Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tavaszi TOP 10: városlátogatás Európában

A londoni Big Ben

A londoni Big Ben

A tavasz és a jó idő beköszöntével feléled bennünk a vágy, hogy magunk mögött hagyjuk jó meleg otthonunkat és nyakunkba vegyük a világot. Ehhez tökéletes választás egy európai városnézős hétvége, ahol a kellemes séta mellett élvezhetjük a történelmi múlt szépségeit, a helyi parkokat, múzeumokat, a gyakran lazább, nyugodtabb életstílust, és kipróbálhatjuk az adott ország konyháját. Oly sok lenyűgöző hely van Európában, hogy nem egyszerű közülük választani, azonban az alábbi 10 város annyira szépséges, hogy mindenképpen érdemes tavasszal felfedezni őket.

IsztambulPrágaRómaLondonPozsonyAthénBécsKrakkóAmszterdamMonaco

Utazás Isztambulba – város a Buszporusz két oldalán

Törökország fővárosa gazdag történelmi múlttal rendelkezik, melynek köszönhetően rengeteg nevezetességet lehet itt megcsodálni. Isztambul hatalmas, igazi metropolisz, melyet a Boszporusz tengerszoros választ ketté. Ez azért is érdekes, mert a város egyik fele Európához, míg a másik már Ázsiához tartozik.

Isztambul látképe

Isztambul látképe

Isztambul legnépszerűbb nevezetességei közt szerepel az óvárosban található Hagia Sophia, mely egykor ortodox bazilika, később mecset volt, jelenleg múzeumként működik. Innen nem messze találjuk a Topkapi palotát, mely az Oszmán Birodalom egyik fontos központjául szolgált. Jelenleg múzeumként üzemel, melyet érdemes alaposan körbejárni, hiszen igazán szemet gyönyörködtető a látványa. Ha már a város ezen részén járunk, feltétlenül nézzük meg Ahmed szultán dzsámiját (Kék mecset) is, mely – nem véletlenül - a város egyik ikonikus jelképe, így nem meglepő, hogy felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A kék mecset belseje

A kék mecset belseje

Isztambul további jelentős látnivalói közé tartozik többek között a Nagy Bazár, a Szulejmán-mecset, a Beylerbeyi palota és az Atatürk Arborétum is – de a „klasszikus” látnivalókon túl is tele van hétköznapi csodákkal, a vízpartokon teázó helyiektől a fantasztikus hajókirándulásokon át a müezzinek énekéig.

Nagy Bazár, Isztambul

Nagy Bazár, Isztambul

Prága, a száz torony városa

Csehország fővárosa igazi kis ékszerdoboz, melyet a Moldva oszt ketté. Prágában szinte minden jelentős nevezetességet gyalog is könnyen megközelíthetünk, így garantáltan nem lesz szükségünk autóra, és attól sem kell tartanunk, hogy eltévedünk, vagy rossz tömegközlekedési eszközre szállunk. Prága tökéletes helyszínéül szolgálhat egy romantikus, városnézős, vagy egy baráti társasággal lazulós-sörözős hétvégének.

A Károly-híd Prágában

A Károly-híd Prágában

Az óvárosából kiindulva könnyű felfedezni Prága nevezetességeit, melyek közül az egyik legismertebb az Óvárosi téren álló Orloj egyedi óraszerkezete. A térről az elegáns Párizsi utcán áthaladva juthatunk el a Zsidó-negyedbe, ahol több zsinagógát és temetőt is megtekinthetünk.

A prágai Orloj

A prágai Orloj

Prága további kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a Károly-híd, a teljes várnegyed a Királyi Palotával, az Arany utcácskával és a Szent György-bazilikával – ezeket az élményeket pedig a helyi konyha kiválóságaival, és fantasztikus sörökkel is kiegészíthetjük.

A párgai vár lépcsői

A párgai vár lépcsői

Róma, az örök városk

Az egykori Római Birodalom igazán remek választás egy kellemes hétvége eltöltéséhez. Látnivalóinak, történelmi emlékhelyeinek se szeri, se száma, így nagyon nehéz lenne maradéktalanul felsorolni őket.

Minden út Rómába vezet! - Élménybeszámoló

Ez is érdekelhet:

Minden út Rómába vezet! - Élménybeszámoló

 

Van azonban néhány olyan hely, amit feltétlenül látni kell. Ezek közül az egyik a mindenkori pápa „otthonában”, a Vatikánban található Szent Péter-bazilika, mely a római katolikus vallás központi székhelye. Róma további kihagyhatatlan nevezetességei között szerepel a Colosseum, a Pantheon, a Forum Romanum, a Trevi-kút, a Capitolium, a Piazza Navona, a San Paolo fuori le mura bazilika és a Spanyol-lépcső is.

A Colosseum Rómában

A Colosseum Rómában

Ha már Olaszország fővárosában járunk, térjünk be a lehető legtöbb étterembe, kávézóba és a diétát néhány napra félretéve kóstoljuk meg a helyi finomságokat.

A minden szempontból felejthetetlen London

Az Egyesült Királyság fővárosa tavasszal igazán varázslatos úticél, ahol belekóstolhatunk a modern Európa etnikai és vallási sokszínűségébe, ezek harmonikus együttélésébe és azokba a hozzáadott értékekbe, melyek ennek köszönhetően jöttek létre - miközben megcsodálhatjuk a régi London építészeti remekeit is. A helyi nevezetességek közül feltétlenül látogassunk el a Westminsteri apátságba, mely a királyi család koronázási és temetkezési helyéül szolgál. A gótikus stílusban épült apátság igazán lenyűgöző látványt nyújt, csakúgy, mint a Westminster-palota a híres Big Ben-el.

London tavasszal

London tavasszal

London további neves épületei közé tartozik többek között a Buckingham-palota, a Tower Bridge, és maga a Tower. Ezen kívül keressük fel a London Eye-nek nevezett óriáskereket és Madam Tussaud panoptikumát is, ahol világhírű színészek, zenészek és hírességek viasz-szobraival fotózkodhatunk. Angliában igen nagy hagyománya van a délutáni teázásnak, ennek megfelelően rengeteg teaboltot találunk, ahol finomabbnál finomabb termékek közül válogathatunk, nem beszélve a hozzá kínált vajas kekszek széles kínálatáról.

Közeli szomszédunk, Pozsony és a város nevezetsségei

Pozsony az I. világháború végéig főként magyarok lakta terület volt, majd Csehszlovákiához csatolták, végül Szlovákia függetlenségének elismerésekor annak fővárosa lett – egy fővároshoz méltó látnivalókkal. Az egyik ilyen a pozsonyi vár, mely a Duna partján levő dombon található. A vár jelenleg a Szlovák Nemzeti Múzeumnak ad otthont. Innen nem messze áll a Szent Márton-dóm, mely a város legjelentősebb temploma.

A pozsonyi vár és a kert

A pozsonyi vár és a kert

Pozsony további fontos nevezetességei közé tartozik a Szent Erzsébet templom (Kék Templom), a Szlovák Nemzeti Színház, a Grassalkovich-kastély és a Slavín emlékmű is – illetve a szezonban a környező, kisebb településeken kínált gyümölcsborok, amiket nyugodtan végigkóstolhatunk, mielőtt eldöntenénk, melyikből viszünk majd végül az otthoniaknak is.

Athén ókori kincsei

E híres város az ókori görög civilizáció központjaként szolgált, ahol virágzott a tudomány, a kereskedelem a kultúra és a szellemi élet. Athén rendkívül gazdag volt, az akkori világ egyik legfejlettebb települése, mely a kor modern civilizációját testesítette meg. Hanyatlása Róma felemelkedésekor kezdődött, ami olyannyira átformálta a világot, hogy Athén régi fényét soha többé nem tudta már visszanyerni.

Parthenon, Athén

Parthenon, Athén

A mai Görögország fővárosa történelmi emlékeinek jó részét megőrizte, mely rendkívül erős turisztikai vonzerővel bír. Ezen kívül csodás homokos tengerpartjai és túrázásra alkalmas vidékei csábítják ide az embereket – ha olyan kikapcsolódást keresünk, amiben ugyanakkora szerep juthat a múzeum- és városlátogatásnak, mint a tengerparti lustálkodásnak, akkor Athén a mi helyünk! A városban járva feltétlenül keressük fel a Parthenónt, az Akropoliszt, Hadriánusz kapuját, az Olümpiai Zeusz-templomot és az Agorat.

Athén - a görög főváros nevezetességei

Ez is érdekelhet:

Athén - a görög főváros nevezetességei

 

Bécs látnivalói és hangulatai

Nyugati szomszédunk fővárosa autóval nagyon könnyen megközelíthető, így tökéletes választás lehet akár egy rövidebb hétvége eltöltéséhez is. Az Osztrák-Magyar Monarchia örökségének köszönhetően az embernek egy kicsit olyan érzése van, mintha nem is egy másik országban, hanem otthon sétálgatna. Talán éppen emiatt könnyű felkeresni és megcsodálni Bécs jelentős turisztikai helyeit.

Ezek közül a leglátogatottabb a Schönbrunni kastély, ahol akár egy teljes napot is eltölthetünk anélkül, hogy unatkoznánk. Az épület szobáinak bebarangolásán kívül lehetőségünk nyílik a pompás kastélypark megtekintésére, továbbá felkereshetjük az ugyancsak itt található Schönbrunni Állatkertet, a Pálmaházat és a Gloriette-et is.

A Gloriette Schönbrunn kertjében

A Gloriette Schönbrunn kertjében

Bécs fontos épületegyüttese a Hofburg, melynek egy részében a Sisi Múzeum kapott helyet. Ugyancsak itt lelt otthonra a Spanyol Lovasiskola, ahol a lovaglás magasiskolájába nyerhetünk bepillantás lenyűgöző előadásaik keretében.

Bécs könnyed arca

Ez is érdekelhet:

Bécs könnyed arca

 

Bécs további híres látnivalói közé tartozik a Belvedere kastély, a Práter, az Albertina és a Szent István-székesegyház, de akár a Múzeumnegyed (MQ) aktuális kiállításaiért, majd az azokat követően elfogyasztható rétesért és kávéért is érdemes lehet kilátogatni – vagy egy jó kis ebédért a Duna-sziget hangulatos helyeinek egyikén.

Hundertwasser rajongóinak pedig kötelező úticél a város, hiszen a több, munkásságát dícsérő fantasztikus épületen kívül egy neki szentelt múzeumot is meglátogathatunk, melynek kertjében akár meg is ebédelhetünk.

Bécsi indulás: miért és kinek éri meg?

Ez is érdekelhet:

Bécsi indulás: miért és kinek éri meg?

 

Krakkó, a legendák városa

Lengyelország egykori fővárosa a tipikus városnézésen kívül a természet szépségeinek élvezésére is lehetőséget kínál. Krakkó öt természetvédelmi területtel büszkélkedhet, melyek mellett számos parkot is találhatunk a városban, ennek köszönhetően tökéletes hely egy tavaszi kiránduláshoz.

Parkjai közül a belvárost hatalmas és öreg platánokkal körülölelő Planty Parkot, az annak közepén található rózsakertet, és a Błonia Parkot célszerű felkeresni, ezen kívül érdemes ellátogatni a Sárkány-barlangba és a Krakkói Állatkertbe is.

Krakkó főtere, konflisokkal

Krakkó főtere, konflisokkal

Természetesen a város építészeti műalkotásokban sem szenved hiányt, melyek közül a Waweli székesegyház, a Barbakán, a Királyi palota és a Posztócsarnok is felkeresésre érdemes – utóbbi a város főterén (Rynek) foglal helyet, melynek árkádjai alatt remek kávézók várják a városlátogatásban megfáradt turistákat.

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Ez is érdekelhet:

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

 

A város a Visztulának köszönhetően válik igazán varázslatos hellyé, de ha már ott vagyunk, érdemes felkeresni egy másik csodavilágot is, a Wieliczkában található, a UNESCO Világörökség részét képező sóbányát. Itt a Föld alatt egy sóból készült, hatalmas kápolna, egy csodás koncertterem és egy remek étterem mellett egy olyan magas termet is találunk, amiben akár bungee jumpingozhatunk is, ha úgy tartja kedvünk.

Amszterdam - a tulipánok földjén

Hollandia fővárosa igen népszerű úticél, ami többek közt csodás városképének és kulturális, művészeti értékeinek is köszönhető. Amszterdamban több hajózható, néha végigkorcsolyázható csatorna is található, melyek hozzájárulnak klasszikus, bájos megjelenéséhez, ezek partjain végigsétálva, vagy egy csónakban ringatózva igazán romantikus hangulatba kerülhetünk.

Amszterdam - a tulipánok földjén

Amszterdam - a tulipánok földjén

A város jelentős épületekkel is büszkélkedhet, melyek közül Hollandia Nemzeti Múzeumát, a Rijksmuseum-ot fontos kiemelni, ugyanis olyan művészek munkáit láthatjuk itt, mint Rembrandt vagy Vincent van Gogh.

Hollandia varázslatos tulipánmezői

Ez is érdekelhet:

Hollandia varázslatos tulipánmezői

 

Továbbá olyan helyeket is érdemes felkeresni, mint például a Rembrandt Ház, a Dam tér, a Heineken múzeum vagy Anna Frank Háza.

Monaco: több, mint városnézés

A Monacoi Hercegség független városállamként terül el a Földközi-tenger partján. Rendkívül kellemes mediterrán klímájának köszönhetően szinte egész évben, így tavasszal is igen jó idő fogad.  Bár az ország nevének hallatán legtöbbünknek valószínűleg a Monte Carlo Casino és Grace Kelly ugrik be, azonban ezen túl is akad itt látnivaló bőven.

Monaco látképe

Monaco látképe

Monacoban járva mindenképpen keressük fel a közel 800 éves múlttal rendelkező Hercegi Palotát, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A mindenkori hercegi család otthona igazi komplexum, melynek egyes részeibe bárki bepillantást nyerhet.

A jó üdülés 5 szabálya

Ez is érdekelhet:

A jó üdülés 5 szabálya

 

A szép épületek sora szerencsére itt még nem ért véget, hiszen a monacoi Katedrálist is megcsodálhatjuk, ahol több korábbi monacoi herceg sírja található. Ezen kívül érdemes még felkeresni az Oceanográfiai Múzeumot, a Botanikus Kertet és a Monacoi Herceg Autómúzeumát.

2024.02.01. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.