Megnyitás | Vissza a főmenühöz

TOP 5 áprilisi úticél, ami csak Rád vár!

TOP áprilisi utazások

TOP áprilisi utazások Shutterstock

Tudjuk jól, hogy minden hónapban van valamilyen indok, amiért érdemes nyakunkba venni a Világot, hogy új országokat fedezzünk fel, vagy visszatérjünk arra a helyre, amellyel egyszer már szerelembe estünk. De mikor elérkezik a tavasz második hónapja, valami megmagyarázhatatlan pezsgés tölti be a levegőt: április egyre csak duruzsolja a fülünkbe utazásra csalogató dallamát, nekünk pedig muszáj engednünk a kísértésnek!

Szerző: Szeitz Krisztina

Dubai - A modern jövő hírnöke csak Rád vár!

Dubai, kikötő felhőkarcolókkal

Dubai, kikötő felhőkarcolókkal Shutterstock

Ha egy modern, izgalmas, fényűző, mégis biztonságos és pihentető nyaralásra vágysz, akkor Dubai garantáltan a Te kedvenc helyed is lesz. Azon felül, hogy itt minden a kényelemről és a gazdagságról szól, e különleges metropolisz rendelkezik egy nem mindennapi légkörrel, egy páratlan csáberővel, aminek hála, a világ TOP úticéljai között foglal helyet.

Dubai elsőszámú vonzereje közé különleges épületei tartoznak, melyek rengeteg világrekord birtokosai. Közülük is szó szerint kiemelkedik a Burj Khalifa, amely Földünk legmagasabb épületeként a városkép egyik meghatározó eleme. A 828 méter magas felhőkarcoló nem elégedett meg ezzel az egy címmel, hiszen további rekordokat is a magáénak tudhat: itt található többek közt a világ leggyorsabb liftje, a világ legmagasabban fekvő étterme, kilátója és szórakozóhelye.

A fényűző Dubai további nevezetessége között szerepel a Palm Jumeirah, mely egy mesterségesen létrehozott, pálmafát mintázó sziget. Itt számtalan luxushotel, elegáns villa és persze megannyi mesés strand kapott helyet.

Palm Jumeirah (Pálma-sziget), Dubai

Palm Jumeirah (Pálma-sziget), Dubai Shutterstock

A Pálma-sziget egyértelműen Dubai szimbóluma, csak úgy, mint a Burdzs al-Arab névre keresztelt luxusszálloda, mely 321 méteres magasságával a világ legmagasabb hotelje címével büszkélkedhet. A vitorla alakot formázó építmény bolygónk első, hét csillagos szállodájaként írta be magát a történelembe.

A látnivalók sora ezzel még korántsem nem ért véget, hiszen ott vannak a csillogó bevásárlóközpontok, melyek nem csak a shoppingolás, hanem az átlagos élet színterei is egyben. Dubai legjelentősebb bevásárló központja a The Dubai Mall, ahol egész egyszerűen mindent és még annál is többet lehet kapni.

További kihagyhatatlan kuriózuma a világ legnagyobb kikötője, a Dubai Marina, ahol az égig érő felhőkarcolók lábainál luxusjachtok végelláthatatlan sora hirdeti a gazdagságot.

A csupa luxussal átitatott Dubaiba érkezve már első pillantásra szembetűnik a jövő metropoliszainak szellemisége. Ez az érzés azonban akkor csúcsosodik ki igazán, mikor ellátogatunk a város „régi” részébe, a Bastakia negyedbe,ahol a 19. század végi jómódú kereskedők egykori házai állnak. A főként mészkőből emelt épületek közt sétálva döbbenhetünk csak rá igazán az elmúlt bő száz évben bekövetkezett hatalmas változás jelentőségére, melynek köszönhetően Dubai valóban a modern jövő hírnökévé vállt. 

Marokkó - Az arab egzotikum

Igazi marokkói piac

Igazi marokkói piac Shutterstock

Az Atlanti-óceán partján fekvő Marokkó történelme jóval régebbre nyúlik vissza, mint az Egyesült Arab Emírségeké, ennek megfelelően a múltból építkezik és a jelenben bontakozik ki. Marokkóban ne számítsunk hatalmas felhőkarcolókra, itt a klasszikus arab életér zés, a finom ételek, a kellemes tengerpartok és a régi Medinák nyűgözik le az utazót.

Az ország területén megannyi történelmi hagyatékot fedezhetünk fel, melyek közül a legnagyobb izgalomra Aït Benhaddou faluja, Volubilis római kori romvárosa és Fez történelmi óvárosa adnak okot. Marokkóban járva ezeket a helyeket feltétlenül meg kell látogatni, már csak azért is, mert egy teljesen más világba adnak betekintést.

Marokkó látnivalóinak sora azonban még folytatódik, hiszen az Atlasz-hegység lábánál elterülő Marakesh az ország egyik legfontosabb turisztikai központjának számít, így mindenképpen látni kell.

Marakechi mecset, Marokkó

Marakechi mecset, Marokkó Shutterstock

Ha Dubai a modern metropoliszok hírnöke, akkor Marakesh a klasszikus arab városok egzotikus gyöngyszemeEnnek megfelelően a város Medináját kötelező alaposan megismerni! A Bahia Palota, El Badi Palotája, a Koutoubia mecset szépségüknek és különleges építészeti mivoltuknak köszönhetően biztosan elnyerik minden ide érkező tetszését. Ezen felül a város kihagyhatatlan helyszínei közül a Djemaa el Fna-teret, pontosabban az itt található piacot említhetjük meg. A színek és szagok különös egyveleget képező forgatagában könnyű elveszni és belefeledkezni a miénktől merőben eltérő világ múltat idéző varázsába.

Ahogy Marakesh a városnézés, a helyi kultúrában való elmerülés ideális színtere, úgy Agadir a klasszikus tengerparti pihenés tökéletes helyszíne. Áprilisban már jóval 20°C feletti a hőmérséklet, ezért kiváló a napfürdőzésre és az óceán parti relaxálásra. Agadir a pihenés mellett városlátogatásra is hív hatalmas bazárjával és gyönyörű Nagymecsetével.

Egyiptom - A Vörös-tenger mindig elvarázsol

Gízai piramisok, Egyiptom

Gízai piramisok, Egyiptom Shutterstock

Ha Dubait túl modernnek, Marokkót pedig túlságosan autentikusnak érzed, akkor irány Egyiptom! A Vörös-tenger partján elterülő ország a klasszikus nyaralás legtökéletesebb célpontja.Itt mindent megkapsz, ami egy ideális utazáshoz szükséges, ráadásul áprilisban egyaránt tökéletes az idő a kiránduláshoz és a tenger maradéktalan kiélvezéséhez is.

Egyiptom legfelkapottabb üdülőhelyei, mint Hurghada, Taba, Sharm El Sheikh, El Gouna és Sahan városa mesés, finomhomokos tengerpartokkal, valamint minden igényt kielégítő szállodakomplexumokkal várnak. Itt csak annyi a dolgunk, hogy pihenjünk és élvezzük a Vörös-tenger csodáit. Abból pedig van bőven: amélység színes élővilágának felfedezésére ideális a búvárkodás, snorkelezés. A bevállalósabbak a vízi sízést és a vízi ejtőernyőzést is kipróbálhatják.

A Vörös-tenger élővilága, Egyiptom

A Vörös-tenger élővilága, Egyiptom Shutterstock
 

A szárazföldi programok közt is szép számban válogathatunk, hiszen a hotelek animációs programjain túl lehetőségünk van golfozni, strandröpizni, sivatagi túrán részt venni és persze tevegelni is.Habár számtalan izgalmas tevékenység közül lehet választani, számomra a tengerparton való lovaglás jelentette az abszolút felejthetetlen élményt.

Igaz, Egyiptomban nyaralva könnyen rabul ejthet az édes tengerparti fürdőzés és semmittevés, mégis az ország oázisait és az egykor virágzó Ókori Egyiptomi Birodalom fennmaradt emlékeit kár lenne kihagyni. Ezért a fővárosban található Egyiptomi Régiségek Múzeumába feltétlenül érdemes ellátogatni. Az épület falain belül tömörítve láthatjuk az egykori birodalom fennmaradt ereklyéit. A különböző szobrokon, használati tárgyakon és egyéb eszközökön túl múmiákat is lehetőségünk adódik testközelből szemügyre venni. Így, hogy már láttuk az apró részleteket, kicsit talán könnyebben megérthetjük a lenyűgöző építmények mibenlétét.

Ennek megfelelően keressük fel a szintén Kairóban található Gízai piramisokat és az oroszlán testű, fáraó fejű Szfinxet. Ezt követően folytassuk utunkat Memphis-be, II. Ramszesz szobrához, majd látogassunk el Karnakba, Luxurba és persze a Királyok Völgyébe, az egykori fáraók híres temetkezési helyére. 

Kanári-szigetek - A megunhatatlan kedvenc…

Egzotikus strand a Kanári-szigeteken

Egzotikus strand a Kanári-szigeteken Shutterstock

Azok számára, akik kevésbé szimpatizálnak az arab úticélokkal, a Kanári-szigetek lehet a legtökéletesebb opció. Miért gondolom így? Mert egyszerűen varázslatos hely, tele felfedezésre váró szépséggel, lazításra csábító tengerpartokkal és egyedi természeti kincsekkel.

A Kanári-szigetek Spanyolország autonóm közössége, ennek köszönhetően a spanyol hatás nem csak az ételek terén érződik, hanem a hétköznapi életfelfogásban is. A hét nagyobb és több kisebb szigetcsoport legjelentősebb tagjainak Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote számítanak. Mindegyikük egyszerre hasonlít és tér el merőben a másiktól. Ennek következtében mindet más és más okból érdemes felkeresni.

Kaktusz a tenerifei Las Teresitas strandon

Kaktusz a tenerifei Las Teresitas strandon Shutterstock
 

Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők számára az „örök tavasz szigetére”, Tenerifére célszerű elutazni, hiszen itt rengeteg különféle program közül válogathatunk. Az állatbarátok számára ott a Loro Park, mely egy hatalmas állatkertként funkcionál, több ezer vízi és szárazföldi élőlény lakóhelyeként. Leglátványosabbként a kardszárnyú delfin-, palackorrú delfin-, fóka-, illetve papagáj-showt tartják számon.

A sziget másik jelentős szórakoztató létesítménye a Siam Park, mely Európa legnagyobb aquaparkjaként várja a vidámságra vágyókat.

Lassú folyó a Kanári-szigeteken

Lassú folyó a Kanári-szigeteken Shutterstock
 

A túrázásra és felfedezésre éhes utazó számára a Teide Nemzeti Parkkihagyhatatlan program. A vulkanikus táj egyedi hangulattal bír, ahol a vállalkozó szelleműek a jelenleg szunnyadó vulkanikus csúcs meghódítására is kísérletet tehetnek. Persze Tenerife számtalan látnivalót tartogat még, melyeket nehéz lenne mind, maradéktalanul felsorolni. Az biztos, hogy Los Gigantes szikláit, Las Teresitaslenyűgöző strandját, San Cristóbal de La Lagunaés a fővárosSanta Cruz de Tenerifehangulatos utcáit vétek lenne kihagyni.

Gran Canaria inkább a nyugodtabb nyaralásra és strandolásra vágyók célpontja. Ehhez a tökéletes helyszínt Las Palmas végtelenül hosszú, homokos partszakasza, a Las Canteras szolgáltatja. Természetesen a strandolás mellett Las Palmas történelmi belvárosát is érdemes bejárni. Gran Canaria további, pihenésre hívó helye Playe del Ingles tengerpartja és Maspalomas partmenti homokdűnié.

A szörfözés kedvelőinek Fuerteventura a tökéletes választás, hiszen itt a legideálisabbak a viszonyok e remek sport űzéséhez.Ezen túl fontos megemlíteni, hogy Fuerteventura különleges ökoszisztémával bír, melynek köszönhetően az egész sziget természeti védelem alatt áll.

Akár csak Gran Canarian, itt is meseszép strandokat találunk, melyek hatalmas választékából nehéz egyet is kiemelni, de az tény, hogy a fehérhomokos Barlovento és a Playa del Matorral igazán varázslatosak.

Azok, akik végül Lanzarote szigete mellett teszik le a voksukat szintén káprázatos strandokra és különleges természeti kincsekre készülhetnek.A Timanfaya Nemzeti Park különös, elsőre talán kietlennek ható vidéke vulkanikus jellegének köszönhető rendkívül értékes, védelem alatt álló terület, melyet muszáj a lehetőségekhez mérten körbejárni. Lanzarote a nyugodt, természetet kedvelők szigete, hiszen megannyi barlang és szépséges strand, mint az El Cotillo hívogatja a kikapcsolódásra vágyó utazót.

Franciaország - Párizs, Provence és a mesés Riviéra mindig megigéz

tavaszi Párizs: Eiffel-torony és Szajna

tavaszi Párizs: Eiffel-torony és Szajna Shutterstock

Ha Franciaország akkor Párizs, a mennyei gasztronómia, a kifinomult divat, a borvidékek és persze a Riviéra kusza egyvelege jelenik meg szemeim előtt.

Persze Párizs minden évszakban tökéletes úticél, főleg ha a szerelmünkkel való romantikázás a fő cél. A francia főváros telis-tele van nevezetességgel, melyek közül természetesen az Eiffel-torony „must have” látnivaló, csak úgy, mint a világ egyik legjelentősebb múzeuma a Louvre, vagy a Notre-Dame-székesegyház.Ha szórakozásra vágynánk, akkor üljünk be a Palais Garnier, vagyis a Párizsi Operaház egyik klasszikus előadására, vagy a Moulin Rouge műsorára.

A híres francia konyha lépten nyomon megigézi a Párizs utcáin sétáló turistát. Ennek megfelelően kóstoljunk végig mindent, amit csak tudunk, ott, ahol csak tudunk, azonban a híres cukrászda, a Ladurée semmiképp se maradjon ki a sorból! 

Franciaország egyik, ha nem a leghíresebb borvidéke Provence, mely finom nedűinek és gyönyörű levendulával tarkított tájainak köszönheti hírnevét. Na jó, nyilván a nagysikerű Hoolywood-i film, a Bor, mámor, Provence is némileg hozzáadott népszerűségéhez. Annyi azonban biztos, hogy egy autót bérelve érdemes beutazni a vidéket, megállni egy-egy szimpatikus fogadónál, ínycsiklandó fogásokat kínáló étteremnél és betérni borászatokhoz, ahol a borkészítés kulisszái mögé nyerhetünk betekintést.

Provence levendula-mezői

Provence levendula-mezői Shutterstock

Provence lankás borvidékétől alig egy ugrásnyira a Földközi-tenger partján vár a mesés Francia Riviéra.A partvidéken számtalan híres város megtalálható, melyeket egytől-egyik érdemes lenne bebarangolni, azonban, ha mindegyikre nincs is elegendő időnk, legalább Saint-Tropez, Grasse és Éze települését semmiképp se hagyjuk ki.

Mind a három hely másért szép, hiszen még Grasse-t a világ parfüm fővárosaként tartják számon, addig Saint-Tropez világhírnévnek örvendő, nyüzsgő üdülőváros. Ezzel szemben Éze dombra épült települése valódi gyöngyszemként bújik meg, ahol kanyargós utcácskák és régi házak repítenek el egy másik világba. Ez az eldugott kis városka valódi gyöngyszem, ahova jól esik elmenekülni a hétköznapok kínzó szürkesége elől.

Szerző: Szeitz Krisztina 

2022.04.04. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.