Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legendás Orient Expressz útvonala

Viadukton áthaladó vonat

Viadukton áthaladó vonat

Amint 1883-ban az Orient Expressz kigördült a párizsi vasútállomásról és elindult Isztambul felé, egy új fejezet vette kezdetét a luxusvonatok történetében. A világ legikonikusabb vonata előkelőségek, főurak, gazdag kalandorok és filmsztárok kedvelt utazási eszközévé vált. Sőt, még a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie is utazott rajta. Isztambul felé egy hótorlasz miatt várakoznia kellett. Ezen esemény nyomán született meg az írónő leghíresebb regénye, a Gyilkosság az Orient Expresszen, amelyben Hercule Poirot egy szörnyű gyilkosságot derít fel.

Mesés téli vonatozás

Mesés téli vonatozás

Az első Európát átszelő luxusvonat nem nélkülözte a fényűzést. Az eredetileg Párizs- Bécs-Budapest- Bukarest- Isztambul között közlekedő expressz magas minőségű, többek között art deco stílusú anyagokból megálmodott kabinja csak a leggazdagabbak számára volt elérhető. A másodosztály itt nem létező fogalomnak számított. Azonban a 20. század háborúi, ahogy sok minden mást is, az Orient Expresszt is kihívások elé állították.

A vonat fénykorát a 20. század első éveiben, illetve a két világháború között élte. Ekkor sajnos Budapestet nem érintette az első világháborúban elszenvedett vereség okán. A második világháború alatt működése egy időre szünetelt, majd 1977-ben közlekedett utoljára a Párizs és Isztambul közötti teljes vonalon, 2009-ben pedig teljesen megszűnt.

Habár menetrend szerint nem, de a Velence Simplon Orient Expressz nosztalgiajárataként szerencsére ismét lehet rajta utazni.

Útvonalak

Elegáns vacsora az Orient Expresszen

Elegáns vacsora az Orient Expresszen
 

A legendás vonatnak számos, különböző útvonala volt. A kezdeti években Párizs–Strassburg–Stuttgart–München–Bécs–Pozsony–Budapest–Szeged–Temesvár–Orsova–Bukarest–Ruszcsuk–Várna útvonalon haladt. Ezt követően a vasúthálózat bővítésével Budapestet elhagyva kettévált Belgrád és Bukarest irányában.

Európát átszelve Párizs–Bécs–Budapest–Belgrád–Nis–Szófia–Konstantinápoly (Isztambul) között húzódott. A trianoni békeszerződés után elkerülte a vesztes országokat, így Párizsból indulva az Alpokon át Milánó, Velence, Belgrád és Szófia érintésével ért török területre. A második világháború után Párizs és Bécs, valamint Bukarest, majd London és Velence között is járt.

Híres vonatok nyomában

Ez is érdekelhet:

Híres vonatok nyomában

Napjainkban a nosztalgiavonat szintén több útvonalat érint – van, amelyiket rendszeres időközönként. Így többek között befizethetünk a már hagyományosnak tekinthető London-Párizs-Verona-Velence járatra.

De el lehet jutni vele a Velence-Bécs-Prága-Budapest útvonal városaiba is.

Évente egyszer Londonból Berlinbe is ellátogat.

A legkülönlegesebb élményt mégis az évente szintén csak egyszer induló, Párizs-Budapest-Bukarest-Isztambul útvonal jelenti. 6 nap/5 éjszakán át lehet elmerülni a kompromisszumok nélküli luxusban, miközben Európa legszebb tájain halad át.

London-Párizs-Verona-Velence

London, Big Ben

London, Big Ben

Az Orient Expresszen utazva átérezhető, milyen, amikor az út tényleg fontosabb, mint a végállomás. De azért érdemes a köztes megállókban egy-egy rövid kirándulásra is elindulni!

A Venice Simplon-Orient-Express legfelkapottabb útvonala London és Velence között található. Az utazás megkezdése előtt azonban irány egy villámtúra az angliai fővárosban!

Irány London: fedezd fel akár egy hétvége alatt!

London lenyűgöző metropolisz, ahol a modern épületek és a klasszikus látnivalók elegye tökéletes hangulatot áraszt. Anglia fővárosának elsődleges nevezetességei között szerepel a gótikus stílusban épült Westminsteri apátság, a Parlament, a Big Ben, a Buckingham Palota és természetesen az ikonikus Tower Híd.

A nosztalgiavonat első állomása Franciaország fővárosa, a romantikus Párizs. Párizst látni, érezni és ízlelni kell! A Szajna partján való séta, az Eiffel-torony megcsodálása, a Champs-Élysées-n való korzózás és a Louvre felbecsülhetetlen kincseinek megtekintése mind-mind páratlan élményeket tartogat.

Párizs, szerelem

Ez is érdekelhet:

Párizs, szerelem

William Shakespeare angol drámaíró világsikerű tragédiájának színhelye csordultig van színekkel, illatokkal és a gazdag történelmi múltról mesélő épületekkel. Az Adige folyó partján terpeszkedő Verona múltat idéző hangulata magával ragadja az embert.

Verona: Több, mint Rómeó és Júlia

Ez is érdekelhet:

Verona: Több, mint Rómeó és Júlia

Híres-neves épületeinek sora megszámlálhatatlan, így kár is lenne belekezdeni. A legjobb, ha az ember egyszerűen csak beleveti magát a történelmi belvárosba és élvezi, ami a szeme elé tárul.

Itália, Velence és a Santa Maria della Salute

Itália, Velence és a Santa Maria della Salute

A járat célállomása Velence, a „vizek város”. E nem mindennapi település különleges csatornáival, bájos kis hídjaival és építészeti remekeivel a világ egyik legkülönlegesebb helye. A szűk utcák és a lenyűgöző terek a végtelenségig fokozzák Velence romantikus hangulatát, melyhez többek között a barokk, mór és reneszánsz építészeti stílusjegyek megjelenése párosul.

7 olaszországi látnivaló Velencén és a Colosseumon túl

Ez is érdekelhet:

7 olaszországi látnivaló Velencén és a Colosseumon túl

Párizs-Budapest-Bukarest-Isztambul

Párizs, Eiffel-torony

Párizs, Eiffel-torony

Az Orient Expressz klasszikus útvonala Párizsból kiindulva évente egyszer átszeli Európát egészen Isztambulig, majd vissza. A vonatra való felszállás előtt érdemes egynapos városnézésre indulni Párizs legfőbb nevezetességeiért.

Irány Párizs: fedezd fel akár egy hétvége alatt!

A luxusvonat kabinjaiban utazva az átlagos szót el is felejthetjük, ugyanis az egy-egy napos városlátogatások között zongoraszó, elegancia és luxusételek állnak a rendelkezésünkre, csak úgy, mint az összes többi útvonal variáció esetén.

A vonatutat elsőnek megszakítva Budapest megcsodálásán a sor. Hazánk fővárosa sokszor még az itt élőket is lenyűgözi. A Duna partján való séta, a Budai vár bejárása, a Parlament impozáns látványában való elmerülés vagy a Hősök terén való szelfizés kihagyhatatlan program.

A legjobb belföldi ajánlatok!

A vonat Romániába érvén Sinaia hegyvidéki településén tesz egy rövid megállót, hogy az utasok megtekinthessék a Peleș kastélyt. Az 1870-es években I. Károly román király által épített neoreneszánsz stílusú épület Románia egyik első számú történelmi jellegű műemléke.

Ezt követően Bukarest óvárosában van lehetőség a korzózásra, ahol a Parlament szemügyre vételezése mellett többek között a Stavropoleos templom felkeresésére is van lehetőség.

Isztambul varázslatos látnivalói

Ez is érdekelhet:

Isztambul varázslatos látnivalói

Az út végén Isztambul vár. Bolygónk egyik legnépesebb, nyüzsgő metropolisza számos érdekes látnivalóval bír. A színes forgatag különös hangulata, a gazdag történelmi múlt és a modern jelen egyvelege teszi ezt a helyet népszerű úticéllá. Felejthetetlen látnivalói között szerepel a Topkapi palota, a Kék mecset, a Nagy Bazár és az Hagia Sophia.

A különleges ízvilágú török kávé, a kahvesi és az ízlelőbimbókat kényeztető baklava teszi még egyedibbé Isztambul megismerését.

Törökország legikonikusabb városában való elmerülés után pedig ismét vár az Orient Expressz és Párizs.

Kék mecset Isztambul

Kék mecset Isztambul

Irány Isztambul: fedezd fel akár egy hétvége alatt!

Forrás: https://www.luxury-trains.co.uk/

2021.05.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.