Ciprus Ciprus

  • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

    A görög konyhára a legízletesebb és a legegészségesebb jelző a megfelelő. Egyetlen háztartásból sem hiányozhat a friss zöldség, hús, olivaolaj és a bor, amely messze földön híres. A legismertebb a Commandaria. Ha eredeti ciprusi ételt szeretnénk megkóstolni, keressünk fel egy ún. tavernát. Minden étel elkészítéséhez faszén hevítése szolgál alapul.

    Halloumi-eredeti ciprusi specialitás, grillezett sajt, friss zöldséggel és kenyérrel
    Moussaka-egy réteg darált hús, padlizsán, cukkini és burgonya, besamellel leöntve, igazi ínyencség
    Pastisjo-makaróniból, darált húsból és besamellből álló finomság
    Souvlaki-nyársra húzott húsfalatkák
    Mindannyian ismerjük a gyrost és kebabot, amelyek itt sokkal ízletesebbek, mint nálunk.
    Pita-rétestésztából készült sós kalácsféleség, amit spenóttal, sonkával, vagy sajttal töltve kínálnak, kár lenne kihagyni. A tengeri különlegességeket a halételekre specializálódott éttermekben kóstolhatjuk meg.

    Cipruson, csakúgy, mint a Földközi-tenger egész vidékén az Ouzo a legismertebb alkohol, ezen kívül kedvelt a ciprusi brandy. A helyiek sok teát és kávét fogyasztanak. Ami a sört illeti, kétségkívül a Keo és Carlsberg a legjobb. A víz mindenütt iható, de palackozott vizet is kapunk minden sarki boltban.