t.

Smoked Salmon – Füstölt Lazac (halas)

Elérkeztünk az írek legismertebb és legkedveltebb halához, a lazachoz! Frissen fogva az Atlanti-óceánból helyben füstölik, és általában a városokba szállítják. Állítólag a vadon fogott lazacból készítik a legízletesebb ír füstölt lazacot. Bár tenyésztett lazacból is biztosan ínycsiklandó specialitások készülnek.

Bacon and Cabbage – Szalonnás káposzta (húsos)

Az ír ételek többnyire az egyszerűséget képviselik - csak semmi túlzás és finomkodás. Erre nem is lehetne jobb bizonyítékot találni, mint a szalonnás káposzta. Kell hozzá egy darab főtt sertésdagadó, lapocka vagy karaj, egy adag főtt burgonya és egy kevés főtt káposzta. 

Nincs is jobb a kiadós házikosztnál!

Nincs is jobb a kiadós házikosztnál!

Desszertek

Már sokszor hangsúlyoztuk, hogy az ír konyhában mennyire kiadósak az ételek. Ez még a desszertekre is igaz! Elöljáróban annyit, hogy ne aprócska cukrászati remekművekre számítsatok, ha a hagyományos desszerteket keresitek. Ha az Irish scones (édes pogácsa) és a plumpudding (szilvapuding) hallatára összefut a nyál a szátokban, jó helyen jártok!

Irish Scones (vegetáriánus)

Habár a scone egy hagyományos teasütemény, természetesen desszertként is megkóstolhatjuk. A levegős tészta melegen a legfinomabb. Az extra ízt általában a mazsola vagy különböző gyümölcsök teremtik meg, de ráadásként lekvárral vagy vajjal is szokás megkenni az édes pogácsákat. Nem érdemes kihagyni!

Lovagok és hercegnők világában: Európa 10 legszebb vára

Ez is érdekelhet:

Lovagok és hercegnők világában: Európa 10 legszebb vára

Barmbrack (vegetáriánus)

A barmbrack egy hamisítatlan desszert, de egy csésze kávé vagy tea mellé is tökéletes! Ebben az édes kenyérben fehér Sultatina és hagyományos mazsola is van. A kenyér-szerű süteményt megpirítják, megvajazzák és teához kínálják. A barmbrack kifejezés az ír “Bairín Breac”-ból származik, ami szó szerint pettyezett kenyeret jelent, a mazsolára utalva.

Az írek a desszerteket is kiadósan szeretik

Az írek a desszerteket is kiadósan szeretik

Plumpudding (vegetáriánus)

Az édes, és igen tömény szilvapuding valójában egy hagyományos karácsonyi étel, de az ünnepi szezonon kívül is felszolgálják. Ez tulajdonképpen egy gyümölcstorta, amely Angliából került Írországba. A névadó szilva mellett mazsola, ribizli vagy cseresznye is szerepelhet benne.

Gur Cake (vegetáriánus)

Ha a szilvapuding elnyerte az elismeréseteket, akkor a gur cake sem okozhat csalódást! Ebben a süteményben is megtaláljuk a mazsolát, ami kellemes gyümölcsösséget kölcsönöz a tésztának. Korábban azért is kedvelték az ír háziasszonyok ezt az édességet, mert fel tudták használni hozzá a régi, kiszáradt kenyeret. Vízben áztatták, majd mazsola hozzáadásával egy leveles tésztára halmozták a keveréket. Sütés után a gőzölgő finomságot porcukorral szórják meg, a kicsik nagy örömére.

Italok

Az írek cseppet sem vetik meg az alkoholt. Legyen szó sötét sörről, gyümölcsös almaborról vagy a világhírű Single Malt whiskyről - az ír itallap sok mindent kínál. Sőt, időnként egy csepp whiskyt is adnak a kávéhoz!

Ale és Stout

Írország a sörivók országa, a borbarátoknak pedig valószínűleg be kell érniük az importált palackokkal. A sörrajongók azonban szabadon választhatnak a hagyományos felső erjesztésű, malátaárpából készült sörök, valamint az erős sötét stoutok között, amelyek közül a dublini Guinness minden bizonnyal az egyik legismertebb világszerte. Azonban a hagyományos fajtákon kívül számos más Guinness sört is érdemes kipróbálni.

Az írek kedvelt itala a sör

Az írek kedvelt itala a sör

Whiskey

Az ír Single Malt whiskyk valószínűleg legalább annyira ismertek, mint a Guinness sör. A smaragdzöld szigeten több, mint 800 éve desztillálnak whiskyt tiszta árpamalátából. Az ír fajták különlegessége az enyhe, édeskés aroma. Ez annak köszönhető, hogy a maláta nem érintkezik füsttel, ellentétben például a skót változattal. 

Cider

Írország déli részének, nevezetesen Corknak is van egy specialitása, mégpedig az almabor, vagyis cider. Az erjesztett almából készült pezsgő almabor tökéletes frissítő a nyári hőségben! A Franciaországból származó almaborral vagy a német változattal ellentétben, az ír fajtának lényegesen magasabb, akár 12 százalékos alkoholtartalma is lehet, de általában kevesbé szénszavas. Ez részben a felhasznált alma cukortartalmának, de a különleges előállítási módszernek is köszönhető.

Csillagok egy karnyújtásnyira: 5 európai helyszín, ahol az éjszakai égbolt szépségében gyönyörködhetsz

Ez is érdekelhet:

Csillagok egy karnyújtásnyira: 5 európai helyszín, ahol az éjszakai égbolt szépségében gyönyörködhetsz

Poitín

Ha nem szeretitek a whiskyt, vacsora után érdemes egy pohár Poitínnal koccintani az utazás margójára! Ez az árpából készült hagyományos ír szeszes ital akár 90 százalékos alkoholtartalmú is lehet, és a 18. század közepén még be is tiltották emiatt. Ma már újra legálisan lehet Poitínt vásárolni. Az ital azonban még mindig a fekete pálinkafőzde rossz hírét kelti. A név egyébként a "pot" szóból származik, ami fazekat jelent, és arra utal, hogy a szeszt annak idején apró edényekben készítették, hogy kerüljék a feltűnést.

A Poitínt ma már újra árulják Írországban

A Poitínt ma már újra árulják Írországban

Irish Coffee

Az ír kávét már mintegy 80 éve ismerik és szeretik szerte a világon. Elsőként a cukrot karamellizálják egy pohárban, majd ír whiskey-t öntenek hozzá. Ezután jöhet az erős kávé, az egészet pedig folyékony tejszínnel koronázzák meg. Az írek a forró italt Caife Gaelach-nak vagy gael kávénak nevezik. Valószínűleg egy nyugat-írországi repülőtéri kávézóban találták fel, és - ahogyan azt gyakran tévesen állítják - nem San Franciscóban.

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Ez is érdekelhet:

Kávéfogyasztási szokások a Világban

 

Vegetáriánus és vegán

Az ír konyha sajnos nem kifejezetten ideális a vegánok számára. Az állattenyésztés, valamint a halászat a tengerparti területeken túlságosan fontossá vált az évszázadok során. Ennek ellenére van néhány vegetáriánus étel, amit érdemes kipróbálni Írországban.

Champ

A champ egy egyszerű, de nagyon ízletes étel, amelyet területtől függően Poundies vagy Brúitín néven is ismerünk. Ez egy krumplipüré, újhagymával, sok tejjel és vajjal fűszerezve. Régen arra törekedtek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az igen limitált hozzávalókból a mindenütt jelenlévő éhinség alatt. Ma Írországban a champot már szerencsére nem csak szükségből fogyasztják. 

Colcannon

A champ egyik változata a colcannon, amely a kelta "cál ceannannann" szóból származik, és a fejes káposztát jelenti. A burgonya, a tej és a vaj mellett a fehér káposzta a fő hozzávaló. Egy másik receptben azonban kelkáposztát használnak. Bár ma a colcannon-t általában a húsételek köreteként fogyasztják, a vegetáriánusoknak önmagában is remek alternatíva!

Colcannon, nem csak vegáknak!

Colcannon, nem csak vegáknak!

Anglia klasszikus fogásai

Ez is érdekelhet:

Anglia klasszikus fogásai

 

2024.05.05. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.