Megnyitás | Vissza a főmenühöz

10 lenyűgöző épület, amit látnod kell!

Utazásaink megtervezése során rengeteg különböző dolog adhat inspirációt. Van, hogy egy bizonyos országot azért szemelünk ki, mert gyönyörű tengerpartokat rejt, egy másikat lélegzetelállító természeti kincsei miatt látogatunk meg és akad olyan eset is, mikor a választott régió kultúrája jelenti a legfőbb vonzerőt. Sok esetben mégis egy-egy különleges épület ösztönöz az utazásra, hiszen az egyedi építészeti alkotások magukon hordozzák az adott ország szellemiségét, múltját vagy éppen jövőjét.

Ennek megfelelően az alábbi összeállításban 10 olyan lenyűgöző épületet mutatok be, melyek szépségüknek hála önmagukban elegendőek, ahhoz, hogy útra keljünk és közvetlen közelről megcsodáljuk őket.

1. Burj Khalifa, Dubai – A legek legje

Burdzs Kalifa, Dubai

Burdzs Kalifa, Dubai

Az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb és alighanem a legjelentősebb városaként nyilvántartott Dubai a luxus, a nagyzolás megtestesítője és a modern jövő hírnöke. A Perzsa-öböl déli partjai mentén létrehozott mesterséges metropolisz megannyi páratlan épülettel büszkélkedhet, mely kincsek közül a szó minden értelmében, a Burj Khalifa a legkiemelkedőbb alkotás.

Kecses acélteste 828 méteres magasságig nyúlik a fellegekbe, ezzel kiérdemelve a világ legmagasabb épülete címet. Természetesen számtalan egyéb rekordot is tart, így például ez a világ leggyorsabb liftjeivel rendelkező építmény, itt található a világ legmagasabban elhelyezkedő mecsete, uszodája és kilátója is. A Burj Khalifát az épület lábánál létrehozott különleges szökőkútrendszer csak még inkább egyedülállóvá és elragadóvá varázsolja.

2. Hagia Sophia, Isztambul – A múltba repít

Isztambul

Isztambul

Ha Törökországra gondolunk, alighanem lenyűgöző tengerpartjai és minden igényt kielégítő luxusszállodái jelennek meg először lelki szemeink előtt. Aztán persze sok minden más is eszünkbe jut, hiszen telis-tele van izgalmas nevezetességekkel. Ezek közül mégis kiemelkedik az Isztambul óvárosában elhelyezkedő Hagia Sophia.

Az erőt sugárzó épület történelme egészen Kr. u. 360-ig vezethető vissza. Az azóta eltelt viharos évszázadok során többször is lerombolták, vagy természeti erők károsították meg, azonban mindig újjáéledt hamvaiból. Kezdetben bazilikaként szolgált, majd az 1500-as évektől muszlim imaház lett, jelenleg pedig korábbi történetét fantasztikus harmóniában magán viselő múzeumként várja a látogatókat. Habár restaurálása folyamatosan zajlik, ez cseppet sem akadályozza az épület szépségében való elmélyülést.

Az Hagia Sophia mindig fontos értéket képviselt a területet birtokló hatalom számára, ez természetesen napjainkban sincs másként, sőt nemzetközileg elismert jelentőségét az is jól bizonyítja, hogy mára az UNESCO Világörökség részét képezi.

3. Sydney-i Operaház, Sydney – A 20. századi művészet gyöngyszeme

Sydney

Sydney

Ausztrália legikonikusabb épülete és egyben az ország építészeti szimbóluma a Sydney-i Operaház. A Jørn Utzon tervezte építmény Sydney-ben , a Port Jackson-öbölnél található, több, mint két hektárnyi területen. Habár az Operaház első ránézésre egy hatalmas egybefüggő épületnek tűnik, mégis több előadótermet, könyvtárat és éttermet foglal magában.

Monumentális megjelenését csak még inkább kihangsúlyozza jellegzetes, hajóvitorlákra emlékeztető tetőszerkezete, mely a világon egyedülállóvá teszi. Habár az Operaház kivitelezése kezdetben nehézségekbe ütközött és jóval tovább tartott a tervezettnél, végül 1973-ra mégis elkészült. A modern építészet egyik remekműve azóta fogadja a klasszikus művészetek kedvelőit és a kíváncsi utazókat egyaránt.

4. Taj Mahal, Agra – A testet öltött szerelem

Taj mahal, az örök szerelem jelképe

Taj mahal, az örök szerelem jelképe

Indiában, pontosabban Agra városában magasodó Taj Mahal valószínűleg mindenki számára jól ismert. Az UNESCO Világörökség részét képező és a Világ 7 új csodája közé választott épületegyüttesnek nem csak a megjelenése, hanem létrejöttének története is megindító.

Sáh Dzsahán az egykori Mogul Birodalom vezetője építette szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére, aki gyermeke világra hozatala közben hunyt el. A gyakran csak a szeretet szimbólumaként emlegetett mauzóleum az 1640-es évek végére készült el. A Taj Mahal építése során a legjobb minőségű anyagok felhasználásával dolgoztak, ennek eredményeként gyönyörködhetünk ma is e kivételes márvány emlékműben. A páratlan megjelenésű sírhely vonzerejét csak fokozza a körülötte látható zöld kert, a vöröses sétányok és az ikonikus szökőkút.

A Taj Mahal úgy ahogy egykor, most is hirdeti a halhatatlan szerelmet, mellyel egyben az élet mulandóságára és csodájára hívja fel az emberek figyelmét.

5. Colosseum, Róma – Az örök város

Colosseum (Róma, Olaszország)

Colosseum (Róma, Olaszország)

Az Örök város mindig tartogat valami újat, valami megfoghatatlan, kitörölhetetlen emléket. Róma megszámlálhatatlan nevezetességgel, lélegzetelállító utcácskákkal és ínycsiklandó finomságokat kínáló éttermekkel vár. Végelláthatatlan izgalmainak sorából azonban egy épület mégis kitűnik, ez pedig nem más, mint a Colosseum.

Az ókori Római Birodalom impozáns amfiteátruma hajdan gladiátor- és állatviadalok helyszíneként szolgált, mely a nép szórakoztatását volt hivatott ellátni. Az aréna Kr.u.80-ra készült el, Vespasianus császár rendelete nyomán.

A megszámlálhatatlan halált látott Colosseum falai az évszázadok során megsérültek, azonban a nagy része még mindig áll. Az egykor halálig tartó küzdelmek helyszíne ma is nyitva áll a nagyközönség előtt, habár napjainkban nem életek kiontásának színtere, hanem a dicső múlt emlékeinek hírnöke.

6. Pisai ferdetorony, Pisa – Téged is lenyűgöz!

A pisai ferde torony megtámasztása

A pisai ferde torony megtámasztása

Habár a Pisai ferdetorony rendkívül értékes építészeti alkotás, mégis, a legtöbben ferdesége és persze tökéletes szelfi alapanyag mivolta végett keresik fel.

Olaszország, Toszkána rigójában magasodó építmény Pisa városának egyik gyöngyszeme, a pisai Dóm-téren található katedrális fehér márványból készült harangtornya. Az épület alapjait az 1100-as évek második felében tették le, azonban a befejezésére még 200 évet várni kellett. Már az építkezés korai szakaszában elkezdett megsüllyedni alatta a talaj és ezzel együtt a torony is ferdülésnek indult. Habár az építmény „kiegyenesítésére” az évszázadok alatt több kísérletet is tettek, a dőlés megállítása csak a 21. század elejére sikerült egy nemzetközi szakemberekből álló csapatnak hála.

A ferdetorony további érdekessége, hogy hét harangnak ad otthont, melyeknek hangjai a zenei skála egy-egy hangjával egyeznek meg./p>

7. Téli Palota, Szentpétervár – Járd körbe macskák kíséretében!

Téli Palota, Ermitázs, Szentpétervár

Téli Palota, Ermitázs, Szentpétervár

A világ egyik legismertebb és legjelentősebb múzeumának otthont adó épület minden szempontból lélegzetelállító alkotás. Oroszországban, Szentpéterváron a Néva folyó mentén helyet foglaló Téli Palota az 1700-as évek közepén épült és egészen a cári birodalom végéig a mindenkori uralkodó kezében volt. Az orosz forradalom után, pontosabban 1922-től a ma is jól ismert Ermitázs múzeum kiállításainak az otthona.

A lenyűgöző épületegyüttest I. Péter cár utasítására kezdték el építeni, barokk stílusban, azonban az építkezés végét már nem érhette meg. A helyébe lépő Nagy Katalin ízlése merőben eltért elődjétől, így neoklasszicista elemek is jócskán fellelhetők a Palota mai megjelenésében.

A cárnő rajongott a műalkotásokért, támogatta a művészetet és még kiállítást is szervezett a Téli Palotában. Így nem meglepő, hogy idővel az épület végleg a művészetek kincsestárává vált. Ma az Ermitázsban olyan művészek alkotásai láthatóak, mint Leonardo da Vinci, Tiziano, Rembrandt, vagy éppen Vincent van Gogh. Persze a Téli Palota önmagában is lélegzetelállító látványt nyújt, hiszen márvány és gránit falait kivételesen díszített mennyezet és olasz csillárok egészítik ki. A múzeumtúrák kedvelői számára abszolút bakancslistás hely! Ha az épület és ritka ereklyéi még önmagukban nem lennének elég csábítóak, akkor gondoljunk az Ermitázsnál „őrt álló” cicákra is, akik megédesítik a múzeum felfedezését.

8. Westminsteri apátság, London – Mindenkit áhítatra int

London felhők nélkül

London felhők nélkül

London rendkívül népszerű és igen kedvelt úticél, hiszen számtalan káprázatos épülettel, remek pubbal és egyedi hangulattal bír. Habár hajlamosak vagyunk esős Londonként jellemezni az angol fővárost, mégis remek célpontja lehet egy hétvégi városlátogatásnak , melynek egyértelműen kihagyhatatlan eleme a híres Westminsteri apátság.

A 10. században épült gótikus stílusjegyeket hordozó székesegyház a mindenkori angol uralkodóház koronázási és temetkezési helyéül szolgál. Az ódon falak közt sétálva különös érzés keríti hatalmába az embert. A szemet gyönyörködtető szépség, a történelmi múlt és az idő múlásának kézzelfogható nyomai különös egyveleget alkotva intik áhítatra az ide érkezőt. Az apátság páratlan egyedisége garantáltan nyomot hagy az emberben hitbéli meggyőződésétől függetlenül.

9. Parlament, Budapest – Valószerűtlenül valódi

Mikor gyermekként először láttam Budapesten az Országházat, nem akartam elhinni, hogy valóságos. Olyan érzésem volt, mintha egy tökéletes makett lenne, amit egy hatalmas óriás precízen letett a Duna partjára. Azóta már felnőttem, de a régi érzés nem változott. Még mindig csak ámulok e fenséges épület valódiságán és egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy tényleg létezik.

Pedig nagyon is valódi, hiszen Steindl Imre tervei alapján hús-vér emberek építették és 1904-ben adták át az országgyűlés számára. Napjainkban a törvényhozás székhelyén túl fontos turisztikai látványosság, hiszen ámulatba ejtő szépsége számtalan kíváncsi turistát vonz. Az épület önnön érdemein túl további vonzereje közé tartozik, az itt kiállított Szent Korona az országalmával és a királyi jogarral, melyek nemzetünk történelmének legfontosabb ereklyéi.

10. Alhambra, Granada - Tényleg látni kell

Alhambra

Alhambra © Erika

Dél-Spanyolországban, pontosabban a mesés Granadában található mór épületkomplexum múltba repítő remekművével tökéletes bakancslistás helynek számít. Ahogy a mondás tartja: "Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit!” – nos, aki nem látta az Alhambrát az valóban nem látta a világ egyik legszebb épületét.

Egyedisége első ránézésre talán nem oly szembetűnő, azonban, ha alaposabban bejárjuk falait, egy páratlan építészeti alkotás bontakozik ki a szemünk előtt. Legrégebbi része, a 13. században épült Alcazaba épp oly megkapó egyediséggel bír, mint V. Károly palotája, az Oroszlános palota, vagy a Generalife-palota, melynek kertje tökéletes helyszínül szolgál a hosszú séták közti pihenésre. A páratlan épületegyüttesben annyi a gyönyörű díszítéssel készült kuriózum, hogy szinte lehetetlen felsorolni, egyszerűen látni kell. Bolyongani régi falai között, lenézni az előttünk elterülő városra és átadni magunkat az Alhambra különös varázsának.

2019.03.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.