Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Megmerítkezés Tokaj-Hegyalja borvidékében

Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy elszórtan ugyan, de szinte teljes területén találni különlegesebbnél különlegesebb borvidékeket. A bor pedig, nos lássuk be, a világ egyik legjelentősebb alkoholos italaként ismert, mely már évezredek óta az emberek életének szerves részét képezi. Magyarország bortermő vidékei ontják magukból a finomabbnál finomabb és híresebbnél híresebb borokat. Gondoljunk csak az egri bikavérre, a Villányi borvidék, vagy éppen Badacsony nedűire. Mégis legnagyobb elismerésre a Tokaj-Hegyalja produktumai, köztük is a tokaji aszú tett szert. Vajon miért? Ezt a kérdést igyekszem körbejárni.

A borvidék jellegzetessége

Tokaj-Hegyalja aszú

Tokaj-Hegyalja aszú Shutterstock

A tokaji borok titka nem egyetlen egy dologban keresendő, sokkal inkább több apró elem együttes megléte adja. Ezek közé tartozik a három jellegzetes hegy (abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy valamint a tokaji Kopasz-hegy) határolta háromszögre jellemző kontinentális éghajlata, az ásványi anyagokban gazdag vulkanikus alapkőzet, a környező folyók és a penészgomba megléte. Ez a jellegzetes – világviszonylatban is ily módon ritkán előforduló – nemespenész a vidék riolittufáiba vájt pincéinek falát vastagon borítja. Ez adja meg azt a pluszt, amitől a tokaji aszú az lehet, ami. Itt meg kell említenem az itteni pincékben tett hajdani látogatásom emlékét:
Első ránézésre egyszerű borpincét látni, de ha az ember jobban figyel, akkor érezni a falakat fedő penészgombák jellegzetes illatát, a fahordókból áradó különleges illatot, mely mindent áthat. Aztán a pincesor végigjárása után kóstolni a különböző puttonyszámú aszúkat, valóban egyedi élmény. Tokaj-Hegyalja borvidékének további különlegessége, hogy a környéken már a honfoglalás előtt is folyt bortermelés, az azóta eltelt időszakban, különösen olasz hatásra, egyre kifinomultabbá vált a borkészítés tudománya. Az úgynevezett „zárt” borvidéken kizárólag fehérbort találni, melyek közt fellelhető száraz és a már említett édes változat is. Érdemes tudni, hogy Tokaj-Hegyalja nem csak aszút állít elő, jó néhány más igen értékes és jellegzetes típussal ugyancsak találkozni itt. Ezek közé tartozik a szamorodni és a máslás is.

A legjobb magyar borok nyomában

Ez is érdekelhet:

A legjobb magyar borok nyomában

Az aszú

Tokaj, nemespenésszel fedett pince

Tokaj, nemespenésszel fedett pince Shutterstock

A Tokaji Aszú világszinten is jelentős ismertségnek örvend. Első megjelenésének ideje viszont koránt sem tisztázott, egyes források szerint az 1500-as években hozták létre, de ide vonatkozó pontos adat nincs. Talán nem is kell lennie, hiszen készítésének ránk maradt hagyománya és napjainkban betöltött szerepe világos. Így az sokkal fontosabb, hogy különlegessége megőrzésre kerüljön az utókor számára is. A Tokaji Aszú egyedisége a már említett mikroklímában és a botrytis cinerea (vagyis nemespenész) jelenlétében gyökerezik. Eme aranyló borfajta jellegzetesen édes, mely magas cukortartalmának és egyedi savasságának köszönhető.

Fedezd fel Tokaj-Hegyalját utazásainkkal!

Tokaj-Hegyalja további nevezetességei

Zemplén, Regéci vár

Zemplén, Regéci vár Shutterstock

Tokaj borvidéke természetesen magról a borról vált híressé. Ugyanakkor Hegyaljára tett látogatásunk során érdemes kiszélesíteni látómezőnket és nem kizárólag a borospincék bűvkörében megmaradni. Persze könnyű elveszni az aszú édesen csábító mámorában, de azért érdemes egy hosszabb-rövidebb kirándulást tenni a vidék településeinek, építészeti hagyatékainak és természeti kincseinek megismerése érdekében is.
Az UNESCO listáján Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájként szereplő terület az ország északkeleti felén, a Zempléni-hegység déli lejtőinek lábánál terül el. Magában foglalva Tokajt és további számos más települést. Ennek köszönhetően itt megannyi érdekes látnivalóra bukkanhatunk, ha nyitott szemmel és elmével járunk. Ezek közül a teljesség igénye nélkül ajánlom Monok, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tarcal és Tolcsva települések felkeresését. Monok elsősorban arról ismert, hogy itt született Kossuth Lajos, egykori szülőházában ma emlékmúzeumot találni. Ezen felül a Monaky-kastély és az Andrássy-kastély is érdekes látnivaló. Szerencsen a Szerencsi vár, Sátoraljaújhelyen a történelmi hangulatú belváros, illetve a Zemplén Kalandpark kínál izgalmas programlehetőségeket. Tarcalon a Bányató, míg Tolcsván számos kastély és kúria várja az érdeklődőket.
A Tokaji borvidék területének közelségében megannyi ismert és kevésbé jelentős várat találni, melyek felfedezése szintén felejthetetlen kikapcsolódási opciókként fogadják az arra fogékonyakat. Ezek közül abszolút kiemelkedik Boldogkő vára, a Füzéri vár, a Sárospataki Rákóczi-vár, a Diósgyőri vár és a Füzérradványi-kastély is.

2020.09.03. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.