Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Skóciába utazol? Ezeket a finomságokat meg kell kóstolnod!

ÁttekintésTörténelemElőételekLevesek, egytálételekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

A skót konyhát a hagyományos és a modern ötvözeteként lehet legjobban jellemezni. Természetesen nem lehet és nem is akarjuk kihagyni a klasszikusokat, a haggist, a mince-t (darált marhahús vagy bárány) és a zabkását. A helyben termesztett, friss organikus alapanyagok és az új fűszervariációk azonban nagy lendületet adnak a már jól bevált skót ételeknek. A népszerű harapnivalókat, mint például a híres skót tojást is újraértelmezték, így jött létre a Scoth Eggs à la "Thai Twist".

Scotch Eggs: népszerű skót finomság

Scotch Eggs: népszerű skót finomság

A szegény emberek kiadós ételei alapján a világ sztárszakácsai nagyot alkottak. A skótok nemzeti büszkesége azt diktálja, hogy a jó öreg étkezési hagyományok legalább a specialitások nevében megmaradjanak. A „tatties“(burgonya) és a „stew“ (ragu) is az étlapok állandó szereplői. Egy ünnepi étkezés után a skótok nagyra értékelik a dicsérő szavakat, tehát tanuljuk meg a következő kifejezést: Well tidy scran (Nagyon finom étel).

Történelem

Cselszövések, vérszomjas mészárlások és harcias viszályok AngliávalSkócia történelme nélkülözéssel és nehéz időkkel teli. Többek között ezért sem volt elsődleges a kulináris fejlődés az első ezredforduló környékén. Olyan ételek jellemezték a mindennapokat, mint a Scotch broth, vagyis a skót húsleves, a könnyű árpagyöngy leves, a zabkása (zabból vagy árpából) és a híres haggis. Mindennek egyszerűnek és táplálónak kellett lennie! Ezért a legfontosabb hozzávalók közé tartozott a cékla, a burgonya, a pékáruk és – a kevésbé viharos időkben – a hal és a hús. Az ország zord szépsége generációk óta a főzőedényben is tükröződik.

Hagyományos skót reggeli

Hagyományos skót reggeli

A skótok szeretnek bőségesen reggelizni. A hagyományos “Full Scottish Breakfast” határozottan nem azoknak való, akik ételre sem tudnak nézni reggelente. A kötelező tojás mellett kiadós szalonnát, gombát, sült babot, pirítóst és kis kolbászt, pirított paradicsomot, burgonyapogácsát (potato scones), fekete pudingot és egy kis adag haggist is felszolgálnak. Egy ilyen laktató menü után akár az ebédet is kihagyhatjuk!

Skót előételek és harapnivalók

Sok meglepetés vár ránk ezen a kulináris utazáson. A skót harapnivalók régóta nem csak a rohanásban élő embereknek szólnak. Ha szánunk egy kis időt az előételekre és snackekre, váratlan gasztronómiai élvezetekkel leszünk jutalmazva!

Deep-Fried Mars Bar (vegetáriánus)

Skóciában nagy hagyománya van az olajban sütésnek, és ez alól még a csokoládét sem kímélik meg. Jól hallottátok: A magas kalóriatartalmú finomságot elsőként egy skót halászváros, Stonehaven Fish ‘n’ Chips boltjában tálalták fel 25 évvel ezelőtt. A mai napig megoszlanak erről a vélemények: váratlan finomság vagy a kulináris ostobaság netovábbja? A legjobb, ha ezt mi magunk döntjük el egy skót nyaralás alkalmával!

Scotch Pie (húsos)

A skót pitét hagyományosan a futball stadionokban árulják a félidei szünetben. Akár melegen akár hidegen, ez a dupla kérgű darált húsos pite kicsik és nagyok körében is népszerű. Egyébként más, egészen szokatlan változatokat is készítenek, például van vegetáriánus és vegán pite korianderrel és sok friss zöldséggel. Szerencsére gluténmentes variációt is kínálnak.

Scotch Pie: dupla kérgű darált húsos pite

Scotch Pie: dupla kérgű darált húsos pite

Caboc sajt (vegetáriánus)

A Caboc valójában tehéntúró, amit a késő középkor óta esznek a Skót-felföldön. A legenda szerint egy pásztor teljesen véletlenül fedezte fel a Caboc-ot, mivel a sajtját egy zabpelyhes dobozban tárolta. Egy hosszú, munkával eltöltött nap után nagy meglepetés érte: a sajt és a zabpehely összeállt a dobozban, egy új kulináris különlegességet alkotva. Máig nagy népszerűségnek örvend a zabpehelybevonatú sajt Skóciában.

Benfenntes tipp – Fagylalt

A skótok egy szempontot különösen komolyan vesznek a lakomázásnál: Mindig legyen helyi! A tejüzemek szokatlan ötletekkel és kreatív újdonságokkal próbálják felülmúlni egymást. A családi tulajdonban lévő hagyományos üzletek mellett, mint például a Nardini‘s, egyre több fiatal vállalat kelti fel a vásárlók kíváncsiságát olyan modern fagylalt kreációkkal, mint a tengeri sós kecsketejes, a gyömbéres whisky-s és a passiógyümölcsös málnás kardamomos különlegességek. Tehát, ha van szerencsétek Skóciába utazni, mindenképp kóstoljátok meg a helyi vállalkozások termékeit!

Anglia klasszikus fogásai

Ez is érdekelhet:

Anglia klasszikus fogásai

 

Levesek és egytálételek

Az összetevők meglehetősen egyszerűek és jól ismertek. Burgonya, árpagyöngy, vöröshagyma és gyökérzöldségek jellemzik leginkább a levesek és egytálételek sokaságát. Az ízvilág azonban egyedi, tipikusan skót és olykor meglepően modern.

Friss hozzávalók egy skót raguban

Friss hozzávalók egy skót raguban

Cock-a-leekie (húsos)

A hagyományos póréhagymás kakasleves eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. A nemzeti étel neve elég beszédes, a “cock” (kakas) és a “leek” (póréhagyma) szavakat tartalmazza. Ezt a finom, meleg ételt pont akkor vetik be, mint Magyarországon az erőlevest. Minden megfázást meggyógyít - persze tünetek nélkül is pont ugyanolyan ízletes! A cock-a-leekie-t hidegen is gyakran felszolgálják. Találunk kifejezetten nyári recepteket is hozzá, például friss gyömbérrel, chilivel és korianderrel.

Cullen Skink (halas)

Ezt a skót kuriózumot eredetileg burgonyából, tejből, füstölt tőkehalból és vöröshagymából főzik. 2012-ben a Guardian riportere ráadásul kijelentette, hogy a tejes halászlé mostanra maga mögött hagyta a zabkását és a haggist, és Skócia első számú nemzeti ételévé vált!

Cullen Skink, a tejes halászlé

Cullen Skink, a tejes halászlé

Scotch Broth (húsos)

Pontosan mi kerül a fazékba? Ha megkérdezünk egy skótot az idősebb generációból, valószínűleg ezt fogja válaszolni: “Minden, amit csak találsz!” Ezt az igen homályos receptet az évek során egy kicsit konkretizálták: árpa, párolt bárány vagy birka, gyökérzöldségek és szárított hüvelyesek. Az biztos, hogy az újabb változatok is kiadósak. Itt-ott a húslevest chorizo kolbásszal még ízesebbé teszik. Ennek a nemzeti ételnek a vegetáriánus, könnyű változatát viszont hiába keresitek.

Scotch Broth skót receptúra szerint

Scotch Broth skót receptúra szerint

A skót konyha főételei

Skóciában a nyírfajdot igazi csemegének tekintik. De a nyúl, a fácán és a helyi vadhúsok is gyakran kerülnek az ünnepi asztalra.

Haggis Neeps ‘N’ Tatties (húsos)

Végre elérkeztünk Skócia talán legismertebb nemzeti ételéhez. A haggist általában jeles eseményeken szolgálják fel, például esküvőn, vagy a Burns Night és a Hogmanay (Újév) alkalmával. A recept eredendően a disznóvágáshoz köthető, ugyanis a maradékokból készítették. Így hangzik a rendkívül szokatlan hozzávalók listája: juhgyomor, szív, máj, tüdő, vesezsír. Csípős paprikával, zabpehellyel és hagymával ízesítik. Köretként leginkább céklát és burgonyát esznek hozzá. Egy finom whisky-s tejszínes mártás egészíti ki az ételt. A haggis valószínűleg örökké egy kulináris bátorságpróba marad.

A haggis Skócia legismertebb specialitása

A haggis Skócia legismertebb specialitása

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokba nem vihetünk be haggist, mert juhtüdőt tartalmaz, melynek értékesítése 1971 óta tilos az országban.

Fish and Chips (halas)

… de skót stílusban. A tésztában sült halfiléből készült ételt a britek is sajátjuknak tekintik. A chipset (hasábburgonya) egy kicsit vastagabbra vágják, és kevésbé ropogósra sütik, mint például Németországban, ahol szintén nagy kultúrája van. Nem majonéz, hanem malátaecet vagy meleg curry szósz adja meg a kellő fűszerességet. A halételek ínyencei számára Skócia egy valóságos paradicsom, a tenger közelségének köszönhetően. A lista élén az atlanti lazac (füstölt), az úgynevezett kippers (hering) és a haddock (foltos tőkehal) található.

Ízek, ízek, ízek

Ez is érdekelhet:

Ízek, ízek, ízek

 

Aberdeen-i angus marha

Ez a marhahúsféle igazi ínyencségnek számít szerte a világon. Ahhoz, hogy az íze teljes mértékben kibontakozzon, a szakértők azt tanácsolják, hogy a húst nyolc hétig felakasztva érleljék. A skótoknál különösen kedvelt az úgynevezett Pop’s Eye, ami combcsontból készül. Az egyik legyakrabban angus marhahúsból készített étel a „Scotch Beef Olives“, egy marhahús rolád olívás töltelékkel. Egyébként az aberdeen-i angus Skócia északkeleti részéről származik. Aberdeen és Angus megyében 1870 óta tenyésztik ezeket az állatokat.

Desszertek

A skót desszertek nem csak az édesszájúaknak kedveznek. Az étlapon sós falatkák is szerepelnek, amik forróak, cukrozatlanok és fűszeresek. Itt is hamar megmutatkozik, hogyan lehet valami újat elővarázsolni egy hosszú múltú hagyományból.

A skót konyha édes és sós finomságokat kínál

A skót konyha édes és sós finomságokat kínál

Cranachan (vegetáriánus)

Az első édesség a listánkon a “skót desszertek királya“ nevet viseli. Eredetileg csak a júniusi málnaszüret idején készítették el, de ma már szinte bármikor megkóstolhatjuk, függetlenül a gyümölcs szezonjától. Mindössze két fő összetevőre van szükség: tejszínre és friss málnára. Ízlés szerint zabot, mézet és whisky-t adnak még hozzá. Nem túl édes és istenien finom!

A cranachan a skót desszertek királya

A cranachan a skót desszertek királya

Scottish Tablet (vegetáriánus)

Minden édesszájúnak meleg szívvel ajánljuk! A cukorral, sűrített tejjel és vajjal készült kristályosított desszert nagy laktató, és szinte elolvad a szánkban. A tablet-et először Grizel Baillie skót nemesasszony szakácskönyvében említették. Receptjeit 1692 és 1746 között gyűjtötte össze.

Skót péksütemények (vegetáriánus)

Scones, crumpets, shortbread – az ilyen kiadós péksütemények népszerűségéből is látszik, hogy a skótok szeretik a hasukat. Ahogyan az is szembetűnő, hogy milyen sok párhuzam van a skót és az angol konyha között. A scones (édes pogácsa) itt is gyakran teaidőben kerül az asztalra. A pékáruk hagyományosan lisztből, sütőporból, sóból, cukorból, tejből és tejfölből állnak.

A teához skót shortbread fingers dukál

A teához skót shortbread fingers dukál

A crumpets egyfajta vastag palacsinta, amely kelt tésztából és tejből készül. A sütés után lyukacskák keletkeznek a süteményen, ezért gazdagon megkenik vajjal, mézzel vagy lekvárral. Ahogy ígértük, a skót desszerteknél a sós ízek kedvelőinek is örömet szerzünk. Számos változata van ennek az élesztős tésztának, amelyek szokatlanak, de egészségesek.

Édes pillanatok Máltán, Cipruson és Toszkánában

Ez is érdekelhet:

Édes pillanatok Máltán, Cipruson és Toszkánában

 

A shortbread ma is nagyon népszerű Európában, főként a tea mellé. Az omlós tészta receptje nagyon egyszerű: egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt. Skóciában gyakran rúd formát ölt ez az édesség, innen a “shortbread fingers” elnevezés.

Italok

Vajon mi lehet a skótok kedvenc itala? Whisky, sör vagy kóla? A válasz meg fog lepni, és a helyiek sajátos makacsságát tükrözi.

Társalgás egy skót kocsmában

Társalgás egy skót kocsmában

Irn-Bru

Még nem hallottatok róla? Semmi gond! Íme a legfontosabbak a skótok nemzeti italáról. A koffeintartalmú üdítőitalt 1899 óta gyártják, 1946 óta pedig védjeggyel rendelkezik. Skóciában népszerűbb, mint a Coca-Cola. Feltűnő világos narancssárga színű, magyarul vasfőzetnek lehet fordítani.

A tradicionalisták még az utcára is vonultak az eredeti recept támogatása érdekében 2018-ban, amikor a kormány bevezette az úgynevezett cukoradót, és kénytelen voltak megváltoztatni az Irn-Bru ízét.

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

Ez is érdekelhet:

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

 

Whisky

A skót whiskyt, amelyet Skóciában Uisge Beatha-nak ("Az élet vize") neveznek, az egész világon exportálják. A világ összes whiskyjének 40%-a Skóciából származik. Egyetlen skóciai utazás sem tökéletes a folyékony arany megkóstolása nélkül. Az országban több, mint 120 működő lepárlóüzemmel biztosan nem jelent problémát megtalálni a megfelelőt.

Egy 1494-ből származó adóokirat rögzíti először írásban a skóciai whiskylepárlás bizonyítékát. De egy valami a mai napig vita tárgya: Ki találta ki? Az írek meg vannak győződve arról, hogy a Smaragd-szigetük a származási ország - skótok ezt váltig tagadják.

 Skóciában a whiskyt az élet vizének tekintik

Skóciában a whiskyt az élet vizének tekintik

Tea

A tea legyen erős és fekete! Ebben Skócia-szerte egyetértés van. Abban is, hogy a nap bármely szakában lehet teázni. Cukorral vagy anélkül – mindenkinek, ahogy tetszik. Azonban tejnek mindenképpen kell benne lennie! Azonban ebben a kérdésben egyet nem értésbe ütköznek a skótok: a tejet vagy a teát kell előbb a csészébe önteni? A skótok számára ez elvi kérdés. Ennek hátterében az áll, hogy a múltban az arisztokraták törékeny porceláncsészéi gyakran eltörtek, ha a forró teát öntötték először. Tehát logikus volt akkoriban, hogy a tej jön hamarabb. Még mai is frappáns megjegyzésekkel heccelik azt, aki ezt a szabályt követi, mert egy kicsit úgy tűnik, mintha jobbnak, előkelőbbnek tartaná magát.

Ellátás-típusok a szervezett nyaralás alatt – mit, hol és hogyan együnk?

Ez is érdekelhet:

Ellátás-típusok a szervezett nyaralás alatt – mit, hol és hogyan együnk?

 

Vegetáriánus és vegán opciók

Kreatív, mégis hagyományos és persze finom - így lehet leírni Skócia vegetáriánus / vegán konyháját. 2013-ban Glasgow-t a PETA Nagy-Britannia leginkább vegánbarát városának nyilvánította. Skócia nagyobb városaiban, mint Edinburgh, Glasgow, Dundee és Aberdeen, a kínálat izgalmas, kreatív és gazdag. A Felföld és a Skót-szigetek távolabbi régióiban a vegetáriánusok egyre több húsmentes alternatíva közül válogathatnak az éttermekben és kocsmákban. A tisztán vegán étrend azonban néha kihívást jelenthet a várostól távol. Ha kétségeitek vannak, javasoljuk, hogy előzetesen hívjátok fel és érdeklődjetek a fogadósnál!

2024.04.02. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.